64545 
nu sunteţi logat. - LOGIN
Descoperă Sithonia

ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN:
27.09.2015
DE
Avatar ebirsan
--- M ---
vârsta 50-60 ani
DIN Constanţa
înscris/ă în 31.08.12
MEMBRU: PARTENER
DATE SEJUR
SEP-2015
DURATA: 13 zile
TIP: PRIETENI

GRAD SATISFACŢIE:
SERVICII:
90.0 %
  
Mulțumit, mici obiecții
CAZARE [camere etc]:
----  
 
[Nu sunt în masură să mă pronunț]
BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
80.0 %
  
Mai degrabă mulțumit
CADRUL NATURAL
90.0 %
  
Mulțumit, mici obiecții
DISTRACŢIE / RELAXARE
70.0 %
  
Satisfăcător

NOTA MEDIE rez.:
8.25
  
OBS: Spre deosebire de GRADUL de SATISFACŢIE (care se selectează de autor si se exprimă in procente, 0 - 100 %), MEDIA se calculeaza AUTOMAT, ca notă de la 1 (foarte slab) la 10 (excelent)
Autorul ar RECOMANDA această destinaţie unui prieten sau unui cunoscut

   

Plecat cu prejudecăți, învins de realitate sau Sithonia în septembrie 2015


Urmare de aici

In mod cert Halkidiki si mai ales Sithonia nu mai este o destinație atractivă pentru turistul român. Asta deoarece marea majoritoare a iubitorilor autohtoni de peisaj grecesc și-au început periplul elen cu Halkidiki încă de acum 10-12 ani. Acest lucru se poate observa destul de ușor dacă treci în revistă forumurile turistice unde majoritatea postărilor sunt vechi de 3-4 ani.

Având prejudecata unui loc invadat de românii care vor o vacanță mai ieftină decât pe litoralul românesc și mai “la liber” decât în Bulgaria, am refuzat ani de zile să mă gândesc la Halkidiki ca la o destinație posibilă în Grecia. Ca urmare am ajuns abia în septembrie 2015 în Sithonia în primul rând din necesitatea de a parcurge într-o singură zi cu mașina proprie distanța până la hotelul ales pentru sejour. Pentru un constănțean care nu vrea plaje superamenajate cu nisip fin, după Thassos (vezi impresii), Sithonia este a doua zonă unde poți ajunge conducând mai puțin de 12 ore.

Văzând Sithonia la jumătatea lui septembrie 2015 cred că pot să-mi imaginez evoluția acestei peninsule d. p. d. v. turistic, de la un paradis al camperilor în urmă cu 20-25 de ani, la o perioadă de glorie și dezvoltare acum 8-9 ani când a fost invadată de români, “transferată” în ultimii ani bulgarilor cu venituri peste medie și sârbilor cu venituri sub medie și cu o întoarcere peste alți (probabil) 10 ani către nostalgicii campingurilor, rulotelor și corturilor direct pe plajă. Evaluarea bunăstării turiștilor bulgari și sârbi am făcut-o ținând cont de mărcile și gradul de uzură al mașinilor cu care au venit. Asta nu înseamnă că bulgarul care a venit în Sithonia cu Audi A6 și nu era nici pe departe cazat în rezervația de la Porto Carras nu ar putea locui la Sofia într-un apartament de două camera la etajul 7 într-un bloc construit în anii ’80.

Oricum în jurul nostru 65% au fost familii din Bulgaria, 30% din Serbia și 5% din restul lumii, dar în orice caz mai mulți unguri veniți cu autocarul decât români. Copii destul de mulți, evident toți preșcolari, deci destul de multă gălăgie acolo unde plaja era mai mică.

