ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 03.04.2018
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: București
ÎNSCRIS: 24.06.10
STATUS: POSEIDON
DATE SEJUR
MAR-2018
DURATA: 1 zile
cuplu fara copii
2 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 7 MIN

Castrul roman Apulum – Muzeul Principia

TIPĂREȘTE URM de aici

Orașul Alba Iulia e clădit pe și din istorie – la orice pas te întâmpină vestigii antice, medievale ori moderne, clădiri roase de patina timpului și biserici seculare. Orice lucrare edilitară publică sau privată care presupune săpături în scoarța pământului scoate la iveală urme ale civilizațiilor trecute. În articolul de față doresc să vă prezint câteva din reminiscențele civilizației romane pe actualul teritoriu al urbei albaiuliene; aceste resturi materiale aparțin unor așezări civile grupate în jurul castrului ridicat de Legiunea a XIII-a Gemina.

Castrul Apulum. Fortificația romană a fost construită în anul 107 d. Chr. într-o poziție strategică, pe valea Mureșului, pentru a controla drumul spre zăcămintele aurifere ale Daciei ocupate. Legiunea a XIII-a Gemina, unitate de elită a armatei romane, veterană în luptele cu galii, germanii, sarmații și apoi în cele două războaie daco-romane, este staționată pentru un secol și jumătate în provincia Dacia, la Apulum. Legiunea se distingea prin două particularități: avea drept simbol leul, iar culoarea mantiilor și scuturilor era albastru. Legionarii ridică mai întâi un castru din pământ și lemn (nivel confirmat prin săpături arheologice), după circa 20 de ani fiind edificată fortificația de piatră.

Castrul Apulum a respectat planimetria clasică a fortificațiilor de acest fel: un patrulater cu laturi de circa 500 m, cu patru porți de acces (Porta pretoriae, Porta principalis dextra, Porta principalis sinistra și Porta decumana), ziduri de piatră, turnuri și șanț de apărare. În interior, castrul e străbătut de două drumuri mari care unesc porțile: Via Principalis și Via Pretoriae. În perimetrul castrului legionar se aflau edificiul comandamentului, barăcile ostașilor și tribunilor, băi, depozite de hrană și armament. Informații suplimentari citiți aici: castrul-apulum.ro/istoric.

Întrucât construcția cetății medievale, ridicarea fortificației bastionare, dar și apariția unor clădiri civile, militare și religioase s-au efectuat peste aria ocupată de castrul roman, în epoca noastră s-au dezvelit relativ puține vestigii antice. Ce se poate vizita azi?

Poarta de sud (Porta principalis dextra). Intrarea de sud în castrul Legiunii a XIII-a Gemina este singura păstrată și principala legătură cu așezările civile din afara zidurilor. Poarta de sud este accesibilă doar vizitatorilor care plătesc taxa de vizitare a „Traseului celor trei fortificații” (sau poate fi observată și de pe str. Militari). Constructiv, poarta din blocuri masive de piatră era dublă, cu un pilon central și flancată de două turnuri de apărare. Poarta de acces a fost reconstruită utilizându-se în partea inferioară blocuri de piatră originale. Nu am ajuns lângă poartă, am observat-o la vizita precedentă, dar voi urma traseul la următoarea excursie în Alba Iulia.

Via Principalis. Alt obiectiv aparținând castrului legionar, identificabil pe teren în zilele noastre, este „bulevardul” principal care făcea legătura între porțile de nord și sud ale așezării militare trecând prin fața comandamentului legiunii. Toți vizitatorii care se îndreaptă spre frumoasa poartă a III-a a cetății bastionare trec pe lângă vestigiile acestui drum antic; m-am oprit de fiecare dată lângă gardul care delimitează ruinele și am admirat ingeniozitatea și priceperea constructorilor. Arheologii au ales să păstreze in situ fragmente din Via Principalis și, totodată, să redea printr-un panou grafic un fragment de viață cotidiană din castrul roman.

Drumul are o lățime de circa 7 m și este compus dintr-o cale centrală de rulare a carelor (dale prevăzute cu cant pentru împiedicarea derapajului roților) și două alei laterale, pietonale. Șoseaua era flancată de clădiri, unde am putut observa urmele încălzirii prin podea, cum s-ar spune azi, sistemul hipocaust în antichitate; de asemenea, sunt prezente două coloane care împodobeau porticurile clădirilor de altădată. Pentru ca drumul să fie solid, sub dalele mari de piatră era amplasat un strat de nisip și pietriș tasat, iar apele pluviale erau evacuate prin intermediul unui canal central și a altor două laterale. Sub o cupolă transparentă vedem un fragment din Via Principalis: dalele de piatră și canalizarea centrală (albaiuliaqr.ro/via-principalis).

