ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 28.08.2014
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Timisoara
ÎNSCRIS: 17.07.14
STATUS: SENATOR
DATE SEJUR
AUG-2010
DURATA: 1 zile
cuplu fara copii

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat
BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
97.50%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 13 MIN

Rhodos: In căutarea Colosului, prin mândra cetate a Cavalerilor Ioaniti

Ilustrație video-muzicală
Sergei Trofanov - Dance of Knights


TIPĂREȘTE

Prolog

Marele Maestru al Ordinului Cavalerilor Ioaniti de Rhodos, Phillip de Villiers, către otomani, când cavalerii capitulau si le predau insula Rhodos turcilor, pe 24 decembrie 1522:

“Rhodosul nu mai este al meu, dar nu va fi nici al vostru! Rhodosul este al turistilor nostri, si al nepotilor turistilor nostri, in veacul vecilor! ”

(fragment imaginar dintr-un discurs imaginar)

Si acum să trecem la review-ul propriu-zis.

Rhodos, mândra cetate a Evului Mediu, dar si a Antichitătii, a fost dintotdeauna unul dintre obiectivele turistice la care am jinduit cel mai mult.

In anul 2010, in luna august, in cadrul unei ample călătorii, pe care as putea-o numi simbolic “In căutarea a 3 dintre cele 7 minuni ale lumii antice”, am avut, in sfârsit, prilejul si marea satifactie de a vizita Rhodosul.

Pasii m-au purtat atunci prin antica Troie, Izmir, revedere cu Kusadasi, apoi Efes si alte situri antice eline, elenistice si romane, in Bodrum (anticul Halikarnassos), Marmaris si imprejurimile, până in indepărtatele Fethiye si Oludeniz, si inapoi prin Pamukkale si interiorul Asiei Mici, si revederea cu Istanbulul.

Deplasarea am facut-o din Marmaris cu feribotul. In sfârsit, marea mea nerăbdare de a vedea Rhodosul s-a potolit: s-au ivit cele doua faimoase statui, cerbul si ciuta sau puiul, la intrarea in port, devenite simboluri ale insulei. Traditia spune că pe pozitiile lor se inălta odată faimosul Colos din Rhodos, una dintre cele 7 minuni ale lumii antice.

Colosul din Rhodos era o enormă statuie din bronz, inaltă de vreo 30 de metri, reprezentându-l pe zeul Helios (soarele) care tinea in mână o tortă arzând. Un picior stătea pe o parte a intrării in port, iar celălalt pe cealaltă parte, astfel incât navele treceau pe dedesubt! Colosul a fost construit undeva pe la 290 i. Hr., dar a fost distrus in anul 224 i. Hr., datorită unui cutremur. Dealtfel, dintre cele 7 minuni ale lumii antice, s-a mai păstrat doar una, Marea Piramidă a lui Keops de la Gizeh, toate celelalte distrugându-se in urma unor incendii sau cutremure. Urmele Colosului au dispărut, căci acesta a fost tăiat in bucăti la vremea respectivă, iar aceste fragmente au fost vândute ca piese din bronz…

Situare geografică si descriere geografică generală

Rhodosul este cea mai mare dintre insulele Dodecaneze, si a patra ca mărime in Grecia. Se situează in sud-estul Marii Egee, foarte aproape de coasta Asiei Mici. Distanta de portul Pireu este de 260 mile marine. Muntii săi sunt in buna parte acoperiti cu păduri de pini, si cu văi inverzite, fertile si străbătute de ape, intre acesti munti. Cel mai inalt vârf este Atavyros, de 1215 m. Insula are o suprafată de 1400 km patrati, si o lungime a tărmului de 220 km. Populatia este de aprox. 115000 locuitori, si se ocupă cu turismul, productia de vin, ulei de masline, dar si produse de artizanat si de artă populară, (ceramică, broderii, textile, covoare etc).

Rhodos, perla Mediteranei cum o numesc unii, poate fi vizitat cu feribotul din Pireu, Rafina, insulele Dodecaneze, Ciclade, Marmaris-Turcia, dar si alte porturi din Europa.

Are aeroport international, cu curse de avion aproape de pretutindeni din lume.

Putină istorie a Rhodosului; de data asta, de fapt un pic mai... multă, datorită trecutului absolut bogat si remarcabil al acestei insule.

