ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 06.03.2015
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: Oradea
ÎNSCRIS: 27.07.10
STATUS: SENATOR
TIMP CITIRE: 8 MIN

Limba noastra-i o comoara... - Manifest pentru limba romana

TIPĂREȘTE

Alexei Mateevici - Limba Noastra

Limba noastră-i o comoară
În adâncuri înfundată
Un şirag de piatră rară
Pe moşie revărsată.
Limba noastră-i foc ce arde
Într-un neam, ce fără veste
S-a trezit din somn de moarte
Ca viteazul din poveste.
Limba noastră-i numai cântec,
Doina dorurilor noastre,
Roi de fulgere, ce spintec
Nouri negri, zări albastre.

Limba noastră-i graiul pâinii,
Când de vânt se mişcă vara;
In rostirea ei bătrânii
Cu sudori sfinţit-au ţara.
Limba noastră-i frunză verde,
Zbuciumul din codrii veşnici,
Nistrul lin, ce-n valuri pierde
Ai luceferilor sfeşnici.
Nu veţi plânge-atunci amarnic,
Că vi-i limba prea săracă,
Şi-ţi vedea, cât îi de darnic
Graiul ţării noastre dragă.

Limba noastră-i vechi izvoade.
Povestiri din alte vremuri;
Şi citindu-le 'nşirate, -
Te-nfiori adânc şi tremuri.
Limba noastră îi aleasă
Să ridice slava-n ceruri,
Să ne spiue-n hram şi-acasă
Veşnicele adevăruri.
Limba noastra-i limbă sfânta,
Limba vechilor cazanii,
Care o plâng şi care o cântă
Pe la vatra lor ţăranii.

Înviaţi-vă dar graiul,
Ruginit de multă vreme,
Stergeţi slinul, mucegaiul
Al uitării 'n care geme.
Strângeţi piatra lucitoare
Ce din soare se aprinde -
Şi-ţi avea în revărsare
Un potop nou de cuvinte.
Răsări-vă o comoară
În adâncuri înfundată,
Un şirag de piatră rară
Pe moşie revărsată.

 

Am stat o vreme in cumpana daca sa scriu sau nu acest articol. Am ajuns la concluzia ca da, trebuie, in luna ianuarie a acestui an, cand, in urma unui review in care colegul meu — intre timp devenit prieten :) — @vega06 o lauda pe nou intrata pe site @VMR si isi expunea parerea in legatura cu greselile gramaticale sau de exprimare ale unor useri, s-a pornit o mica polemica pe tema. Pentru cei interesati sa citeasca discutia intreaga postez linkul - vezi impresii. Cu aceasta ocazie m-am imprietenit cu @vega06, asa ca, uite, polemicile nasc si prieteni. M-am luat cu altele insa si review-ul a ramas pe hold (asteptare), pentru vremuri mai calme / calde / relaxate.

 

Dar uite ca zi — cand bate un vant taios in Oradea :D — am dat de un review din luna decembrie 2014 al colegului @papone care dezbatea utilitatea unor review-uri. Ma rog, discutia a "deraiat" putin si s-a ajuns si la "spinoasa" problema a utilizarii corecte a limbii romane. Moment in care n-am mai rezistat si am zis ca azi e MUSAI sa scriu review-ul amanat de atatea ori.

 

Probabil ca e deformatie profesionala, sunt profesoara de limba engleza (cu specializare dubla, engleza-romana) asa ca ma deranjeaza greselile pe care le gasesc / vad / aud la tot pasul. Din pacate si la radio / TV / in presa gasesti o multime de oameni AGRAMATI (nu ANAGRAMATI, cum am vazut ca se exprima unii, chiar pe AFA). Prilej pentru cateva explicatii luate din DEX-ul 2009.

 

AGRAMÁT, -Ă, agramați, -te, adj., s. m. și f. 1. Adj., s. m. și f. (Persoană) care face greșeli elementare de limbă; p. ext. ignorant, incult. 2. Adj. Care conține greșeli elementare de gramatică și de ortografie. – Din lat. agrammatos.

ANAGRAMÁ, anagramez, vb. I. Tranz. A schimba ordinea literelor unui cuvânt pentru a obține alt cuvânt; a transcrie sub formă de anagramă; a anagramatiza. – Din anagramă.

