GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
“A lady’s wish is always a command…”
Aceste randuri sunt scrise in special pentru tine, Ileana, indragostita “for ever and ever de Thassos”, pentru tine, Cristina (trandafir1970) care “simti deja in aer briza marii si pescarusii cum iti canta la geam…”, dar si pentru voi, cei care, la fel ca si mine, iubiti muntele intr-atat incat sunteti dispusi sa renuntati la cateva ore bune de plaja pentru placerea de a urca pe Ypsario, cel mai inalt varf de pe insula Thassos…
Am inceput drumetia din localitatea Potamia, un satuc aflat la 11 km de Limenas, localitatea unde eram cazati. Nu aveam prea multe detalii despre ce avea sa ne astepte dar inaltimea de 1.204 m cat am inteles ca ar avea Ypsario nu ma speria intrucat vara urc frecvent pe muntii din apropierea Brasovului care au altitudini similare sau chiar mai mari.
Pusesem in rucsac 2 sticle cu apa, cateva batoane energizante, o punga cu alune si… cam atat, nu intentionam sa ne prelungim sederea pe munte prea mult. Dupa ce i-am intrebat pe localnici de mai multe ori unde incepe traseul spre munte am gasit, in sfarsit, indicatorul: 2-3 ore pana in varf.
Am lasat masina aproape de soseaua principala si am pornit-o, voiniceste, la drum… Spre surprinderea noastra, aleea era betonata si destul de larga, marginita de copaci, parea o poteca mai mare dintr-un parc. Dupa cateva zeci de metri insa, vazand ca drumul nu incepe sa urce, am hotarat ca e mai bine sa ne oprim si sa mergem mai departe cu masina (o Kia Picanto de inchiriat) ca sa economisim timp si, mai ales, sa nu ne prinda amiaza pe munte. Eu am ramas sa astept intr-o poienita, in tovarasia unui magarus care pastea linistit si care, cu putin noroc, poate fi vazut cam pe toate insulele din Grecia.
Am continuat apoi drumul cu masina inca o portiune pana in alta poiana de unde incepea adevaratul drum spre munte. Poteca era insa in continuare larga, lejer de urmat.
Eram uimita de vegetatia luxurianta de un verde crud, ai fi spus ca tocmai a plouat. Este drept, insa, ca din punctul de vedere al precipitatiilor insula Thassos este privilegiata si locuitorii nu sunt nevoiti sa aduca apa de pe continent. Aerul nu avea taria celui din Bucegi, se simtea totusi clima mediteraneana, dar avea alta consistenta decat pe malul marii.
Cativa turisti mai harnici decat noi coborau, deja, de pe munte, dar nu pareau extenuati, ceea ce ne-a dat curaj sa marim pasul. Toti ne-au salutat politicos, cu un domn mai in varsta am schimbat si cateva cuvinte si ne-a asigurat ca in cel mult doua ore suntem in varf. Traseul era foarte bine marcat, indicatoarele isi faceau aparitia cu regularitate si, din loc in loc, directia era insemnata pe pietre cu vopsea rosie. Numele muntelui era trecut in alfabetul grec, la fel ca majoritatea denumirilor de pe insula, dar pentru noi nu a fost o problema, in scurt timp ne-am obisnuit.
Din cand in cand erau locuri de popas cu bancute din lemn asezate la umbra. Tot aici erau si niste ladite in care puteai arunca sticlele de plastic, in special. Am fost placut surprinsa de faptul ca nu am dat peste hartii sau alte gunoaie aruncate la intamplare pe munte, cum, din pacate, se mai intampla la noi. Cam dupa o ora de mers, poteca a inceput sa urce si apoi, tot restul drumului, am putut admira panorama superba asupra Golfului Potamia.
Desi vegetatia era in continuare destul de bogata, erau, totusi, portiuni bune cand drumul mergea prin soare. Trebuie sa aveti neaparat capul acoperit. Poteca facea ocoluri largi, nu taia muntele pieptis, astfel incat traseul nu prezinta un grad ridicat de dificultate. Nu exista nici pericolul prapastiilor sau al animalelor salbatice. Auzisem ca pe munte se pot intalni vipere, dar noi nu am dat decat peste niste soparle care leneveau la soare, vedeti foto.
