ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 08.03.2018
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: București
ÎNSCRIS: 24.06.10
STATUS: POSEIDON
DATE SEJUR
MAR-2016
DURATA: 1 zile
single
1 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
90.00%
Mulțumit, mici obiecții
DISTRACŢ. / RELAXARE:
90.00%
Mulțumit, mici obiecții

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
90.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 5 MIN

Obiective în Estul Capitalei: M-rea Pasărea, Conacul Podgoreanu, Schitul Găneasa, Moara Domnească

TIPĂREȘTE

De cele mai multe ori descoperim lucruri interesante din pură întâmplare, fără să ne documentăm înainte, fără să căutăm în mod special un loc anume. Abia după ce trecem pe lângă un obiectiv, îl admirăm și căutăm informații suplimentare despre el și istoria din spatele lui. În unele cazuri nici nu trebuie să călătorim sute de kilometri pentru a vedea locuri frumoase, monumente sau obiective importante din anumite puncte de vedere. Așa se întâmplă și cu împrejurimile Bucureștiului, în localitățile din zona metropolitană întâlnim obiective inedite, legende interesante și fapte istorice autentice. Voi reveni la sfârșitul articolului cu câteva link-uri către alte obiective vizitate de mine de-a lungul timpului în jurul Bucureștiului.

Traseu. Drumul relatat azi a fost prilejuit de participarea mea la Sărbătoarea Cucilor, manifestare desfășurată în localitatea ilfoveană Brănești (vezi impresii). Dacă pentru a ajunge la destinație am mers pe DN 3 prin Pantelimon, pentru întoarcerea în București am ales un drum ceva mai ocolit dar care să îmi ofere posibilitatea de a mai vedea câte ceva. Astfel, am urmat din Brănești DJ 100 prin Pasărea și Cozieni, apoi în Găneasa am intrat pe DJ 300, ca mai apoi de la Moara Domnească să rulez pe DC 27 cu ieșire în E 85, în apropiere de Afumați. Calitatea covorului asfaltic în 2016 era bună, nivelul de trafic destul de ridicat având în vedere rolul de legătură al acestor șosele. În textul de mai jos descoperiți ce se poate vizita de-a lungul acestui traseu de circa 14 kilometri.

Mănăstirea Pasărea. Într-un decor pitoresc, pe malul Lacului Pustnicu, se află ansamblul mănăstiresc ctitorit la începutul secolului al XIX-lea de doi monahi: Sfântul Calinic de la Cernica și arhimandritul Timotei. Chiar dacă nu e înconjurată de ziduri și turnuri de apărare obștea întemeiată la Pasărea a păstrat dreapta credință, în satul mănăstiresc domnind pacea sufletească, liniștea și starea de bine. Biserica „Sfânta Treime” îl are drept întemeiator pe Sfântul Calinic de la Cernica și îmbină armonios elementele bizantine specifice bisericilor din Valahia. Am poposit la Mănăstirea Pasărea într-o altă primăvară, un anotimp al renașterii și bucuriei.

Conacul Podgoreanu din Cozieni. La intrare pe drumul care duce spre Mănăstirea Pasărea se află un conac boieresc care strigă după ajutor, e abandonat și înconjurat de vegetație. Reședința boierească a aparținut lui Ioan Dimitrie Podgoreanu, un bogat proprietar de terenuri și vii situate în localitățile înconjurătoare. Conacul a fost construit în anul 1910, are 10 camere și o structură întinsă pe subsol, parter și mansardă; în timpul regimului comunist a găzduit o instituție școlară. Am pătruns în curte lejer, nu există un gard în adevăratul sens al cuvântului, și pe o alee străjuită de conifere ajungi în fața impozantei clădiri placată cu cărămidă roșie. Un cartuș rotund ne indică inițialele proprietarului și anul construcției. O logie îmbracă întreaga fațadă a parterului, arcade rotunde împodobite cu un brâu sub forma zimților de fierăstrău deschid drumul luminii către interior, pardoseala galeriei este încă placată cu un mozaic cu motive vegetale. Conacul sub forma unui patrulater are o extensie laterală, probabil anexe gospodărești. Colțurile fațadei sunt rotunjite formând două foișoare cu acoperișuri de tablă țuguiate terminate în finiale de tipul unor sulițe. Conacul a fost vândut anii trecuți cu suma de 300.000 de euro.

