ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 10.08.2010
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 09.08.10
STATUS: SENIOR
DATE SEJUR
AUG-2009
DURATA: 12 zile
familie cu copii

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
100.00%
Încântat, fără reproș
CAZARE [camere etc]:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat
BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
25.00%
Foarte nemulțumit
CADRUL NATURAL:
90.00%
Mulțumit, mici obiecții
DISTRACŢ. / RELAXARE:
80.00%
Mai degrabă mulțumit

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
78.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 10 MIN

Sarti, cu bune si rele

TIPĂREȘTE

In cele ce urmeaza, va voi prezenta impresiile mele despre o locatie inca putin cunoscuta la noi. Am vazut ca anul acesta a aparut ca destinatie in cadrul unei agentii turistice romanesti si probabil ca in viitor si altele vor adauga acest punct pe harta lor de lucru.

Sarti este un exponent al bratului Sithonia, etalandu-ne trasaturile acestuia. Ma refer la inaltimile impodobite cu diferite soiuri de conifere, ce isi dau mana cu o salba de golfulete, cu stanci sau cu plaje curate, organizate sau din contra, aproape salbatice. Totul e acompaniat de probabil una din cele mai bune privelisti asupra muntelui Athos, batranul sfant cu fruntea in albul cetii diminetii. Parfumul pinilor, ce inmiresmeaza aerul serii se poate simti cu cat esti mai aproape de dealurile din apropiere.

Dar iata si cateba detalii despre localitatea in sine.

Plaja principala are o lungime de vreo 2, 5 km si se intinde pe toata lungimea satului. Exista, la nord si la sud de ea, golfulete, dar nu stiu daca se poate face baie acolo. Ce va pot spune sigur este ca in primul catre nord, de unde incepe practic Sarti, am vazut arici de mare.

Localitatea poate fi, in mod absolut conventional, impartita in 2 zone.

Zona de nord - este cea in care viata de noapte este mult mai intensa. De altfel, si numarul vilelor este mult mai mare aici, astfel ca si in timpul zilei aglomeratia este mai mare decat in zona sudica. Lungimea acestei zone este de aproximativ 1, 3 km. La randul ei, aceasta poate fi impartita in doua subzone. In cea aflata in nord, gasim, de-a lungul plajei, un sir de terase, despartite de plaja de o promenada lunga de 500-600 m. Ea se continua cu cealalta subzona, ce nu mai are terase pe plaja. Aici, limita dintre plaja si vile este formata de o straduta care porneste de fapt din partea de nord, si care devine astfel o falsa alee de promenada.

Terasele de care pomeneam mai sus, au fiecare cate 2 intrari: una dinspre promenada si cealalta dinspre aceasta strada lunga de care ziceam. Toate au o zona de mese amplasate in mici gradinite, ce tin pana la promenada.

Zona de nord a localitatii este mai lata fata de cea sudica, existand mai multe strazi paralele unele cu celelalte. Strazile pornesc din zona micului parculet central (care imi placea foarte mult). Aici e de fapt o zona circulara, cu bancute de jur imprejur, cu multa vegetatie (flori, leandrii si copaci). De jur imprejurul acestei piatete sunt magazine, o pizzerie, o agentie de turism si cateva carciumioare. Perpendicular pe aceste strazi, se afla alte strazi, ce pornesc de la soseaua principala, ce delimiteaza statiunea paralel cu marea. Strazile sunt pline de taverne si diverse magazine. Animatia este maxima la lasarea serii.

In Sarti se afla si 2 cluburi, ambele plasate in aceasta zona nordica. Unul se numeste Macedonia, si este mai mare. Celalalt, amplasat pe undeva pe langa hipermarket, este o locatie ce mi-a placut, aerisita, aglomerata atat cat sa te simti bine, cu barulet si ring de dans, plus luminile necesare crearii ambiantei specifice.

Zona nordica e plina de viata. De fapt, ceea ce mi-a placut aici este ca ea se poate adresa tuturor gusturilor, cei dornici de liniste putand sa se plimbe pe promenada sau in subzona sudica, ceilalti putand sa se "integreze" in animatia strazilor centrale.

Zona de sud a localitatii are mai putine vile si hoteluri, cateva taverne, extrem de linistita, aerisita. Zona este mai noua. Multi dintre cei cazati aici, "migreaza" seara catre partea de nord, in cautarea animatiei si a magazinelor sau tavernelor.

