ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 03.11.2014
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: > 60 ani
DIN: Ploiești
ÎNSCRIS: 06.03.12
STATUS: AUGUSTUS
DATE SEJUR
JUN-2014
DURATA: 1 zile
prieteni

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 7 MIN

Pe urmele lui Ali Paşa în Ioannina

Ilustrație video-muzicală
daemonia nymphe - Dance Of The Satyrs


TIPĂREȘTE URM de aici

Un alt obiectiv interesant pe care l-am vizitat în sejurul din regiunea Epir şi care ne-a entuziasmat, mai ales prin istoria lui, a fost oraşul Ioannina. Aşa cum spuneam şi în precedentul review, am plecat din Metsovo spre următorul punct al itinerariului nostru pe drumul E 92, oarecum paralel cu atostrada. Un drum cu asfalt de calitate ce străbate munţii, trece prin câteva sate şi înconjoară apoi lacul Pamvotis, Pamvotida, pe malul căruia se află oraşul.

Ajunşi în oraş am căutat în zadar să găsim o parcare cu plată, mai aproape de centru, şi după ce ne-am învârtit în cerc preţ de un sfert de oră, am parcat pe o stradă mai laterală, alături de alte zeci de maşini. Am luat apoi la pas străzile pavate cu piatră cubică ale oraşului, am intrat în câteva magazine şi am servit masa la una din taverne.

Prezentare scurtă a oraşului

Ioannina este cel mai mare oraş şi capitala regiunii administrative Epir, din nord-vestul Greciei. Este situat pe malul vestic al lacului Pamvotis, la nici 10 km de autostrada A2. Fondat în secolul 6 de împăratul bizantin Justinian a cunoscut o perioadă de progres ca urmare a cruciadelor, când s-au refugiat aici o mare parte din jefuitorii Constantinopolului.

În 1430 a fost cucerit de către otomani şi administrat de aceştia aproape 500 de ani ca Paşalâc de Yanina. În 1788 Ali Paşa, un musulman de origine albaneză, este numit comandant al paşalâcului, iar oraşul devine centrul unui vast teritoriu din nord-vestul Greciei, unele părţi din Albania şi Peloponez. Pentru că la multe din obiectivele vizitate ne-am lovit de numele lui Ali Paşa, am cules câteva date de pe panourile din cetate şi insula de pe lac.

Ali Paşa de Tepelene

Născut în apropiere de Tepelene, un oraş din Albania, ca fiu al unui lider (bey) de grup tribal, Ali Paşa este unul dintre cele mai controversate personaje ale oraşului Ioannina. Din dorinţa de a-şi răzbuna tatăl, ucis de membri unui trib rival, acesta devine conducătorul unei bande de tâlhari la vârsta de numai 14 ani. Remarcat de otomani este folosit de aceştia în acţiuni de luptă pentru protejarea imperiului şi implicit a sultanului.

Foarte curajos, are câteva reuşite de înăbuşire a unor rebeliuni din teritoriile ocupate de otomani şi atrage respectul acestora. Printre altele merită să amintim lupta cu celebrul rebel Pazvantoglu din Vidin, cel care a făcut prăpăd şi prin Ţara Românească şi de la care ne-a rămas expresia “ca pe vremea lui Pazvante“.

Ca o încununare a ataşamentului faţă de imperiu este numit mai întâi locotenent în Rumelia, apoi comandant al sangeacului de Ioannina, funcţie pe care a deţinut-o timp de 33 de ani, până la moartea sa. În această perioadă Ioannina a devenit un centru cultural, politic şi economic foarte cunoscut atât în Grecia cât şi în toată Europa. Profitând de slăbiciunile imperiului Ali Paşa pune bazele unui vast teritoriu ce se vrea independent, face alianţe cu toate etniile din teritoriu, dar şi cu şefi de state, ca de pildă Napoleon Bonaparte.

Pe lângă părţile lui bune de viteaz comandant de oşti sau administrator iscusit, Ali Paşa a dat dovadă de o cruzime rară în a îndepărta rivalii sau pe cei care nu respectau reguluile impuse de el. Mereu vigilent şi suspicios, devine un tiran fără remuşcări care arde rivalii de vii sau le sfarmă oasele cu barosul în piaţa publică. El însuşi stăpân al unui harem de 600 de femei (gurile rele zic că şi bărbaţi), nu avea nicio remuşcare, când femeile presupuse imorale erau băgate în saci şi apoi aruncate în lacul Pamvotis.

Un alt act criminal şi nesăbuit al lui Ali Paşa a fost distrugerea oraşului Moscopole, oraşul vlahilor, al doilea oraş ca mărime din Imperiul Otoman, după Constantinopol. Supravieţuitorii acestui măcel au fugit în Grecia, Serbia, Bulgaria şi România. Am întâlnit în Metsovo urmaşi ai acestor năpăstuiţi de soartă, cei mai mulţi cunosc această istorie şi nu le place să abordeze acest subiect.