 

Ma deranjeaza, cum ziceam, la modul personal, persoanele care nu stiu sa scrie. Numele meu de familie, (nu voi spune din nefericire pentru ca eu sunt mandra de el) contine 2 grupuri de litere problematice pentru multa lume si nu o data a trebuit sa imi spun numele pe litere pentru a nu-l vedea pocit, mai ales in documente oficiale. Sau sa arat buletinul. Cele 2 grupuri cu probleme sunt GHI si CI. Greu, nu? Noi cred ca le-am invatat in clasa a II-a. Si acum cred ca se invata tot cam pe atunci. Unii stiu, altii nu. Pentru cei care doresc sa le mai aprofundeze postez o adresa cu fise de lucru rasfoiesc.com/educatie/di ... -DE-LITER77.php

Sper sa nu se supere nimeni. :))

 

Se poate ca unii cititori sa imi observe lipsa folosirii diacriticelor- imi fac mea culpa, dar, datorita profesiei si a obisnuitei de a scrie majoritatea timpului in limba engleza unde nu avem asa ceva, imi vine peste mana sa le utilizez. Cred ca as uita ce am de zis/scris daca ar trebui sa le folosesc.

 

Ortogramele sunt iarasi o provocare majora- diferentele dintre "cai" si "C-ai", "mai" si "m-ai", "sa" si "s-a", "nea" si "ne-a", "noi" si "n-oi" sunt doar cateva exemple care pun serioase probleme multor persoane. didactic.ro/materiale-did ... a-clasa-a-iii-a

Pe didactic.ro gasiti o multitudine de fise pe care le pot folosi copiii dvs. pentru a invata sa scrie corect.

 

Dezacordurile, lipsa cratimei, lipsa majusculelor, utilizarea permanenta sau excesiva (dupa fiecare fraza, in locul punctului considerat demodat, probabil) a puncte- punctelor sau a semnului exclamarii, exprimarea alambicata sau excesiv de pretentioasa insa ma termina. M-am tot gandit daca sa dau sau nu cateva exemple luate de pe AFA. Am cateva salvate intr-un document. Daca webmasterii imi vor ingadui, le voi anexa printr-un ecou la review. Va dau doar o mostra mai jos, e preferata mea si cea mai recent gasita pe site (e asa cum am gasit-o, 100% reala :)):

De la aeroport se ia auto 46,2e la sofer si daca iei t10 din aeroport dar e mai greu 1e, si cobori la statia Santa dorotea se anunta si scrie in auto (penultima inainte de P spaniei) si apoi 2 str inapoi in sus si ai ajuns la hotel sau alt pc usor de orientare pd principala peste str este o biserica si in dreptul ei o iei pe str in sus 50m si ai ajuns la hotel, la plecare spre aeroport statia auto 46 este chiar linga biserica deci 5om de hotel si ai deja t10... Deci are f multe atouri iar pretul daca il iei devreme ok deci recomand... De retinut ca aerobusul de la aeroport este 6e deci luati 46 chiar daca face 15 min in plus.

Nu vreau sa jignesc pe nimeni cu aceasta postare, vreau doar sa dau ocazia celor care, ca si mine, au cate ceva de comentat cand gasesc cate o greseala si nu au unde, riscand sa fie "admonestati" de catre webmasteri pentru off-topic. Si atunci ce loc mai bun s-o faci decat intr-un review pe tema?

Am cateva citate luate din ecourile review-ului lui @papone, in care cativa colegi isi exprima parerile pe tema. Sper ca nu e o problema ca le postez aici si ca ii mentionez. La urma urmei am selectat doar lucrurile bune si cele care vin in sprijinul afirmatiilor mele.

@Carmen Ion

Cea mai mare problemă o am cu cei certaţi cu limba română. Ştiu, e o altă discuţie dar nu mă pot abţine. Mă deranjează folosirea incorectă a liniuţei (cratimei) - "nea-m, ve-ţi" -, scrierea substantivului "copii" cu doi i în loc de trei când e articulat şi cu literă mică a numelor proprii şi a începuturilor de fraze. Totuşi acesta este un site, nu suntem pe chat, şi nici pe forum, aici se scriu articole şi respectarea regulilor gramaticale este necesară, după părerea mea.

   A, încă ceva: mă scoate pur şi simplu din sărite folosirea verbelor "a merita" şi "a risca" la forma reflexivă, chiar de către useri altfel apreciaţi pe merit. A devenit o greşeală tot mai comună, pe care nu cred că ar trebui s-o perpetuăm şi noi aprobând-o tacit. Aşadar, (NU) SE MERITĂ sau (NU) MĂ RISC sunt formulări incorecte. Corect este (NU) MERITĂ şi (NU) RISC.

