GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Am petrecut in Peloponez o saptamana - ne-am cazat in Tolo (vezi impresii) si am vizitat si Nafplio, evident.
Am plecat din Timisoara, prin Serbia si Macedonia, iar in Grecia am mers pe ruta Paralia-Larisa, Lamia, Atena, Corint, apoi am coborat in sud la Nafplio. Taxele de autostrada sunt: 5 euro si 2 euro in Serbia, apoi 3 taxe de cate un euro in Macedonia, iar in Grecia nenumarate taxe de aproximativ 30 de euro in total (chiar putin peste) - va veti plictisi tot platind... Daca de la Salonic cotiti spre Halkidiki, sunteti norocosi, nu platiti nicio taxa.
Drumurile sunt foarte bune, insa am cam pierdut timp prin vami. La dus cel mai aglomerat a fost intre Serbia si Macedonia, la intors intre Grecia si Macedonia - am stat cam o ora pe o vreme infernal de calda...
Pe drum n-am vazut cine stie ce peisaje deosebite in Grecia, mi-o imaginam altfel. Mi-a placut drumul de la Paralia spre Platamonas si Larisa - mare, munte verdeata... In rest cam arid, nu m-a impresionat deloc. Mi-a placut Corintul, pacat ca nu am facut poze.
Tolo, destinatia noastra este o mica statiune din golful Argolic situata la cativa km de Nafplio. Nu e invadata de romani ca Paralia sau Halkidiki, in primul rand din cauza distantei, apoi pentru ca nu ofera atatea posibilitati de distractie ca statiunile din nord.
Plaja este extrem de ingusta, cu nisip, insa marea e minunata. Intrarea in apa foarte lina, marea calda - calda, limpede iar pestii vin pana la mal. Pe fetita mea de 9 ani asta a incantat-o teribil. Dealtfel am vazut multe familii cu copii mici. Apa nefiind adanca nici la multi metri de mal, copiii mai marisori stateau fara frica in apa chiar si fara un adult langa ei.
In statiune se mananca foarte bine (ca in toata Grecia dealtfel) si variat, iar oamenii sunt extrem de draguti si amabili. Iata niste preturi de la taverne: 2,5 euro berea, 2 euro cafe frappe, 3 euro fresh de portocale, 6 euro musaka, 7 euro pasticio, 2 euro souvlaki, 2 euro gyros (sau 7 euro daca-l vreti intins pe farfurie), intre 8 si 12 euro fructele de mare (gasiti creveti, calmari, caracatita, tot ce va doreste sufletelul...), 45-60 euro pestele (la kg). Mai gasiti intre 4 si 7 euro branza facuta in toate felurile, salata greceasca intre 4 si 6 euro, si multe alte feluri de carne si legume. N-am vazut cine stie ce deserturi in afara de clatite si fructe, dar inghetata este fabuloasa.
Seara nu e mare lucru de facut decat sa mergeti la plimbare prin statiune, dar e neplacut ca masinile si pietonii sint pe strada de-a valma, te tot claxoneaza careva la tot pasul... Magazinele nu au cine stie ce marfuri de calitate - gasiti suveniruri, obiecte de plaja si ceva bijuterii si haine (nu cine stie ce calitate).
De vizitat prin zona ar fi ruinele de la Asini, situate aproape de intrarea in Tolo, Nafplio si Micene. Din pacate la Micene programul de vizitare e de la 8 la 15, iar in august e infiorator de cald, asa ca am renuntat, din pacate. Spre Nafplio exista autobuz din ora in ora, dar nu stiu cat costa, noi am mers cu masina.
Se fac excursii de o zi in insulele Hydra, Poros si Spetses (despre care aici s-a scris), la pretul de 34 euro de persoana.
Daca aveti chef sa va dati pe mare cu barca, e plin de ambarcatiuni de inchiriat in golf, costa 10 euro ora si chiar e foarte placut sa dati un tur.
In fata plajei, foarte aproape exista 3 insule: Romvi - cea mai mare, Daskalio 0 -in spatele insulei Romvi (nu se vede de pe mal) si Koronisia. Am mers cu barca pe fiecare insula - pe Romvi am descoperit o plaja pustie unde ne-am oprit sa facem baie si sa admiram pestii, iar pe Daskalio am gasit o mica bisericuta (din pacate, inchisa) - Zoodochu Pigi, unde se afla in vremea ocupatiei turce o scoala secreta, patronata de calugari care educau copiii in spiritul traditiei grecesti. Bisericuta e chiar in varful insulei, aveti de urcat cateva minute, dar panorama e foarte frumoasa. Si pe Koronisia e o capela - Agioi Apostoloi, care se poate vizita.
Nafplio beneficiaza de multe review-uri extrem de documentate si ample, asa ca nu insist prea mult. De vizitat aici aveti cetatea Palamidi, foratreata Bourtzi, piata Syntagmatos cu arhitectura venetiana, doua biserici si cateva muzee, magazinele cu obiecte hand-made, foare frumoase. In port exista autobuz (5 euro pt. adult si 4 euro pt. copil) si minicar (4 euro adult si 3 euro copil), pe care le puteti lua pentru un tur al orasului. Minicarul circula de la 11 la 16 din ora in ora si face un traseu mai scurt al orasului. Autobuzul circula intre 10 si 22 - cu pauza intre 15 si 19 si face un traseu lung, avand ca punct terminus cetatea Palamidi (asta va scuteste de urcat pe cele 800 si ceva de trepte). Orasul e deosebit de frumos, merita vizitat, chiar e pacat daca treceti prin Peloponez sa il ratati.
Oricum, Peloponezul e pentru pasionatii de istorie, si nu pentru stat cu burta in sus la piscina - pentru asta exista Halkidiki si Paralia.
Ideal e sa faceti un circuit in Peloponez, cu cazare in mai multe locuri ca sa puteti vedea cat mai multe, obiective aveti destule. Dar nu faceti asta in august, e ingrozitor de cald, alegeti lunile aprilie-mai sau octombrie.
Trimis de Keyla in 23.08.12 00:06:20
3 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Keyla); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
3 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru aceasta destinatie.
Multumim pentru informatiile, impresiile si sfaturile impartasite, ca si pentru pozele lamuritoare. Alegeri inspirate si vacante frumoase in continuare.
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Sep.2021 Nafplio: cosmopolit, aglomerat, șarmant — scris în 19.12.21 de Carmen Ion din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Oct.2017 Nafplio, superb! — scris în 01.11.17 de ElenaP din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Sep.2015 Tirint (Tiryns), cetatea megalitică ridicată de ciclopi — scris în 01.04.17 de irinad din TâRGOVIșTE - RECOMANDĂ
- Sep.2015 Septembrie în Peloponez. Cel mai frumos oraş grecesc? — scris în 06.11.15 de Carmen Ion din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Sep.2015 Nafplio... ce oraş frumos! — scris în 05.10.15 de irinad din TâRGOVIșTE - RECOMANDĂ
- Aug.2014 Nafplio, primul diamant de pe coroana Greciei — scris în 05.10.14 de Camelia19 din TIMISOARA - RECOMANDĂ
- Jul.2010 Nafplio, vechea capitala a Greciei sau Napoli di Romania — scris în 23.03.11 de florinbad din RăZVAD [DB] - RECOMANDĂ