ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 23.02.2015
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: București
ÎNSCRIS: 24.06.10
STATUS: POSEIDON
DATE SEJUR
JUL-2012
DURATA: 1 zile
cuplu fara copii

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 5 MIN

Drumul spre un loc de poveste – spre Biertan

TIPĂREȘTE

În vara anului 2012 ne aflam într-o binemeritată vacanță la Gura Râului, lângă Sibiu. Pe lângă vizitele în frumosul oraș transilvan am ales să vedem și celebra biserică fortificată Biertan. Citisem atât de multe despre Biertan, vizionasem filmulețe, privisem fotografii – cele aeriene ori de pe dealurile înconjurătoare sunt superbe. Și pentru a ne umple toată ziua am studiat traseul cel mai ofertant din punct de vedere al peisajelor și obiectivelor.

Acces Sibiu-Biertan. Astfel, am plecat din Sibiu pe DJ 106 care duce spre Agnita, trecând prin Daia. Pot spune că a fost o alegere inspirată imaginile ce treceau prin fața autoturismului fiind deosebite. Șoseaua străbate o parte din regiunea denumită Valea Hârtibaciului, o zonă deluroasă combinată cu vegetație abundentă. A fost o zi senină, cu nori albi, pufoși, cu vedere extinsă până la Munții Făgăraș. Panglica de asfalt este de calitate bună o mare parte din cei aproximativ 70 km dintre Sibiu și Biertan. Meandrat suficient de mult, drumul te face să te simți relaxat la volan; calea ferată ține companie șoselei pe parcursul mai multor kilometri.

Șoseaua trece prin apropierea localității Hosman, apoi pe lângă Țichindeal (unde se află o biserică pictată de zugravii frații Grecu – cu o imagine inedită a lui Iisus), Nocrich. În Bârghiș părăsim DJ106 și facem stânga pe DJ 141 spre Pelișor, pe care îl depășim și intrăm în pădurea Pelișor-Richiș. Aici, într-o curbă destul de strânsă se desprinde DJ 141b spre Biertan, aflat la 10 km depărtare – localitate și biserică fortificată semnalizată corespunzător prin indicatoare. După ce ne încadrăm pe acest drum s-ar putea să întâmpinăm mici probleme: pe o distanță de aproximativ 3 km drumul nu mai este asfaltat, ci doar pietruit. Câteva serpentine, deal-vale, și la ieșire din pădure întâlnim din nou covorul asfaltic, ceva mai peticit. Vegetația bogată predomină pe marginea șoselei, pădurea oferă câteva momente de răcoare în plină zi de vară. După ce trecem de pitorescul sat Richiș, ajungem la țintă: Biertan.

Hosman. Satul și turla bisericii o observăm chiar din drumul județean. Ne îndreptăm voioși către sat; la nici un kilometru oprim pe podul ce traversează râul Hârtibaciu: avem de aici o priveliște frumoasă asupra localității. În sat asfaltul e cam găurit și observăm foarte multe case ale populației conlocuitoare. În centru găsim alt indicator ce ne îndreaptă spre biserica fortificată, dar e și momentul în care se termină și covorul asfaltic. Putem lăsa aici mașina fiindcă turnul semeț al bisericii se ridică dintre acoperișurile caselor în apropiere; de asemenea, mai putem înainta vreo 200-300 m cu autoturismul traversând un mic pod metalic peste un canal, până la baza dealului pe care e situată fortificația.

Bineînțeles că biserica fortificată este plasată în punctul cel mai înalt al localității, în vârful unui mic delușor. Trecem pe lângă casa parohială cred, cu înscrisuri în limba latină pe pereți, din păcate tencuiala cu înscrisuri e parțial căzută. De altfel, în întregul complex sunt semne de degradare, deși exista o echipă de muncitori ce lucra la ceva renovări/restaurări în incintă. Urcăm spre zidurile de pe colină pe trepte de beton și ajungem în fața primului element de apărare, mai rar păstrat, și anume hersa din turnul porții. Hersa este grilajul din lemn (poate fi și metalică) care îngrădește accesul într-o incintă și permite utilizarea armelor; de obicei dublează o poartă. Turnul porții e masiv, pătrat, se poate accesa pe o scară acoperită. Am intrat în incinta fortificată și ne-am plimbat în jurul bisericii situată în centru. Incinta defensivă este formată din două rânduri de ziduri circulare de 7-8 m înălțime, dotate cu turnuri de apărare. Înotăm prin iarba deasă și privim cu admirație către zidurile de piatră.

Biserica era încuiată, însă am putut urca în turnul clopotniță, ușa laterală fiind descuiată datorită lucrărilor ce se desfășurau la acoperiș. Ne-am strecurat pe un culoar îngust cu trepte de piatră. De sus putem observa mai bine sistemul de apărare, implicit zidurile și turnurile; de asemenea, am văzut mecanismul ceasului din turn, precum și etajul clopotelor.

Coborâm în fața bisericii romanice a cărei primă formă datează încă din secolul al XIII-lea (anul 1270), dar care a trecut prin mai multe transformări și adăugiri. Alt element interesant al acestei biserici evanghelice fortificate este portalul romanic târziu. Prin grilajul metalic am privit către arcadele curbate și imaginile pictate cu apostoli (Petru, Matei) ale căror culori încă sunt vii. Coloanele se termină cu frumoase sculpturi în piatră; portalul este adăpostit de un fel de pridvor construit mai târziu. Am părăsit incinta fortificată cu gândul la oamenii ce au muncit secole la rând pentru ridicarea și întreținerea unor asemenea bijuterii arhitectonice.