... pentru mine prima condiţie (absolut necesară dar nici pe depare suficientă) pentru aprecierea unui articol ca fiind util este respectarea unor reguli minime, repet minime, de scriere corectă.

@Costi

 Oricum, scrierea corectă este o dovadă de respect faţă de tine însăţi, faţă de interlocutor şi faţă de limba română.

@webmaster0

Cum spunea pe vremuri Dl. profesor Pruteanu „doar o vorbă săţ-i mai spun” (de fapt, chiar mai multe): conform Constituţiei, tot românul are dreptul la o opinie. Că o expune corect gramatical, ortografic şi ortoepic, nu mai scrie acolo! Aşadar, ca să respectăm constituţia, noi trebuie să le primim (şi publicăm) pe toate, aşa cum le primim.

@F2A1C

am crescut cu un "Indreptar ortografic, ortoepic si de punctuatie" in biblioteca si nu rare au fost ocaziile in care l-am consultat. De-asta scriu cu "î" din "i", de-asta consider "â" din "a" o monstruozitate nascuta din minti de politicieni, limba romana fiind o limba fonetica... cel putin pina la aparitia regulii contra naturii, ce a deformat scrierea si realitatea (serios? cuvinte de origine slava scrise cu "î" din "a" doar ca sa ne batem cu caramida-n piept ca avem origine latina ca popor?).

... Ce-mi pare rau e ca toate discutiile astea despre ortografie n-au avut loc intr-un topic separat, ar fi meritat ceva mai multa atentie...

@dabator

... mă doare inima când citesc aberaţii ale limbii române în formă continuată. Spun în formă continuată, căci oricine poate greşi, este firesc. Chiar şi tratarea lui ca un fel de „mess” mi se pare o desconsiderare a acestuia... Statul român, reprezentat de noi, contribuabilii, plăteşte fiecărui copil şcolarizarea pentru 10 clase. Doar cu cunoştinţele din primele patru, hai să spunem şase clase o persoană ar trebui să poată scrie cât de cât corect în limba română, aşa că un pic de exigenţă din partea noastră nu strică, doar plătim pentru asta.

@corina70

e utopic sa ne imaginam ca toti cei care au scris, scriu si vor scrie pe AFA sunt premianti sau olimpici la limba romana. sa nu uitam ce rezultate se inregistreaza an de an la sesiunile de bacalaureat, e jale in invatamantul romanesc. si asta de ani buni. daca folosirea corecta a limbii romane ar fi unicul criteriu eliminatoriu pe AFA, ar ramane doar o mana de oameni/useri, sa poarte intre ei discutii la un inalt nivel academic.  nu e normal sa-i respingi, marginalizezi sau ironizezi - la modul general vorbind - pe cei care nu cunosc bine limba romana, pana la urma site-ul e o oglinda/radiografie a societatii in care traim, cu bune si cu rele.

Intentionat am lasat acest ecou la urma, ca o tema de meditatie - sa ramana doar cativa useri pe AFA care sa discute/ scrie corect sau sa fim toleranti si sa-i lasam pe toti sa scrie asa cum stiu? Doritorii sunt rugati sa-si exprime parerile mai jos.

Va multumesc pentru timpul acordat si astept cu nerabdare sa citesc raspunsurile voastre!


[fb]
---
Trimis de luciaoradea in 06.03.15 13:58:51
Validat / Publicat: 06.03.15 15:10:59

VIZUALIZĂRI: 5799 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

166 ecouri scrise, până acum, la acest articol
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA simbolic articolul - VĂ PLACE?
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 2045 PMA (din 45 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol - pg. 1 / 6

166 ecouri scrise, până acum

se afișează ecourile [1 - 30] din total 166
crismis
[06.03.15 15:55:20]
»

@luciaoradea: Lucia, felicitari pentru curajul de a aborda o problema asa de spinoasa! "To be or not to be"... corect gramatical pe un site turistic! Eu cred ca felul in care scrie cineva, inclusiv din punct de vedere gramatical, poate sa ne spuna foarte multe despre persoana respectiva (de exemplu, despre cata importanta a acordat instruirii proprii de-a lungul timpului, nu doar la scoala) si, implicit, despre credibilitatea ce-i poate fi acordata.

Fata mea a cunoscut la un moment dat un baiat frumusel, care invata la un liceu bun; dupa ce a citit o postare de-a lui pe facebook, care cuprindea 5 greseli gramaticale in 3 randuri, nu i s-a mai parut asa de interesant, iar relatia a devenit pur conventionala.

