GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Dupa placuta experienta din Zante, anul acesta am hotarat sa ne petrecem concediul pe insula vecina, Kefalonia. Decizia s-a dovedit a fi foarte buna pentru ca am petrecut un concediu extraordinar.
Ca sa nu scriu multele pagini pe care le am in cap acum, la putin timp de la intoarcere si ca sa inserez informatii utile, o sa iau pe rand fiecare aspect:
- drumul - l-am facut in doua zile, lejer, fara graba fiind el insusi un mic concediu; am plecat la 9 dimineata din casa, am ajuns pe la 7 seara in Salonic unde ne-am dezmortit in centru, am mancat, am alimentat (cam 2 orre, poate mai bine) si am plecat mai departe pe autostrada Egnatia (nr 2 parca).
- cazare intermediara rezervasem din Bucuresti pe booking, in orasul geaman cu Metsovo - Anilio, la pensiunea de 4 stele "La Munte"; ar merita sa scriu un review singur despre Anilio, despre pensiune, despre aventurile noastre nocturne pe coclauri din cauza gps -ului si despre vlahul ce o detine, dar spun decat ca ne-am cazat la ora 1 noaptea (am avut aventuri la iesirea de pe autostrada) iar conditiile de cazare sunt nemaipomenite - camera mare, vedere impresionanta spre Metsovo si munti, curatenie luna, baia dotata inclusiv cu periuta de dinti si pasta (de unica folosinta pt rautaciosi :), mocheta pufoasa si curata, asternuturi albe apretate din bumbac din acela batut, super conditii, ne-am indragostit; am plecat din pensiune la ora 7 dimineata (ne-au pus micul dejun la pachet) si am ajuns pe la 10.30 in Vassiliki, Lefkada unde ne-am inscris la rand pt ferry de pranz. Am debarcat in Fiskardo, pe care din pacate nu l-am savurat fiind concentrati pe cazare;
- cazare - nu am rezervat nimic (am plecat din Buc in 15 august) si (foarte rau) nici nu am studiat inainte de plecare prea mult; stiam decat ca vreau sa stau in Assos si cam atat. Am plecat asadar direct spre Assos, unde am ajuns pe la orele 14.00 si unde, desi impresionati de priveliste, am decis sa nu stam pentru ca plaja era minuscula si cam pietroasa. Am plecat spre sud, unde citisem ca sunt plaje cu nisip (vroiam plaja adecvata pentru copil), asa ca am mers in Argostoli, Lassi unde ne-am oprit la una dintre plajele Gialos. Drumul prin Lassi este neutru, cazare pe o parte si pe alta a drumului, foatre multe taverne si fff multi turisti, muzica, atmosfera tipica de litoral. Cand ne-am apropiat de plaja am vazut ca era lunga, cu nisip, amenajata cu umbrelute, foarte foarte aglomerata si cu multa muzica la difuzoare, ne-am reasezat cerintele si, trecand prin Sami si Agia Efimia am revenit in Assos.
- Assos - o locatie de vis (nu agreez exprimarile acestea dar Assos chiar este o locatie de vis), inexprimabila in cuvinte, nu pot sa spun decat sa nu o ratati daca mergeti acolo. Este pur si simplu superb si la f putin km de Mirthos.