Pe masura ce urcam, peisajul devenea tot mai spectaculos. Pe partea stanga aveam la picioare marea, in toata splendoarea ei, in fata zaream varful semet, iar pe cealalta parte puteam deja zari partea interioara a muntelui, brazdata de drumuri neasfaltate care serpuiau pana pe culme. Pe munte se ajunge si din satele de pe partea cealalta a insulei, insa numai cu masini 4x4. Drumurile nu sunt trecute pe hartile turistice si sunt folosite mai mult de localnici. Am auzit, insa, ca sunt si amatori de trasee off-road care se aventureaza pe aici pentru putina adrenalina. Noi nu am vazut decat o singura masina care urca inspre varf si care lasa un praf imens in urma sa. Peisajul este insa, cu siguranta, mult mai pitoresc pe jos.
Intre timp incepuse sa se incalzeasca si nu mai aveam asa mult spor la mers. Eu ma tot uitam spre varf incercand sa imi dau seama cum poate ajunge poteca pana acolo. Ma gandeam ca va trebui sa o facem la un moment dat spre dreapta, unde se mai zarea o culme. M-am inselat, insa. La un moment dat am dat peste o bucata de stanca pe care aceeasi sageata rosie indica drumul spre Ypsario spre stanga... Mai aveam, asadar, ceva de mers... Vegetatia incepuse sa se rareasca, poteca devenea pietroasa, tot mai multi bolovani isi faceau aparitia, iarba, insa, nu lipsea cu desavarsire.
Dupa mai bine de doua ore ajungeam, in sfarsit, in varf. A fost o senzatie unica sa ma vad pe o parte inconjurata de mare si pe cealalta de munte, mergand pe o poteca care parea ca in capat atinge cerul.
De pe platou poteca mai urca putin si privelistea este senzationala daca nu va e rau de inaltime. Eu nu m-am apropiat prea mult de margine, desi la un moment dat zarisem o bancuta de unde panorama cred ca era impresionanta. Mi-au atras atentia niste bucati de piatra dispuse in forma de foc de tabara chiar pe buza muntelui. Nu cred ca erau asezate la intamplare, probabil ca erau niste repere, mai ales ca mai jos mai vazusem si alte pietre asezate in ordinea marimii una peste alta. Pentru a va convinge de unicitatea si spectaculozitatea peisajului priviti pozele...
Drumul de intoarcere a fost mai scurt, dar rezerva de apa s-a dovedit a nu fi indeajuns. Pe munte nu sunt izvoare, cel putin nu pe acest traseu, recomand sa va luati apa din belsug cu voi sau sa incercati sa urcati cat mai de dimineata. Singura sursa de apa pe care am gasit-o a fost un paraias care se prelingea pe o bucata de stanca si pe care am incercat sa o culeg in causul palmelor pentru a ma racori cat de cat. Incercasem, initial, sa imi umplu o sticluta, dar la ritmul cum curgea ar fi insemnat sa stau ore bune acolo... Dupa o jumatate de ora am ajuns insa la masina dar si la stupii care erau ascunsi printre ferigile din apropiere si pe care nu-i vazusem la dus... Cresterea albinelor este una dintre ocupatiile principale ale locuitorilor de pe insula in afara de pescuit, olarit si exploatarea carierelor.
A urmat apoi, desigur, o binemeritata baie in mare dupa o excursie nu foarte obositoare dar care, din cauza caldurii, ne cam molesise... Peisajul pe care l-am putut admira, insa, din varful muntelui a meritat tot efortul si de-atunci port in suflet cu drag imaginile de pe batranul munte si cu mandrie va spun ca AmFostAcolo!
Va doresc vacante la fel de frumoase cum am avut eu pe Insula Thassos si, nu uitati, bucuria vine din suflet si din lucrurile marunte...
Admin, te rog sa adaugi ca fundal aceste imagini care surprind frumusetea muntelui Ypsario
http: //www. youtube. com/watch? v=OZUgibceCFo
Trimis de krondia* in 19.03.10 16:46:13
26 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (krondia*); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
- Coordonate GPS: 40.70332300 N, 24.70522900 E - neconfirmate încă
ECOURI la acest articol
26 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Imagini pe cat de inspirate pe atat de sugestive. Vizionare placuta!
Iti multumesc din toata inima, draga mea krondy, pt. minunatele tale randuri. Le-am citit pe nerasuflate, iti scriu ecoul si ma apuc iar de citit pt. a retine cat mai multe detalii. Sa stii ca eu am sanse mari ca in toamna sa ajung pe acolo. Sa o vad pe Rose ce face, eu m-am pus la "adapost"...
