ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 31.01.2015
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: Oradea
ÎNSCRIS: 27.07.10
STATUS: SENATOR
DATE SEJUR
AUG-2014
DURATA: 1 zile
cuplu fara copii

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
80.00%
Mai degrabă mulțumit
DISTRACŢ. / RELAXARE:
80.00%
Mai degrabă mulțumit

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
80.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 8 MIN

Cu barca pe Acheron, raul mitic al tristetii care separa lumea viilor de Hades

TIPĂREȘTE URM de aici

Acest review este inspirat de colegul @marocanu21 care a postat un superb review despre Parga si si-a exprimat regretul ca nu a reusit sa viziteze raul Acheron precum si de @dragos in al carui ecou la mai sus-mentionatul review am discutat despre raftingul de aici. M-am decis deci sa povestesc despre plimbarea facuta pe rau, in speranta ca va va face placere sa vedeti pozele cu raul.

Ca o introducere, pentru a reaminti sau clarifica numele raului- Acheron sau Styx? -, am sa citez descrierea referitoare la rau din Wikipedia.

Styx este râul al cărui nume este cunoscut de mulți, fără a ști însă care îi este originea sau ce reprezintă exact. Un râu care separă lumea viilor de lumea morților. Styx, se spune, se învârte de nouă ori în jurul ținutului Hades (iadul sau lumea de dedesubt). Numele său vine de la cuvântul grecesc stugein, care înseamnă ură, Styx - râul urii. Râul era atât de respectat de zeii din mitologia greacă, încât ei fac jurăminte de viață doar menționându-i numele, așa cum se face referire în povestea lui Bacchus-Ariadne, unde Jove "confirmă cu un jurământ irevocabil, atestând râul Styx". Există șase râuri care separă ținutul Hades de lumea viilor. Acestea sunt:

1. Acheron - râul tristeții

2. Cocytus - râul plângerii

3. Piriphlegethon - râul de foc

4. Lethe - râul uitării

5. Mnemosynne - râul memoriei

6. Styx - râul urii

Se crede că bătrânul luntraș care transportă morții în lumea de dedesubt, Charon, trece peste râul Styx, unde câinele Cerberus, care are coadă de dragon, păzește, permițând tuturor sufletelor să intre și nici unuia să iasă. Aceasta este o concepție greșită. De fapt, Charon trece peste râul Acheron, unde Cerberul stă de pază pentru eternitate. Tot legat de acest subiect, Charon conduce doar sufletele celor care sunt îngropați cum trebuie, cu o monedă (numită obol), care se pune în gura decedaților în timpul funeraliilor.

Dacă un zeu își depunea jurământul la râul Styx și nu se ținea de cuvântul său, Zeus îl forța pe zeul respectiv să bea din râu. Apa este presupusă a fi atât de rea, încât zeul își pierdea vocea timp de nouă ani. Râul nu este subiectul nici unei legende, dar apare menționat în mai multe. Aceste fărâme de descrieri oferă nu numai o perspectivă extraordinară asupra râului, ci și a viziunii grecilor antici asupra lumii de dedesubt, de la porțile de adamanțiu până la nivelurile separate ale Tartarului și Erebusului de pe Câmpiile Elysiene.

În acest râu, zeița, mama lui Ahile, l-a îmbăiat pe acesta când era prunc pentru a-l face invincibil. Ținut de călcâi în timp ce era scufundat, lui Ahile i-a rămas un singur punct vulnerabil: călcâiul. Acesta i-a adus și moartea în razboiul troian.

Cazati in Sivota, dupa plecarea de la Preveza City Hotel, ne-am apucat sa vizitam imprejurimile, zona de coasta dintre Preveza-Sivota-Parga si Ammoudia fiind de o frumusete aparte. Am vazut prima oara aceste locuri cu ocazia drumului spre Lefkada. Am si oprit atunci de cateva ori pentru a face poze de pe marginea drumului, promitandu-ne ca, la prima ocazie, sa ne oprim intr-una din statiuni pentru cateva zile. Si iata ca ocazia s-a ivit, cam fara voia noastra, in 2014.

Pornim deci, spre zona deltei Acheronului, si ne oprim pe plaja Ammoudia, in drum spre Nekromanteion. (am sa revin in alt review). Pe un copac vedem un afis cu poze ale Acheronului si invitatie la rafting sau plimbare cu vaporasul pe apele lui. Cum invitatia suna destul de interesant si intervalul de desfasurare a excursiilor fiind generos (de la 9 dimineata la 8 seara, din ora in ora), am decis sa mergem si noi. Cu speranta de a vedea testoasele, castorii, serpii, starcii, privighetorile, pescarusii si imensele libelule albastre promise, ne indreptam spre plaja Ammoudia sa cautam vaporasul.