Incă din Iliada lui Homer am retinut că Rhodos a luat parte la războiul troian, trimitând nave in luptă. Insula a fost locuită incă din neolitic, apoi minoanii – vestita civilizatie din Creta – au venit pe insulă (sec. 16 i. Hr.), apoi aheenii sau aheii (sec. 15 i. Hr.), apoi sub dorieni a inflorit (sec. 11 i. Hr.), apărând importantele orase dorice Lindus (Lindos), Ialysus (Ialyssos) si Cameirus (Kameiros). Acestea impreună cu Kos, Cnidus si Halicarnassus (actualmente Bodrum – Turcia) au format asa-numitul Hexapolis Dorian. Insula a luptat in Războiul Persan, fiind initial obligată sa fie de partea persilor, apoi s-a aliat in Liga Ateniană. O nouă eră a inceput pentru insulă prin 400 i. Hr. când cele 3 orase amintite din insulă, au decis să se unească si să formeze un oras nou la extremitatea nord-estică a insulei. Asa a apărut celebrul oras Rhodos! A prosperat mult in secolele următoare, ca centru maritim, comercial si cultural. Au urmat Războiul Peloponesiac, intrarea in Imperiul lui Alexandru Macedon, conflictele post-Alexandru intre succesorii săi, ocupatia Imperiului Roman, apoi o lungă perioadă de hegemonie a Imperiului Bizantin, de pe la anul 300. In sec. 1 Apostolul Pavel a introdus crestinismul in insulă!

Ei, si in anii 1306-1309 a inceput o nouă epocă in viata insulei, ale carei urme sunt si astăzi atat de marcant prezente mai ales in orasul-cetate Rhodos!

Atunci, Ordinul Cavalerilor Ospitalieri ai Sf. Ioan (sau Ioaniti) - care aveau in păstrare Sf. Giulgiu, si care apărau pelerinii crestini de la Ierusalim - impărtit in opt nationalităti sau limbi (Franta, Provence, Auvergne, Aragon si Castilia - formând acestea Spania-, Anglia, Germania si Italia), refugiindu-se din calea ofensivei otomane, a cumpărat insula Rhodos de la piratul genovez Vignoli. Cavalerii au ridicat apoi semeata cetate medievală Rhodos, au fortificat chiar intregul Dodecanez cu vreo 30 de castele, si au ridicat astfel un strălucit sistem de apărare, model de arhitectură militară medievală, primind totodată de atunci si denumirea de “Cavalerii de Rhodos”.

Au rezistat eroic acesti cavaleri, sub atacurile Sultanului Egiptului, ale lui Mohamed al II-lea, dar nu au mai putut rezista uriasei armate a lui Suleyman Magnificul la 1522. Putinii cavaleri rămasi vii in urma luptei au capitulat si s-au refugiat in Malta, luând-o de la capăt si devenind Ordinul Suveran al Cavalerilor de Malta (ce croazieră super, ca un arc peste timp cu legături istorice, ar fi combinatia Rhodos – Malta!).

Mai amintesc că in al 2-lea Razboi Mondial, Rhodos era ocupat de italieni, iar in 1948, alături de celelalte insule Dodecaneze, s-a unit cu Grecia.

Vizita in orasul Rhodos

Rhodos Town (50000 locuitori) este capitala si cel mai important oras al insulei omonime si polul său de interes turistic, o combinatie seducătoare de vechi si nou.

Opus celor 2 statui anterior amintite, si pe un scurt drum deasupra portului vechi, este Castello, Palatul Marelui Maestru (conducătorul Ordinului Ioanitilor, care era ales pe viată). Imediat urmează orasul medieval, parcă neafectat de trecerea secolelor. Orasul nou cu clădiri moderne si hoteluri mari se extinde in principal spre nord-vest, punct in care plaje vaste incep si continuă pe kilometri buni.

Orasul Medieval Rhodos

Am intrat in orasul medieval prin Pili Eleftherias sau Poarta Libertătii, care este lângă Piata Nouă. Prima piată este P-ta Symis, unde sunt rămăsite ale Templului Afroditei. Pe stânga este Galeria Municipală de Artă , iar foarte aproape Muzeul de Artă Decorativă si Hanul Auvergne.

