ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 19.04.2019
  • *) Email NEFUNCȚIONAL
  • GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
    DIN: Bucuresti
    ÎNSCRIS: 24.03.08
    STATUS: PRETOR
    DATE SEJUR
    OCT-2018
    DURATA: 1 zile
    cuplu fara copii

    GRAD SATISFACȚIE
    SERVICII:
    90.00%
    Mulțumit, mici obiecții
    CADRUL NATURAL:
    100.00%
    Încântat, fără reproș
    DISTRACŢ. / RELAXARE:
    95.00%
    Mulțumit, aproape încântat

    NOTARE MEDIE REZULTATĂ
    95.00%

    AUTORUL ar RECOMANDA
    această destinaţie unui prieten sau cunoscut
    TIMP CITIRE: 5 MIN

    Castelul Sturza de la Miclauseni – castelul cu 100 de povesti

    TIPĂREȘTE

    Sat Miclauseni, Comuna Butea, Judetul Iasi, Romania

    Luni: inchis

    Marti – Vineri: cu rezervare cu cel puțin 24h inainte

    Sambata si Duminica: deschis 12.00 – 18.00

    Cum calatorului ii sta bine cu drumul, dis de dimineata am plecat spre Miclauseni; scopul nostru era sa vizitam castelul. Dar cum nu intotdeauna socoteala de acasa se potriveste cu cea din targ, am avut ghinionul sa il gasim inchis. Nu ne-am gandit sa consultam programul de vizitare si sa ne anuntam vizita cel putin cu 24 de ore inainte. Deci nu repetati gresala noastra.

    Am ajuns in curtea castelului si prima vietate pe care am vazut-o, a fost o vulpe ce se plimba nestingherita prin parcul cu copacii batrani, la marginea mosiei. Sa spun drept m-a cam trecut un fior pe sira spinarii – si asta nu de bucurie - dar in urmatoarele clipe cativa muncitori care taiau lemne langa parcare, ne-au linistit spunandu-ne ca este inofensiva si ca nu se apropie de castel. Tot ei au fost cei care ne-au dat vestea ca nu vom putea vizita castelul daca nu ne-am facut o programare. Upsss…. si ce facem acum, ne-am intrebat. Era pacat de drumul facut pana acolo si sa facem cale intoarsa asa repede.

    Asadar ne-am luat aparatele foto si incet si fara graba, ca tot nu ne deranja nimeni, am inceput sa admiram castelul macar la exterior. Ce sa va spun? ... este superb. De la prima vedere si pana la cel mai mic detaliu mi-a placut. Este ca o bijuterie arhitecturala asezata intr-o gradina naturala, usor salbatica. Genul de parc neamenajat intr-un stil anume. Copacii care la inceput de toamna isi schimbau culorile si iarba inca verde, dadeau curtii un aspect de tablou in zeci de culori; de la verde pana la cel mai frumos galben-auriu. Iar in mijlocul acestui joc de nuante cu care natura parca se juca… era superb, alb, mandru si elegant, castelul.

    Castelul a fost construit in ultimii ani ai sec XIX de catre Gheorghe Sturza pe locul unde cu alte cinci sute de ani in urma a fost ridicat pentru prima oara un conac boieresc. Ce a reusit sa faca acesta din vechiul conac mostenit de la mama sa, este minunat. Daca acum dupa mai bine de o suta de ani, impresionaza prin eleganta si bun gust, imi imaginez ce impact a avut la vremea inaugurarii. La acea epoca a fost amenajat si un frumos parc in stil englezesc, cu specii de arbori ornamentali si numeroase alei cu flori. O adevarata oaza de liniste, frumusete si lux in mijlocul naturii.

    Constructia in anasamblu este de forma dreptunghiulara cu doua zone ce se detaseaza; una in nord si alta in sud. Arhitectii acestui castel au fost aceiasi care au realizat Castelul de la Ruginoasa si Palatal Culturii din Iasi.

