ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 03.08.2012
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: Târgu Mureş
ÎNSCRIS: 03.04.09
STATUS: SENATOR
DATE SEJUR
JUL-2012
DURATA: 1 zile
familie cu copii

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
NU SUNT ÎN MĂSURĂ SĂ MĂ PRONUNȚ
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 5 MIN

Arcul lui Galerius din Salonic – pe urmele dacilor

TIPĂREȘTE

Întotdeauna când mergem în concediu, vizităm cu interes ceea ce ne oferă ţara sau localitatea respectivă. Cultura, istoria locului, sunt interesante si turiştii se grăbesc să se inscrie la excursiile opţionale pentru a le putea vizita.

Interesul este cu atât mai mare cu cât istoria obiectivului respectiv se “împleteşte” cu cea a turistului. Dorinţa mea a fost de a vedea Arcul de Triumf al lui Galerius, Galerius fiind împărat roman de origine dacă, care a transformat Salonicul în a doua capitală a Daciei, oraşul fiind reşedintă al împaratului. De unde aceasta dorintă?

În primăvara acestui an am vazut un film care mi-a trezit interesul de a vedea Arcul de Triumf al lui Galerius din Salonic, un monument al gloriei dacice, un monument care face parte din “trilogia dacica”, alături de Columna lui Traian şi Arcul lui Constantin, ambele de la Roma.

Bănuiesc că foarte mulţi dintre voi aţi văzut acest film, au fost si discuţii la mai multe posturi de televiziune, anumite poziţii pro sau contra, în funcţie de interesul/cunoştinţele părţilor implicate.

Indiferent de poziţia fiecăruia, datele istorice rămân si ele sunt valabile.

Acest film insă, în ceea ce mă priveşte, şi-a atins scopul: acela de a-mi trezi curiozitatea. Am dorit să văd acest monument al gloriei dacice.

Despre împaratii daci ai imperiului roman au scris foarte multi istorici, iar foarte multi dintre ei sunt pomeniti in cărţile vechi şi există în arhivele vechi din tară sau din străinătate.

In acest caz este vorba despre Galerius, împarat roman de origine dacică, dar amintit în multe surse doar ca fiind roman.

Istoricii spun ca o mare greşeală provine de la Petru Maior, care in cartea sa despre originile romanilor, având surse eronate, aminteşte de Galerius ca fiind roman. S-a dovedit insa ca Galerius era dac, din localitatea Romula, zona Olteniei, după mamă.

De altfel In colindele şi legendele romaneşti apare foarte des numele « Ler, Ler Împărat ». Se pare că acest Ler Împărat este de fapt Ga/ler/ius, care era numit şi astfel!

Împaratul Galerius, nemulţumit de ostilităţile romanilor, şi-a afirmat descendenţa dacică, a desfiinţat imperiul roman si l-a înlocuit cu Imperiul dac, infiinţat de Galerius cel Bătrân, intre anii 293-305.

Galerius a mutat capitala dacica la Salonic, unde a construit un Arc de Triumf ca dovada a vitejiei dacilor. Arcul descrie victoria armatei asupra perşilor.

Arcul de triumf are numeroase basoreliefuri care ilustrează scene de război, iar monumentul reprezintă în scene diferite dacii de la sudul şi de la nordul Dunării.

Un monument de arhitectură traco-dacă, pierdut de istoricii noştri, dar si de mulţi turişti din Romania, care vizitează mereu Salonicul, dar ignoră acest monument.

Ştiind importanţa acestuia, am oprit astfel in faţa Arcului de Triumf si cu interes, am inceput sa privesc scenele ilustrate la baza arcului, care prezinta dacii ca fiind cei care au adus aportul principal in câştigarea victoriei.

În partea stangă ar fi dacii din nordul Dunării, iar steagul dacic (balaurul cu cap de lup) apare in multe scene din aceste basoreliefuri.

In partea dreapta apar scene care au elemente ce amintesc de casa lui Galerius din Romula – Oltenia (Ler Împărat).

Alte scene evoca jertfa lui Diocletian inainte de începerea luptei. Printre războinicii se găseşte şi steagul dacic, balaurul cu cap de lup. Despre tricolorul romanesc şi steagul dacic am găsit un articol foarte interesant aici: adevaruldespredaci.ro/tri ... -o-noua-ipoteza

Am stat in faţa acestui monument şi am incercat sa găsesc toate aceste elemente. Este greu pentru un neştiutor sa le găsească, insă am privit cu atenţie scenele redate aici. Una din faţade are scenele foarte şterse, abia se mai poate zări câte ceva. Cu toate acestea, se pot desluşi destule scene în care apar dacii şi se pot observa detalii de arhitectură decorativă.

Monumentul este împrejmuit cu un garduleţ de fier pentru a-l proteja.

Eu am mai văzut acest Arc în tranzitul meu prin Salonic, dar nu-i ştiam istoria şi nici ce simbolizează.