- ne-am cazat intr-un studio, nu langa apa ci undeva mai sus de unde aveam o priveliste superba asupra golfului (langa apa am gasit o singura cazare dar nu mi-a placut) - 50 euro pe noapte pt 10 nopti. Conditii decente, bucataria in camera separata unde aveam bucataria cu masa, canapea, aragaz, chiuveta etc., baie, iar in alta camera dormitorul, precum si o terasa mare si frumoasa, cu masa si scaune. Curatenie si schimbat asternuturi si prosoape cam la doua zile, nu am retinut, ar putea fi o problema ca apa de la robinet era putin sarata (simteai la dus si la spalat de dinti), dar una peste alta a fost ok;
- in Assos am mancat la toate tavernele, cea mai buna mancare este fara dubiu la Platanos, dar sunt si cei mai "nesuferiti" - am avut o discutie din cauza copilului care ne pregatea pranzul varsand in scrumiera sare si piper si nu am mai mancat la ei;
- plaja nu am facut in Assos decat in prima zi, cat sa ne odihnim, apoi au inceput sa ne manance talpile si ne-am urcat in masina. Prima destinatie a fost evident Mirthos care este superba, isi merita cu prisosinta toate laudele aduse de greci. Combinatia dintre apa de un albastru ireal si pietrisul si stancile de un alb orbitor este greu de imaginat fara sa o vezi si greu de uitat odata vazuta. Plaja nu este cu nisip (are numai o fasie mica), este cu pietre, intrarea in apa este cu pietricele, dar atentie pietrele sunt rotunjite de apa, nu te poti rani. Noi nu am folosit papuci speciali, a fost ok. Pe Mirthos nu sunt taverne, locuri de baut sau mancat, decat o toneta mobila cu dulciuri parca. In rest, singura amenajare erau sezlongurile, iar soarele arde foarte tare.
- dupa Mirthos am mers la Petani Bay, care a capatat locul doi in topul meu, dupa Mirthos; nu este la fel de spectaculoasa ca Mirthos, dar este foarte frumoasa si mai comoda fiind amenajate locuri de luat masa, de baut, etc. Apa aici este si ea foarte frumoasa, limpede, plaja este cu nisip iar intrarea in mare cu pietris rotund si fin, nu am avut nevoie de papuci. Pe Petani am mers de mai multe ori fiind inclusiv favorita copilului; atentie aici, nu mancati la restaurantul aratos, cu terasa generoasa si spatioasa si care are si barul din stanga plajei, ci la cel albastru, mai mic si cumva improvizat; pe cat de bine arata restaurantul cu pricina pe atat de proasta mancare au: am lasat-o in farfurii intreaga- crevetii aveau intreg capul negru, caracatita zemuia, brrr. La cel albastru mancarea este ok.
- Ateras Bay este o plaja langa Petani (nu va inchipuiti ca treci din una in alta cu papucii in mana); de la bifurcatia din drumul principal, drumurile spre cele doua plaje se despart si se merge cam 9 km. Ateras este o plaja frumoasa, cu nisip fin, cateva alge, cu apa fffff mica la mal, pe o durata mare (cea mai mare din cate am vazut eu), dar care apoi se adanceste brusc si incredibil de calda; aici a fost o balaceala pe cinste cu cel mic, iar masa la mica taverna de pe plaja a fost memorabila - a fost cea mai buna mancare pe care am mancat-o in Kefalonia, in sensul ca am simtit-o autentica; nu mai retin numele tavernei, dar e una singura, mica, la care lucra o familie (adevarat familie, nu ca in orase unde reclama este sufletul comertului), avea numai 4 mese din aprox 7 ocupate, iar noi eram singurii de alta nationalitate. Mancarea nu este tocmai ieftina dar este foarte buna.
- Sami a fost si el o destinatie in concediul nostru, dar se pare ca voi expune impresiile in mai multe etape, pentru ca sunt multe de spus.
Pentru a citi continuarea aici si aici
Trimis de croc in 04.09.11 23:23:45
12 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (croc); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
12 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Articolul (impreuna cu cele care vor urma), a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru aceasta destinatie.
Asteptam si fotografiile, cu siguranta ai multe de acolo.
am fotografii si voi posta pentru ca insula merita sa fie cunoscuta. Dar va dura...
Felicitări pentru review și pentru alegerea acestei superbe destinații de vacanță!