In perioada 9-13 septembrie a mai fost ceva animație, dar după 15 septembrie cam dăduse bomba cu neutroni în special pe coasta de vest (Porto Koufo, Toroni, Neos Marmaris), cea mai animată stațiune dovedindu-se a fi Sarti. Incepând cu 21 septembrie cel puțin 60% din hoteluri, restaurante, magazine, cafenele urmau să se închidă definitiv. Unele beach-baruri deja se închiseseră de prin 9-10 septembrie (Bahia, Rodia).

Vremea excelentă, +26 - 28C în fiecare zi, cu +19 - 22C seara. Apa mării foarte caldă (+23 - 25C) și foarte limpede. Nu știu dacă vara e altfel, dar vântul a bătut aproape zilnic pe coasta de est (doar două zile au fost fără valuri) și după 15 septembrie a fost vânt după masa și pe coasta de vest.

Plajele goale spre pustii, cu mici excepții pe plajele cu campinguri de pe coasta de est (Manassu, Zougrafu, Portocali). Având în vedere numărul relativ mic de umbrele fixe pe care l-am văzut, îmi închipui că în plin sezon, dacă ai ajuns pe o plajă amenajată după ora 9 AM nu mai ai nici o șansă să prinzi un sezlong liber. Ori cum în Sithonia (dacă ai suficient spațiu în portbagaj) este esențial să mergi cu scaunele tale pliante și umbrele. Chiar și acolo unde există plaje amenajate, suprafețele “la liber” sunt generoase (și de cele mai multe ori chiar mai pitorești) având unde să te așezi fără probleme cu acareturile tale.

Hobby-ul noastru fiind snorkeling-ul (vezi în: Thassos, Lefkada, Corfu) am găsit satisfacție pe aproape toate plajele pe care am fost (mergând uneori chiar și pe câte două plaje/zi). Peisajului submarin a fost spectaculos mai ales pe plajele de pe coasta de est unde apa se adâncește mai repede. Vizibilitatea sub apă 10-20m, mult peste ce am avut în Lefkada sau Corfu în aceeași perioadă a anului și apa mult mai caldă.

La Vourvourou afacerea cu bărci de închiriat era încă destul de înfloritoare, pe 16 septembrie când am luat noi barca numărul de solicitări a fost semnificativ la toate cele patru puncte de închiriere din zonă. Cred că în iulie-august chair trebuie să faci rezervare cu 1-2 zile înainte pentru a găsi barcă de închiriat în ziua în care vrei.

A fost vacanța în Grecia în care am cheltuit cel mai puțin cu masa, datorită faptului că o masă de patru persoane la orice tavernă am fost nu a trecut de 65 euro, media fiind undeva la 55 euro. Anul trecut în Corfu, costul mediu al unei mese de prânz/seară a fost de aprox. 65 euro.

Cu toate că și în Corfu și în Lefkada am cărat scaune pliante cu noi, nu le-am folosit decât o dată, pentru că întotdeauna am preferat să luăm sezlonguri decât să cărăm scaunele și umbrelele de la mașină până pe plajă și înapoi. Abia în Sithonia acest echipament și-a dovedit utilitatea fiind 5-6 ocazii în care le-am folosit pentru că plajele erau neamenajate sau sezlongurile fuseseră deja strânse. Dar spre deosebire de Corfu sau Lefkada, pe multe din plajele din Sithonia sezlongurile sunt “contra consumație” deci nu trebuie să le plătești separat, ceea ce la un sejour de 12-14 zile poate însemna contravaluarea unui plin de combustibil la mașină.

In ciuda boom-ului turistic din anii 2000, Sithonia și-a păstrat tipicul “rural” fiind parcă mai “retro” decât Thassos, mult sub Corfu și relativ pe picior de egalitate cu Lefkada. Ca urmare cei care caută vreun echivalent de Antalya sau Kusadasi trebuie să ocolească Sithonia cât mai departe pentru că nici măcar la Porto Carras nu au șansa să-și satisfacă dorința de lux.