Muzeul Principia. Cel mai valoros vestigiu roman, descoperit parțial, este Clădirea Comandamentului - Principia – inima castrului. Data trecută când am fost în Alba Iulia am „ocolit” clădirea de sticlă și oțel, timpul a fost scurt și mi s-a părut atunci că prețul biletelor e destul de mare. De data aceasta am intrat hotărât în Muzeul Principia, deschis de marți până duminică între orele 09.00-18.00, am achitat 10 lei/persoană, foto free. Pereții structurii protectoare conține imagini grafice cu reconstituirea sediului comandamentului Legiunii a XIII-a Gemina, lucru care ne-a ajutat să ne orientăm mai bine. Un tânăr ghid ne-a întâmpinat (între timp mai intrase un cuplu) și ne-a invitat pe treptele „amfiteatrului” pentru a viziona un scurt film explicativ, cele circa 4 minute s-au scurs într-o clipită.

Posibil ca unii vizitatori să nu fie încântați de cele aflate în acest muzeu (chiar Ministerul Culturii critică restaurarea: adevarul.ro/locale/alba-i ... 8e6f/index.html), dar pasionații de istorie vor aprecia urmele romane conservate aici. Din cele patru părți ale clădirii nu au putut fi cercetate/săpate decât o parte, restul urmelor fiind prinse sub clădirile înconjurătoare. Sub cupola muzeului descoperim camera sacră unde erau păstrate stindardele legiunii și statuile împăraților – aici stăteau în permanență legionari de gardă, iar sub camera sacră se afla camera tezaurului, o nișă în care se depozitau toate fondurile bănești ale unității militare, dar și bogății adunate din provincie. Zidurile sunt în mare parte refăcute, dar baza lor e originală. Zona este înconjurată de mai multe încăperi în care se aflau birourile funcționarilor administrativi, dar și arhiva legiunii. Avem din nou în fața ochilor sistemul de încălzire roman: hipocaustul.

Clădirea comandamentului cuprindea două curți interioare: una acoperită (basilica) și alta descoperită (atrium). Între cele două curți se afla un portic generos, sprijinit pe coloane. În muzeu vedem asemenea coloane, dar și dale de piatră cu care erau pavate curțile Principiei. Ghizdurile unei fântâni medievale străbat „picioarele” de cărămidă ale unui hipocaust. Preturindeni pietrele antice sunt măcinate de timp, dar încă rezistente în fața istoriei.

Lapidarium-ul roman. Lângă Muzeul Principia, în aer liber, se află o serie de monumente de piatră descoperite de-a lungul timpului în arealul castrului Apulum. Accesul se face pe sub un portic roman, reproducere care marchează locul unei intrări secundare în clădirea comandamentului legiunii. Ne-am plimbat printre monumentele epigrafice, stele funerare și fragmente de statui care atestă prezența Legiunii a XIII-a Gemina la Apulum și am citit plăcuțele explicative. Am reușit să identificăm în corpul unei inscripții numele Legiuneii a XIII-a.

Alte vestigii romane. În apropierea clădirii comandamentului – Principia au fost descoperite la săpăturile arheologice din anul 2011 fundațiile magaziilor de hrană ale legiunii, două clădiri identice împărțite în mai multe încăperi mici de aceeași dimensiune.

Am citit că în parcarea unui supermarket din Alba Iulia mai există un punct arheologic care s-a dorit a fi pus în valoare, dar nu prea s-a reușit acest lucru. Sub o copertină de lemn și geamuri de sticlă se află două morminte din epoca daco-romană – fără a exista o plăcuță cu informații. În acea zonă se află necropola romană aferentă așezării civile de la Apulum (alba24.ro/foto-vestigii-r ... ani-304220.html).

Vestigii antice au fost scoase la lumină și în timpul săpăturilor de descărcare arheologică desfășurate în preajma clădirilor fostului spital militar: șanțul de apărare al primului castru de pământ, un fragment din zidul castrului de piatră, o porțiune de canalizare, un cuptor de piatră etc. (ziarullumina.ro/vestigii- ... lba-114100.html).

Concluzii și recomandări. În Alba Iulia orice lovitură de târnăcop sau împunsătură de cazma scoate la iveală un fragment de istorie. Este greu de pus în valoare întreg patrimoniul istoric al orașului, încărcarea arheologică fiind maximă. Totuși, în ultimii ani, la Alba Iulia s-au realizat lucruri incredibile, fapt ilustrat prin creșterea numărului de turiști. Vă recomand să ajungeți anul acesta în „Cealaltă Capitală”, aveți ce vedea!

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de tata123 🔱 in 03.04.18 14:58:37
Validat / Publicat: 03.04.18 17:01:27
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în ALBA IULIA.

