ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 20.11.2014
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: > 60 ani
DIN: Sinaia [PH]
ÎNSCRIS: 19.05.13
STATUS: PARTENER
DATE SEJUR
JUN-2014
DURATA: 7 zile
familie cu copii

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
100.00%
Încântat, fără reproș
BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
100.00%
Încântat, fără reproș
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 6 MIN

Lefkada. O destinație turistică încântătoare (2) — Turul insulei cu autocarul.

TIPĂREȘTE URM de aici

Prin urmare, am ajuns la destinație dimineața în jurul orei 8.30. Cazarea a mers foarte repede pentru că noi eram prima serie la hotel și nu a trebuit să așteptăm eliberarea camerelor de către un eventual grup anterior, astfel că la ora 9.00 eram deja în camere. După câteva ore de odihnă, la ora 15 am coborât în holul hotelului pentru a ne întâlni ghida, care avea să deservească grupurile din țară, pe perioada șederii lor acolo în vederea stabilirii programului și înscrierea la excursiile opționale. Era româncă, venită din partea unei agenții de turism din România.

Noi ne-am înscris la două dintre acestea, respectiv la ”Turul insulei cu autocarul”, care urma să aibe loc a doua zi și ”Croazieră în insula Kefalonia”, două excursii pe care le recomand oricui merge acolo.

Așadar, a doua zi la ora 8.30 ne-am îmbarcat în autocar și am început turul insulei. Am plecat spre partea de nord a acesteia. Din mersul autocarului am admirat clădirile orașului cu specificul lor grecesc și pădurea de catarge ale ambarcațiunilor din portul care se întinde pe aproape întreg țărmul de est al acestuia.

Primul obiectiv al călătoriei noastre a fost Castelul Agia Mavra. De fapt nu este vorba de un castel, ci mai de grabă de o cetate, o fortăreață foarte mare aflată imediat după trecerea podului mobil spre continent, înconjurată de apă pe toate laturile, construită cu scop de apărare a populației din zonă.

Așa cum cei mai mulți știu, în Grecia ghizii străini nu au voie să prezinte obiectivele turistice în interiorul lor, fie ele cetăți, biserici, muzee etc. motiv pentru care înainte de a ajunge la Agia Mavra, ghida a început să ne vorbească despre istoria Fortului Agia Mavra. Astfel am aflat din spusele ei despre fortăreață, că aceasta ar fi fost construită în secolul al ”doulea”, dându-și însă repede seama de motivul care a provocat rumoare în autocar, s-a corectat imediat și a repetat spunând că a fost construită în secolul al ”doolea”. V-am povestit asta, numai pentru a vă face cunoștință cu ghida care ne-a însoțit șapte zile. Pe parcusul excursiei a mai scos și alte perle făcând astfel călătoria foarte amuzantă.

Am aflat însă mai multe despre istoria acestei fortificații, din explicațiile date în limba engleză de ghida localnică, însoțitoare a unui grup de englezi aflat în același autocar cu noi.

Foarte pe scurt, fortul a fost construit de fapt în secolul XIV, de sicilieni, a trecut apoi succesiv în decursul timpului, sub stăpânirea imperiului otoman apoi sub ocupație venețiană, franceză, rusă, din nou franceză și în cele din urmă engleză, având o istorie foarte bogată.

Construcția este o fortificație din ziduri de apărare înalte, sub forma unui hexagon turtit, înconjurat pe toate părțile de apă. Zidurile se păstrează într-o stare foarte bună. Pe fiecare dintre ele, sau căzute la baza lor, pot fi văzute zeci de tunuri din vremurile medievale.

În interiorul fortificației se găsește biserica Agia Mavra, care se păstrează excelent și în care în anumite împrejurări, se oficiază încă slujbe. Aici, ghida locală, a făcut o prezentare de o jumătate de oră, referitoare la istoria bisericii precum și o descriere a datinilor și ritualurilor ortodoxe în general și în special a celor grecești. A fost impresionantă descrierea ritualurilor legate de căsătorie, precum și a celor practicate la sărbătoarea Paștelui la greci, care este cea mai importantă sărbătoare religioasă a lor.

De la Agia Mavra am pornit spre mânstirea Faneromeni, așezată la înălțime față de nivelul mării, în zona muntoasă de nord a insulei. Este o mânăstire frumoasă, foarte bine îngrijită, cu construcții asemănătoare - după cum mi s-a părut mie - cu cele de la noi. Interiorul bisericii este foarte frumos atât din punct de vedere arhitectural, cât și în ceea ce privește obiectele de cult picturile care o împodobesc. Mânăstirea are și un muzeu cuprinzând de asemenea obiecte de cult, odăjdii preoțești și cărți religioase. Curtea acesteia plină de verdeață, flori, are un bazin mare cu pești exotici un țarc cu cu păsări. O atracție aparte în țarc este un păun, care îi face pe vizitatori să rupă gardul înghesuindu-se să-l fotografieze când își înfoaie coada. Grădina mânăstirii oferă posibilitatea vederii de de la înălțime, a localității Lefkada Town.

