GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Manastirea Tiganesti (Ciolpani) – loc mirific de poveste
La kilometrul 33 de Bucuresti pe DN1, dupa ce intrati in localitatea Ciolpani si la 28 de kilometri dinspre Ploiesti ni se arata ochilor o priveliste minunata pe un drum de padure prin Codrii Vlasiei de odinioara, ce tine pret de 3 kilometri spre Manastirea Tiganesti, ce dateaza din 1812.
Numele manastirii, ce poarta hramul Maicii Domnului, provine de la boierul Tiganescu, care construieste initial (1780) o bisericuta din lemn, chiliile fiind populate cu calugari de la muntele Athos, in prezent aceasta functionand ca manastire de maici.
Intrarea in curtea manastirii, pe sub turnul clopotnita, este flancata de panselute, muscate si flori de musetel, totul fiind plin de verdeata, iar chiliile pline de flori.
Ceasul din turn a fost adus din Germania in 1911 si are un mecansm care cantareste peste 1300 de kilograme!
Indreptandu-ma catre biserica am ramas uimita de pictura exterioara plina de culoare si stralucire. Desi pictura interioara este facuta in stil neobizantin, imprimand lacasului o frumusete aparte, ceea ce fascineaza privirea este pictura exterioara realizata din mozaicuri si medalioane in mozaic (predominand albastrul, rosul si auriul), toate picturile fiind restaurate in timp, doar in pridvor mai sunt bucati din pictura originala, executata in fresca.
Din vechea biserica se mai pastreaza, insa, icoana facatoare de minuni a Maicii Domnului
In interior, una dintre icoanele ce imprima un aspect deosebit bisericii este cea a Sf. Ioan Botezatorul care este facuta din piele de camila, dupa spusele parintelui, care il socoteste pe Sf. Ioan un "inger in trup".
Aici se afla si racla unor sfinti mucenici, adusa in 2009 de parintele Daniel, patriarhul Romaniei, unde se afla si o bucata din crucea de lemn a Mantuitorului.
In incinta manastirii exista, pe langa casele monahale si ateliere unde maicile tes materiale pentru haine preotesti, in matase cu fir de aur si argint, aici fiind realizata si broderia pentru sala maura a Castelului Peles sau stofe pentru catedrala din Canterbury, la vremea respectiva fiind singurul atelier ce functiona in cadrul Bisericii Ortodoxe Romane.
In stanga Manastirii, se afla si un muzeu (care a fost pe rand orfelinat, scoala si arhondaric – casa unde erau gazduiti oaspetii manastirii), construit in 1848, care expune vesminte preotesti, icoane si carti bisericesti si care la sfarsitul saptamanii este deschis dupa orele pranzului.
Manastirea Tiganesti a jucat un rol important in timpul razboiului de independenta prin ajutorul acordat de maicile din cadrul Crucii Rosii, sub forma asistentei medicale oferite. Maicile de aici sunt depasite numeric doar de manastirile Vladimiresti, Varatec si Agapia.
Daca e sa facem abstractie de istoria plina de semnificatii a Manastirii Tiganesti, numai pentru peisajul mirific in care se situeaza merita sa ne rupem cateva ore pentru a ne reincarca bateriile...
Trimis de magdalena in 08.06.10 11:24:20
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în BUCUREȘTI.
17 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (magdalena); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
- Coordonate GPS: 44.72887800 N, 26.08301670 E - CONFIRMATE
ECOURI la acest articol
17 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Minunata descrierea ta! Este un loc intr-adevar frumos, l-am vizitat si eu de cateva ori pe vremea cand eram bucuresteanca.
Multe biserici si manastiri aveti voi bucurestenii... Imi place descrierea ta, iar pozele arata ca este un loc frumos!
@Biancuta, ma bucur ca esti incantata, este o manastire frumoasa, nu e in Bucuresti insa, dar la "o aruncatura de bat", tinand cont ca iti poate lua mai mult de o ora sa ajungi dintr-un capat al Bucuresti-ului in altul, iar pana la Manastire faci o juma de ora, la 35 de km de Bucuresti!
@ancamariagadea, acum vad ca esti constanteanca, si in jud. Constanta sunt multe de vazut, eu am vazut numai statiunile de pe litoral.
