ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 26.10.2014
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: > 60 ani
DIN: Ploiești
ÎNSCRIS: 06.03.12
STATUS: AUGUSTUS
DATE SEJUR
JUN-2014
DURATA: 1 zile
prieteni

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 6 MIN

O frumoasă zi în mijlocul vlahilor din Metsovo

Ilustrație video-muzicală
TIPĂREȘTE

Trebuie să recunosc că ideea vizitei în această frumoasă regiune, din nord-vestul Greciei, aparţine exclusiv unor prieteni virtuali ai site-ului AFA. Fără review-urile scrise de ei şi a unor sfaturi date prin ecouri nu aş fi cunoscut niciodată Munţii Pindului.

Până să ajung pe aceste meleaguri, Grecia însemna pentru mine insule, apă, plajă, soare, oraşe vechi şi vestigii antice. Nu mi-am închipuit deloc că Grecia ascunde atâtea locuri frumoase, dincolo de plajele însorite şi aglomerate din sud. Aşa cum mi-au recomandat colegii de pe site, am început călătoria cu vizitarea unui sat turistic din regiunea Epir situat cam la cinci km de autostrada A2, Egnatia Odos.

Metsovo, Aminciu în aromână, este un sat cu populaţie majoritară aromână (vlahă), un centru pastoral însemnat, dar şi un centru cultural al aromânilor din Grecia. A avut o istorie zbuciumată sub ocupaţia otomană, începând cu secolul XV, când a fost încorporat sangeacului Ioannina, un fel de prefectură a imperiului condusă de Ali Paşa, un musulman de origine albaneză .

În ciuda nenorocirilor aduse de ocupaţia otomană,dar şi a atrocităţilor comise de trupele greceşti în acţiunea lor de asimilare forţată a vlahilor, Metsovo a reuşi să-şi păstreze identitatea culturală şi lingvistică devenind astăzi bijuteria ascunsă din munţii Pindului.

Accesul spre acest sat, cu casele etajate pe deal şi care seamănă cu un imens amfiteatru, este destul de uşor, chiar dacă drumul urcă şerpuit spre cei aproximativ 1200 de metri altitudine. La data când noi am vizitat acest sat, strada principală ce duce în centrul satului, Tzoumaka, era în reparaţii, aşa că a trebuit să facem un mic ocol pe drumul Trikalon Ioanninon şi am intrat în sat prin partea de nord, mai sus de zona centrală.

Pe acest drum, ce străbate munţii pe lângă autostrada spre Ioannina (vezi impresii), ne-am întors după vizita satului şi până în oraşul lui Ali Paşa am admirat din mers peisaje magnifice din munţii Pindului.

Cum locul nostru de cazare era situat în zona centrală a satului, ne-a fost foarte uşor să parcurgem străzile din jur, să vizităm casele cocoţate pe vârfuri şi câteva obiective mai importante. Aproape toată zona turistică a satului o reprezintă piaţa centrală, pavată cu piatră cubică, străjuită de taverne, hoteluri, pensiuni şi case vechi cu flori de muşcată la ferestre.

Străzile, şi ele pavate cu piatră, sunt întortocheate şi înguste, în pantă, au spaţii mici pentru maşini şi cele mai multe hoteluri au locuri de parcare subterane.

Inima satului o reprezintă această piaţă unde bătrânii vlahi, cu nelipsitul lor toiag în mână, se adună şi stau pe băncuţele din jur dicutând vrute şi nevrute. Alături de piaţă, un parc înconjurat de arţari seculari şi umbroşi reprezintă un alt loc unde locuitorii satului vin să se destindă în zilele de sărbătoare.

Am nimerit tocmai într-o astfel de zi, ba mai mult, am nimerit într-o perioadă când aici se desfăşura pe parcursul a trei zile Festivalul Vlahilor de pretutindeni.

Dacă în prima parte a zilei în piaţă erau doar vlahi autohtoni, îmbrăcaţi în costume populare şi câteva grupuri de turişti, în partea a doua a zilei au început să vină vlahi şi din alte părţi, unii cu cu maşinile personale alţii cu autocarul, astfel că până la începutul reprezentaţiei piaţa devenise aproape neîncăpătoare.

