GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Kefalonia este o insula frumoasa, cea mai mare dintre insulele ionice, cu un relief variat, cu munti ce ating 1628 m-muntele Ainos, cu dealuri acoperite de vita de vie si maslini, cu plaje frumoase, cu flori de toate felurile si culorile, campuri cu maci, pini, bradul kefalonian, multi lamai si portocali, manastiri si biserici, astfel incat un sejur petrecut pe insula este aproape insuficient pentru a vizita tot ceea ce se poate vedea.
Noi am inchiriat o masina si asa am facut niste trasee, astfel ca in cele 3 zile (cu masina) am vizitat cat de mult am putut. Acum voi incepe cu prima zi de plimbare pe insula. Pentru inceput am dorit sa vedem partea de sud a insulei, asadar traseul ales a fost: Skala- Ratzakli- Katelios -Mavrata- Xionata- Valeriano- Platies -Simotata-Vlahata- Mousata- Peratata- Mazarakata –Mitakata -Troianata-Argostoli. Skala este statiunea unde stateam noi, am scris despre asta, traseul in sine ar fi cam de 1 ora, cca 37 km. Bineinteles ca noua ne-a luat mult datorita opririlor pe parcurs. Prima oprire a fost la Manastirea Sission (Sissia) sau Manastirea Maicii Domnului, situata, intre Platies si Lourdata. Ea a fost fondata in sec. XIII de Sf. Francisc de Assisi si acum este o manastire de calugari. Din pacate era inchisa cand am fost noi. Cutremurul din 1953, care si-a pus amprenta pe toata insula, a distrus manastirea si a fost reconstruita in apropiere.
Urmatoarea oprire a fost castelul St. George aflat langa Peratata; desi ne incadram in programul de vizitare, castelul era inchis, asa ca ne-am multumit cu niste poze cu zidurile exterioare.
Destul de aproape de acest castel este manastirea Sf. Andrei, intemeiata in timpul erei bizantine si reinfiintata in 1579, unde 3 surori, maici, au pus bazele unei comunitati monastice. Toate manastirile sunt in locuri linistite, se bucura de un peisaj frumos, asa ca nici aceasta nu face exceptie, chiar si curtea este foarte mare, plina cu flori, de altfel maicutele de aici pe langa rugaciuni se ocupa cu gradinaritul si cos haine monahale, vestminte preotesti. In manastire, se afla multe icoane si picturi valoroase, dar cea mai importanta este talpa Sf. Apostol Andrei – cu urmele cuielor cu care a fost pironit pe cruce si unde si-a dat viata. Curtea manastirii gazduieste si un muzeu bizantin ecclesial, dechis in 1988, cu picturi murale in fresca, icoane si obiecte liturgice. Aici am cumparat o frumoasa icoana a sfantului. Desi nu se fac poze, custodele ne-a ingaduit la plecare o poza fara blit.
La cca 20 minute de castel, spre interiorul insulei se afla Manastirea Sf. Gherasim, situata in valea Omala si este cea mai mare manastire de maici. Aici in curtea manastirii se afla de fapt vechea cladire a manastirii, unde se gasesc si moastele sfantului, care este protectorul intregii insule si se spune ca vindeca bolile psihice. Cladirea cea noua, catedrala, este construita mai recent si este impresionanta prin dimensiuni si frumusete. Noi am intrat numai in cladirea veche, am vizitat gradina cu multe flori frumoase, multi trandafiri, copaci infloriti, magnolii uriase si 2 platani plantati chiar de parintele Gherasim. Desi Sf. Cuvios Gherasim provenea dintr-o familie bogata, a renuntat la avere si a stat prin manastiri, chiar si in Ierusalim, pe muntele Athos, apoi a ajuns in Kefalonia si a stat 5 ani intr-o pestera in Lassi, in apropierea capitalei Argostoli. Aici in Kefalonia, el a fondat biserica Noul Ierusalim.
La 400 m de manastire se afla Vinaria Robola, unde se produce vinul cu acelasi nume, specific insulei. Aici se poate degusta vinul si evident se poate cumpara din varietatea pe care o ofera, avand inclusiv vin bio care era totodata si cel mai scump.
Pentru prima zi ne-am continuat drumul catre Argostoli, care este capitala insulei, aici am stat cateva ore si ii voi dedica un rw. separat.
Ne-am intors putin diferit de traseul initial, in sensul ca ne-am dus de la Argostoli in sud spre Lassi ca sa mai vedem alte plaje, alte localitati. Foarte mult mi-a placut plaja Kaminia si Mouda destul de aproape de Skala. Plaja Lourdas este in top, foarte apreciata si vizitata.
Cam asta a fost prima zi, o zi plina, dar vor urma si celelalte!
continuare aici
Trimis de maryka in 01.06.12 19:46:09
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în GRECIA.
7 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (maryka); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
7 ecouri scrise, până acum, la acest articol
@maryka:
Ti-am oferit super-bonusul in speranta sa mai scriiii! )
Felicitari!
@Marian Preda:
Multumesc! Cu siguranta voi mai scrie, mai am multe de povestit!
@webmaster13: Multumesc, imi place! si eu vreau sa mai vad multe!
Faine poze!
La manastirea Sfantul Gherasimos am fost si noi in 2008, intr-o excursie de-o zi, din insula Zakynthos, care a cuprins si vizita la pestera Drogarati, Melisani, in capitala Argostoli si o oprire scurta la Plaja Mirthos.
Mi-a placut mult curtea manastirii, iar langa acel platan atat de vechi si noi ne-am fotografiat. Manastirea noua seamna foarte mult cu manastirea din Ayia Napa,din Cipru.
Si, daaa, vinul Robola este foarte bun
@georgiana:
Sa stii ca abia acum urmeaza a treia parte cu pestera si lacul; singurul regret e ca nu am fost pe partea de vest, peninsula cu Lixouri, as fi vrut sa vedem plajele Xi si Petania, dar uite ca acum avem un motiv sa revenim!
Si mai doresc sa vad Lefkada!
As dori sa mentionez ceva interesant, am aflat recent si deoarece are legatura cu insula Kefalonia m-am gandit sa-l adaug aici ca un ecou. Se pare ca se intampla minuni in aceasta insula, in sensul ca in biserica din Pastra, se pun in iunie crini, acestia evident dupa un timp se vestejesc, ele raman acolo, uscate, apoi in jurul sarbatorii Maicii Domnului aceleasi flori uscate infloresc, cel putim partea superioara, coditele raman uscate. Asta se intampla in fiecare an. La manastirea Sf. Gherasim, in poza 26 vedeti crini. Daca cineva ajunge in acea perioada acolo, de curiozitate, astept poate confirmarea...
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Sep.2022 Vacanta in Kefalonia — scris în 01.02.23 de Mika din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Sep.2021 Kefalonia - la mare (țărmul sudic) și la munte — scris în 11.12.21 de crismis din GALAțI - RECOMANDĂ
- Sep.2021 Kefalonia de la nord la... est — scris în 05.11.21 de crismis din GALAțI - RECOMANDĂ
- Aug.2021 Kefalonia de la est la... sud-est — scris în 23.11.21 de crismis din GALAțI - RECOMANDĂ
- Aug.2021 Kefalonia vestică (de la Assos la Paliki) — scris în 07.11.21 de crismis din GALAțI - RECOMANDĂ
- Jul.2021 Melissani, acasă la Pan — scris în 17.01.22 de krisstinna din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Aug.2019 Plimbăreți prin Kefalonia — scris în 12.11.19 de pretorian_29 din BUCUREşTI - RECOMANDĂ