Ajuns pe cai mari Ali Paşa a nesocotit îndatoririle pe care le avea faţă de imperiu şi simpatia acestora faţă de el a început să scadă. Când ambasadorul de la curtea lui Napoleon i-a adus la cunoştinţă sultanului Mahmud al II-lea atitudinea de nesupunere, soarta lui Aslan (“leul”) a fost pecetluită. Sultanul trimite o unitate armată în Ioannina pentru pedepsirea rebelului.

Viteaz cum îl ştim, Ali Paşa luptă cu dârzenie timp de 2 ani, după care înfrânt se ascunde pe insula lacului la Mănăstirea Sf. Pantelimon. Trădat de locuitorii insulei este împuşcat în interiorul mănăstirii prin podeaua de la etaj (urmele gloanţelor se văd şi astăzi), iar capul trimis la Istanbul pe o tipsie din argint. Cu toate că spre final devenise antiotoman şi luptase împotriva armatei lui Mahmud, Ali Paşa a fost înmormântat cu onoruri militare în cetatea care i-a fost reşedinţă.

Obiective turistice în Ioannina

Unul dintre obiectivele de vizitat în Ioannina este centrul oraşului unde numeroase magazine prezintă tot felul de obiecte din argint prelucrat în filigran. Se spune că aici sunt cei mai mulţi meşteri din Grecia în prelucrarea fină a argintului de aceea este numit şi “oraşul argintarilor”. Un alt frumos loc de promenadă şi relaxare este faleza lacului cu numeroasele sale restaurante şi taverne. Platanii seculari, plantaţi pe lângă zidul cetăţii pe deoparte şi lângă digul lacului pe de altă parte, asigură un climat şi un peisaj de care cu greu îţi vine să te desparţi. Însă obiectivele cele mai importante, musai de vizitat în oraşul lui Ali Paşa, sunt Cetatea Ioannina şi Lacul Pamvotis cu Insula Ioannina unde şi-a găsit sfârşitul.

Cetatea Ioannina

Cetatea este una locuită şi seamănă într-un fel cu Sighişoara noastră. Construită chiar pe malul lacului, este înconjurată de ziduri înalte şi groase din piatră, iar în interior numeroase străzi pietruite şi construcţii mai vechi sau mai noi. Principalul punct de atracţie este fosta reşedinţă a lui Ali Paşa unde se pot vizita ziduri şi clădiri vechi, în mare parte ruinate, dar şi unele obiective de interes turistic.

Muzeul Bizantin

Este găzduit de o frumoasă clădire şi adăposteşte numeroase colecţii de artă creştină timpurie şi bizantină. O anexă a muzeului se numeşte Sala Argintarilorunde se află un atelier de argintărie şi multe piese din argint.

Moscheea Fethiye (Moscheia Victoriei, construită de turci, după cucerirea Ioanninei, pe ruinele unei foste biserici. Renovată de Ali Paşa a devenit moscheia principală a palatului în care locuia.

Mausoleul lui Ali Paşa, un mormânt închis într-un grilaj de fier forjat cu o cupolă deasupra, aflat chiar în faţa moscheii.

Museum Shop o clădire aflată la intrarea în castel de unde se pot cumpăra diferite obiecte ca amintire a vizitei în Ioannina.

Insula Ioannina

Se află pe lacul Pamvotis (cel mai mare din regiunea Epir) şi adăposteşte un muzeu cu obiecte din timpul ocupaţiei otomane. Insula este practic un sat cu case vechi, străduţe înguste, pavate cu piatră, magazine şi tarabe cu produse turceşti sau obiecte de argint. Accesul pe insula se face cu vaporaşul, care pleacă din faţa cetăţii din sfert în sfert de oră şi costă 6 euro dus-întors.

Muzeul Ali Paşa

Principalul obiectiv de vizitat pe insulă ( localnicii îi spun Nissi) este acest muzeu aflat în mănăstirea Sf. Pantelimon, locul unde şi-a găsit sfârşitul Ali Paşa. Se pot admira aici obiecte din perioda celebrului personaj ca: monede din aur, obiecte de îmbrăcăminte şi multe arme. Deasemeni aici se află o pipă de peste un metru lungime şi un manechin înfăţişând-o pe frumoasa Kira Vasiliki, preferata lui Ali Paşa din haremul ce număra peste 600 de femei. Intrarea la muzeu costă trei euro în care intră şi vizitarea unei anexe ăn care sunt expuse articole de etnografie şi folclor.

Pentru că nu este afectată de modernism sau circulaţie auto, insula Nissi este un loc magnific unde te poţi relaxa într-o linişte deplină şi mulţi turişti sau localnici vin aici să se destindă, să se plimbe pe uliţele satului sau să se mănănce la frumoasele restaurante de la marginea lacului (zona debarcader). Am stat şi noi pe insula o bună bucată de timp, ne-am relaxat, apoi am ne-am întors cu vaporaşul în oraş.

După o plimbare plăcută pe faleza lacului, străjuită de platani seculari şi umbroşi, ne-am îmbarcat în maşină şi am pornit spre următoarea destinaţie turistică din munţii Pindului, Monodendri.

