ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 13.09.2014
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: București
ÎNSCRIS: 24.06.10
STATUS: POSEIDON
DATE SEJUR
APR-2009
DURATA: 1 zile
cuplu fara copii

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat
DISTRACŢ. / RELAXARE:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
95.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 4 MIN

Schitul ascuns de lângă București

TIPĂREȘTE

După o vizită odihnitoare, într-un peisaj superb de primăvară, la Mănăstirea Țigănești din Ciolpani, am hotărât să ne abatem un pic din drumul spre casă pentru a vedea un monument istoric aflat în apropiere. Ocolind Pădurea Scroviștea, în apropiere de Tâncăbești am intrat pe DJ 101B spre comuna Periș. În apropierea centrului comunei virăm dreapta spre satul Bălteni, trecând la un moment dat un pod peste lacul Scroviștea.

În satul Bălteni supraviețuiește Biserica Sf. Nicolae a fostului Schit Bălteni. Pădurea ce înconjoară parțial satul este o vagă urmă a celebrilor Codri ai Vlăsiei. Se spune că aerul aici este foarte curat datorită filtrelor create de ape (Lacul Scroviștea, Lacul Snagov, râul Ialomița) și pădure. Chiar regale Carol I ar fi hotărât să ridicea la Scroviștea o reședință datorită purității aerului din zonă.

Din strada principală o uliță neasfaltată la dreapta ne conduce spre biserică. Parcăm mașina la umbră și ne îndreptăm spre poarta ce se zărea în capăt. Deocamdată nu reușeam să vedem nici urmă de biserică, schit, etc. Un panou plasat lângă poartă ne anunță că am ajuns totuși la șantierul de restaurare a Bisericii Sf. Niculae, componentă a fostei Mănăstiri Bălteni. Intrăm sfioși pe poartă și în capătul unei alei de molizi se ivește biserica de cărămidă roșie. Chiar dacă aceasta se afla în plin proces de restaurare în aprilie 2009 ne-a impresionat prin frumusețea ei. Am putut intra în lăcașul de cult și privi specialiștii lucrând la restaurarea interiorului. Am urcat în clopotniță pe o scară aflată în pridvor și am admirat lacul și împrejurimile.

Se spune că pe aceste locuri exista un schit ridicat de Radu Negru, legendar prim voievod al Țării Românești. Pe la 1602 tătarii au distrus acest schit. Boierul ce stăpânea satul, marele vornic Hrizea a reconstruit biserica în anul 1626, lucru atestat de pisania plasată deasupra ușii de intrare.

Unele izvoare scriu despre ridicarea acestei biserici pe locul în care a fost ucis Vlad Țepeș, în 1476. Probabil e doar o legendă, una de care ar putea profita autoritățile pentru o promovare turistică a zonei.

În 1815 pe aici a trecut și haiducul Iancu Jianu care a alungat călugării greci aciuați la mănăstire, în urma închinării acesteia la Sf. Munte Athos. Dovada ar fi denumirea unei bălți cu numele Lacul Jianului.

Biserica are plan obișnuit, de cruce, pronaosul de dimensiuni mici, cu o boltă cilindrică, e despărțit de naos printr-un zid masiv. Acoperișul e din șindrilă.

Biserica Sf. Nicolae ne atrage atenția prin câteva elemente de originalitate. În primul rând nu este pictată în interior, pereții urmau a fi văruiți în alb, fiind împodobiți doar cu icoane. Catapeteasma e de la anul 1800. În al doilea rând pridvorul supralărgit e deosebit, îmbrăcând pronaosul și pe laturi. Este susținut de 15 stâlpi terminați cu arce în plin centru. Are trei deschideri de acces: una centrală și două laterale. Acest pridvor a fost adăugat mai târziu; de aici, pe o scară se urcă în clopotniță. În al treilea rând contraforții, în număr de patru, sunt înalți cât biserica și acoperiți de brâu. Ei susțin biserica în partea mai joasă, dinspre lac. Nu în ultimul rând decorațiile fațadelor atrag privirea prin brâul lat de peste 1 m format din două șiruri de zimți de ferăstrău. Brâul împarte fațadele în două registre; 5 ferestre din registrul superior luminează interiorul în dreptul bolților; 4 ferestre mai mari se află în registrul inferior. Combinația de forme geometrice dată de cărămizile roșii creează o imagine plăcută. Interesantă e singura pictură aflată deasupra intrării principale; ușa îmbrăcată în tablă, cât și ancadramentul de piatră al ușii sunt alte puncte de atracție.

Se pare că în jurul mănăstirii au existat două incinte cu chilii. S-au efectuat mici cercetări arheologice în 2002.

Chiar dacă noi am prins lucrările de restaurare în toi în anul 2009 - frumusețea zonei, prezența lacului și a pădurii, liniștea din jurul bisericii, atmosfera de pace ne-au creat o stare de bine. Biserica, monument istoric, este un unicat în zonă prin modul de construcție al pridvorului și prin turla de deasupra pronaosului unde se află clopotele. Căutați câteva imagini recente ale bisericii, după restaurare, și vă veți convinge de frumusețea ei.

Un monument puțin cunoscut, atât de aproape de București…


[fb]
---
Trimis de tata123 🔱 in 13.09.14 23:18:04
Validat / Publicat: 14.09.14 00:05:46
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în BUCUREȘTI.
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 3567 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

2 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (tata123 🔱); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 Fereastră interior Biserica Bălteni
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 11250 PMA (din 13 voturi)

ECOURI la acest articol

2 ecouri scrise, până acum

abancor CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA
[14.09.14 08:54:52]
»

De remarcat și așezarea pitorească a satului Bălteni, înconjurat de păduri, pe malul unui iaz. Probabil așa erau, ascunse, pe vremuri, toate satele din bătrînii Codrii ai Vlăsiei, în asemenea „luminișuri”, mai mari sau mai mici.

tata123 🔱AUTOR REVIEW
[23.11.16 13:47:24]
»

@abancor: Corectă afirmația... azi Codrii Vlăsiei sunt constituiți din pâlcuri de pădure ce a supraviețuit pe ici-colo.

@all: Restaurarea bisericii s-a încheiat deja de câțiva ani, nu mai există schele în jurul lăcașului de cult. Imagini ale bisericii cu hramul „Sf. Nicolae”, mai noi decât cele prezentate de subsemnatul în articol, puteți vedea la adresa web: ziare.com/social/biserica ... ie-foto-1097888.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
2 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
abancor, tata123 🔱
Alte impresii din această RUBRICĂLa pas prin împrejurimile Bucureştiului:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.080958127975464 sec
    ecranul dvs: 1 x 1