Randurile tale cu o dedicatie mai speciala, m-au facut sa reconsider hotararea mea cu privire la reintalnire. Eram foarte ..."in doua luntrii", voiam si acolo si dincolo...fiecare loc si oameni ii doream din ambele locuri, nespus. Mi-am si spus: pt. a impaca si capra si varza, mai bine voi sta acasa...tocmai pt. a nu ma simti ca as trada vreo "tabara" (cu toate ca nu este vorba de asta...). Dar cred ca am luat deja o hotarare. Sper doar sa nu intervina ceva mai naspa in viata mea...
Dar sa revenim la oile noastre...sau la magarusul nostru de pe munte. Ai scris super si pt. asta, fara subiectivism, te-am punctat cu MAX.
Cam cate ore se fac in total; urcare+coborare, pt. o "baba" asa, ca mine?! tine cont ca n-am mai urcat pe munte, de cam multisor timp....Crezi ca ma tin picioarele pana acolo???????? Daca plecam de la 8 dimineata, in mers mai lejer ajungem sa ne intoarcem pana dupa-amiaza???
Pupici multi, multi de tot...
Bravo si tot inainte!!!
Ileana, cum te hotarasti, asa va fi bine.
Eu am scris cu tot dragul, iubesc muntele si il caut si cand merg la mare... Traseul nu este dificil, cu putin antrenament inainte in 6 ore ar trebui sa faceti drumul dus-intors. Dupa cum spuneam, am vazut si copii, sunt care merg sa si alerge pe munte, traseul se aseamana cu cel inspre Cascada Urlatoarea, sau Drumul Familial spre Piatra Mare pentru cunoscatori.
Vreau poze!!!! Vreau poze!!!! Vreau POZEEEEEE!!!
(nu puncta ecoul)
Foarte frumos povestit, sincer citind randurile tale imi doresc sa ajung acolo. Cred ca ai o senzatie nemaipomenita acolo sus privind intr-o parte marea si in cealalta muntele. Te invidiez, felicitari!
Foarte frumos ai descris, felicitari si poate incerci si Olimpul odata.
Am asteptat povestea ta cu urcusul pe Ypsarion pentru a face comparatie cu ce am trait noi aici. Se vede diferenta de varsta si de antrenament noi am facut aproape 4 ore la urcare in mai mult de 1000m de urcus diferenta de nivel. Dupa primii trei km pe drum aproape drept eram terminati din cauza caldurii insa ne-am refacut repede si am mers mai departe. Acum nu te superi pe mine mai ales ca te-am votat si eu dar mi se pare ca nu ai pe langa Brasov diferenta de nivel asa de mare ca aici. Eu credeam la fel, e simplu 1200 de m hahahahaha ce usor, dar prietenii cu care am fost, oameni cu experienta ne-au zis ca diferenta asta de nivel este la fel si la jepii mici si atunci sa cad pe spate, jepii mici!!! pai acolo imi dau duhul la greutatea mea, insa a fost mai usor decat acolo dar in nici un caz ca la Urlatoarea.
Pepsi70 e usor de ajuns chiar si intr-un weekend sunt numai 600 km pana pe insula si cazari sunt destule si la preturi bune, totul e sa incerci si poate veti sta mai mult aici.
Ileana, pai uiti de Varful Piatra Mare care are vreo 1.800 m, am facut intr-o zi traseul de jos de la Dambul Morii apoi Canionul 7 scari am urcat pe platou, dupa care am coborat pe partea cealalta la Timisu De Jos pe la Cascada Tamina. Tampa are si ea aproape 1.000m... Am mai facut o portiune buna din Jepii Mari vara trecuta... Cea mai mare surpriza am avut-o cand am urcat pe Magura Codlei, vreo 1.200 m, am transpirat nu gluma... dar despre toate astea si multe altele poate in relatarile viitoare...
foarte frumoase locuri si foarte frumos expuse.
bancuta "asezata strategic" imi aminteste de o alta bancuta de pe Cavo Greco din Cipru, dar care era asezata exact pe marginea stincii; Cavo Greco este o stinca mare pe malul marii in apropierea statiunii Aya Napa, in drum spre Protaras.