Trei astfel de ambarcatiuni fac excursii pe rau:Nefeli si Voula (cu plecari la fiecare jumatate de ora) precum si Acheron (cu care am mers noi), la fiecare ora. Programul este doar orientativ, pentru ca nu se pleaca in excursie daca nu se aduna un numar cat de cat de persoane. De aceea capitanul vasului Acheron s-a bucurat nespus cand noi 2, si apoi inca 3 turisti greci am intrebat de excursie. Am mai asteptat pret de 10-15 minute in vaporas, in speranta ca doar-doar o mai veni cineva. Daca n-a mai aparut nimeni am pornit si noi.

Biletul a fost 6 euro de persoana si ni s-a spus ca, datorita conditiilor meteo (fiind o zi extrem de vantoasa) nu putem face varianta lunga a excursiei (care includea si iesirea pe mare si vizitarea pesterilor de pe langa tarm- dureaza 1 ora), ci doar pe cea scurta, pe raul Acheron in sus spre izvoare, varianta care dureaza teoretic 40-45 minute. Am pornit la 6:50 si ne-am intors la 7:40, dar durata efectiva a plimbarii a fost sub 30 minute, restul timpului a trecut stationand la capatul cursei sau in port.

Dupa pornire capitanul a pornit o inregistrare audio cu informatii despre raul Acheron (care ne-a spus ca inseamna in traducere aproximativa "vesnic tanar" si se pronunta A-heron) si izvoarele sale. A facut o scurta prezentare a personajelor mitologice Poseidon, Hades, Charon, Ahile si a raului Styx. Inregistrarea a fost intai in engleza, apoi in greaca, spre bucuria celorlalti 3 greci care nu stiau engleza. Noi degeaba stiam limba, din cauza calitatii proaste a boxelor care bazaiau permenent nu am inteles chiar tot. Mai prindeam pe ici pe colo numele si cateva date, noroc ca stiam despre ce e vorba in legenda dinainte.

Dupa partea de mitologie grecul ne-a incantat cu numeroasele specii de plante si pasari pe care le vom vedea, la fel cum erau prezentate si in brosura. Am auzit despre multimea de broaste testoase care isi fac veacul in rau si pe malurile sale- asa ca toata plimbarea am stat cu ochii tintiti sa vad vreuna, dar nimic. Sotul meu glumea ca la ora aia pet shop-ul o fi inchis asa ca nu mai au de unde aduce broaste si nu o sa vad nici una :). La intoarcere, aproape de intrarea in port, am vazut una mica, cat o palma, stand pe o ramura de copac deasupra apei. Am tipat de bucurie si i-am cerut sotului meu camera sa o pozez, mie terminandu-mi-se bateriile la 5 minute dupa inceperea cursei. Pana am luat aparatul foto de la el si am dat sa focalizez ne-am indepartat prea tare si nu am mai vazut-o – poate o fi sarit in apa, nu stiu. Asa ca nu am pozat nici testoase. :( Precis ca or fi si in rau dar s-or fi ascunzand bine, nu vor sa se arate turistilor. (Daca veniti in Baile Felix nu ratati lacurile cu nuferi din centrul statiunii, unde veti vedea, promit, zeci de testoase, de la pui pana la adulti mari; sunt aduse de oameni care s-au saturat sa le tina acasa, in acvariu, si le dau drumul aici. Lumea le hraneste si, datorita apei termale, le merge tare bine si iarna).

In pliant erau prezentati nuferi, specii diferite de ale noastre. Pe rau insa am vazut putine plante, si acelea fara flori, si ni s-a spus ca infloresc doar in octombrie - alta dezamagire! :(

Capitanul ne-a aratat la un moment dat un cuib de privighetoare (despre care vorbise cateva minute bune in inregistrare) si ne-a spus incantat cum isi construiesc pasarile cuiburile deasupra apei. A si oprit vaporasul sub el ca sa il putem poza - zici ca era statuia Atenei, atata ne-a vorbit despre el!

In ceea ce priveste flora, am putut vedea o multime de stufaris, pe ambele maluri ale raului, maslini si alti copaci comuni. Nimic deosebit. Pe ici pe colo cate un trunchi de copac uscat iesind din apa, cu alge adunate in jurul ramurilor. Apa era albastra, destul de curata pe tot parcursul raului, dar nu transparenta ca cea din mare. In zonele unde ajungea soarele in apa si eram aproape de mal vedeai fundul, in rest nu, datorita malului. Au fost si locuri unde am vazut flacoane si alte mizerii plutind pe langa mal, in special aproape de zonele unde stau pescarii. In cateva astfel de locuri sunt baraci sau diverse constructii improvizate care sa ii apere de soare si ploaie. Langa ele cate o barca, un scaun, o masuta, si, langa una chiar o pisica asteptandu-si probabil stapanul sa vina cu pestele proaspat prins!