Cu siguranta ca majoritatea celor care scriu pe AFA nu detin un doctorat in gramatica limbii romane, dar ca sa scrii cat de cat corect nici nu-ti trebuie asa ceva! Si, pentru mine, "cat de cat" inseamna sa folosesti corect cratima, semnele de punctuatie si majusculele.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][8 voturi]
luciaoradeaAUTOR REVIEW
[06.03.15 16:13:33]
»

@crismis -

Ai mare dreptate in tot ce scrii! Cel putin in privinta doctoratului. Eu intotdeauna am fost de parere ca o persoana care are bacalaureatul ar trebui sa fie capabila sa scrie corect. Din pacate in ultima vreme realitatea ma contrazice permanent. Nu mai spun ce minuni vedem zilnic la scoala. Si la simularile de acum, la clasele a 8-a si a 12-a e un dezastru. Multi nu stiu care e diferenta intre nume si prenume, ce inseamna initiala prenumelui tatalui samd.

Iar in ceea ce priveste imaginea pe care ti-o faci despre un om dupa ce vezi ce si mai ales cum scrie iti dau dreptate 100%. Inclusiv in privinta credibilitatii acordate respectivei persoane.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][4 voturi]
Marian Preda
[06.03.15 16:24:16]
»

-@ luciaoradea-;

Într-adevăr, multe dintre rw-uri îşi cer scuze de la... învăţători!

Din punctul meu de vedere, sunt mulţi care greşesc şi nu stăpânesc Limba noastră-i o comoară sau nu au o perfectă exprimare.

În fuga cotidiană, de multe ori m-am regăsit şi io în... dezacord!

În consecinţă, consider acest site ca unul turistic, evident în limitele principiilor ortografiei româneşti şi vă propun această lectură... vezi impresii

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][4 voturi]
luciaoradeaAUTOR REVIEW
[06.03.15 16:34:09]
»

@Marian Preda - Multumesc pentru impresii...

celor lanti, bae, deacort

Astea au fost preferatele mele!

Am pus review-ul la favorite, cand nu voi mai avea ce face ma intorc la el cu mare drag!

Dabator
[06.03.15 16:54:46]
»

@luciaoradea: Și eu te admir pentru curajul cu care ai abordat această problemă. De multe ori am vrut să scriu despre acest subiect, dar m-am abținut, știu că sunt prea pătimaș.

Dacă-mi aduc bine aminte replica mea venea exact la părerea @cristina70, așa că nu am ceva de spus în plus. După 10 cele 10 clase obligatorii trebuie să ai o oarecare "măsura" a limbii române. De altfel mai spusesem acolo Aș spune că este păcat să confundăm performanțele olimpice cu putința de a scrie măcar la nivelul ciclului gimnazial.

Părerea nu mi-am schimbat-o prea mult între timp.

Acum, dragele mele colege @luciaoradea și @crismis, nu vreau să vă supărați pe mine, dar dacă tot ați ridicat această problemă vă întreb și eu: de ce nu folosiți diacriticele?

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][7 voturi]
traian.leuca †
[06.03.15 16:55:10]
»

@Marian Preda -Tareeee! Nu știu cum de nu am lecturat și eu review-ul indicat de tine. Ca și @luciaoradea, l-am trecut la loc de „onoare”.

Mi-a plăcut fraza „dulce ” de limbă românească din final:

Se pare ca nea sorica este magarica.

... am râs în hohote!

Marian Preda
[06.03.15 17:02:06]
»

@traian. leuca -

Mare atenţie, oameni buni! La 14 voturi negative se acordă... Superbonusul!!!

luciaoradeaAUTOR REVIEW
[06.03.15 17:04:11]
»

@Dabator -

Despre diacritice am scris in review- din cauza faptului ca nu am o tastatura romaneasca si scriu mult in engleza, nu sunt obisnuita cu ele si imi vine tare greu sa le caut prin taste... Imi cer scuze pentru asta, dar chiar mi-e greu...

In rest iti multumesc pantru ca ai citit review-ul si pentru ecou.

luciaoradeaAUTOR REVIEW
[06.03.15 17:06:38]
»

@Marian Preda -

Superbonusul la review-ul pe care l-ai sugerat? Ar fi tare! Ala chiar merita un premiu. Am putea initia un concurs- Cine gaseste cel mai "tare" review de gen de pe AFA!

webmasterX
[06.03.15 17:08:50]
»

@Marian Preda -

Mare atenţie, oameni buni! La 14 voturi negative se acordă... Superbonusul!!!