    Exteriorul este atat de bogat ornamentat incat nu stiam la ce sa ma uit si ce sa admir mai intai. Sa admir zecile de turnulete? Sa-mi opresc privirea pe ferestrele bogat decorate in forma de arc ascutit specific stilului neogotic, sa descifrez simbolurile blazonului si ale celorlalte decoratiuni care impodobesc peretii exteriori? Sa admir micile coloane decorative, capitelurile sau decoratiunile de deasupra ferestrelor care desi au rolul de a nu lasa apa de ploaie sa le ude sunt deosebit de frumoase? Sau sa recunosc ca inscriptia de pe fatada „ Utroque clarescere pluchrum:, - care in traducere inseamna „Frumusetea straluceste pretutindeni” este chintesenta acestul castel minunat.

    O multime de fereste, unele rotunde altele arcuite, dar mai toate decorate cu rozete, cu flori sau alte stucaturi inspirate din natura, dau un aspect cald, luminos si romantic castelului. Mi-a placut si acoperisul care este atat de decorat de parca el vrea sa fie atrctia principala a castelului. Varfuri de sageata, turnulete de colt, guri de leu si mici cosuri de fum decorate, toate fac din ce in mod obisnuit este doar un acoperis, o adevarata opera de arta. Doar cei cu gusturi alese si cu ceva cultura in materie de frumos, pot da atata atentie decorarii acoperisului unui edificiu.

    Dar pe langa frumusetea actuala, acest castel ascunde o istorie zbuciumata si de multe ori trista. Odata cu primul Razboi Mondial, continuand cu al doi-lea si cel mai dramatic cu regimul communist, castelul a fost pe rand spital pentru ranitii din razboi, apoi a fost adapost pentru prizonierii nemti si a fost devastate de soldatii rusi care au folosit cartile si mobilele pe post de combustibil. Unica mosternitoare a familiei Sturza, doamna Ecaterina, a donat in 1947 Episcopiei Romanului castelul si cele 30ha de padure aferente cu dorinta ca acolo sa se infiinteze un adapost pentru maici. Dar distrugerile nu s-au oprit aici. Comunistii au desfiintat manastirea si in anii urmatori, castelul a devenit spital pentru copii cu handicap grav mental. Nu vreau sa imi imaginez cum arata atunci aceasta bijuterie arhitectonica. Nu vreau sa imi imaginez ce mizerie era acolo. Si ca si cum destinul nu fusese destul de crud, in 1985 un mare incendiu a distrus ce mai era relative bun acolo.

    Din fericire, asa cum pasarea Pheonix a renescut si Castelul Sturza s-a ridicat din cenusa si a renascut. Reluand in proprietate aceasta minunata constructie, Mitropoilia Moldovei si Bucovinei a readus-o la vechea splendoare de acum mai bine de o suta de ani. Castelul a fost in intregime renovat la exterior, iar in interior inca mai sunt cateva lucruri de pus la punct, asa cum ne-au spus muncitorii pe care i-am gasit in curte.

    De doua ori am inconjurat castelul si de fiecare data decoratiunile exterioare imi placeau si mai mult. La un moment dat curtea s-a umplut cu zeci de copii mititei, veseli si galagiosi. Era o excursie organizata, dar din pacate nici ei nu s-au putut bucura de vizita in interiorul castelului. Dupa ce au fost lasati sa alerge veseli prin curte, doamnele invatatoare i-au pus sa se aseze pe iarba si le-au povestit istoria acestor locuri. Ce mi-a placut este ca nu erau doar atenti, dar puneau o multime de intrebari. Apoi a inceput iar joaca. Atmosfera creata de ei a dat viata castelului. Cred ca asa era si pe vremea doamnei Maria Sturza care invita pe langa copiii boierilor si copiii nevoiasi de pe mosie si cand de la mic la mare, curtea rasuna de rasete si atmosfera boema facea din acest parc si acest castel, un coltisor de Rai.

    Ne-am plimbat pret de cateva minute prin parcul castelului, am descoperit un micut si intortochiat copacel cu care am facut fotografii si ne-am bucurat de ciripitul pasarilor din copaci.

    Langa o cladirea adiacenta am gasit o trasura veche, reconditionata si profitand ca nimeni nu mi-a interzis, m-am urcat in ea. A fost prima data cand am probat aceasta senzatie. Concluzia este ca se calatorea destul de confortabil si de la inaltimea ei, cu caii pasind la pas sau la trap, se calatorea bine.

