ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 02.11.2012
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Timisoara
ÎNSCRIS: 30.07.08
STATUS: CHIBIȚ
DATE SEJUR
NOV-2012
DURATA: 0 zile
familie cu copii
0 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
NU SUNT ÎN MĂSURĂ SĂ MĂ PRONUNȚ
TIMP CITIRE: 5 MIN

Soarele din Vergina

Ilustrație video-muzicală
TIPĂREȘTE

In 1991 in momentul cand noua Republica Macedonia desprinsa din fosta Yugoslavie a ales ca drapelul naţional să reprezinte un soare cu 16 raze, opinia publica din Grecia a fost profund revoltată, ... de ce?

Pentru ca:

Aigai conform tradiţiei a fost înfiinţat de către Perdiccas I În momentul in care macedonienii din Argive (vechi regat elen) au început migraţia spre nord în câmpia Ematia. Acest oras având statut de capitală a regatului Macedonian Argive a fost cea mai importanta asezare din regiune pe toata perioada arhaică (anii 800-500BC). Cu toate că în secolul IV BC noua capitală macedoniana va devenii orasul Pella, Aigai şi-a păstrat rolul de oraş sacru al regatului Macedoniei, devenind un vestit centru de cult si locul in care vor fi înmormăntaţî regii macedonieni.

Aigai a ramas cunoscut in istorie ca fiind locul în care in anul 336BC în timpul festivitaţilor care au avut loc cu ocazia căsătoriei regelui din Epir cu prinţesa Cleopatra, Filip II a fost asasinat şi Alexandru Macedon a fost proclamat rege. Luptele pentru putere dintre urmaşii lui Alexandru au subminat importanţa politică si economică a orasului, totuşi acesta a supravieţuit ocupaţiei romane din anul 168 BC, insa intre secolele 2 si 5 AD populatia progresiv a părăsit zona înaltă a muntilor Pieria (la poalele carora se afla si Aigai) migrând spre zona de şes, astfel că tot ce a rămas a fost mica aşezare Palatitsia (Palat) nume care doar amintea de vechea importanţa a locului

Cel mai important edificiu descoperit in urma săpăturilor efectuate este palatul regal, este situat pe un platou direct sub Acropole. Această clădire, care avea in forma iniţială două sau trei etaje, este centrată in jurul unei curţi cu o mare deschidere flancata de colonade dorice din piatră... Pe partea de nord exista o galerie care face legătura cu arena teatrului, construit în a doua jumătate a secolul IV BC. La nord de palat există un sanctuar al zeiței Eukleia, in care s-au găsit statui cu baza inscripţionată cu numele membrilor familiei regale macedoniene.

Insă atracţia locului o reprezintă zona care este de fapt o necropolă care se întinde pe 3 km pătraţi. aceasta conține peste 300 de morminte-movile (Tumulus), unele timpurii din secolul 11 BC... Unul dintre aceste morminte datat in jurul anului 340 BC., conţine un tron de marmură impunător, care se crede a fi al lui Euridike, mama lui Filip al II-lea si bunica lui Alexandru Macedon insă de departe cea mai importanta descoperire este Marele Tumulus, o movilă artificială de 110 m în diametru și 13 m inaltime, sub care s-au descoperit patru morminte regale, a căror decoraţie este realizata intr-o manieră desavărşita foarte probabil de catre Nikomachos un pictor celebru al antichitatii.

Doua dintre aceste morminte au fost jefuite incă din antichitate insa celălalte doua au fost găsite intacte, in mormăntul nr. II au fost gasite rămăşitele unui corp uman intr-un cufăr de aur in greutate de aproximativ 11 kg, aceste rămăsite (unii arheologi contestă acest lucru) au fost identificate ca apartinănd lui Filip al II-lea, tatăl lui Alexandru Macedon, care a avut un rol important in consolidarea puterii macedoniene, in interiorul cufărului a mai fost găsita o coroană din aur alcătuita din 313 frunze de stejar care cântăreste 717 grame.Demn de remarcat in acest mormânt este si friza cu care este decorat, considerata opera lui Philoxenos din Eretria un faimos pictor al acelor vremuri.

Celălalt mormânt descoperit intact este mormântul III care a aparţinut lui Alexandru IV Macedon, fiul lui Alexandru Macedon, aici s-a găsit o urna din argint care conţinea cenusa unui corp incinerat, această urna era împodobita tot cu o coroană realizată din frunze de stejar din aur, au mai fost găsite atât o mulţime de ustensile si obiecte din argint căt si de arme de tot felul, o friza ingusta reprezentând o cursa de care de lupta decorează si pereţii acestui mormănt.

Buuuuu veţi spune, dar ce legatura au toate acestea cu întrebarea de la începutul acestor rânduri? Ei bine pe capacul cufarului de aur este reprezentat un soare cu 16 raze, şi din momentul descoperirii acestuia in anul 1977 de catre arheologul grec Manolis Andronikos a devenit emblema provinciei grecesti Macedonia. De aici si furia elenilor care se tem de posibile revendicari teritoriale.

In present in Marele Tumulus este organizat un muzeu in care sunt expuse toate artefactele descoperite, este cunoscut sub numele de Muzeul din Vergina, Vergina fiind localitatea care se afla in apropierea ruinelor anticei capitale Aigai.

Multi dintre dumneavostra in drum spre insula Corfu ati trecut prin Veroia, Vergina se afla la 13 km de aceasta in directia sud-est la poalele muntilor Pieria si la 80km sud-vest de Salonic.

Descoperirile din Aigai sau Vergina reprezintă o excepţionala mărturie a unui moment deosebit de important al istoriei dezvoltării civilizaţiei europene si anume al trecerii de la organizarea clasicelor orase- stat grecesti către noua forma de organizare imperiala atat a lumii elenistice căt si a celei romane şi atat pentru acest motiv căt si pentru deosebita valoare artistica a frescelor si obiectelor descoperite situl arheologic si necropola au fost inscrise in lista Patrimoniului Umanitaţii fiind sub protectia UNESCO.

--

Nota: articol din seria "documentare AFA", incarcat pe site pentru a va fi util ca posibile sugestii de vacanta; autorul nu a fost acolo


[fb]
---
Trimis de webmaster in 02.11.12 02:34:17
Validat / Publicat: 02.11.12 04:48:18
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 4408 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

1 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (webmaster); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 Intrarea in muzeul amenajat in interiorul Marelui Tumulus // sursa foto: http://en.wikipedia.org/wiki/Verghina
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 14600 PMA (din 14 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

1 ecouri scrise, până acum

webmasterX
[04.05.16 12:17:09]
»

Mutat în rubrica "Descoperă Vergina, VERGINA" (nou-creată pe sait)

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
  • Niciun abonat la acest review, încă...
  • Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă zona Veria-Vergina:


      SOCIALs
    Alătură-te comunității noastre

    AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
    SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

     
    [C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
    AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.049577951431274 sec
    ecranul dvs: 1 x 1