Nope, nu se (mai) acordă!

Dragoș_MD
[06.03.15 17:09:10]
»

@Marian Preda - aferim!

Una dintre cele mai frumoase ţărmuri din lume

(și mai sunt...)

@luciaoradea - da, chiar așa: de ce nu folosești diacritice?!? Crede-mă, e (mult) mai simplu decât pare! later, că văd că-ntre timp ai răspuns deja: Dacă n-ai tastatură, îți dă AFA una cadou! (eventual de 8 martie).

On-topic - da.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][1 vot]
Carmen Ion
[06.03.15 17:11:12]
»

@luciaoradea - Opinia mea ai citat-o deja şi mi-o menţin.

Întrebarea din finalul articolului tău este probabil retorică. Citez:

"sa ramana doar cativa useri pe AFA care sa discute/ scrie corect sau sa fim toleranti si sa-i lasam pe toti sa scrie asa cum stiu? "

Răspunsul e dat chiar de webmaster şi l-ai postat tu însăţi:

"Aşadar, ca să respectăm constituţia, noi trebuie să le primim (şi publicăm) pe toate (articolele), aşa cum le primim. "

Noi, userii, n-avem niciun cuvânt de spus în privinţa acceptării sau respingerii unor reviewuri. Nu e treaba noastră. Tot ce putem face e să atragem atenţia prin articole în Secţiunea Zstratosferă, în ecouri etc. asupra exprimărilor agramate, nerespectării regulilor de bază ale gramaticii şi ortografiei etc. Nu pot însă să nu remarc că publicarea unor astfel de reviewuri îi încurajează pe alţi useri, majoritatea nou-veniţi pe AFA, în perpetuarea unui stil ce nu poate fi calificat, în cel mai bun caz, decât drept neglijent. Şi încă ceva: ce utilitate poate totuşi avea un review precum cel citat de tine - despre Barcelona -, pe care l-am citit şi eu, fiind abonată pe destinaţia Spania şi mi-a fost jenă (de jena userului) să postez un ecou care ar fi fost similar cu o "tragere de urechi"? Textul e dificil de înţeles, se parcurge cu greutate din cauza lipsei semnelor de punctuaţie, a nedepartajării propoziţiilor şi a abundenţei abrevierilor. Într-un alt review recent postat apar o mulţime de prescurtări specifice conversaţiilor telefonice sau pe chat. Pe mine, una, asta mă deranjează - dar poate că numai pe mine.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][4 voturi]
luciaoradeaAUTOR REVIEW
[06.03.15 17:11:32]
»

@Dragos -

de ce nu foloseşti diacritice?!? Crede-mă, e (mult) mai simplu decât pare!

Am mai explicat mai sus. Mie nu mi se pare deloc simplu. Asta e.

crismis
[06.03.15 17:11:36]
»

@Dabator: Draga Dabator!

Nu m-as putea supara pe tine nici daca m-ai injura de mama! Dealtfel, cine ma cunoaste stie ca ma supar foarte, foarte, dar foarte greu si atunci pentru totdeauna!

Eu nu folosesc diacriticele din acelasi motiv ca si Lucia, adica in afara de ce scriu pe AFA, eu in rest trebuie sa tastez scurte texte in engleza, in cadrul proiectelor la care colaborez.

Si mai exista un motiv, dar mi-e cam rusine sa-l dezvalui... Bine, fie, puteti sa va distrati, e placut in fond sa faci oamenii sa rada: nu stiu unde naiba sunt diacriticele astea pe tastatura! De fapt, cred ca de curand am aflat, cel putin la laptop, acum scriu de pe android si la asta chiar sunt in ceata! Eu si tehnica... stii vorba aia: "baba si mitraliera"! Abia am invatat sa-mi scriu review-urile in world si apoi sa le dau ctrl A si copy si paste! Dar sunt silitoare si daca mai iei incet si-mi repeti de vreo 20 de ori (bietul Tati!), pana la urma s-ar putea s-o bunghesc! Oricum, asta cu diacriticele mi se pare greseala cea mai mica, textul totusi e destul de usor lizibil!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][3 voturi]
luciaoradeaAUTOR REVIEW
[06.03.15 17:16:23]
»

@Carmen Ion -

Pe mine, una, asta mă deranjează - dar poate că numai pe mine.