Am remarcat o pereche de vlahi în vârstă care făcea primirea la fiecare autocar sau autoturism ce intra în piaţă. Am schimbat câteva cuvinte cu aceşti bătrâni într-o limbă nouă .:D, un fel de”vlaho-român㔺i le-am cerut permisiunea pentru o fotografie. În plimbările noastre pe străzile satului am întâlnit mulţi localnici care vorbeau vlaha, am înţeles multe cuvinte, cu unii am socializat şi ne-am înţeles destul de bine.

La un moment dat partenerii mei de vacanţă au rămas în piaţă să facă ceva cumpărături, iar eu am luat-o aşa la întâmplare pe străzile înguste din sud-vestul satului. Admirând fiecare casă din piatră şi alte construcţii de pe traseu aproape că nu mi-am dat seama cât de mult coborâsem şi a trebuit să mă întorc.

La urcare, în timp ce mă aşezasem pe un zid din piatră să-mi mai trag sufletul, o localnică m-a întrebat ceva ce nu am înţeles, iar eu am dus mâna la inimă. ”Cardia? ”, mă întreabă din nou... ”Da, îi răspund, problem, cardia”! ”Zburleşte tu vlaha, tămăceşte vlaha? ”, continuă cucoana cu întrebările... Şi după ce am răspuns la câteva întrebări puse de localnică într-o limbă asemănătoare cu româna noastră, ce faci? , ai muiere? etc., s-a infiripat o discuţie care a decurs aproape o jumătate de oră.

Printre altele i-am amintit de faptul că în judeţul Constanţa locuiesc mulţi vlahi, iar un sat se numeşte chiar Vlahii. Ştia de vlahii din România, pe care metsovarii îi numesc fraţii lor. La despărţire ne-am luat la revedere şi mi-a urat sănătate.

Ajuns din nou în piaţă mi-am luat echipierii şi am continuat cu vizita în partea de nord-est a satului. După ce am trecut prin părculeţul umbrit de bătrânii arţari, am vizitat Catedrala Agias Paraskevi, ctitorită în 1511 şi Muzeul de Artă Modernă Averoff, înfiinţat de un mare filantrop născut în Metsovo.

După ce am străbătut şi o parte din străduţele comerciale din această parte a satului, am intrat într-un minimarket să cumpărăm câte ceva şi am avut şi aici o surpriză. La casa de marcat era un tânăr care ne-a auzit vorbind între noi şi într-o românească perfectă ne-a dat bună ziua şi ne-a întrebat din ce oraş românesc suntem. Făcuse medicina la Cluj şi cum nu găsise un loc de muncă unde să-şi exercite meseria, acceptase acest job temporar. Am făcut un schimb prelungit de opinii cu acest tânăr şi am aflat de la el multe lucruri despre vlahi şi istoria lor pe aceste meleaguri.

Spre seară, după ce ne-am îmbrăcat un pic mai gros, ne-am grăbit să ocupăm câte un loc pe scaunele instalate în piaţă, pentru a urmări spectacolul anunţat pe afişele din sat.

La început, pe un ecran din pânză situat deasupra unei scene improvizate, ni s-a prezentat un filmuleţ cu programul festivalului şi scene din viaţa vlahilor. Apoi doi actori, un bărbat şi o femeie îmbrăcaţi în costume populare, povesteau cu o voce prelungită de jale prin ce au trecut vlahii de-a lungul timpului pe aceste tărâmuri.

Din păcate totul s-a povestit în limba greacă şi nu am înţeles mare lucru. Ne-am mulţumit să privim grupurile de dansatori care întrerupeau din când în când povestirea actorilor, pentru aşi etala talentul pe scena improvizată.

Cam ciudate dansurile populare ale vlahilor! Deşi pe felurite melodii, ritmul dansurilor aproape că era acelaşi:mişcare, pauză, mişcare, pauză (ceva asemănător cu dansul fetelor de la Căpâlna de pe la noi). Ciucurii negri din blană de oaie ataşaţi în vârful opincilor ne-au amuzat tare mult. Nu am stat până la sfârşitul programului, la hotel ne aştepta patronul (vlah şi el), în compania căruia am petrecut o seară minunată.

A fost o frumoasă experienţă întâlnirea cu vlahii din Metsovo. Personal am fost atât de impresionat de acest lucru, încât ulterior am citit cam tot despre istoria lor. O istorie zbuciumată şi tristă, pe care au reuşit să o transmită timp de o mie de ani urmaşilor, chiar dacă nu au avut niciodată structuri educaţionale şi politice proprii.