----

ilustraţie video-muzicală secundă propusă de abancor (vezi ecoul):

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de traian.leuca † in 03.11.14 09:35:11
Validat / Publicat: 03.11.14 16:11:42
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în GRECIA.

VIZUALIZĂRI: 9617 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

14 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (traian.leuca †); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P16 Micul muzeu de etnografie şi folclor în insula Ioannina din Ioannina, Epir, Grecia.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 81400 PMA (din 68 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.
Articol de elită, apreciat de suficienţi votanţi pentru a-i fi alocat, automat, ZUPERBONUSUL (în valoare de 20000 PMA).

ECOURI la acest articol

14 ecouri scrise, până acum

Dan&Ema
[03.11.14 21:19:47]
»

Pe urmele lui Traian Leuca care a mers... pe urmele lui Ali Pasa. Multumim pt review-ul interesant

Dan

traian.leuca †AUTOR REVIEW
[03.11.14 21:50:48]
»

@Dan&Ema - Şi eu mulţumesc pentru vizită!

webmaster13
[03.11.14 22:18:41]
»

Articolul a "primit" o ilustraţie muzicală sau video-muzicală - vezi mai sus, imediat sub titlu.

Daca autorul preferă o altă melodie sau un alt videoclip, este rugat să ne scrie (aici, ca ecou, ori pe PM)

Dabator
[03.11.14 22:40:25]
»

@traian. leuca; Felicitări pentru impresii. În ultima vreme ne-ai încântat pur și simplu cu impresiile tale.

traian.leuca †AUTOR REVIEW
[03.11.14 23:08:35]
»

@Dabator - Mulţumesc pentru vizită şi apreciere!

traian.leuca †AUTOR REVIEW
[04.11.14 09:06:08]
»

@webmaster13 - Mulţumesc!

Pami*
[04.11.14 15:47:01]
»

am vizitat si eu doar in trecere Ioannia si Insula lui Ali Pasa - dar intreaga poveste despre el am aflat-o abia acum de la tine. Multumesc!

traian.leuca †AUTOR REVIEW
[04.11.14 17:04:59]
»

@Pami - Mulţumesc pentru vizită şi mă bucur că v-a plăcut povestea lui Ali Paşa!

johnnyredlabel † CONS. ONORIFIC AFA / GRECIA
[04.11.14 17:13:33]
»

@traian. leuca - Traian, dacă altădată am făcut glume pe seama ta și a prietenului @marocanu21 (cu referire la faptul că ați ajuns... după mine în anumite locuri), trebuie să recunosc sincer că aici m-ai înfundat . Deși mi-am propus de mai multe ori, încă nu am reușit să vizitez Ioannina, sper ca zeii Elladei să-mi călăuzească până la urmă pașii către frumosul oraș al lui Ali Pașa. Iar atunci, fii sigur, am să iau review-ul tău cu mine! Și-ți mulțumesc încă de pe acum pentru asta!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
webmaster
[05.11.14 18:13:30]
»

Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.

danamandache
[05.11.14 18:18:35]
»

Ma bucur ca am fost, fie si pentru cateva ore in Ioannina. Din pacate nu am reusit sa cunosc orasul asa cum ati facut-o dvs., domnule Leuca. Felicitari pentru articol, o lectie de istorie extrem de placuta!

abancor CONS. ONORIFIC AFA / GRECIA
[05.11.14 23:06:55]
»

Ca simpatizant al armânilor, citind articolul mi-a sunat necontenit în minte cîntecul La valea din Ianina, care ar merge ca ilustraţie muzicală secundă youtube

Într-adevăr, episodul Moscopole este privit de aromâni cu regret, dar şi cu mîndria de a fi fost cîndva o metropolă europeană în toată puterea cuvîntului. Iar refugiul unor familii în alte oraşe le-a impus în elita economică europeană şi culturală românească. Poate fără acea migraţie din urma distrugerii oraşului, nu s-ar fi clădit mari imperii bancare şi comerciale, şi am fi fost şi noi văduviţi de mari figuri ale culturii române. Aromânii susţin, cu mîndrie întemeiată, că multe palate din Viena şi Budapesta au fost ridicate de semeni de-ai lor. Uite numai, ca să vă faceţi o idee, ce isprăvi a făcut familia Sina (printre altele, stema lor se vedea, înainte de război, pe vitraliile Votivkirche din Viena): cristianauzuna.wordpress. ... re-baronul-sina

traian.leuca †AUTOR REVIEW
[06.11.14 15:37:32]
»

@johnnyredlabel, danamandache-Vă mulţumesc pentru vizită şi apreciere!

@abancor-Mulţumesc pentru vizită, mulţumesc pentru completări, dar mai ales mulţumesc pentru ilustraţia muzicală! Am vizionat-o cu mare plăcere, pentru că în urma acestui sejur în regiunea Epirului am devenit şi eu simpatizant al armânilor.

webmasterX
[14.05.15 09:26:56]
»

Mutat în rubrica "Descoperă Ioanina, IOANINA" (nou-creată pe sait)

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
4 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
abancor, Dan&Ema, danamandache, Pami*
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Ioanina și împrejurimile:

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.25707912445068 sec
    ecranul dvs: 1 x 1