VIZUALIZĂRI: 1879 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

11 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (tata123 🔱); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P14 Camera sacră - aici sunt stindardele legiunii și statuile împăraților - Muzeul Principia.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 40700 PMA (din 43 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

11 ecouri scrise, până acum

mihaelavoicu
[03.04.18 18:30:52]
»

Felicitas!

adrianbogdan
[04.04.18 04:52:59]
»

Foarte interesant

tata123 🔱AUTOR REVIEW
[04.04.18 08:10:29]
»

@mihaelavoicu: Mulțumesccc... Chiar am lecturat în această dimineață un articol despre o descoperire de excepție: o posibilă primă biserică creștină răsăriteană din Transilvania - pe platoul din fața Arhiepiscopiei Romano-Catolice de Alba Iulia (poatenustiai.ro/descoperi ... noastem-istoria).

@adrianbogdan: Multe locuri ascund povești interesante pe care le aflăm doar documentându-ne temeinic. Mulțumesc pentru lectură și aprecieri.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
mihaelavoicu
[04.04.18 18:37:29]
»

@tata123: Citit. Da, din rea voință. Este revoltător!

ioana74
[05.04.18 08:41:38]
»

@tata123: Superb articol, felicitari! Da, e o poveste interesanta cu ruinele celei mai vechi biserici crestine rasaritene, daca nu ma insel am pomenit si eu asta in articolul meu cu Cetatea Alba Carolina si am pus si o poza. E foarte bine conservata dar la momentul descoperirii, cand se lucra la renovarea Cetatii, Biserica Catolica si cea Ortodoxa nu s-au putut pune de acord cui apartine aceasta biserica, carui cult. Asa ca din cauza divergentelor si a lipsei de fonduri s-a decis acoperirea ei cu pamant pentru conservare iar deasupra ei s-a pus gazon si s-a facut o parcare (cine se parcheaza acolo nu stie ca e deasupra a sute de morminte

Felicitari inca o data pentru articol, votat cu mare drag!

tata123 🔱AUTOR REVIEW
[05.04.18 09:03:35]
»

@ioana74: Mulțumesc pentru lectură și aprecieri. Am privit fotografia săpăturilor arheologice atașată articolului tău despre Cetatea Alba Carolina. Am impresia că autoturismele parchează doar pe aleile laterale, iar spațiul ocupat de ruinele bisericii este acoperit cu un strat de gazon (vezi o imagine aeriană aici: google.com/maps/@46.06730 ... o!7i3905!8i2929).

Sărbători cu bine!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
cosstti
[16.07.18 08:21:56]
»

@tata123: Am sorbit din ochi tot ce ati scris despre Cetatea AlbaIulia Carolina.

Intentionez sa vizitez acest obiectiv deosebit de interesant. Nu vreau sa ratez nimic din ce este de vazut, de admirat si de fotografiat.

Imi puteti spune de cate ore am nevoie pentru o vizita fara graba?

Va multumesc

tata123 🔱AUTOR REVIEW
[16.07.18 09:33:22]
»

@cosstti: Mulțumesc pentru aprecieri. Având în vedere că întrebați „Câte ore? ” presupun că aveți la dispoziție doar o zi pentru a vizita Alba Carolina. Apreciez că o perioadă de timp cuprinsă între 6 și 8 ore ar fi suficientă pentru a parcurge fără grabă principalele puncte de interes din cetatea bastionară.

Ar fi vorba despre o scurtă plimbare prin șanțurile cetății pentru a observa măreția fortificațiilor, efectuarea „Traseului celor trei fortificații”, un pas în Muzeul Național al Unirii (Sala Unirii era închisă pentru restaurare, e posibil să se poată accesa totuși), vizitarea Catedralei Încoronării și a Catedralei romano-catolice, o intrare în Muzeul Principia, un popas la Poarta a III-a și urmărirea schimbării Gărzii la ora 12.00, un prânz la o terasă, plimbare pe cele câteva străduțe din cetate.

Călătorie frumoasă!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
cosstti
[16.07.18 13:35:30]
»

@tata123: Multumesc frumos!

tata123 🔱AUTOR REVIEW
[21.08.20 09:33:14]
»

@all:  Autoritățile locale din Alba Iulia continuă investițiile în obiectivele turistice din interiorul cetății Alba Carolina. Astfel, în Muzeul Principia (clădirea Comandamentului din castrul Apulum) se va implementa un sistem de realitate augumentată care va pune vizitatorii în legătură cu personaje antice.

Detalii despre acest plan puteți citi aici: adevarul.ro/locale/alba-i ... gQBbJxUga2aBFUY.

La cât mai multe proiecte reușite! ​​

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
webmasterX
[02.11.23 06:04:34]
»

Mutat, la reorganizare, în rubrica «Muzeul Principia» (nou-creată, între timp, pe sait)

[Rubrica inițială: (Alte) Muzee în Alba Iulia]

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
5 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
adrianbogdan, cosstti, ioana74, mihaelavoicu, tata123 🔱
Alte impresii din această RUBRICĂMuzeul Principia:

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.079523086547852 sec
    ecranul dvs: 1 x 1