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de traian.leuca † in 26.10.14 11:48:26
Validat / Publicat: 26.10.14 14:40:33
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în GRECIA.

VIZUALIZĂRI: 5433 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

25 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (traian.leuca †); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P15 Familia de vlahi cu care am stat de vorbă. Metsovo, regiunea Epir, Grecia.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 92200 PMA (din 81 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.
Articol de elită, apreciat de suficienţi votanţi pentru a-i fi alocat, automat, ZUPERBONUSUL (în valoare de 20000 PMA).

ECOURI la acest articol

25 ecouri scrise, până acum

webmasterX
[26.10.14 12:52:53]
»

Articolul a "primit" o ilustraţie muzicală sau video-muzicală - vezi mai sus, imediat sub titlu.

Daca autorul preferă o altă melodie sau un alt videoclip, este rugat să ne scrie (aici, ca ecou, ori pe PM)

Dabator
[26.10.14 16:11:24]
»

@traian. leuca: Doar bonus deocamdată. dar sigur vine și superbonusul...

buterfly*
[26.10.14 16:55:07]
»

ce interesant! nu am auzit pana acum de locul asta! multumesc pentru informatii!

danoradea
[26.10.14 16:56:27]
»

Poza 15 spune tot..., extraordinară regiune de altfel.

adrianaglogo
[26.10.14 18:38:13]
»

@traian. leuca - Si eu am citit pe AFA despre aceasta regiune, care mi-a trezit interesul.

Anul trecut facusem o rezervare de doua nopti in Metsovo, pentru a vizita regiunea si canionul Vikos.

Asta ar fi trebuit sa fie la intoarcerea din Lefkada.

Dar, datorita unei probleme medeicale, am anulat-o.

Acest articol mi-a amintit de Lefkada (in care doar am stat, fara sa vad nimic) si de aceasta regiune pe care trebuie neaparat sa o vad.

Felicitari pt articol.

Unde ati avut cazarea, la ce pensiune?

traian.leuca †AUTOR REVIEW
[26.10.14 19:54:09]
»

@Dabator, @buterfly, @danoradea, @adrianaglogo-Mulţumesc pentru vizită şi apreciere!

@adrianaglogo-Am stat la hotelul Apollon, o locaţie de excepţie, despre care o să relatez în viitorul review.

Webmaster X-Oh, lele lele, oh. Câtu-ńi ti-am tu vreare.

claudiu 71
[26.10.14 21:56:09]
»

@traian. leuca:

Nici eu nu stiu cand voi ajunge sa vad si sa intalnesc vlahii din Metsovo, stii discutia noastra din Mallorca dar am vizitat tara ladinilor din Dolomiti, stramosii vlahilor dupa cum se presupune si cred ca acolo la anul vei fii si tu.

O seara placuta.

traian.leuca †AUTOR REVIEW
[26.10.14 22:01:30]
»

@claudiu 71 - Mulţumesc pentru vizită, o să cercetez ce-i cu această "ţară a ladinilor din Dolomiţi"!

marocanu21
[27.10.14 14:45:23]
»

@traian. leuca - Nu-mi vine sa cred cate similitudini in traseele noastre din aceasta vara: Riviera Olimpului, Meteora, Metsovo... Sa nu-mi spui ca urmeaza Vikos Gorge!

traian.leuca †AUTOR REVIEW
[27.10.14 14:51:58]
»

@marocanu21 -Bineînţeles!!!

johnnyredlabel † CONS. ONORIFIC AFA / GRECIA
[27.10.14 15:45:44]
»

@traian. leuca - & @marocanu21

Sunteți în urmă

Camelia19
[27.10.14 17:16:20]
»

Zuperbonusul din partea mea! Felicitari pentru articol si pentru destinatia aleasa. Daca stiam ca e asa frumos in Metsovo nu treceam pe langa el fara macar o scurta oprire.

traian.leuca †AUTOR REVIEW
[27.10.14 19:00:31]
»

@Camelia19 - Mulţumesc frumos pentru vot şi apreciere! Dacă veţi avea din nou ocazia, nu ezitaţi să faceţi o cazare de tranzit în acest interesant sat de munte.

marocanu21
[27.10.14 19:28:58]
»

@johnnyredlabel: Ce să facem și noi, dom' profesor, încercăm să ținem pasul cu trendul!