Nu cunosc în ce relație te afli cu credința religioasă, dar fiindcă ai fost în Kefalonia chiar în luna august, lună în care postul Sfintei Marii prilejuiește creștinilor, se spune, două mari minuni ce se repetă an de an, cred că merita să vizitați cele două biserici din zona localității Pastra, aflate la numai 3 km depărtare una de cealaltă:
-una este biserica Fecioarei Maria, în care crinii veștejiți și ofiliți, tăiați și adunați din luna înflorii lor (mai), revin la viață, înverzesc și înfloresc din nou în vaze, fără ca cineva să fi putut explica acest fenomen altfel decât ca pe o minune divină.
-cealaltă biserică, și ea închinată Maicii Domnului, găzduiește un alt fenomen ciudat în zilele postului: o invazie de șerpi mici, însemnați pe cap cu cruce, acaparează împrejurimile și interiorul bisericii, fără a face rău nimănui. În anii în care șerpii nu apar, se spune că ar fi semn de mari nenorociri.
Eu una n-am fost în Kefalonia, dar am cunoștințe care au văzut aceste biserici și confirmă că cele două fenomene sunt reale.
Un review extraordinar, asteptam poze si poate impresii separat despre cazare (foto, pret, distanta pana la plaja).
Dupa o vacanta minunata in Corfu ma gandesc serios la Kefalonia si in special la Assos.
Foto de la cazare nu am, dar cred ca sunt pe net. Am in schimb foto cu plaja de la terasa pensiunii, o sa le atasez.
Am stat la Niriides apartaments, am avut un studio (bucatarie, camera pentru dormit si terasa) 50 euro/noapte.
Nu am cautat din Bucuresti am gasit la fata locului in full sezon - 16 august.
Distanta pana la plaja nu era f mare dar era urcus (drum asfaltat sau trepte, depinde cum te tin picioarele), pensiunea fiind undeva sus, deasupra golfului langa north restaurant.
Eu personal, data fiind si caldura nu am reusit decat o data sa urc pe jos de la plaja spre pensiune, in rest luam masina. Urcam fara problem seara, cand era racoare.
Oricum nu vei face plaja in Assos tot sejurul - plaja este mica si sunt n plaje superbe de vazut.
Cazare pe plaja in kefalonia eu nu am vazut.
Extraordinara insula Kefalonia, frumoasa si salbatica. AmFostAcolo in vara lui 2009. Desi nu obisnuiesc sa revin in locurile vizitate, aici ma voi intoarce. Nu stiu in ce an, dar, cu siguranta, vizita mea acolo va fi intre 5-15 august. De ce? Credeti ca vreau sa verific minunile din Kefalonia? Nu, vreau doar sa fiu partas la ele.
As vrea sa dezvolt putin ce spunea, @mariana.olaru:
1. La data de 6 august este o mare sarbatoare ortodoxa: Schimbarea la Fata. In sudul insulei Kefalonia, aproape de Skala, in satul Markopoulola, in seara zilei de 5 august, când se face slujba pentru praznicul Schimbării la Faţă de a doua zi, in jurul Bisericii Sfanta Maria din localitate apar niste serpi dintr-o specie aparte, nu prea lungi (50-60 cm), subtiri, cu semnul crucii pe cap. Nu apar mai devreme, nu apar mai tarziu. Nimeni nu-i alunga, nimeni nu-i omoara, pentru ca venirea lor este un semn bun. Stau acolo pana pe data de 15 august, cand se sarbatoreste Adormirea Maicii Domnului (Sfanta Maria). In data de 15 august, in timpul slujbei, serpii intra in biserica si se indreapta catre icoane, in principal catre icoana Maicii Domnului. Serpii nu fac nici un rau, preotii slujesc avand serpi pe maini, credinciosii vor sa-i atinga, atingerea lor nu este rece, ca la serpii obisnuiti, ci este calda. Cand se termina slujba serpii dispar dintr-o data si nu-i mai vede nimeni, nicaieri, pana pe 5 august anul viitor. Oamenii asteapta cu infrigurare, in fiecare an, venirea serpilor la biserica, lipsa acestora fiind semn groaznic.