Si pe mine, tocmai asta e tema review-ului. Am tot observat greseli pe ici pe colo, si e redundant sa tot atragi atentia asupra lor. Trebuia cumva sa-mi spun si eu necazul .

Si nu mi se pare normala incurajarea userilor care nu stiu sa scrie. Nu am de dat solutii, nu sunt eu in masura sa hotarasc cine sa scrie si cine nu. Departe de mine asta. Nu sunt o mare scriitoare. Incerc insa sa scriu curat si corect. Macar atat. Si nu cred ca e prea mult de cerut/asteptat si din partea altora.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][1 vot]
luciaoradeaAUTOR REVIEW
[06.03.15 17:18:35]
»

@crismis -

Si eu la fel

Habar n-am ce taste sa folosesc pentru diacritice si ma enervez sa le tot caut. Plus ca imi uit ideile pana gasesc ce cautam.

nicole33
[06.03.15 17:19:51]
»

@luciaoradea -

Se poate ca unii cititori sa imi observe lipsa folosirii diacriticelor- imi fac mea culpa, dar, datorita profesiei si a obisnuitei de a scrie majoritatea timpului in limba engleza unde nu avem asa ceva, imi vine peste mana sa le utilizez.

Cu tot respectul, doamna profesoară, însă, în opinia mea, folosirea diacriticelor tocmai într-un review pe această temă ar fi fost mai mult decât necesară. Totodată, în contextul de mai sus, sensul fiind unul negativ, corectă ar fi fost utilizarea expresiei „ din cauza profesiei” și nu „ datorită profesiei”.

Cred ca as uita ce am de zis/scris daca ar trebui sa le folosesc.

Eu am fost obligată să folosesc scrierea cu diacritice în activitatea de zi cu zi. Cu timpul, a devenit o obișnuință, ceva firesc, indiferent de interlocutor. La început, pentru a fi sigură că nu am ratat ceva, foloseam un Autocorrect care îmi depista și sublinia toate (sau aproape toate) cuvintele la care omisesem diacriticele.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][9 voturi]
Dabator
[06.03.15 17:20:45]
»

@luciaoradea: Este extrem de simplu. Nici eu nu am și nici nu am avut vreodată tastatură românească. Doar mi-am setat limba română (ca limabă alternativă) din Windows.

De asemenea, printr-o simplă combinație de taste sau două "click-uri de mouse" (cât de românește sună poți schimba tipul de tastatură: română sau engleză.

Serios, nu se schimbă decât 7 (șapte) taste în partea dreaptă, iar cu puțin exercițiu te obișnuiești. Din experiența cu alte persoane timpul de acomodare nu depășește o zi (de obicei e vorba de câteva minute).

Dacă vrei mai multe detalii, sau chiar să-ți configurez laptop-ul/calculatorul dă-mi un PM și o fac cu mare drag pentru tine.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][1 vot]
luciaoradeaAUTOR REVIEW
[06.03.15 17:22:03]
»

@nicole33 -

Da, aveti dreptate. Multumesc pentru corectura- din cauza profesiei.

@dabator

Multumesc pentru intentiile bune. poate la vara, in vacanta, o sa incerc sa ma obisnuiesc.

@all

Cred totusi ca ideea review-ului era alta, nu utilizarea sau nu a diacriticelor.

Dabator
[06.03.15 17:24:03]
»

@crismis: Și pentru tine am aceeași ofertă ca cea făcută Luciei. Doar trimite-mi un PM.

În rest mulțumesc frumos și apreciez că nu te-ai supăra pe mine. Mai ales că nici eu nu mi-aș dori asta .

ariciu
[06.03.15 17:30:50]
»

În legătură cu subiectul review-ului, da sunt clar pentru scrierea corectă și mă dor ochii când întâlnesc greșeli, iar deja celebra sintagmă "mă-ta are cratimă" o îmbrățișez cu drag

În ceea ce privește diacriticele, să vă povestesc ceva. Când le_maitre a început să scrie pe AFA, scria fără diacritice. Eu, care fusesem acolo cu el, în locurile despre care povestea, reciteam unele fraze pentru a înțelege ce voia să spună.

Având această să-i zicem "experiență" în spate atunci când m-am apucat eu de scris m-am trezit cu o problemă. Nu-mi era deloc ușor să scriu cu diacritice. Atunci am adoptat altă metodă: scriam în word fără diacritice, apoi pierdeam și câte două ore la un review pentru a le completa. După primele cred că trei review-uri, am hotărât să încerc să scriu direct cu diacritice. Acum deja... merge unsă treaba...