Dan&Ema
[31.10.14 13:30:29]
»

multumim pentru informatii. pentru mine o noutate, care cine stie cand dar poate intra pe lista scurta de destinatiui de vacanta.

dan

traian.leuca †AUTOR REVIEW
[31.10.14 13:49:53]
»

@Dan&Ema - Şi eu mulţumesc, pentru vizită!

teona
[02.11.14 21:56:24]
»

Frumoasa descriere a acestui sat de munte care parca te vrajeste cu farmecul lui pur. Puritate parca asta este starea pe care ti-o da atmosfera de acolo, asa ca m-am bucurat pentru a doua oara in decursul a doua veri, de o vizita scurta, doar de o noapte in aceasta locatie. Dar, chiar daca de fiecare data nu am stat decat o noapte am incercat sa savurez fiecare moment, mai ales ca si noi am fost cazati pentru a doua oara tot la hotel Apollon, care ofera o cazare deosebita.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
traian.leuca †AUTOR REVIEW
[03.11.14 08:40:15]
»

@teona - Mulţumesc pentru vizită şi apreciere! Şi mie mi-a plăcut foarte mult hotelul Apollon.

Carmen Lyrics
[14.11.14 00:58:43]
»

Un rw frumos, mai ales ca il dedicati mare parte vlahilor din regiunea pe care ați vizitat-o, adică oamenilor locului, în detrimentul unor informatii utile (cazare, masă, etc.).

Vă mărturisesc că nu demult povesteam într-un rw cum nu simt deloc îndemnul de a citi impresii noi cînd vine vorba de Grecia și explicam acolo de ce.

Totuși, pe al dumneavoastră l-am deschis și așa am aflat de vlahii din nordul Greciei.

As vrea, dacă îmi permiteți, să adaug la ceea ce ati scris dumneavoastră că vlahii sunt de fapt români, că limba vlahă este denumirea veche a limbii vorbite pe teritoriul României de azi.

Denumirea apare atât în scrierile românești, cum ar fi de exemplu în cele ale lui Miron Costin, care spunea în veacul al XVII-lea că „Moldovenii mainte de Dragoş vodă să cheamă vlahi sau rumâni de la Râm”, cât și în scrierile grecești, latine și slave.

Sigur că ei au conservat limba veche și, dacă luăm în calcul și ”importurile”, atunci putem presupune de ce nu înțelegem în totalitate ceea ce vorbesc rudele noastre îndepărtate de la Metsovo.

Dincolo de asta, îmi place mult spiritul ăsta umanist de pe AfA, care se regăsește frecvent atât la utilizatorii fideli cât și la cei și mai puțini familiali, faptul că dincolo de aspectele practice ale review-urilor, răzbat valori și idei generoase.

Vă felicit pentru că ați avut inspirația de a povesti în culori frumoase despre vlahii din Metsovo.

Dan&Ema
[14.11.14 07:23:36]
»

@Carmen Lyrics: si completarile de acest gen au valoare mare. La felicitarile autorului rw se adauga si cele pt dvs

dan

traian.leuca †AUTOR REVIEW
[14.11.14 10:01:22]
»

@Carmen Lyrics -Mulţumesc pentru apreciere şi completări! Despre cazare în Metsovo am scris un review separat.

Carmen Lyrics
[14.11.14 19:43:22]
»

@Dan&Ema

Mulțumesc pentru aprecieri!

webmasterX
[14.05.15 09:35:09]
»

Mutat în rubrica "Descoperă Metsovo, METSOVO" (nou-creată pe sait)

DOINITA
[30.08.17 18:34:28]
»

Acum, sunt in Metsovo si stand pe o piatra citesc despre vlahi. Multumesc!

traian.leuca †AUTOR REVIEW
[30.08.17 19:58:03]
»

@DOINITA: Vacanta frumoasa! Astept cu nerăbdare impresiile!

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
11 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
adrianaglogo, buterfly*, Camelia19, Carmen Lyrics, claudiu 71, Dan&Ema, danadana*, danoradea, DOINITA, marocanu21, teona
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Metsovo:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.085084199905396 sec
    ecranul dvs: 1 x 1