In schimb pentru amatorii de Corbu sau Vadu, Sithonia poate constitui un mare salt calitativ din punct de vedere al peisajului și al calității apei de mare, poate chiar și d. p. v. al sentimentului de libertate (pe unele plaje din sud și sud-est). De aceea spuneam mai la început că într-un viitor nu prea îndepărtat

Sithonia va redeveni atractivă mai ales pentru „camperi”.

Si pentru amatorii de drumuri forestiere (neasfalate) Sithonia are destul de mult de oferit pentru că în ciuda faptului că vârful cel mai înalt are abia 800 m (Muntele Itamos) rețeaua de drumuri de pământ este foarte dezvoltată, realizând un adevărat păienjeniș unde principala dificultate o reprezintă orientarea și nu calitatea drumului. Noi nu am apucat să facem decât drumul Toroni – Sikia, care este foarte bun (probabil nu și după o ploaie abundentă) și fără mari probleme de orientare. Ne-am fi dorit să facem și drumul de creastă, plecând de la Sikia pentru a ajunge la Partenonas, dar nu am mai găsit timp pentru el.

Tatăl gazdei noastre (d-nul Zisios) știe foarte bine aceste drumuri și plajele cu potențial pentru snorkeling, scuba, pescuit subacvatic. I-am arătat track-urile GPS pregătite de acasă după Google Earth și s-a mirat că am nimerit atât de bine drumurile de pământ cele mai bune. Ne-a spus că sus pe munte nu sunt decât foarte puține indicatoare la intersecții, scrise de mână în grecește, pe plăci mici de lemn și ca urmare greu de descifrat. Rețeaua de drumuri este atât de alambicată încât au fost nemeroase cazuri cu turiști plecați cu diferite mijloace de locomoție (bicicletă, scuter, mașină) care au făcut ore întregi până au reușit să iasă din nou la asfaltul drumului de coastă care înconjoară peninsula.

CONCLUZIE: Dacă nu ați fost în Sithonia (Halkidiki) dar vă bate gândul să vă duceți în Lefkada sau Kefalonia, sfatul meu este să optați pentru Sithonia la început sau sfârșit de sezon. E mai aproape și veți ieși mai ieftin. Plajele sunt mult mai multe, mult mai accesibile (pe cele mai multe ajungi direct cu mașina) și majoritatea au nisip pe mal și la intrarea în apă, chiar dacă ceva mai în larg sunt stânci. Apa în general se adâncește treptat și este mai limpede decât am găsit-o eu în Marea Ionică. Peisajul poate este mai puțin spectaculos decât în Thassos, Corfu, Lefkada pentru că munții sunt mai puțin înalți în Sithonia, dar nu trebuie să mergi foarte mulți km pt. a găsi o plajă care să fie pe sufletul tău.

Citeşte şi continuarea aici

---
Impresii încărcate de ebirsan in 27.09.2015 16:15:58

Validat / Publicat: 27.09.15 17:23:15


 • Nu a fost singura vizită/vacanţa în GRECIA.
articol selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
VIZUALIZĂRI: 4842


NOTĂ: Părerile și recomandarile din articol aparțin integral autorului (ebirsan); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo sau ale administratorilor.
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.

Puteți VOTA acest articol:

F.UTIL/F.BUN [900 PMA]  -  UTIL/BUN [450 PMA]   //   NU-MI PLACE [ -1 PMA]

PUNCTAJ CRT:: 1000 PMA (std) nota1  &  34400 PMA (din 37 voturi) nota2
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.
 • Ai fost acolo? - Scrie impresii DE CĂLĂTORIE
 • Dorești să întrebi/discuți ceva legat de impresiile postate de ebirsan? - folosește rubrica Ecouri (mai jos)
 • N.B.: membrii AmFostAcolo beneficiază - in cadrul sistemului de Privilegii - de preţuri particulare pentru vacanţa în această destinaţie - negociate direct cu tour-operatorii sau cu proprietarii.
 • Verifică: solicită o ofertă personalizată - click aici
  sau scrie-ne pe adresa oferte@amfostacolo.ro
 