Consider că a scrie corect gramatical, este o dovadă de respect pentru tine, a face efortul de a scrie cu diacritice este o dovadă de respect pentru cititori.

Părerea mea...

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][8 voturi]
vega06
[06.03.15 17:42:59]
»

@luciaoradea -

In sfarsit Lucia... Imi luasem gandul. De cand asteptam topicul asta .

In totalitate de acord cu cea ce ai punctat in deschiderea topicului si sper ca vor fi mai multi cei care sa fie pe aceiasi lungime de unda.

Sunt tare curios daca topicul va avea succes, care va fi concluzia finala si in fine, asta asa ca o curiozitate a mea, cine se va inscrie la cuvant (prin ecouri evident) si ce pozitii vor fi.

Pana acum e de bine

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][3 voturi]
crismis
[06.03.15 17:44:55]
»

@Dabator: Uite, chiar am deschis laptopul si m-am prins cum e cu tastatura in limba romana. Bine, pana voi gasi cu (relativa) usurinta tastele, o sa mai curga destula apa pe Dunare! Dar promit ca o voi face, de acum voi scrie review-urile cu diacritice. Dar te rog sa nu te superi daca vei mai citi ecouri scrise de mine fara diacritice, mi-e mult mai usor sa folosesc androidul in acest scop! Deal?

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][0 vot]
vega06
[06.03.15 17:45:55]
»

Si pentru ca am fost vizat direct in deschiderea thread-ului, vreau sa reiterez pozitia mea pe care ati aflat-o daca ati accesat link-ul dat de @luciaoradea.

Sistematizand ceea ce am afirmat in ecourile respective, consider scrierea corecta d. p. d. v. gramatical si ortografic un punct forte al unui material, pe care il voi citi cu placere si vota in consecinta. Pe de alta parte, nu voi vota sau voi depuncta materiale oricat de bune ca si informatie, daca au greseli gramaticale repetate. Este alegerea mea si mi-o asum. Oricine poate face greseli involuntare din cauza vitezei de scris sau a neatentiei, dar de faptul ca au fost involuntare iti vei da seama la lecturarea in totalitate a materialului. Acestea sunt greseli scuzabile si care nu deranjeaza. In schimb persistenta greselilor in folosirea limbii romane este deja obositoare si daca si topica frazei e data peste cap, trebuie sa-ti muncesti creierii sa-ti dai seama cam ce a vrut sa zica respectivul (va).

Asa cum spuneam si in ecourile de care se face vorbire, scriind corect romaneste arati respect fata de limba ta, fata de tine si fata de cei care iti vor citi review-urile. Dupa parerea mea, mai multa atentie la materialele ce vor fi publicate si citite de atatia useri, cred ca este pana la urma o dovada de buna crestere si civilizatie necesare (si totusi nu obligatorii ) intr-o comunitate.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][4 voturi]
Admin
[06.03.15 17:53:49]
»

Scrierea cu diacritice este extrem de facilă atunci când ai la dispoziţie o tastatură românească. La fel ca în Ungaria sau Germania, de ex, normal ar fi ca statul român să încurajeze comercializarea unor astfel de dispozitive - v-aţi putea imagina un neamţ sau un maghiar cumpărându-şi o tastatură "englezească"? . Din păcate, în România o tastatură cu layout RO este încă destul de greu de găsit...

AmFostAcolo s-a implicat şi se implică activ în scrierea cu diacritice româneşti - vezi de exemplu campania "Scrie Româneşte pe Net" sau tastaturile româneşti dăruite în cadrul Concursurilor săptămânale.

Iar cu ocazia acestui mini-forum de discuţii binevenit-deschis de luciaoradea, vă anunţ că vom oferi gratuit o tastatură românească oricărui solicitant dintre participanţii la discuţie, în limita a 100 de solicitări (cheltuielile de expediere = suportate de beneficiar). Aşa că, dacă doriţi una, scrieţi-mi — aici sau prin mesaj privat. Lucia, tu o să primeşti una "cu dedicaţie", de 8 martie (chiar de-ţi ajunge simţitor mai târziu, către sfârşitul lunii, cu tot cu instrucţiuni — vei vedea cât de uşor e)

-

Un pic (şi) mai "pe subiect" — şi răspunzând unei teme anterior abordate: impresiile "agramat-cronice" au gradul lor de utilitate, chiar dacă evident mult mai mic: servesc cititorilor din aceeaşi "categorie gramaticală" . Un alt certat cu gramatica are, destul de probabil, ŞI afinitatea turistică din aceeaşi "clasă" cu cea a acestor autori, nu credeţi? :-)

În plus, prin notele acordate, contribuie la o medie mai reprezentativă a obiectivului. Media "trebuie" să includă toate categoriile de turişti care frecventează acea destinaţie ori obiectiv.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][11 voturi]
Larissa
[06.03.15 18:00:44]
»

Îmi place offtopic-ul şi sigur că ar fi de dorit să lecturăm aici impresii în dulcea şi corecta limbă românească.