Intre cele 2 zone se afla o zona cvasipustie, legatura intre ele facandu-se prin aceeasi strada paralela cu soseaua principala (ce inconjoara peninsula, facand legatura intre localitati –Perimetriki Sithonias-), de care va spuneam ca pleaca din nordul statiunii. In aceasta zona de tranzitie nu sunt decat cateva hoteluri. Aici se simte seara, din plin, aerul ce coboara din muntii din vest, aflati relativ aproape.

Plaja, care asa cum spuneam, se intinde, continuu, pe toata lungimea statiunii, este cu nisip fin, care nu stiu daca este de origine marina. Spun asta pentru ca nu sunt prezente acele resturi de scoici sfaramate cu care suntem obisnuiti. De altfel, nici in apa nu veti gasi altceva, si desi m-am uitat special, nu prea am vazut cochilii de melci sau scoici. In prima jumatate a zonei de nord veti avea posibilitatea sa folositi sezlongurile aflate sub umbrele, apartinand tavernelor si barurilor aflate la marginea plajei (fara a se plati pentru ele, ci doar comandand ceva pe parcursul sederii), Daca preferati, puteti sta pe propria salteluta, sub propria umbrela. Noi am stat la Alma libre, ne placea mai mult pentru ca umbrelele erau din frunze de palmier, nu din material textil si erau mai racoroase. Va recomand salata de fructe de acolo. Vine intr-un bol mare de tot, pe un pat de gheata. Cu siguranta dupa cateva ore de soare veti aprecia o bucata de pepene rece.

Ceea ce este caracteristic acestei plaje este modul in care aceasta intra in mare. Intrarea se face foarte brusc, cam la 30-45 grade, astfel ca la 2 m de “mal” te gasesti deja la 1, 5 m adancime. Unora, care stiu sa inoate, acest lucru le va face, cu siguranta, placere. Altora, insa, le va strica tot cheful. Situatia, din spusele unui coleg care a fost anul acesta inSarti, nu sta asa si in partea de sud. Acolo intrarea se face lin. Cat am stat noi acolo, o singura zi a fost fara valuri. In rest, marea era agitata, in conditiile in care in toate celelalte statiuni din zona valurile erau inexistente. Nu am explicatie pentru asta, caci nici vantul nu batea, iar plaja are forma unui golf largit.

Evident, apa e calda si limpede.

Ceea ce m-a dezamagit a fost mancarea. Sa fie bine inteles: imi place mancarea greceasca. Saptamana asta plec tot in Grecia si ma gandesc cu placere la ea. Nu stiu, poate am avut eu ghinion... Ca recomandari de restaurante incep cu ce sa evitati: in niciun caz sa nu mancati la Arca lui Noe. Am mers acolo pentru ca era plin la toate mesele, Am fost sigur ca e un semn al unui restaurant cautat, unde se mananca bine. Din pacate, toti membrii familiei am fost dezamagiti. Eu am comandat niste frigarui de porc (de pui nu mai aveau). La prima muscatura mi s-au parut foarte bune, carnea era proaspata, moale de se topea in gura si bine condimentata cu diferite ierburi si condimente (nu mult, ci cat trebuie). Apoi, am simtit insa gustul de aragaz. Probabil ca aglomeratia ii facea sa dea focul prea puternic si gratarul prindea gustul specific de la aragaz. La fel si in cazul pestelui comandat de fiu-meu, care desi arata bine, era extraordinar de gras (si comandase peste spada) si avea acelasi gust. Cert e ca a luat cateva imbucaturi si a renuntat. Nevasta-mea a fost si mai oropsita (a comandat calmar la gratar) : a gustat o data si i-a ajuns. Cand am gustat sa vad de ce, m-am lamurit: pe langa gustul deja cunoscut de gaz, era ceva cleios. Nu stiu daca era un semn al faptului ca nu ar fi fost proaspat sau din alt motiv, cert e ca a doua zi a zacut toata ziua de la indigestia ce a urmat. Repet, poate am fost noi ghinionisti (altii mancau linistiti si nu parea nefericiti), dar nu va recomand sa riscati.