  ECOURI la acest articol [păreri; întrebări/solicitări adresate autorului etc]

- calatorul
[29.09.15 16:18:59]
» mesaj pers

   Ca de obicei informatii si impresii exacte si convingatoare, inclusiv cele presupuse despre Sithonia vazuta de mine de 2 ori, odata anul asta si altadata acum 10. Si eu am gasit anul asta aceeasi componenta a turistilor pe plaje, iar dezvoltarea turistica si luna august mi-au rapit frumusetea plajelor aproape goale de altadata, nu mai repet aici relatarea.

   Felicitari pentru sinceritatea din titlu si consecventa principiului o plaja pe zi, constatata din pozele convingatoare. Pe mine m-au atras si drumurile neamenajate, pe care am colindat prin livezi de maslini si coclauri din capatul peninsulei, frumoase cu toate. Si ma bucur cand vad ca mai am inca ceva plaje frumoase de cautat. Multumim si vacante frumoase.

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
Puteți evalua ecoul:   FOARTE BUN -- BUN -- NU-MI PLACE [-1]
[punctaj crt ecou: 50 (pma.std) + 0 PMA1 (din 0 voturi)]
- webmaster
[30.09.15 07:41:26]
» mesaj pers

   Împreună cu continuarea sa, Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
  Publicitate    [18.06.18 10:29:04]  

SCRIE ECOU
Nu sunteți autentificat/ă, nu puteți scrie sau trimite ecouri

AVEȚI cont pe AFA? — vă puteți autentifica mai jos

UTILIZATOR
PAROLA

Dacă nu mai tineți minte numele sau parola - folosiți facilitatea "Recuperare date cont"

Nu aveți cont pe sait? — vă puteți crea rapid unul: click aici---
1. PMA = Puncte Mulţumire-Apreciere = sistem de notare a contribuţiilor la informarea comunităţii. Vezi detalii aici
Alte impresii din această destinaţie:
NOTĂ: Membrii AmFostAcolo beneficiază de oferte speciale pentru această destinaţie - Solicită o ofertă personalizată
 
POZE ATAȘATE ARTICOLULUI
Vezi fotografiile în versiunea ptr telefon sau tabletă

[11] foto. Click pe poze pentru a le mări

P01 [SEP-2015] Kologria beach la jumătatea lui septembrie -- foto by <b>ebirsan</b> [uploaded 27.09.15] - <span class="allrVotedi" id="av675323">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv675323"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=675323">Şterge vot</a></div><span id="v9675323" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(675323)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f675323Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e675323MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P01 [SEP-2015] Kologria beach la jumătatea lui septembrie
foto ebirsan [27.09.15]
# [50 PMA, +BONUS]

P02 [SEP-2015] Agridia beach la jumătatea lui septembrie -- foto by <b>ebirsan</b> [uploaded 27.09.15] - <span class="allrVotedi" id="av675324">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv675324"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=675324">Şterge vot</a></div><span id="v9675324" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(675324)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f675324Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e675324MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P02 [SEP-2015] Agridia beach la jumătatea lui septembrie
foto ebirsan [27.09.15]
# [50 PMA, +BONUS]

P03 [SEP-2015] Destenika & Tristinika beaches la jumătatea lui septembrie -- foto by <b>ebirsan</b> [uploaded 27.09.15] - <span class="allrVotedi" id="av675325">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv675325"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=675325">Şterge vot</a></div><span id="v9675325" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(675325)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f675325Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e675325MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P03 [SEP-2015] Destenika & Tristinika beaches la jumătatea lui septembrie
foto ebirsan [27.09.15]
# [50 PMA, +BONUS]P04 [SEP-2015] Zougrafu beach la jumătatea lui septembrie -- foto by <b>ebirsan</b> [uploaded 27.09.15] - <span class="allrVotedi" id="av675327">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv675327"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=675327">Şterge vot</a></div><span id="v9675327" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(675327)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f675327Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e675327MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P04 [SEP-2015] Zougrafu beach la jumătatea lui septembrie
foto ebirsan [27.09.15]
# [50 PMA, +BONUS]