Lăsând în urmă mânăstirea Faneromeni ne-am îndreptat spre Agios Nikitas, un sat pescăresc foarte pitoresc, situat pe partea de west a insulei, unde am făcut un popas de o oră pe plaja care-i poartă și numele. Plaja nu este foarte lată, dar este una dintre puținele cu nisip fin. Peisajul este încântător.

A urmat apoi, îndreptându-ne spre sud, plaja Kathsima, de asemenea aflată pe coasta de west a insulei. Intrarea la plajă se face pe o deviere de de la șoseaua principală coborându-se pe niște serpentine strânse până la țărmul mării, diferența de nivel fiind de câteva sute bune de metri. Aici doritorii au avut posibilitatea să facă baie în mare, popasul fiind de două ore. Pentru alții la câteva zeci de metri de plajă se află o terasă foarte mare, unde se poate mânca sau consuma băuturi de toate categoriile. În mijlocul terasei este amplasată o piscină cu acces pentru oricine se află acolo.

În continuarea turului, urcăm înapoi în șosea pe aceleași serpentine care te fac să închizi ochii când șoferul ia curbele și ai impresia că o roată a autocarului rămâne în aer ieșind de pe carosabil. îndreptându-ne spre stațiunea Vasiliki, aflată la capătul de sud al insulei, coborând tot pe serpentine la nivelul mării. Capătul de sus al serpentinelor oferă o perspectivă largă a golfului Vasiliki și a stațiunii. Cum spuneam și în prima parte, Vasiliki este stațiunea iubitorilor de surfing. Este deosebit să vezi coborând pe serpentine, golful plin de surferi plutind pe toată suprafața lui.

Stațiunea Vasiliki este de fapt și aceasta, un sat de pescari, dar s-a dezvoltat devenind o stațiune turistică foarte frumoasă, care oferă posibilități de agrement și distracție deosebite.

Ultimul obiectiv al călătoriei noastre este satul Sivota. La fel ca și celelalte, este un sat de pescari aflat pe țărmul golfului cu aceslași nume. Pescuitul este îndeletnicirea de bază a locuitorilor ei. Satul este așezat într-o deschidere a muntelui, la poalele lui. Portul este plin de ambarcațiuni de pescuit care așa cum spunea ghida noastră ”în fiecare dimineață devreme plec din port și se întorc pline cu pește”, ceea ce este foarte adevărat, pentru că acolo poți găsi pește prospăt de cumpărat, la un fel de tarabe amenajate foarte frumos de-a-lungul țărmului în fața magazinelor de tot felul și a tavernelor. La fel ca și Vasiliki, satul Sivota este una din stațiunile căutate ale insulei.

De aici mergând spre nord urmează orașul Nydri pe care l-am traversat pentru a ajunge la hotel. A urmat câte un duș rapid, o mică gustare și apoi o plimbare pe jos, de cunoaștere a zonei spre Nydri.

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de Ioan Raita in 20.11.14 14:29:54
Validat / Publicat: 20.11.14 16:17:42
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în GRECIA.
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 4284 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

3 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Ioan Raita); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P48 Plaja Kathsima văzută de sus.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 18200 PMA (din 20 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

3 ecouri scrise, până acum

webmaster28
[20.11.14 17:07:26]
»

Mutat, la reorganizare, în rubrica "Excursii opționale din Lefkada" (deja existentă pe sait)

iulianic
[20.11.14 17:15:47]
»

@Ioan Raita - Primul vot împreună cu mulţumirile mele pentru că m-ai plimbat şi la Castelul Agia Mavra.

Am fost în Lefkada, am văzut din mersul maşinii fortăreaţa, am fost impresionată de măreţia ei şi totuşi nu am vizitat-o. Cele 10 zile petrecute pe insulă au fost atât de încărcate ca program încât la fortăreaţă nu am mai ajuns. Celelalte obiective din turul tău, dar şi altele, au fost atinse nu într-un tur complet al insulei, ci pe bucăţele, conform programului fiecărei zile.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Ioan RaitaAUTOR REVIEW
[24.11.14 11:03:37]
»

@iulianic - Mulțumesc mult pentru felicitări.

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
2 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Ioan Raita, iulianic
Alte impresii din această RUBRICĂExcursii opționale prin/din Lefkada:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.051918029785156 sec
    ecranul dvs: 1 x 1