Richiș. A doua oprire pe drumul spre Biertan a fost în centrul localității Richiș. Drumul îngust șerpuiește printre casele cu acoperișuri de țiglă roșie. Peisajul profund rural e accentuat de vegetația abundență și de albia râului Richișu ce însoțește șoseaua. Mici punți de lemn traversează din când în când firul de apă; ajungem și la sectorul caselor săsești cu porți înalte, bine ferecate. Ceva mai multă animație este în centrul satului unde oprim pentru câteva minute pentru un refill cu răcoritoare la micile magazine mixte existente acolo. Exact peste drum de ele, după un spațiu verde admirăm impunătoarea biserică a localității. Biserica fortificată din Richiș este foarte „arătoasă”; din fortificație a supraviețuit un fragment de zid și turnul de poartă ce are și rol de clopotniță. Biserica este masivă, fără turle, fiind inițial o basilică gotică ce aparținea ordinului călugăresc cistercian (ca cea de la Cârța). Se pare că interiorul e bogat ornamentat, altarul rococo fiind foarte frumos. Noi am admirat portalul pe sub care se intră în biserică; arcadele gotice în arc frânt sunt superbe. Deasupra ușii se află scena sculptată a Răstignirii lui Iisus – superb. Am mai parcurs câteva zeci de metri pe jos pe sub porțile caselor săsești de secol al XIX-lea, pe malul apei înțesată cu papură – un peisaj idilic.

Drumul a continuat pe fundul văilor, printre dealuri verzi, către ținta finală: Biertan. Însă fiecare sat de pe parcursul acestui drum ascunde câte o mică poveste ori vreun loc mirific. Vă sfătuiesc să nu vă grăbiți, sunteți în vacanță.


[fb]
---
Trimis de tata123 🔱 in 23.02.15 13:14:36
Validat / Publicat: 23.02.15 19:17:42
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în BIERTAN [SB].

VIZUALIZĂRI: 6529 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

9 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (tata123 🔱); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P22 Peisaj pe drum.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 30350 PMA (din 36 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

9 ecouri scrise, până acum

dana_iancu2001
[19.04.15 22:00:51]
»

Buna seara,

In drum spre Biertan, exista (ati intalnit) un loc de unde sa se vada panorama intregului oras per ansamblu?

Multumesc!

tata123 🔱AUTOR REVIEW
[20.04.15 09:51:41]
»

@dana_iancu2001 - Dacă vă referiți la panorama asupra satului și cetății Biertan se pare că o astfel de vizualizare de la înălțime se poate obține de pe dealurile înconjurătoare. Noi ne-am plimbat puțin pe lângă șirul de case din partea opusă intrării dar accesul spre deal se face doar prin curtea proprietarilor. Nu mă îndoiesc că există spații libere pe unde se poate urca pe dealurile înconjurătoare și de unde se poate obține o imagine de ansamblu a cetății Biertan - trebuie doar mers ceva mai mult pe jos ori întrebați localnicii.

Dacă vă referiți la panorama asupra Sibiului - NU, nu am găsit un loc de unde se vede orașul. (de pe drumul spre Biertan)

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
abancor CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA
[20.04.15 11:28:45]
»

Se vede o panoramă parțială și de pe drumul de acces dinspre șoseaua Sighișoara - Mediaș, cînd ajungi aproape de sat. Mai degrabă aș zice că se vede biserica, ridicată masiv deasupra acoperișurilor caselor din sat. Imaginea e surprinzătoare, biserica pare mai masivă decît este.

Cam asta e tot ce poți vedea de pe unul din drumurile de acces.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
dana_iancu2001
[30.04.15 16:41:36]
»

@abancor - Multumesc frumos!

webmaster26
[30.01.16 14:07:38]
»

@tata123 - Mutat în rubrica "Biserica fortificată Biertan [Biertan], MEDIAȘ - BAZNA" (nou-creată pe sait)

===

Am setat în program coordonatele GPS ale acestei destinaţii, rezultând următoarea poziţionare pe hartă -- click aici.

Ne poţi spune dacă-i ok? (măreşte zoom-ul de pe hartă cât e necesar, până la afişarea poziţionării / încadrării la nivel de stradă etc)

Mulţumesc.

tata123 🔱AUTOR REVIEW
[30.01.16 19:31:26]
»

@webmaster26 - Ca și la @iulianic, nici la mine nu se deschide linkul către hartă.

webmaster
[30.01.16 19:55:34]
»

@tata123 - vrei te rog să mai clicăi odată pe acel link? Și să ne spui dacă a doua oară a fost cu noroc.

Mulțumim,

tata123 🔱AUTOR REVIEW
[30.01.16 20:13:44]
»

@webmaster - Cu noroc de data asta... coordonatele sunt corecte.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
webmasterX
[11.09.17 02:28:37]
»

Mutat, la reorganizare, în rubrica «Alte locuri de văzut în Biertan și împrejurimi» (nou-creată, între timp, pe sait)

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
2 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
dana_iancu2001, tata123 🔱
Alte impresii din această RUBRICĂ (Alte) Locuri de văzut în Biertan și împrejurimi:

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.068819046020508 sec
    ecranul dvs: 1 x 1