Schitul Găneasa. Pe malul lacului Pasărea, vis-a-vis de un pâlc de pădure din vechii Codrii ai Vlăsiei, a apărut în anii '90 un mic ansamblu monahal, ctitorie a unui om de afaceri. Biserica cu hramul „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” e construită în stil brâncovenesc, catapeteasma și alte lucrări în mozaic fiind realizate de artistul Ion Achițenie.

Biserica „Sf. Nicolae” – Moara Domnească. La câțiva kilometri distanță, în localitatea Moara Domnească – așezare cu valențe domnești: Șerban Cantacuzino construiește în secolul al XVII-lea o moară de apă pentru localnici, satul preluând de atunci denumirea de „Moara Domnească”. Ajuns în centrul localității, înainte de a vira la dreapta îmi apare în fața ochilor turla semeață a unei biserici. Mă îndrept spre lăcașul de cult și admir silueta mosivă și stilul oarecum moldovenesc al construcției. Accesul se face printr-un turn clopotniță pătrat, contraforturi sprijină pereții laterali, ocnițe pictate ce scene religioase împodobesc registrul superior al fațadelor, o combinație de cărămidă albă și roșie plachează întreaga biserică.

Actuala biserică parohială a fost zidită la 1909 de urmașa familiei Mavros, Paulina – căsătorită cu consulul Ernest de Kotzebue, văr al generalului rus Pavel Kisseleff. Acesta din urmă, artizan al primelor constituții ale Țărilor Române (Regulamentul Organic), dar și reformator administrativ al celor două state, a poposit de nenumărate ori la conacul din Moara Domnească. Legăturile cu rușii au condus și la găzduirea pentru circa un an și jumătate la reședința Mavros/Kotzebue din Moara Domnească a scriitorului Lev Nikolaevici Tolstoi. Clădirea există și azi, dar nu se află în cea mai bună stare de conservare. În biserica cu hramul „Sf. Nicolae” se află și locul de veci al Lidiei Kotzebue, sculptorița care a lăsat bucureștenilor Monumentul Eroilor Aerului, inaugurat în 1935.

Localitatea Moara Domnească găzduiește ferma didactică aparținând Universității de Științe Agronomice și Medicină Veterinară București – chiar mă întrebam ce reprezintă clădirile pe lângă care am trecut cu autoturismul. Câteva sute de hectare de teren constituie bază de cercetare pentru studenți și oamenii de știință din domeniu; există mai multe sectoare: vegetal, pomicol, legumicol, piscicol, fermă de animale, secția de mecanizare.

Concluzii. Într-o deplasare de o zi în jurul Capitalei am descoperit o serie de locuri cu valențe istorice, peisaje naturale drăguțe și povești deosebite. Traseul se pretează pentru o ieșire de weekend, combinată cu un picnic la iarbă verde (în anotimpul cald).

Articole relaționate. Iată alte câteva sugestii în ceea ce privește obiectivele ce pot fi vizitate în împrejurimile Bucureștiului, la distanțe acceptabile: Mănăstirea Samurcășești din Ciorogârla (vezi impresii), „Palatul” de piatră Udriște Năsturel de la Herești (vezi impresii), Mănăstirile Plătărești și Negoiești din județul Călărași (vezi impresii), Biserica din Clejani (vezi impresii), Ansamblul brâncovenesc de la Potlogi (vezi impresii), Conacul Drugănescu din Stoenești (vezi impresii) sau Schitul Bălteni (vezi impresii).


[fb]
---
Trimis de tata123 🔱 in 08.03.18 11:26:22
Validat / Publicat: 08.03.18 12:47:03
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în BUCUREȘTI.

VIZUALIZĂRI: 4652 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

5 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (tata123 🔱); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P13 Vedere de ansamblu - Conacul Podgoreanu, Pasărea.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 38900 PMA (din 41 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

5 ecouri scrise, până acum

abancor CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA
[10.03.18 18:42:50]
»

Am mers și eu pe aici de mai multe ori, mai bine zis pe o variantă a acestui traseu, folosit ca alternativă la centura Bucureștiului: ies la stînga din DN3, între Pantelimon și Brănești, trec pe la o barieră și ajung direct la Cozieni. Iar din Găneasa o iau spre Afumați, traversez DN2, Ștefănești - Tunari - Otopeni - DN1. Sînt și bretele care te pot scoate în DN2 mai spre Urziceni, la Șindrilița, înspre Căldărușani, Balotești sau înapoi în centură.

Peisajele sînt frumoase, mai ales primăvara, iar drumul te poartă printre păduri, ogoare, prin sate, pe șosele mai mult sau mai puțin circulate, peste autostrada de Ploiești și prin zone suburbane ca Tunari și chiar urbanizate de-a binelea, cum ar fi Otopeniul. O bună trecere în revistă a împrejurimilor capitalei.

