GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
În primul rând, chiar îmi pare rău că nu pot acorda nota 12 la cadrul natural...
Ei, dar să vă spun și povestea asta: am pornit din Parga să vedem și așa-numitele „Acheron Springs”, impropriu numite astfel, pentru că e de fapt locul unde râul iese din nou la suprafață, după ce a petrecut o bună parte a cursului său prin crăpăturile rocilor calcaroase ale munților pe care îi străbate în drumul lor spre vărsarea în Marea Ionică. Sunt indicatoare turistice către acest loc destule, dar un GPS nu strică. Coordonatele sunt: 39.3277746N 20.6180334E (în apropiere de Glyki).
Acheronul e cunoscut ca „fluviul morții” sau al durerii, din mitologie. Dar unii i-au atribuit și proprietăți vindecătoare.
Sunt și excursii organizate acolo, fie la izvoare, fie spre Ammoudia, la vărsarea sa în mare; sincer, una din asta aș mai fi vrut și io...
Noi am plecat cu mașina, dar am făcut eroarea de a nu-mi lua cu mine nici pantofii pentru plaje cu pietre, nici costumul de baie sau măcar pantalonii scurți. Mare greșeală! Dar veți vedea imediat de ce. Drumul șerpuiește ușor peste dealuri, mai o turmă de oi, mai o țestoasă (circulați cu mare atenție!), sunt - cum zisei - și destule indicatoare și în maximum juma' de oră sunteți în marea parcare gratuită de pe malul râului. Râu care are și el o culoare azurie superbă, asemeni apelor mării în care se varsă, culoare ce n-am mai văzut până acum la o apă curgătoare de munte.
Împrejurul parcării sunt tot felul de gherete și tarabe (unde cred că se vând ture cu barca la rafting, sau călare pe malurile râului, sau jelibon, sau cine mai știe ce), din fericire închise când am mers noi. Sigur în plin sezon e mare înghesuială, dar acum mai erau doar una sau două mașini în afară de noi, plus un grup de copii (greci) care se amuzau teribil cu o tiroliană peste râu.
De aici pleacă o cărare marcată prin pădure, având din loc în loc chiar și coșuri de gunoi (din păcate, chiar și aici erau destui care nu le vedeau sau poate nu știau la ce servesc). Cred că vara e o adevărată încântare, dar și la sfârșit de mai a fost frumos; poate chiar mai frumos, pentru că totul era încă verde crud, nu apucase să vină arșița verii și să îngălbenească niciun fir de iarbă...
Mirosul dulce de smochin ne gâdilă pe ici-colo nările, privirea ne e încântată de pâlcurile de păstrăvi ce se hârjonesc la umbră, auzul e sedus de sunetul apei curgând, pe arpegii de păsări cântătoare și acompaniament de cosași... Chiar și gustul poate avea o senzație plăcută, dacă aveți curajul a gusta din apa rece și cristalină ce izvorăște peste tot dintre pietre, în șuvoaie mai mici sau mai mari.
La un moment dat, înaintarea pe potecă se termină brusc, întretăiată de un torent ce iese cu furie de sub un perete stâncos de pe malul drept. De aici, cine dorește să continue, trebuie să se schimbe în ținută „de scandal” (costum de baie și pantofi care sunt bine fixați pe picior, nu șlapi! contra pietrelor de pe fundul apei). Cum eu nu aveam la mine de nici unele, m-am mulțumit să-mi ridic blugii peste genunchi și să intru desculț în apă. Brrrrr!!! și era receeeee... cam la 15 grade, cel mult. Oricum, după vreun sfert de oră, deja nu le mai simțeam... da' nu contează, mi-a plăcut să răzbesc prin șuvoi, apoi să mai merg vreo 200 de metri în amonte pe patul de pietriș mărunt din mijlocul apei. Păcat că acesta era întrerupt și nu mai puteam merge mai mult fără să intru ca lumea la apă. Și cum nu prea aveam chef, a trebuit să mă întorc. Da' am zis și io ca Arnold: „I'll be back! ”. Musai! M-a distrat un păstrăv care venind din aval, s-a apropiat de piciorul meu, pe furiș, mai-mai să-l muște. Și io care credeam că sunt pești sfioși...
