Duminica, 8 iulie
Cetatea fortificata din Prejmer este unul din cele mai importante monumente istorice medievale din Transilvania.
Accesul se pate face dinspre Brasov pe DN 11 continuand pe DN 10 spre Buzau, total 18 km.
Cetatea e in imediata apropiere a drumului principal.
Constructia bisericii situate in mijlocul cetatii a fost inceputa de Ordinul Cavalerilor Teutoni in anul 1218.
Continuarea constructiei cetatii bisericesti a fost facuta de catre mestesugarii sasi stabiliti in acele timpuri in Transilvania si Tara Barsei.
Din 1992 Fundatia Sasilor Transilvaneni din Munchen a prelua patronajul intregului ansamblu.
Biletul de intrare "Eintrittsskarte" costa 10 lei/adult si 5 lei/copil.
O data intrat in cetate, treci pe sub barbacana cetatii aflata la mijlocul unui coridor boltit lung de 32 metri. Barbacana e un grilaj din lemn de stejar cu aplicatii din fier care poate glisa de sus in jos inchizand accesul in cetate...
Impresionant e si drumul de straja aflat la 10 metri inaltime, in lungime de 800 metri, cu brese pentru tragere si jgheaburi de turnare a smoalei clocotite.
O atractie a ansamblului de aparare o reprezinta "orga mortii" (Todesorgel), un dispozitiv pentru foc continuu format dintr-o scandura culisanta prevazuta cu 5 tevi de tragere pe fiecare parte.
Alte zone incluse in itinerariul de vizitare sunt vechea scoala, cu primii dascali mentionati in anul 1460, bucataria, razboiul de tesut, camerele cu unelte rotar si dogar, selar si curelar, crama cu vin (doar teascuri si butoaie goale...), muzeul etnografic, curtea brutarilor.
Biisericuta cu ceas adaposteste si o orga datand din anul 1803. Frecvent in biserica au loc concerte de orga dar si cu alte instrumente, cu invitati din Germania.
Foarte multi turisti germani, multi veniti cu autocarele fac ca viata in cetate sa fie din nou efervescenta, ca acum 6 secole in urma... Oh, das ist klasse! Prima! Spitze!
Doar urmasii urmasilor turcilor, navalitorii in Transilvania incepand cu 1421 lipsesc din peisaj...
Kein Problem!
Daca aveti noroc (cazul nostru) sau daca va documentati in prealabil, puteti ajunge la Prejmer in zi de sarbatoare, si atunci la poalele cetatii mieii se invart la protap in ritmuri de muzica populara...
Si daca ati prins gustul, puteti continua cu salba Unesco de Cetati Fortificate ale Transilvaniei, inclusiv cea de la Viscri unde tot cu putin noroc puteti bea o palinca de prune impreuna cu Charles, Prince of Wales!
Vacante frumoase!
Trimis de raducondurache in 12.07.17 19:37:09
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în PREJMER.
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (raducondurache); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Te-am ruga să (re)verifici coordonatele GPS ale acestei destinaţii pe harta interactivă AFA. Ne poți spune dacă-i ok? (mărește zoom-ul cât e necesar, până la afișarea la nivel de stradă - dacă-i posibil)
@webmasterX: e ok
webmaster, te rog sa inserezi fond video youtube Biserica Fortificata Prejmer postat de Primaria Prejmer, 3:46
Multumesc.
@raducondurache: Ilustrația muzicală sau video-muzicală indicată a fost atașată articolului (vezi sus, imediat sub titlu).
@raducondurache: Ca de obicei, super prezentare! Mulțumesc mult!
@raducondurache: Felicitări pentru articol.
Am văzut mai multe cetăţi fortificate din preajma Braşovului, dar la cetatea Prejmer încă nu am ajuns. Cu prima ocazie când o să ajung în zona Braşov, o să-mi fac timp pentru o vizită la cetatea Prejmer. Orga morţii, ce nume i-au mai dat şi ăştia. Vreu să văd cetatea.
Toate cele bune şi multe concedii plăcute.
@webmasterX: De fapt incadrarea corecta ar fi ca si la video "Biserica Fortificata din Prejmer", sau ca in foto P04 "Unesco World Heritage Fortified Churches in Transylvania".
Cetate fortificata e cam pleonasm
Ai putea modifica si titlul review-ului in Biserica Fortificata Prejmer?
Multumesc!
- May.2024 Cetatea și Biserica evanghelică săsească Prejmer — scris în 26.05.24 de iulianic din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Oct.2023 În vizită la cetatea Prejmer — scris în 29.10.23 de AZE din SIBIU - RECOMANDĂ
- Dec.2022 Prejmer — scris în 18.01.23 de Mioritik din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Jun.2021 O altă locație unică, unde regăsim orga morții — scris în 07.07.21 de ⭐ValentinB_88⭐ din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Feb.2020 Biserica Evanghelică Fortificată Prejmer — scris în 13.08.20 de Yersinia Pestis din MăRăşEşTI [VN] - RECOMANDĂ
- Jul.2017 În vizită la Biserica fortificată de la Prejmer — scris în 30.11.17 de Floryn81 din RâMNICU SăRAT - RECOMANDĂ
- Jul.2017 Pentru noi - un obiectiv de neratat — scris în 27.10.17 de ungureanica din REșIțA - RECOMANDĂ