Am remarcat de fiecare dată amplasarea pitorească a schitului Găneasa, deși nu m-a atras să îl vizitez. Dar peisajul este atrăgător. De fapt întreaga vale Pasărea este interesantă, mai ales în sectorul Găneasa - Vadu Anei, pentru că malul drept este în întregime împădurit.

Nu știam de conacul Podgoreanu, în schimb pe o hartă am văzut consemnat un conac Cantacuzino în Afumați, pe șoseaua către Ștefănești. Nu am reușit să îl văd la fața locului, deși cam bănuiesc pe unde este, dar din pozele de pe net nu pare la fel de interesant ca cel de la Cozieni. Dar are o istorie mai veche.

E păcat de multele conace din jurul capitalei, nu-mi dau seama cum ar putea fi valorificate. Chiar dacă ar fi toate restaurate, nu văd ce anume ai putea expune acolo, sau cum ai putea să atragi turiști la toate.

E bine de reținut că șoselele din Ilfov sînt în general bine asfaltate, și se pot face plimbări cu mașina sau bicicleta. Dar păcătuiesc la capitolul indicatoare: în multe intersecții sînt semnalizate numai unele direcții.

tata123 🔱AUTOR REVIEW
[12.03.18 09:15:25]
»

@abancor: Mulțumesc pentru completări și aprecieri. Am observat și eu rolul important al șoselelor de legătură dintre principalele localități din jurul Capitalei, traficul auto era destul de intens în zona străbătută. Traseul expus de tine, cel care străbate localitățile Cozieni-Găneasa-Afumați-Ștefăneștii de Sus-Tunari-Otopeni corespunde DJ 100.

La Afumați există într-adevăr un Conac Cantacuzino, refăcut de alt proprietar în secolul al XIX-lea, reședință aflată în proprietate privată acum.

Greu de spus ce elemente ar putea atrage turiștii în zonele unde s-ar restaura/amenaja astfel de conace vechi. Poate un muzeu local de istorie/etnografie, poate un parc de relaxare, o cafenea/restaurant, un loc de joacă pentru copii - e greu de pus pe picioare un concept câștigător.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
tata123 🔱AUTOR REVIEW
[02.05.18 14:22:06]
»

@all: Update aprilie 2018: Frumosul conac de început de secol al XX-lea se află în plin proces de „rebranduire”. Acum o săptămână am trecut pe lângă obiectiv și se lucra din plin: terenul a fost curățat și împrejmuit cu un gard nou de cărămidă, în ton cu clădirea, conacul pare a fi „recondiționat”, lângă construcție era săpată o groapă de mari dimensiuni. Posibil să apară acolo un centru spa cu piscină ori un hotel-boutique. Nu am găsit informații suplimentare pe Internet.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
tata123 🔱AUTOR REVIEW
[14.05.21 12:30:58]
»

@Update mai 2021: Am trecut din nou pe lângă conacul Podgoreanu din Cozieni în drum spre mănăstirea Pasărea. În curtea conacului s-a construit probabil un centru de spa/relaxare, pe panou scrie ceva și de o piscină. A apărut în spatele conacului o clădire cu accente arhitecturale spaniole. Conacul pare a fi fost restaurat/curățat, dar lucrările nu s-au încheiat, par a stagna. Am atașat la final (P22) o fotografie exemplificatoare.

Numai bine!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
tata123 🔱AUTOR REVIEW
[29.01.24 19:48:50]
»

@Update ianuarie 2024: Zilele trecute am văzut câteva imagini pe un post tv de la noul complex de evenimente ce poartă numele de Mercure Conacul Cozieni, inaugurat în 2023. După mai mult de 100 de ani de la construcție iată că acest conac a reînviat, așa cum îmi exprimam dorința în foto P14.

O destinație premium compusă din hotel, restaurant, zonă de fitness & wellness, piscină exterioară, numeroase spații pentru evenimente corporate și private. Dacă în 2016 mă plimbam pe pridvorul conacului părăsit acum locul e de nerecunoscut și îți trebuie ceva bănuți pentru a pătrunde acolo. Dar totul arată superb (revistabiz.ro/cum-arata-m ... trie-podgoreanu). Căutați fotografii pe Internet.

Numai bine!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
1 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
tata123 🔱
Alte impresii din această RUBRICĂLa pas prin împrejurimile Bucureştiului:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.079657077789307 sec
    ecranul dvs: 1 x 1