Efcharisto, @krondia, pentru dedicatie! Am luat notite, este deja bifata la "must have" in primul meu sejur in Thassos! Nu-mi doresc deloc zile innorate, dar sa inteleg ca ar fi de preferat o zi mai racoroasa pentru o escaladare pe Ypsario... Dar, pentru frumusetea marii admirata de la cei 1200 metri altitudine ai muntelui, sacrific o zi de balaceala de la malul marii... Stai linistita@ileanaexperta, voi fi alaturi de tine, sa-ti intretin... moralul, sus acolo, la inaltime, doar de aceea exista prieteni, nu? Si, poate ni se mai alatura si alti prieteni de pe AFA pentru escaladare, in septembrie? Poate vine chiar autoarea review-ului, sa ne... ghideze (ce zici, nu faci un repetir cu noi? )
@krondia, mi-ai facut acum "pofta" si de munte, dupa ce am "auzit "pescarusii tai care se tineau dupa ferry... pentru asta-prinde un vot!
P.S.-foarte interesanta ideea cu acea cutie de lemn pentru depozitarea gunoiului;la noi ar fi binevenita "inventia" asta, s-ar mai diminua gramezile de pet-uri de pe frumoasele carari de munte ale Carpatilor!
Dienutza ne uimesti
Cate ne mai povestesti
Despre Thassos draga mea
Mi-ai cam deschis ... pofta.
La cat de frumos descrii
Am inceput sa iau notite zi de zi.
Si poate-n vara nu se stie
Planuri de Grecia o sa ne ,,vie''.
Caci tu ai o calitate cam aparte
Si ne farmeci cu fiecare-al tau review in parte.
Felicitari si de la mine
Un vot fuguta vine, vine !
Ufff, trandafirasule, ai fost mai sprintena ca mine s-ai fost norocoasa ce a dat bonusul ! Bravooo!!!!
Foarte frumoasa insula dar si impresiile tale despre ea. si niste poze pe masura de nota 400 pma.
Sunt foarte placute impresiile tale despre Thassos, am fost si eu acolo pentru o singura zi dar mi-a placut foarte mult.
Multumesc pentru aprecieri tuturor. Cei care ati fost aici stiti ca nu am exagerat cu nimic iar pe voi, cei care ati ajuns sa iubiti insula prin ochii nostri, nu va intrerup din visare...
Am uitat sa va spun ca pe insula se distribuie un ghid gratuit insotit de un card cu reduceri la diverse magazine sau restaurante de pe insula dar eu nu am avut prea mult timp de cumparaturi... Eu am primit ghidul in Limenas in apropierea plajei, de la un grec care facea reclama croazierelor cu vaporasul. Pe internet il puteti gasi aici: click aici
@krondia
Felicitari pentru descriere si mai ales pentru reusita.
Am fost de doua ori in Thassos, dar pe Ypsarion n-am ajuns. Anul acesta sper sa ajung, desi fara antrenament si cu un pachet de tigari pe zi in plamani s-ar putea sa fac vreo 6 ore pana sus.
Insa ce se vede din fotografiile tale merita orice efort.
Krondia,
Am restanta la citit pe site si abia acum am reusit sa decopar subiectul tau. Si, mi-a placut mult ca de obicei si subiectul si felul cum tu iti faci atat de constiincios ''temele''!
Si eu am fost in luna septembrie in insula Thassos. Am avut si noi curajul sa urcam, pe munte, mai incet, dar totusi am mers pana in satul parasit -Kastro! O zi pe care nu o voi uita nicicand, deoarece am avut senzatia ca acolo, sus, timpul s-a oprit in loc. Acolo am descoperit o alta fata a Greciei, pe care nu o stiam, dar care ne-a fascinat! Ai urcat si tu pana la kastro?
Pfooaaaa... ce mi-ai facut... Am fost in Thassos in 2008... am stat 7 zile si nu am urcat pe munte. Doamne ce am pierdut.
Oare ce mai descopar aici? Azi am dat peste site-ul acesta... o adevarata mina de aur pentru idei de concediu.
Numai bine.
In primul rand imi cer scuze pentru ca intr-un ecou mai sus m-am adresat ilenei in locul lui ionescunic, am gandit una si am scris alta. ileana, imi pare rau pentru eroare. Am gandit una si am scris alta.
Pe Olimp nu am ajuns dar mi-as dori. Am auzit ca este greu traseul. Cred ca este mai greu decat pe Ypsario.