Apare astfel faimoasa Stradă a Cavalerilor (sau Odos Ippoton) . Este situată intre port si Palatul Marilor Maestri. In pofida restaurărilor la care au fost supuse clădirile, mi-a părut rămasă neatinsă de trecerea sutelor de ani! Parcă eram transpus cu o masină imaginară a timpului, cu peste 600 de ani in urmă, in plin Ev Mediu! Simteam fosnetul zalelor, auzeam scrâsnetul săbiilor vechilor cavaleri, auzeam tropăitul cizmelor grele, cu pinteni! Predomină stilul arhitectonic gotic (in treacăt fie spus, atât de drag mie). Hanurile diverselor “limbi” stau aliniate pe această magnifică arteră medievală, cu impresionante usi cu arcade, iar blazoanele lor sunt vizibile pe portile lor. Aceste hanuri construite incepând din sec. 14, in stil gotic, erau locurile de intâlnire ale cavalerilor. Aici este asa numitul Collachium, cartierul medieval al Cavalerilor. Am urcat usor panta in directia Palatului Marilor Maestri, Castello cum mai este numit. Pe dreapta, am dat peste Hanul Italiei, apoi cel al Frantei (cel mai mare dintre ele). Tot pe dreapta a urmat Hanul Provence-ei, iar pe stânga Hanul Spaniei. In fata Castello este Loggia St. John.

Palatul Marilor Maestri este cea mai impozantă clădire din Rhodosul medieval. Este la capătul Străzii Cavalerilor. A fost construit in sec. 14, dar a fost demolat pe vremea turcilor intr-o explozie accidentală, pe la 1850-1860. A fost restaurat cu succes fată de design-ul initial, in 1939, in timpul ocupatiei italiene. Are un aspect de adevarată fortăreată in... fortăreata Rhodos. Era sediul Marilor Mestri, conducătorii Ordinului Cavalerilor Ioaniti. Dar in caz de pericol, era refugiul populatiei, crenelurile si fortificatiile palatului fiind ultima linie de apărare in cazul in care zidurile orasului ar fi fost străpunse de atacatori. Poarta principală , impozanta intrare, e formată din 2 turnuri gemene in formă de potcoavă, cu foisoare in coadă de rândunică. Curtea Centrală : Palatul este construit in jurul unei curti pavate cu plăci de marmură. Are niste statui aduse din insula Kos. Palatul are mozaicuri frumoase, aduse din Kos, care dau numele unora dintre incăperi (sali). De exemplu Sala Meduzei cu un mozaic elenistic infătisând-o pe mitica Gorgona, Sala cu cal de mare si nimfă etc. Sala Laocoon găzduieste o copie a celebrei sculpturi antice infătisând moartea troianului Laocoon si a fiilor săi, una dintre sculpturile mele preferate incă din adolescentă, cand am văzut doar poze... Originalul se află la Vatican. Sala cu colonade are 2 coloane elegante; aici se afla un mozaic din perioada crestină timpurie. In palat sunt găzduite 2 expozitii: Rhodosul antic si Rhodosul medieval.

Daca urmăm Str. Orfeos de la Castello spre sud, ajungem la Turnul cu Ceas si Moscheea lui Suleyman. Apoi ajungem in Str. Sokratous, o arteră cu intensă activitate comercială, cu multe magazine, pe alocuri cu aspect de bazar.

Dacă coborâm pe Str. Sokratous până la capăt, ajungem in Piata Ippokratous, una dintre cele mai atractive si interesante in Rhodos. Aici este Tribunalul (sau Curtea) de Comert, o clădire din sec. 15. De aici, pe Str. Aristotelous (pe una din laturile ei sunt dealtfel si zidurile cetătii), ajungem in Piata Martirilor Evrei, care are o fântână cu trei căluti de mare din bronz, in mijloc. Continuând să urmăm zidurile inspre est, ajungem la Biserica Sf. Panteleimon (sec. 15). Iesind aici alături prin Poarta Sf. Ecaterina, suntem in fata Portului Comercial, unde acostează navele mari.

Intorcându-mă in Piata Ippokratous, si urmând zidurile, trecând prin Str. Ermou, am ajuns in Piata Muzeului. Aceasta contine Hanul Angliei. Tot aici se află Muzeul Arheologic, care ocupă o clădire restaurată din sec. 15, ce era cândva Spital al Cavalerilor.