In ceea ce priveste faimoasele libelule albastre nu am vazut nici una. Pliantul cam exagereaza deci cand vine vorba de momentele de neuitat pe care le vei petrece pe rau- dar macar te poti lauda ca ai fost pe Acheron!

Normal ca nu am ajuns cu vaporasul pana la izvoare, care sunt la cativa kilometri distanta in amonte. Capitanul ne-a dus pana intr-o zona unde raul se largea asa ca putea sa intoarca barca lejer. In acel loc ne-am pus cate o dorinta si am aruncat cate o moneda in rau, in ideea ca, fiind un rau magic (sau macar legendar!) are niscaiva puteri supranaturale si ne va implini dorintele. Doar nu degeaba l-a imbaiat Thetis pe Ahile aici, nu?

La intoarcere am vazut cativa kaiacisti care ne-au salutat voiosi cu vaslele ridicate. Am regretat ca nu am avut ocazia macar sa iesim in mare sa vedem si pesterile de acolo. La intoarcerea in port ne-am intersectat cu vaporasul (sau barcuta) Voula, care era oricum mai plina decat vaporasul nostru.

Per ansamblu nu pot sa spun ca plimbarea ne-a impresionat in vreun fel. Mai mult ne-a dezamagit, dar, avand in vedere si pretul de 12 euro, si faptul ca era o zi foarte vantoasa si la plaja nu puteam sta ca iti intra nisip in ochi, a fost o ora petrecuta intr-un mod interesant. Nu cred ca o vom mai repeta vreodata, dar AmFostAcolo si v-am aratat si voua!


[fb]
---
Trimis de luciaoradea in 31.01.15 10:44:19
Validat / Publicat: 31.01.15 15:52:48
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în GRECIA.

VIZUALIZĂRI: 9439 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

20 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (luciaoradea); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 Cu barca pe Acheron river- pliantul vazut langa Nekromanteion care ne-a facut sa mergem in excursie
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 38450 PMA (din 43 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

20 ecouri scrise, până acum

wolf2001*
[31.01.15 16:17:21]
»

@luciaoradea - Un review foarte interesant si niste locuri superbe care trebuie neaparat vizitate. Multumim!

luciaoradeaAUTOR REVIEW
[31.01.15 16:30:17]
»

@wolf2001:

Mă bucur dacă v-a plăcut. Cred totuși ca zona mai din amonte unde se face rafting, mai aproape de izvoare, e mai interesanta. Dar cum n-am fost acolo, povestesc ce am văzut.

Carmen Ion
[31.01.15 16:56:05]
»

@luciaoradea - Frumos review. Felicitări!

Am avut ocazia să constat şi eu că publicitatea făcută unor peisaje naturale este uneori exagerată. În plimbarea cu vaporaşul în Delta Ronului nu am văzut decât vreo două păsări - Delta Dunării e mult mai frumoasă.

wolf2001*
[31.01.15 17:24:37]
»

@Carmen Ion - Delta Dunarii este superba. Pacat ca nu stim sa ne punem in valoare ce avem. La fel pot spune despre munte. Atatea zone superbe avem in tara asta, dar nu stim sa le vindem strainilor.

luciaoradeaAUTOR REVIEW
[31.01.15 18:32:33]
»

@Carmen Ion:

așa e, și noi avem multe locuri spectaculoase. Din păcate nu sunt exploatate la justa lor valoare. Și aici nu mă refer la impunerea unei taxe (apropo de thread-ul deschis de @ vega06) ci de recunoașterea frumuseții lor și acordarea respectului cuvenit.

Mi S-a mai întâmplat și mie să merg într-un loc foarte lăudat de unde sa plec dezamăgită, constatând că photoshopul face minuni.

puiutea
[01.02.15 11:57:17]
»

Frumos review-ul, superbe pozele! Oare Delta noastră ce-o avea, de nu este atât de promovată?!

luciaoradeaAUTOR REVIEW
[01.02.15 13:39:42]
»

@puiutea:

Păi noi nu trăim în Grecia... Și nici nu se dorește o promovare, cred eu.

iulian68
[01.02.15 18:49:13]
»

@wolf2001 - Stii cumva, exista posibilitatea sa pescuiesti pe acolo?

wolf2001*
[02.02.15 06:05:34]
»

@iulian68 - Pe unde sa pescuiesti? In delta noastra?? La noi se poate daca nu este prohibitie. Despre pescuitul pe Acheron va trebui sa o intrebati pe Lucia.

luciaoradeaAUTOR REVIEW
[02.02.15 07:44:22]
»