De doua ori serpii nu au venit: in 1940 si 1953. La 13 septembrie 1940 este bombardat Ciprul, iar la 28 octombrie 1940 Grecia a fost invadata de armata italiana si a intrat astfel in al doilea razboi mondial. In 1953 a avut loc catastrofalul cutremur din Kefalonia si Zakynthos, cand majoritatea localitatilor au fost rase de pe suprafata pamantului. Va ganditi ca a fost o coincidenta? Atunci cum va explicati ce s-a intamplat in 1924? In 1924, cand Grecia a adoptat calendarul gregorian, serpii au venit dupa noul calendar (lumea se astepta sa vina cu doua saptamani mai tarziu, pe stil vechi).
2. La 3 km mai sus de Marcopoulo se afla satul Pastra. Exista acolo o specie de crini albi (Crinii Maicii Domnului) care sunt culesi de catre femeile din sat si pusi la Icoana Maicii Domnului, icoana care exista in fiecare casa. Taiati fiind, crinii infloriti se usuca acolo incet-incet. Sunt pastrati uscati, langa icoane, pana pe 1 august anul viitor, cand sunt dusi la icoana Maicii Domnului Gravaliotissa, de la biserica din sat. Aceasta icoana a fost gasita pe camp acum aproape 300 de ani, in acel loc fiind mai apoi ridicata Biserica Adormirii Maicii Domnului Gravaliotissa (satul Pastra). Cu cateva zile inainte de data hramului bisericii, 15 august, cand se sarbatoreste Adormirea Maicii Domnului, crinii uscati incep sa dea semne de viata, incep sa faca boboci, astfel incat in ziua de 15 august sunt perfect infloriti. Crinii uscati nu infloresc a doua oara decat la icoana din biserica, nicaieri in alta parte!
Icoana Maicii Domnului Gravaliotissa din satul Pastra a fost gasita pe camp in anul 1720. Serpii vin la biserica din satul Markopoulola din anul 1705.
Anul acesta serpii au venit din nou: sa fim optimisti!
Treaba cu serpii o stiam, dar cea cu crinii uscati care revin la viata nu. Deci... nu doar eu cred in minuni!
Am intentia sa merg la vara in Kefalonia. As putea sa te sun sa mai imi dai citeva informatii? ASstept raspuns.
Multumesc anticipat si felicitari pentru review.
andrei
Croc!
As vrea sa merg la vara in Kefalonia. Crezi ca am putea vorbi putin la telefon sa te intreb cite ceva despre insula? Daca esti de acord, te-as ruga sa-mi trimiti un numar pe care sa te pot suna. Nu te speria, sunt un om civilizat. Nu ma tin de bancuri.
Multumesc anticipat. Felicitari pentru review.
andrei sandor
@croc: 072 *** Multumesc.
- -
NOTA WM: Informatiile personale se transmit prin mesaj privat.
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Sep.2022 Vacanta in Kefalonia — scris în 01.02.23 de Mika din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Sep.2021 Kefalonia - la mare (țărmul sudic) și la munte — scris în 11.12.21 de crismis din GALAțI - RECOMANDĂ
- Sep.2021 Kefalonia de la nord la... est — scris în 05.11.21 de crismis din GALAțI - RECOMANDĂ
- Aug.2021 Kefalonia de la est la... sud-est — scris în 23.11.21 de crismis din GALAțI - RECOMANDĂ
- Aug.2021 Kefalonia vestică (de la Assos la Paliki) — scris în 07.11.21 de crismis din GALAțI - RECOMANDĂ
- Jul.2021 Melissani, acasă la Pan — scris în 17.01.22 de krisstinna din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Aug.2019 Plimbăreți prin Kefalonia — scris în 12.11.19 de pretorian_29 din BUCUREşTI - RECOMANDĂ