Am bifat astfel 6 din cele 7 hanuri medievale unde se adunau pe vremuri Cavalerii, cel al 7-lea, cel al Germaniei, nu se stie unde se află, cine stie, poate-l vom descoperi noi, cei de pe AFA vreodată!

Orasul Modern Rhodos

Amintesc că in partea de est a orasului modern se află o portiune insemnată a anticului Rhodos. Este vorba despre portul vechi – antic numit acum Portul Mandraki, cu deja amintitele celebre statui ale cerbului si puiului, si cu presupusa locatie a Colosului dispărut. Un chei lung care protejează portul are in mijloc trei vechi mori de vant. Si la capătul său nordic Fortăreata Agios Nikolaos si Farul. Din Portul Mandraki pleacă micile vase de agrement spre insulele Symi, Kalymnos, Pserimos, Patmos sau Nysiros.

Foarte aproape de intrarea in port se află splendida biserica Evangelismos (A Buneivestiri) , totodată Catedrala Ortodoxă, in stil gotic. In zonă sunt diverse clădiri impozante, rămase de pe vremea italienilor, printre ele Resedinta Guvernatorului, actualmente sediul Prefecturii, o clădire cu arcade gotice de jur-imprejur, aflată mai la nord de Biserica Buneivestiri. Alte clădiri importante: Primăria, Teatrul National, Moscheea Murat Reis cu un vechi cimitir turcesc, precum si Cazinoul, actualmente găzduind un hotel.

In partea nordică a orasului se află faimosul Acvariu. De la Yacht Club spre vest este o plajă nisipoasă.

Dacă urmăm cheiul Mandraki in directia Orasului Vechi, ajungem la Piata Nouă , o clădire mare, poligonală cu o serie de arcade pe fatadă si un mare spatiu deschis in mijloc, am amintit de ea mai devreme. Aici, intr-o grădină frumoasă, dedesubtul zidurilor impozante ale Palatului Marilor Maestri, sunt instalatiile pentru spectacole de soare, sunet si lumină .

Monte Smith (sau Agios Stefanos) este o colină in partea de vest a orasului, care oferă vederi panoramice minunate asupra tărmului si a orasului Rhodos. Aici sunt ruinele orasului elenistic: stadionul, acropola si un teatru sau Odeon, rămăsite ale templului lui Zeus Polieus, ale Athenei Polias si Apollo Pythianul. Distanta până in centrul orasului este de 2 km si este o linie de autobuz ce porneste din Str. Averof, Piata Nouă.

Trebuie precizat că desi orasul Rhodos domină prin frumusete si valente turistice diverse toată insula, nu este totusi singurul pol de atractie al insulei.

Remarc plajele si statiunile care se succed una dupa alta, incepând cu orasul Rhodos, atât pe coasta nordică spre vest, cât si pe coasta estică, spre sud.

Pe coasta nordică spre vest este intinsa plaja Ixia, această arie fiind extrem de dezvoltată turistic cu hoteluri si tot felul de facilităti, Ialyssos, Paradeisi etc.

Aici remarc anticele Ialyssos si Kameiros cu vestigii arheologice, precum si Petaloudes sau Valea Fluturilor sau Butterfly Valley.

Pe coasta sudică remarc statiunea Faliraki (16 km de capitală) extrem de dezvoltată turistic lângă o plajă vastă. De asemenea mirificul Lindos (52 km de capitală), poate cel mai atractiv loc de pe insula Rhodos, exceptând capitala. Are de toate: o faimoasă acropole pe culmea unui stei abrupt, arhitectură traditională si decoratii frumoase ale caselor satului, o plajă frumoasă intr-o pozitie scenică deosebită si un pitoresc mic port pe nume Agios Pavlos.

Mai amintesc că de orasul Rhodos mă leagă si niste amintiri... culinare deosebite. Ne-am asezat la o tavernă al carei nume nu mi-l mai amintesc, intr-o frumoasă grădină cu arbori mari ce ne tineau de umbră. Era un soare dogoritor, o zi toridă de august in Rhodos!