@iulian68:

În deltă la noi se poate. La fel și pe Acheron, vezi pozele cu adăposturile pescarilor.

iulian68
[02.02.15 07:49:46]
»

@luciaoradea - ma refeream la rau... Am vazut adaposturile, dar ma gandeam ca ati vazut si pescari... Sau s-a pescuit de pe vas...

luciaoradeaAUTOR REVIEW
[04.02.15 10:54:48]
»

@iulian68: Păi nu am văzut pescari. Iar de pe vasul nostru nu a pescui nimeni. Nici nu aveam cu ce și nici nu dorea nimeni.

iulian68
[04.02.15 15:18:53]
»

@luciaoradea - In general, la excursiile pe care le organizeaza grecii, se poate pescui... Eu cel putin am avut ocazia aceasta ori de cate ori am fost in Grecia... In fine, nu e o problema asta dar daca mi s-ar oferi ocazia, as mai saluta in limba greaca cate un peste...

calatorul
[06.02.15 00:40:25]
»

Foarte interesanta relatare, ma bucur ca mai stie cineva ce inseamna locurile minunate din Grecia pe care le strabatem. Si mai mult ma bucura succesul relatarii despre mitologie si informatii geografic/istorice, nu doar descrieri de mancaruri, taverne si cluburi. Dar si acelea sunt binevenite caci avem nevoie si de ele cand plecam in vacanta sau ne alegem o destinatie.

Am trecut si noi de 2 ori prin zona, odata spre Corfu, altadata din Lefkada, si zona mi s/a parut mai interesanta si spectaculoasa tocmai datorita mitologiei grecesti, care le face mai atractive.

Noi in fiecare vara impartim cu grija timpul intre cel de plaja si cel pentru vizita la situri istorice, pe cele mai mari le/am vazut dar de fiecare data oprim pentru a mai vizita unul pe drum. Pe cele mari le/am tratat separat, macar cate o zi de fiecare, merita tot timpul: Olimpia, Corint, Micene, Delfi, Acropole, Knossos, despre care nu am prea vazut relatari pe aici. Felicitari pentru descrierea detaliata si utila, ca de obicei, si multumim pentru rabdarea relatarii convingatoare. Si un vot, desigur.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
luciaoradeaAUTOR REVIEW
[06.02.15 10:48:49]
»

Mulțumesc mult pentru aprecieri și vot, desigur! Sincer, nu am avut mari așteptări în legătură cu acest review, dar văd ca lumea l-a apreciat mai mult decât am crezut eu.

Noi am fost extrem de entuziasmați când am citit despre excursia pe Acheron, datorita mitologiei. Mă simțeam ca în Legendele Olimpului, citite în copilărie, și parcă așteptam să apară vreun personaj de legenda- dar n-a apărut nici măcar o broasca țestoasă, darămite vreun zeu...

Eu aveam așteptări mari de la râu, sincer m-a cam dezamăgit, mă așteptam la peisaje mai spectaculoase, după atâta reclama. Dar măcar am aruncat un ban în apă, și dacă ni se împlinește dorința o sa zicem ca e datorită zeilor

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
luciaoradeaAUTOR REVIEW
[06.02.15 12:11:15]
»

@iulian68: pe noi nu ne-a interesat aspectul ăsta, nu suntem pescari. De mâncat mai mâncăm, în special soțul meu, mie nu prea îmi place pestele. Dar și atunci alegem ceva de la restaurant

iulian68
[06.02.15 12:45:23]
»

@luciaoradea - Am inteles ideea, dar pentru mine, fiind un hobby, cred ca ar merita, la 10 zile luate acolo, una sa o petrec asa. Chestia e ca eu nu mananc peste (!!!), practic catch&release... Oricum voi tine cont de acest review!)

luciaoradeaAUTOR REVIEW
[06.02.15 13:03:49]
»

@iulian68:

Aaaa, bun, atunci ar fi varianta statului pe mal sau intr-o bărcuța de-a localnicilor și dat la pește. Cred că se poate, nu am văzut nici un semn cu pescuitul interzis.

iulian68
[06.02.15 13:22:50]
»

@luciaoradea - ok, inca o data multumesc!

calatorul
[06.02.15 13:38:33]
»

Iata ca relatarile istorice si culturale recidiveaza imbucurator si in rewievul tot din Epir despre Zalongo-muntele sufletelor prabusite vezi impresii. SAu poate nu am cautat eu indeajuns asemenea relatari pe AFA, pentru ca documentarea asta o fac mai degraba cu ghidul sau enciclopedia locala.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
5 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
calatorul, Carmen Ion, iulian68, luciaoradea, wolf2001*
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Epirus:

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.063783168792725 sec
    ecranul dvs: 1 x 1