    Inainte de a parasi acest loc minunat, ne-am asezat cateva minute pe treptele intrarii am mai privit cu drag acest loc de poveste si ne-am propus sa revem si de ce nu sa petrecem macar o noapte la castel. Caci trebuie sa mentionez ca acolo in afara de cazare se pot organiza diverse evenimente; casatorii, aniversari, seri culturale, lansari de carte si orice altceva ce merita un decor de poveste.

    Citește și CONTINUAREA aici

    [fb]
    ---
    Trimis de Diaura* in 19.04.19 20:43:57
    Validat / Publicat: 19.04.19 21:17:19
    INFO ADIȚIONALE
    • Nu a fost singura vizită/vacanţă în HÂRLĂU / TG. FRUMOS.

    VIZUALIZĂRI: 3474 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
    SESIZEAZĂ
    conținut, limbaj

    4 ecouri scrise, până acum, la acest articol

    NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Diaura*); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
    Poze atașate (se deschid în pg nouă)
    P18 Castelul Sturza de la Miclauseni – castelul cu 100 de povesti - bogatia decoratiunilor exterioare este fara asemanare.
    EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
    Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
    Puteți VOTA acest articol:
    PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 22700 PMA (din 24 voturi)
    NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

    ECOURI la acest articol

    4 ecouri scrise, până acum

    mihaelavoicu
    [19.04.19 22:29:00]
    »

    De multă vreme doresc să văd Castelul Miclăușeni, despre care am citit în cartea lui Narcis Dorin Ion, apărută în 2002.

    Adevărată bijuterie arhitectonică, poate cea mai frumoasă din țara noastră, renăscută așa cum ai spus, ”din cenușă”, a adăpostit în jur de 60.000 de volume, din care 50.000 au fost distruse.

    Nu regreta faptul că nu l-ai văzut în interior. Altfel nu-l admirai și fotografiai așa amănunțit pe afară și nici nu se imprima în memorie atât de bine. Interiorul... altădată.

    Felicitări pentru cele scrise și numai bine!

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
    Diaura*AUTOR REVIEW
    [20.04.19 01:26:50]
    »

    @mihaelavoicu: Multumesc pentru aprecieri si iti doresc sa ajungi sa il vezi si tu. Cu siguranta o sa iti placa.

    Noi ne-am pus in gand sa mai trecem pe acolo si asa cum am spus, sa ne anuntam vizita pentru a-l putea vizita si in interior.

    Mitica49
    [24.04.19 13:54:27]
    »

    @Diaura*: Am trecut de câteva ori pe lângă Miclăușei, în drumurile noastre spre Iași, însă nu ne-am imaginat ce minunăție de obiectiv se află acolo. Cum la Iași vom mai merge (orașul nostru de suflet - urbea studenției noastre) sigur nu vom mai rata vizita la castel.

    Fotografiile sunt extrem de reușite ele fiind cele ce ne-au convins că nu trebuie ratată această destinație.

    Felicitări pentru articol!

    Diaura*AUTOR REVIEW
    [26.04.19 00:11:25]
    »

    @Mitica49:

    Iti recomand cu drag sa te abati din drum si sa vizitezi acest castel frumos. Nu uita sa dai si un telefon inainte si sa iti anunti vizita ca sa poti vedea si interiorul.

    Iar daca timpul iti permite poti dormi o noapte acolo, dar cu siguranta si pentru cazare trebuie sa faci o rezervare.

    Oricum iti doresc o vizita placuta.

    Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

    ROG REȚINEȚI:
    • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
    • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
    • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
      (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
    SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
    NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
    EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
    Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

    NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
    Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
    VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
    4 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
    Diaura*, mihaelavoicu, Mitica49, Zoazore
    Alte impresii din această RUBRICĂCastelul și domeniul Sturdza [Miclăuşeni]:


      SOCIALs
    Alătură-te comunității noastre

    AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
    SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

     
    [C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
    AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.062969923019409 sec
    ecranul dvs: 1 x 1