P05 [SEP-2015] Zougrafu beach la jumătatea lui septembrie -- foto by <b>ebirsan</b> [uploaded 27.09.15] - <span class="allrVotedi" id="av675328">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv675328"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=675328">Şterge vot</a></div><span id="v9675328" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(675328)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f675328Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e675328MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P05 [SEP-2015] Zougrafu beach la jumătatea lui septembrie
foto ebirsan [27.09.15]
# [50 PMA, +BONUS]

P06 [SEP-2015] Platania beach la jumătatea lui septembrie -- foto by <b>ebirsan</b> [uploaded 27.09.15] - <span class="allrVotedi" id="av675331">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv675331"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=675331">Şterge vot</a></div><span id="v9675331" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(675331)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f675331Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e675331MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P06 [SEP-2015] Platania beach la jumătatea lui septembrie
foto ebirsan [27.09.15]
# [50 PMA, +BONUS]

P07 [SEP-2015] Areti beach la jumătatea lui septembrie -- foto by <b>ebirsan</b> [uploaded 27.09.15] - <span class="allrVotedi" id="av675332">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv675332"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=675332">Şterge vot</a></div><span id="v9675332" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(675332)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f675332Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e675332MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P07 [SEP-2015] Areti beach la jumătatea lui septembrie
foto ebirsan [27.09.15]
# [50 PMA, +BONUS]

P08 [SEP-2015] Bahia beach la jumătatea lui septembrie -- foto by <b>ebirsan</b> [uploaded 27.09.15] - <span class="allrVotedi" id="av675334">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv675334"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=675334">Şterge vot</a></div><span id="v9675334" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(675334)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f675334Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e675334MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P08 [SEP-2015] Bahia beach la jumătatea lui septembrie
foto ebirsan [27.09.15]
# [50 PMA, +BONUS]

P09 [SEP-2015] Toroni beach la jumătatea lui septembrie -- foto by <b>ebirsan</b> [uploaded 27.09.15] - <span class="allrVotedi" id="av675336">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv675336"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=675336">Şterge vot</a></div><span id="v9675336" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(675336)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f675336Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e675336MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P09 [SEP-2015] Toroni beach la jumătatea lui septembrie
foto ebirsan [27.09.15]
# [50 PMA, +BONUS]

P10 [SEP-2015] Porto Carras la jumătatea lui septembrie -- foto by <b>ebirsan</b> [uploaded 27.09.15] - <span class="allrVotedi" id="av675338">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv675338"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=675338">Şterge vot</a></div><span id="v9675338" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(675338)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f675338Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e675338MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P10 [SEP-2015] Porto Carras la jumătatea lui septembrie
foto ebirsan [27.09.15]
# [50 PMA, +BONUS]

P11 [SEP-2015] Neos Marmaris la jumătatea lui septembrie -- foto by <b>ebirsan</b> [uploaded 27.09.15] - <span class="allrVotedi" id="av675340">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv675340"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=675340">Şterge vot</a></div><span id="v9675340" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(675340)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f675340Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e675340MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P11 [SEP-2015] Neos Marmaris la jumătatea lui septembrie
foto ebirsan [27.09.15]
# [50 PMA, +BONUS]

[11] foto . Click pe oricare pentru a le mări
  CĂUTARE
Căutați un hotel, sau o stațiune sau un user? Tastați primele 4-5-6 litere mai jos și apăsați CAUTĂ DESTINAȚIE
Șir de căutare
Pentru a căuta orice altceva, în stilul în care căutaţi cu Google, folosiți căsuta de mai jos:
Căutare (text) în sait:

        [C] 2008-2018 AmFostAcolo.ro

[C] Copyright 2008-2018 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată

pagină generată in 0.190510988235 sec