Georgiana, in Kastro ati urcat pe jos? Noi am fost cu masina pana in Theologos dar acolo nu am reusit sa aflam drumul spre Kastro cu masina si pe jos ni s-a spus ca se face prea mult asa ca am renuntat. Cred ca intr-o zi am sa ma intorc pe insula pentru ca mi-au ramas mai multe de vazut.
gregorio, bun venit, spor la citit si te asteptam si pe tine cu impresii.
Eu mi-am dat seama asa ca am studiat repede si dif de nivel intre dn1 si vf piatra mare este exact acelasi ca si la Ypsario in jur de 1000 de metri. Vf cel mai inalt de pe Olimp are 2930m si dif de nivel e de 1800 m foarte greu de facut intr-o zi insa am vazut oameni care au facut asta si la 16. 00 erau jos dar nu stiu la cat au plecat de dimineata. Ascensiunea e muuult mai usoara decat pe Ypsarion se merge prin padure o perioada si e umbra pe carari usoare apoi se ajunge pe carari cu piatra mai dificile insa nu exagerat. noi am ajuns doar la 2100 m la Refugiu A unde poti sa te cazezi si sa iei masa, sa faci dus si sa speli rufe la masina lor de spalat. Conditiile mi s-au parut super (cladire din beton si piatra cu etaj si termopane) avand in vedere ca nu ai acces acolo decat pe jos sau pe caluti. daca vrei tel ca sa faci rezervare acolo tb sa-mi trimiti un pm si se rezolva.
Vacante placute.
@Krondia,
La Kastro nu am urcat pe jos, ca ne prindea noaptea, cred, am fost cu masina, foarte incet. Dar nu prin Theologos, am fi vrut noi, ca de acolo chiar ne intorsesem in ziua aceea, ci pe la cascada. Am scris in decembrie, mai jos un review, citeste-l sa vezi mai exact.
Extraordinar reviewul acesta cu muntele de la mare... grecia este fascinanta oricum si de oriunde. Un vot maret si de la mine. Este extraordinar acest site amfostacolo.ro. Sunt tot mai entuziasmata si nu mai contenesc citind.
Bine ai venit, @nicolettab si multumesc pentru aprecieri. Asteptam si impresiile tale. Rog sa nu se puncteze ecoul.
Dupa ce-am citit si-am vazut pozele, ne-am hotarat sa mergem si noi, desi nu suntem obisnuiti cu muntele. N-am mai facut un traseu de cativa ani, iar ultimul a fost la Crucea Caraiman, dar pana-n Babele am urcat cu telecabina. Sper sa ne descurcam, vom pleca cat mai de dimineata.
Vom sta in Golden Beach si ma gandesc ca ar fi pacat sa nu vedem marea de sus, mai ales ca din pozele postate, totul pare f. frumos, incat merita efortul.
Concedii reusite in continuare si astept sa ne incanti cu pozele si felul tau frumos de-a scrie!
Cu siguranta merita efortul, privelistea este intr-adevar superba. Eu cred ca va descurcati, nu este totusi foarte dificil traseul, nu se urca abrupt, doar sa aveti apa suficienta la voi si ceva alimente energizante. Multa bafta si astept impresiile tale la intoarcere.
Mutat în rubrica "Drumeție la Vârful Ypsario, THASSOS" (nou-creată pe sait)
@krondia: Felicitari pentru frumoasa excursie reusita, multumim pentru informatiile oferite si impresiile impartasite, alegeri inspirate si vacante frumoase in continuare!
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Jul.2017 Cucerire si dragoste — scris în 21.07.17 de Dan&Ema din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Jun.2017 În sfârșit, o drumeție pe Ipsarion (1204 m) — scris în 17.07.17 de Aurici din BUCUREşTI - RECOMANDĂ
- Sep.2015 Muntele Ypsarion Thassos — scris în 01.03.16 de bucşa ioan* din BRAşOV - RECOMANDĂ
- Jun.2015 Drumetie la Vf. Ipsarion — scris în 30.06.15 de AZE din SIBIU - RECOMANDĂ
- Jul.2014 Ypsario, varful greu de cucerit!? — scris în 31.07.14 de sed din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Jul.2014 Drumul spre virful Ypsario — scris în 14.07.14 de ebirsan din CONSTANţA - RECOMANDĂ
- Jun.2013 Ypsario sau cum sa faci o drumetie superba... la mare — scris în 25.07.14 de wolf2001* din PITEșTI - RECOMANDĂ