Eram un grup mai măricel, vreo 20-25 de turisti. Patronul tavernei isi freca mâinile de bucurie si fericire cu asa un grup numeros de musterii, si zbura de la unii la ceilalti, ca fluturii din floare-n floare in Valea Petaloudes! Am mâncat un mix grill in stil grecesc de carne cu legume. Mixul era o combinatie de carne de porc, miel, vită si pui. Iar legumele erau cartofi si diverse salate, rosii etc. A fost una din cele mai copioase portii de care am avut parte vreodata la vreun local! Probabil de bucurie ca avea parte de un asa grup numeros de clienti, stapanul locului m-a "fericit" cu o portie imensa de mancare! Dacă as fi bănuit cât de mare va fi, nu mai era nevoie ca si sotia să-si comande separat ceva! Nu sunt neapărat adeptul cantitătilor uriase, decât mult si prost, mai bine putin si bun. Dar ce te faci când este imens de mult si foarte bun, asa cum a fost atunci! Iar lânga noi si deasupra, zidurile vechi, inalte si spectaculoase ale orasului medieval Rhodos! Deci si stomacul mi-a ajutat ochilor, mintii si sufletului să nu uit vreodată in viată destule amănunte legate de această excursie turistică extraordinară in insula Rhodos!

Acuma ce să spun in final. Dacă discutăm de Grecia, si facem abstractie de insula Creta pe care o numim de exemplu arbitru sau antrenor sau spectator, Rhodosul cu Dodecanezele in general, atat ca pozitie geografică cat si ca frumusete si climă generoasă sunt adevaratele rivale in lumea turistică grecească ale Insulelor Ciclade. Dodecanezele cu Cicladele joaca “Finala Cupei Greciei” la turism!

Deci, daca Dumnezeu ar fi fost mânios pe mine si nu mi-ar fi “dăruit” ochilor si sufletului Cicladele alb-albastre, probabil Dodecanezele in frunte cu Rhodosul ar fi fost mult mai aproape de sufletul meu. Chiar si asa, imi doresc nespus să revin cândva aici, să fac un concediu mai lung.

Am căutat Colosul din Rhodos, si cum era de asteptat, nu l-am găsit... In schimb am găsit un oras medieval fascinant, peste care parcă trecerea timpului nu si-a pus deloc amprenta.

Orasul Rhodos, această nestemată a Mediteranei, l-as asocia cu o altă minunătie a bazinului mediteranean estic, perla albă a Adriaticii Dubrovnik.

Orasul Rhodos, această combinatie armonioasă de vechi (antic si medieval) si nou (modern), mângâiată de un soare strălucitor aproape tot anul, inconjurată de mare atat la est cat si la vest, aflată in punctul cel mai nordic al insulei, se constituie nu numai intr-unul dintre cele mai remarcabile si incântătoare orase turistice ale Greciei, ci poate ale intregii lumi!


[fb]
---
Trimis de zuftim in 28.08.14 21:37:50
Validat / Publicat: 28.08.14 22:57:08
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în GRECIA.
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 5347 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

11 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (zuftim); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P29 Iesim din oras in Port prin St. Catherine's Gate sau Poarta morilor de vant
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
[900 PMA] [450 PMA]
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 35300 PMA (din 38 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

11 ecouri scrise, până acum

webmaster [28.08.14 22:55:23] »

Mai e nevoie s-o scriu?

Pentru conformitate , hai fie -- Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.

webmaster13 [29.08.14 08:47:39] »

Articolul a "primit" o ilustraţie muzicală sau video-muzicală - vezi mai sus, imediat sub titlu. Daca autorul preferă o altă melodie sau un alt videoclip, este rugat să ne scrie (aici, ca ecou, ori pe PM)

zuftim [29.08.14 10:40:26] »

@webmaster13: Multam fain, e perfecta.

cristianam [29.08.14 15:08:30] »

Ai observat ca totul in vechiul oras era reconstituit pe bani europeni? Prin comparatie cu grecii, noi nici nu meritam sa primim bani din cosul UE. La ei intradevar se vede peste tot ce au facut cu banii la noi... mai nimic.

Lasand la o parte aceasta frustrare si eu am trait aceleasi sentimente in vechiul oras. Am fost o zi, apoi si a doua datorita sentimentului ca as mai fi avut ce vedea... daca as mai fi avut timp cu siguranta as mai fi revenit cazati fiind in Ialisos.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
msnd [29.08.14 23:33:00] »

Din nou îmi induceți aduceri aminte. Din nou trebuie să vă mulțumesc pentru asta.

zuftim [29.08.14 23:45:35] »

@msnd: Ma bucur nespus sa aud asta. Aceste locuri unice vazute candva, pe care le tinem "captive" in "colivia" memoriei, si care din cand in cand revin la suprafata, sunt probabil adevaratele si unicele comori pe care le detinem, fiecare dintre noi!

msnd [30.08.14 00:06:15] »

@zuftim:

După descriere, am rămas cu impresia că am făcut aceiași excursie, dar la diferență de un an. Eu nu am avut curajul să scriu despre ea pentru că nu m-am documentat foarte mult la plecare.