Frumoasa descriere a unui loc atat de minunat.Felicitari si votul meu!
Review-ul tau imi reconfirma cele remarcate frecvent de " scriitorii " AFA : avem o tara frumoasa foarte , avem lacasuri de cult deosebite atestand spiritualitate si credinta neintrerupta de sute de ani si necurmata de valurile de cotropitori. Avem locuri sub nasul nostru , " la o aruncatura de bat " cum spui unde, ne reculegem dar ne si incarcam bateriile cu frumusete si liniste.
Numai privind fotografiile cu extraordinarele mozaicuri si realizez nota aparte a acestei manastiri in peisajul lacasurilor monahale romanesti.
Poveste mirifica , povestitor cu har !
Si eu am reusit sa "vad" multe locuri prin ochii povestitorilor AFA... si nu numai atat: sa se nasca in mine dorinta de a le vedea "pe viu", ceea ce am si facut cu anumite obiective vizitate recent in Campina.
Am fotografiat numai cateva dintre mozaicuri si pe site, oricum, nu am introdus toate fotografiile. Insa mi-a placut ca se putea fotografia in voie, iar biserica este foarte frumoasa.
Mi-a placut preotul de acolo, care emana multa pace sufleteasca si mult har.
Mi-au placut calugaritele, de o piosenie aparte.
Totul era seren acolo...Chiar ai senzatia ca Dumnezeu e aproape de tine!
Magdalena , descrierea ta este intr-adevăr foarte frumoasă şi completă din punct de vedere tehnic, nemaivorbind de fotografii, care grăiesc de la sine . De altfel , văd că şi alţii au comentat la fel review-ul, de asta mă mir că nu l-a punctat nimeni... Aşa că am să sparg eu gheaţa şi-ţi voi da cele 400 pma meritate !
Multumesc pentru aprecieri si puncte, insa, e o problema tehnica vizavi de puncte, impresiile au fost punctate de fiecare, dar daca urmaresti anuntul de azi de pe site, ai sa vezi ca sunt probleme cu tabela ce memoreaza voturile si o vor salva pe cea de aseara, asa ca, tot ce se puncteaza pana atunci cred ca se va sterge...si situatia va fi cea de azi noapte.
Probabil ca cei care au votat azi vor trebui sa voteze din nou, daca doresc acest lucru, nu stiu ce se va intampla.
acum vad...eu am comentat si votat la vremea respectiva...acum am votat din nou! sper sa nu afecteze cu ceva punctajul si sa spuna web ca sunt vreo persoana care incerca sa faca matrapazlicuri
habar nu am, oricum clasamentul apare eronat acum, cred ca trebuie sa asteptam remedierea
da am verificat intre timp...la mine desi nu ma intereseaza scorul,( sunt retrasa din competitie) si am vazut ca toate review-urile sunt zero...asta e...
Asa e la toti, rabdarica... , apropo, de ce esti retrasa?
nu scriu decat de drag, nu ma intereseaza avantaje in vreun fel... am vazut atata rautate... incat am vrut sa fie pentru mine fair-play si cred ca toata lumea ar trebui daca, are placere, sa-si impartaseasca impresiile placute sau mai putin placute si celorlati...
am facut deja o selectie si...am deja "clientii" mei pe care-i citesc cu mare drag si pe care ii votez pentru ca scriu cu mare placere si asta se simte, tu esti una din ei!
bravo magda , vad ca si tu ai umblat in lung si-n lat prin tarisoara noastra draga....iubesti manastirile si istoria lor ca mine ; evident vot.
Mutat, la reorganizare, în rubrica «Mănăstirea Țigănești [Ciolpani]» (nou-creată, între timp, pe sait)
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Apr.2024 La Mănăstirea Țigănești — scris în 18.04.24 de iulianic din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Jul.2018 Prin satul măicuțelor – Mănăstirea Țigănești — scris în 23.07.18 de tata123 🔱 din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Jul.2010 Manastirea Tiganesti (Ciolpani), de la „lacul maicutelor" — scris în 04.08.10 de Diaura* din BUCURESTI - RECOMANDĂ