Foarte mulţi din miile de turişti români care viziteaza Salonicul străbat acest oraş şi trec nepăsători pe lângă acest obiectiv care ar trebui sa fie printre primele pe listă. Alte amanunte despre Arcul de Triumf din Salonic şi despre Galerius se pot citi aici:

danlupu.net/2010/01/arcul ... -dumitru-balasa

De lânga Arc se poate vedea foarte bine Biserica Rotonda, prima biserica creştină din Salonic. E o construcţie monumentală, ridicată în timpul lui Galerius. Construcţia s-a dorit a fi un mausoleu, ridicat de Galerius, dorind să aibă acolo locul de veci, dar pâna la urma el nu a mai fost înmormântat în acest loc.

Ulterior, la sfârşitul sec. IV, construcţia a fost transformată în biserică de către Teodosie I, s-a decorat cu frumoase mozaicuri si scene biblice si azi poarta denumirea de Biserica Sf. Gheorghe.

Biserica Rotonda sau Sf. Gheorghe are o structura circulara iar zidurile groase de la bază au până la 6 m. Mai târziu, când Salonicul a fost cucerit de turci, au transformat biserica în moschee si i-au construit un minaret. La recucerirea Salonicului de către greci, aceştia nu au dărâmat minaretul şi au restaurat biserica.

Peste drum, la o distanţă foarte mică de Arc se afla şi ruinele Palatului lui Galerius , dar nu ştiam exact poziţia lui şi nici nu mai aveam timp să-l căutăm.

Deci, daca ajungeţi prin Salonic, vă recomand să nu treceţi nepăsători pe lângă aceste ruine!

Filmul despre care spuneam ca mi-a trezit curiozitatea este acesta:

youtube

a se citi şi aici: formula-as.ro/2007/765/en ... i-ai-romei-7912


[fb]
---
Trimis de biancuta in 03.08.12 21:58:45
Validat / Publicat: 03.08.12 22:34:43
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 11107 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

5 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (biancuta); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P10 Arcul lui Galerius din Salonic - detaliu arhitectural
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 25850 PMA (din 28 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

5 ecouri scrise, până acum

Admin
[03.08.12 22:09:27]
»

Excelent subiect si un review pe masura lui. Bravo biancuta.

biancutaAUTOR REVIEW
[03.08.12 22:22:33]
»

Multumesc, @Admin pentru aprecieri!

bog68
[04.08.12 07:43:44]
»

Foarte frumos și interesant review.

Am să vizitez și eu în această lună Salonicul.

Biserica Sf. Gheorghe (Hagios Demetrios) nu este totuși acel sanctuar care adăpostește moaștele Sf. Dumitru și care se află pe bd. Agiou Dimitriou?

Mi-am notat câteva obiective și n-aș vrea să-mi scape ceva.

Mulțumesc și un vot din partea mea!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
biancutaAUTOR REVIEW
[04.08.12 09:41:37]
»

Biserica Hagios Demetrios este Biserica Sf. Dumitru, iar cea despre care discutam aici este Biserica Sf. Gheorghe.

Biserica Sf. Dumitru este ridicata in cinstea acestui sfant, care este considerat ocrotitorul orasului, deoarece a avut o mare victorie impotriva unor cotropitori. Este "guvernatorul" orasului Salonic iar biserica detine moastele Sf. dumitru, izvoratorul de Mir. E vorba de alta biserica. Alte informatii mai poti citi aici: ro.wikipedia.org/wiki/Bis ... tru_din_Salonic

Iti recomand sa vizitezi si Biserica Hagia Sofia, copie dupa Biserica Hagia (Aya) Sofia de la Istanbul. crestinortodox.ro/arta-bi ... onic-67329.html.

La vremea cand s-a ridicat aceasta biserica in Salonic, Istanbulul era capitala Bizantului - Constantinopole, numita asa dupa Constantin cel Mare, si ruinele zidului bizantin, care se intind pe raza orasului pe o lungime foarte mare, destul de aproape de biserica Sf. Dumitru, vezi impresii, ruinele amfiteatrului roman, si multe altele care sunt descrise aici pe site.

In Salonic exista chiar si un Muzeul evreiesc.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Radix7
[07.06.14 15:17:29]
»

Felicitari pentru review! Daca se poate as mai veni cu cateva precizari:

- Galerius (supranumit si Maximianus) a fost si primul imparat care a incetat asuprirea crestinilor, fara recunoasterea oficiala a religiei lor insa, lucru facut in urmatorii ani de Constantin.

- palatul "de vara" a lui Galerius se afla 500 de m mai jos de Arc, spre mare, si a fost o constructie magnifica, de mare intindere, din caramida, executat in doar 2-3 ani. Si azi pare de necrezut!

- cavalerii daci sunt atat de evidenti si evidentiati pe Arc incat toata teoria cu disparitia dacilor dupa cucerirea romana este demonstrata ca fiind o gluma.

Inca o data, felicitari pentru articol!

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
3 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
biancuta, bog68, Radix7
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Salonicul și împrejurimile:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.054731845855713 sec
    ecranul dvs: 1 x 1