Principalul interes atunci au fost amplasamentele celor 7 minuni ale lumii antice. Dar ce am văzut în cele câteva ore de Rhodos City, în principal datorită unui circuit cu mini-carul, dar și a plimbării pe jos prin interiorul cetății, m-au convins că este un obiectiv de maxim interes, și unde sper cândva să mai revin.

Cât despre Colos așa cum mă pronunțam într-un articol anterior, Cu atâtea variante privind amplasarea statuii și nici o dovadă a existenței ei, nu mă pot pronunța asupra acestei minuni .

zuftim [30.08.14 00:42:56] »

@msndesi referirile istorice ale contemporanilor antici despre Colosul din Rodos sunt destul de sumare ca descriere, eu as inclina sa cred ca a existat, in realitate. Pare a fi cert ca in urma razboiului dintre regele Demetrios al Frigiei si cetatea Rodos, s-a inceput construirea Colosului, pe la 302 pana in 290, sau dupa alta varianta de la 294 pana in 282, deci am zis eu in rw ca pe la 290 i. Hr. Lucrarea i-a fost incredintata mesterului Chares din Lindos.

Dupa ce cutremurul a daramat-o dupa 66 de ani de existenta, in anul 224 i. Hr., ea s-a frant de la genunchi de fapt, si a mai ramas inca vreo 900 de ani asa, pana au venit arabii pe la 600 si au transportat-o bucati-bucati si au topit bronzul. Faptul ca se cunosc atatea amanunte si ca a mai ramas in picioare atata timp, fie si franta, m-ar face sa cred ca a existat cu adevarat. Dar, intr-adevar, deoarece nu este clar si precis determinat locul amplasamentului statuii uriase, ar ridica semne de intrebare asupra existentei ei. Ce sa spun... Este de studiat si aprofundat subiectul, n-ar strica niste cercetari suplimentare.

Dar legenda statuii este asa de frumoasa, incat este pacat sa nu credem ca ar fi existat cu adevarat!

Rodel [01.09.14 14:24:14] »

Chiar dacă au trecut două luni de la vacanța mea în Rhodos, eu încă mai sunt acolo. Mă plimb prin orașul vechi și mă întâlnesc cu istoria. Și pentru mine Strada Cavalerilor a fost ca o întoarcere în timp. Am străbătut-o de mai multe ori tocmai ca să-i simt și mai bine pulsul, care, după sute de ani bate acum pentru turistul fascinat de trecut. Toată Grecia e o istorie și o legendă, dar în Rhodos le simți mai aproape.

zuftim [01.09.14 20:51:12] »

@Rodel:

Asa este cum spui.

Dar tocmai faptul ca eu in felul meu, tu in felul tau, altul poate in alt fel, vedem fiecare cate o insula grceasca sau alta ca fiind cea mai aproape de arhetipul de istorie sau legenda a Greciei, sau idealul de frumusete turistica, denota faptul ca aceasta tara este atat de diversificata! Ne ofera fiecaruia dintre noi, pe gustul fiecaruia, cate o nestemata de-a sa unde sa ne regasim, fiecare dintre noi, in elementul sau, in Paradis!

Fiecare dintre noi gasim cate o astfel de nestemata greceasca, si spunem, plini de bucurie si satisfactie: "aici este cel mai frumos! "

Da, asa e, tu ai fost recent in Rhodos si ai scris minunat despre aceasta destinatie, stimulandu-ma atunci si tu pe mine sa-mi aduc aminte dupa 4 ani de vizita din Rhodos, de parc-ar fi fost ieri!

Rodel [02.09.14 11:56:02] »

@zuftim: Pentru mine, Grecia rămâne cea mai frumoasă destinație de vacanță.

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
4 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
cristianam, msnd, Rodel, zuftim
Alte impresii din această RUBRICĂLa pas prin Rhodos Town:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.0586998462677 sec
    ecranul dvs: 1 x 1