Acest lucru nu este posibil, psihologic vorbind pentru că:

1. Sunt persoane care pur şi simplu NU POT, genetic, nu au abilităţile cognitive dezvoltate. Pe o scară de la 1 la 10, sunt undeva sub 4 şi oricâte operaţii de reconstrucţie a creierului li s-ar face, tot la acest nivel ar rămâne. Să nu vă miraţi dacă aş avansa procente de peste 30% şi asta într-un scenariu optimist.

2. Sunt cei care POT DAR NU VOR. Discuţia pe nu vor e lungă, putem s-o detaliem altădată. E de ajuns să spunem că temperamentul sau firea lor sunt astfel structurate încât nu au răbdare, sunt superficiali, nu se pot concentra suficient, urmăresc recompense imediate materiale sau plăcere şi cum gramatica noastră nu e chiar uşoară, au rămas cu lacune. Nu putem vorbi aici de nivel gimnazial sau nu, că doar nu suntem filologi, pe vremea mea gramatica se învăţa numai în şcoala generală, deci atunci puneai bazele. Ulterior îţi dezvoltai doar vocabularul.

3. Vin cei care POT, VOR DAR N-AU NOROC, în sensul că viaţa nu le-a oferit oportunităţile necesare, părinţi abuzivi, educaţie precară la şcoală sau acasă, abandon etc. şi nu au mai putut recupera peste ani ce au pierdut.

4. Şi, în sfârşit, cei ca mine, cu telefoane inteligente sau obosiţi de la serviciu, cu funcţii de predicţie şi miopie avansată, care tastează ceva, nu văd bine şi trimit ecouri sau recomandări, fără să le mai poată edita sau fără să mai aibă timp pentru asta. Pentru aceasta, ei bine, ar trebui să fim pedepsiţi cumva, nu ştiu, imaginaţi voi ceva…

Să spunem că fiecare dintre noi poate să amendeze ce nu-i place (ca formă sau conţinut) cum vrea, să nu dea voturi, să le dea negative, să-i critice sau să se oprească din citit.

E loc sub soare pentru fiecare şi pe AFA la fel!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][11 voturi]
vega06
[06.03.15 18:03:58]
»

Superbonusul la review-ul pe care l-ai sugerat? Ar fi tare! Ala chiar merita un premiu. Am putea initia un concurs- Cine gaseste cel mai "tare" review de gen de pe AFA!

Lucia cred ca eu castig cu asta

Cititi daca vreti aici.

vezi impresii

Chiar nu mai ai ce sa comentezi.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][3 voturi]
luciaoradeaAUTOR REVIEW
[06.03.15 18:09:44]
»

@Admin -

mulțumesc încă o dată și aici. Cu ocazia asta am să remediez și problema aceasta. Abia aștept să o primesc și folosesc.

Flaviu
[06.03.15 18:29:41]
»

@vega06 -

In totalitate de acord cu cea ce ai punctat in deschiderea topicului si sper ca vor fi mai multi cei care sa fie pe aceiasi lungime de unda.

Dacă ar trebui să aplicați criteriile dvs. de votare, cum ați puncta acest ecou?

Mă scuzați, sper că nu am fost off-topic.

luciaoradeaAUTOR REVIEW
[06.03.15 18:41:36]
»

@vega06 - E super tare. Îl pun și pe ăsta la favorite. Mi-a plăcut mai ales ecoul în care omul mărturisește că nu i-a plăcut limba română, nu a înțeles-o și oricum nu e secretară. Deci nu scrie la "leptop".

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
16 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
abancor, adri-nico, Alina53, Camelia19, costy69*, crismis, cristina65, Eugenia55*, Flaviu, luciaoradea, Marian Preda, mariana.olaru, Mihai18, nicole33, robert, Zoazore
Alte articole din această RUBRICĂ (Alte) Subiecte off-topic:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.081502199172974 sec
    ecranul dvs: 1 x 1