Mi-a placut masa la Stavros, se pare ca acolo au cel mai gustos peste. Va recomand. Mai greu cu datul comenzii, ospatar era un ungur, care nu stia iota de engleza sau alta limba mai cunoscuta, asa ca aratatul cu degetul pe lista a fost singura solutie. De altfel, alegerea din lista de bucate poate constitui o problema caci au fost cazuri in care meniul era doar in greceste si in maghiara, astfel incat a trebuit sa ne chinuim sa buchisim varianta greceasca…

Mai e o taverna care a fost destul de OK, unde e si meniu in limba romana (ma rog, tradus mai aproximativ). Acolo e un ospatar (tot ungur) a carui bunica era romanca si care intelegea romaneste. Nu mai stiu cum se numeste, dar veti vedea meniul cu steguletul romanesc la intrarea dinspre mare. Portiile erau mai mici fata de cum eram obisnuit in alti ani in Grecia (cam ca la noi), dar mancarea a fost proaspata si gustoasa. Acolo am mancat de 2 ori si a fost OK.

La primul restaurant din partea de nord a plajei am mancat o friptura de vita la tava cu orez si sos de rosii, super. La fel orezul cu scoici si pestele sunt bune. Calamarii in schimb sunt groaznici, nu va ganditi sa comandati. Aici sa cereti tsipuro de casa, fara anason. E bun de tot.

In ceea ce priveste fast-foodurile, cel mai tare e de departe Obelix. Am mancat o data acolo, de curiozitate, si am inteles de ce era in permanenta coada si de ce se astepta in jurul acestuia, pe strada, pe bordura, sa se elibereze cate o masa. Am mancat un gyros la farfurie, cu niste sosuri tare bune, salata si cartofi prajiti, care mi-a placut tare mult. Nu stiu daca a ajutat tsipuro-ul baut inainte, dar chiar a fost bun. Si preturile erau bune. Recomand sa incercati, si anul acesta era la fel de bine din spusele colegului.

De asemenea, mai e in piata centrala un mic fast-food (unde, evident, personalul era tot din Ungaria), Lefer sau ceva in genul asta, unde veti gasi creveti la gratar foarte buni (chiar daca fara niciun sos) si unde se servesc diferite meniuri, la preturi mici. Nu sunt portii imense, dar suficiente. Si mai ales, sunt proaspete. Acolo era gyros pita la 1, 70 euro, tocmai bun de luat “din mers”, in drumul spre plaja. Tot in piata asta e si o mica taverna (cea aflata imediat langa agentia de turism), care are cel mai bun tsipuro din localitate. Garantat. Impreuna cu un platou pentru uzo, merge la fix sa iei o gustare inainte de a merge la masa de seara.

Inghetata cea mai buna o gasiti tot in piata, la gelateria de acolo. Vanzatoarele - tot unguroaice:)

Pizza am mancat o singura data, la Emilia (aflata tot in piata respectiva). Nu a fost rea, dar nici asa cum imi place mie. Blatul e mai ciudat, zici ca-i facut din aluat de clatite mai gros si mai bine prajit. Dar a fost OK. Daca ti-e pofta. Altfel, puteti amana pentru o portie mai buna in tara.

In concluzie, de foame nu muriti, dar ceea ce se poate servi e totusi departe, mai ales din punctul de vedere al modului de preparare si de prezentare, de ceea ce am mancat in alte parti ale Greciei. Mai ales pe partea cu calamarii sunt la pamant. Nu pot spune ca am gasit un restaurant unde sa regasesc acele inele pe care le savuram de fiecare data cu atata placere cand mergeam in Grecia. O cauza posibila ar fi aceea ca nu sunt convins ca bucatarii sunt greci. Asa cum ati observat, am pomenit foarte mult de unguri. Intr-adevar, ai impresia ca esti la Balaton, nu in Grecia. Ai impresia ca a doua limba oficiala e maghiara. Cred ca e un fel de Paralia a lor. In aproape toate tavernele, personalul are in componenta unguri. E posibil ca si bucatarii sa fie de aceeasi nationalitate. Care s-ar putea sa nu stie sa prepare mancarurile grecesti. Chiar si musacaua a fost un dezastru. S-ar putea sa fac o presupunere eronata, dar chiar nu gasesc alta explicatie. Imi aduc aminte cum am mancat in alte parti ale Greciei si nu pot crede ca au uitat sa gateasca grecii calamari sau musaca! Pana si salata greceasca a fost o mare dezamagire: extrem de multa ceapa, iar branza consta in 2, max 3 bucatele mici de branza (si atentie, nu mereu fetta!!! ). Ba mai mult, si gogosile de la patiserie nu erau calde, ci probabil ramase din ziua precedenta. Despre desertul din partea casei, pe care o consideram o traditie greceasca, la mai mult de jumatate din taverne, disparuse. Ceea ce e pacat, era un gest frumos. Nu pentru cubuletul de pepene respectiv, ci ca gest in sine, atat de specific grecilor.