Reîntorși la mașină, chiar când ne pregăteam să plecăm, apăru în parcare o dubiță cu remorcă, cu o barcă de rafting și cu o pereche de greci cu care am intrat în vorbă; evident, ne-au convins să facem o tură cu ei! Am navigat deci și pe apele Acheronului, de-acu' știu cum o fi când va fi să ies din lumea asta... :))
Vivi (grecoaica) oferă și ture de trecking, sau călare, sau cu caiacul de-a lungul apei. Chiar ne-a propus, după ce am revenit la mal, dacă nu vrem și o plimbare călare. Da' nu prea mai aveam cash, și sincer, nici chef, așa că la asta am zis pas. Deocamdată.
Și n-am mai încălecat pe-o șa, da' tot v-am zis povestea!
Trimis de Dragoș_MD in 05.06.13 19:00:24
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în GRECIA.
9 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Dragoș_MD); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
9 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.
@Dragos: Ati fost cu autocarul in Parga? Mai intereseaza cate ore a durat drumul, daca se trverseaza cu ferryboatul?
@pcarmen08: nu, am fost cu un Peugeot 206 HDi, am mers cam 14 - 15 ore pe drum (din care vreo 12 ore de mers efectiv, restul popasuri). La dus am oprit și am înnoptat în Sandanski (aproape de frontiera bulgaro-greacă), dar la întoarcere am mers ață, dintr-o bucată. (aici e o scurtă descriere a drumului nostru).
Nu treci cu ferry decât dacă vii dinspre Italia. Sau eventual cu bacul, Dunărea spre bulgari, dacă nu vrei s-o iei pe podul de la Giurgiu sau pe celălalt nou.
@pcarmen08, am fost eu anul trecut în Parga cu autocarul și am făcut aproximativ 16 ore.
@pacurarcris: Care a fost traseul? Se traverseaza cu ferryboatul sau este totusi pe continent?
@pcarmen08: tu ai citit ce am scris eu mai sus? dacă vii din România NU traversezi decât Dunărea, preferabil pe unul dintre cele patru poduri și două baraje existente. Nu se trece cu feribotul pe nicăieri!
@pcarmen, răspunsul dat mai sus de @Dragoş este complet, ţi-a pus şi link către un articol în care descrie traseul. Eu nu îţi pot da detalii despre traseu, pentru că atunci când mergi cu autocarul, chiar nu are de ce să te intereseze drumul.
Iar Parga este pe continent, da, aşa cum a scris şi colegul nostru mai sus. Nu ai nici o treabă cu ferry.
mi-ar fi placut si mai mult daca ai fi scris si despre preturi...
@carmenm: prețuri la ce? Priveliștile erau gratis!
Spune ce anume ai vrea să știi și poate mai mi-amintesc (dacă am avut vreodată cunoștință).
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Sep.2017 La moara lui Loukas si cascada Anthousa. — scris în 16.07.18 de iulian68 din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Sep.2017 In vizita la Sissi — scris în 28.05.18 de iulian68 din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- May.2017 O zi in Albania — scris în 30.05.17 de d.croitoru din BUCUREşTI - RECOMANDĂ
- Sep.2016 Șapte zile de vis la Parga – septembrie 2016 (V) — scris în 11.12.16 de Ioan Raita din SINAIA [PH] - RECOMANDĂ
- Sep.2016 Șapte zile de vis la Parga – septembrie 2016 (IV) — scris în 09.12.16 de Ioan Raita din SINAIA [PH] - RECOMANDĂ
- Aug.2016 O bucatica din Albania — scris în 25.08.16 de Cristofor din PLOIEşTI - RECOMANDĂ
- Aug.2016 Croaziera insulelor ionice: dezamagitoare dar minunata! — scris în 25.08.16 de Cristofor din PLOIEşTI - RECOMANDĂ