Lista de bucate era relativ redusa ca diversificare. Chiar daca pe unele apareau mai multe feluri de mancare, de fapt ele erau doar pe hartie. In fine, pentru mine, care sunt un gurmand, partea asta cu mancarea a constituit o dezamagire. Mi-au placut in schimb inghetata (prima data am comandat 3 cupe, obisnuit ca la noi, si nu am putut manca tot, era ceva imens).

Am uitat sa spun ca in localitate sunt si 2 zone amenajate pentru copii. Prima este la sfarsitul promenadei, deci cam la mijlocul statiunii. Leagane, balansoare, si o chestie simpatica cu corzi si plase elastice, de sar pustii pana nu mai pot. A doua este in apropierea zonei de sud, un mic parc de distractii.

Trecand peste partea asta cu mancarea, in rest nu am avut reprosuri de adus, pornind de la cazare si continuand cu localitatea, ce a fost peste asteptarile mele. Verdeata, vile frumoase si aer curat.


[fb]
---
Trimis de cher-cher in 10.08.10 13:55:17
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în GRECIA.
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 10056 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

4 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (cher-cher); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P19 Sarti, la sfarsitul zonei de nord
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 4900 PMA (din 10 voturi)

ECOURI la acest articol

4 ecouri scrise, până acum

almona CONS. ONORIFIC AFA / GRECIA
[10.08.10 14:24:03]
»

Bine ai venit in comunitatea AFA.

Am citit tot ce ai scris, asteptand sa vad de capitolul "Bucataria si masa" au obtinut punctajul cel mai slab.

Se intampla de foarte mule ori acolo unde nr de turisti depaseste cu mult posibilitatile personalului de a acoperi cererea sa se mai "dea rasol" cum spunem noi.

Calamarul mancat de sotia ta sigur nu era proaspat ci congelat, pt simplul motiv ca in lunile iulie-august e prohibitie la pescuit, fiind perioada de inmultire. Faptul ca a scapat cu o simpla indigestie nu poate decat sa te bucure.

"Vecinul" nostru de vila care s-a ambitionat sa manance caracatita, la o taverna super cunoscuta din insula Thassos, a fost la un pas de soc anafilactic si nu se stia alergic. Mai mancase de nenumarate ori.

Motivul, nr mare de clienti si timpul scurt pentru o curatare atenta.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
sandu.53
[10.08.10 14:55:51]
»

parca ai fost prea "dur" cu acel 25 % pentru bucatarie mai ales ca am citit ca foarte multe ti-au placut... oricum eu cunoscand Sarti f. bine, stand numai anul acesta 15 zile in iunie-iulie recunosc in descrierea ta atmosfera si locurile asa ca te felicit... apropo unde pleci anul acesta in Grecia?

ionescunic CONS. ONORIFIC AFA / GRECIA
[10.08.10 16:43:26]
»

Foarte buna descrierea, cam asa am perceput si eu Sarti, insa cred ca daca esti ardelean s-ar putea sa iti placa mancarea din oras, oricum ar fi o fuga pana la Panorama Kalamitsi rezolva orice problema, au acolo de toate si bine facute si kalamari si octopus si miel si peste de tot felul. Vacante frumoase!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
cher-cherAUTOR REVIEW
[10.08.10 16:53:08]
»

Da, punctajul pe care l-am dat a fost mic. Diferenta intre cele oferite de locatia in sine, cu posibilitatile pe care ti le ofera (inclusiv excursiile pe care le poti face), a fost foarte mare, in opinia mea. In momentul in care nici macar salata greceasca nu e greceasca asa cum o stim cu totii, nu pot da mai mult.

Sigur, doar aspectul legat de mancare nu trebuie in niciun caz sa indeparteze pe cineva de acest loc. Si sper ca mesajul care ramane este ca Sarti este un sat frumos, mare, unde te poti simti bine.

Anul asta plec in Nei Pori. Sunt in apropiere locuri pe care doresc sa le revad. Nu am mai fost in localitatea respectiva, dar am vizitat zona cand am stat in Olympic Beach, in urma cu mai multi ani.

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
3 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
almona, cher-cher, sandu.53
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Sarti:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.070864915847778 sec
    ecranul dvs: 1 x 1