ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 13.11.2012
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: Radauti
ÎNSCRIS: 24.01.11
STATUS: SENATOR
DATE SEJUR
JUL-2012
DURATA: 1 zile
cuplu fara copii
2 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 11 MIN

Katakalon & Olympia - Plimbare in gradina zeilor...

Ilustrație video-muzicală
TIPĂREȘTE URM de aici

Ziua 6 – Luni 30 Iulie 2012 - Katakolon – 08:00 – 13:00

Introductzione

Mi-am cam iesit din mana, cu povestile astea despre croaziera (vezi impresii), dar ma gandesc ca informatii despre unele porturi si despre ce se poate face pe acolo, pot interesa pe cei care vor ajunge in aceleasi locuri (stiu ca mie unul mi-au sarit capacele incercand sa gasesc cat mai multe detalii). D’aia, am sa va mai plictisesc cu inca un review, de data asta despre Grecia.

Prima data-n Grecia.

Mi-e si frica sa ma apuc sa vorbesc despre Grecia, deoarece stiu ca sunt multi iubitori de Grecia pe AFA, si trebuie sa ma port cu manusi si mare atentie (probabil in acelasi fel in care ar trebui sa ma port cand as incerca sa flirtez cu iubita sau amanta altuia) :) Sper sa nu fiu prea mitocan.

Incerc sa-mi amintesc care a fost primul meu contact cu Grecia. La un contact constient, ma refer, deoarece Romania a fost influentata foarte mult de cultura greaca (si aici ma gandesc in special la obiceiurile religioase pe care le-am adoptat de la ei) – iar obiceiuri si traditii care sunt in esenta grecesti, eu le-am vazut intai si-n primul rand ca fiind ale noastre. Stiu ca a fost un mic soc, cand mi-am dat seama cat de mult am preluat, adaptat (si continuat) de la ei.

Primul meu contact constient cu Grecia - a fost cu scrisorile unui grec, coleg de facultate al mamei si care stia romaneste. Am uitat cum il chema, ceva cu T..., tata pe de alta parte avea o frantuzoaica... ceva cu M... (un nume frumos). Ce imi amintesc din scrisorile grecului si filiera elena, era culoarea cernelei pe care o folosea (o culoare pe care nu am vazut-o nicaieri altundeva) si atentia pentru caligrafie. Niciodata nu m-a interesat continutul (cred ca nici macar nu stiam sa citesc), dar din punct de vedere estetic, pe langa faptul ca veneau de departe dintr-un loc plin de mister, acele scrisori erau o minunatie. De aici, una calitate timpurie atribuita grecilor de catre mucos subsemnatul – “dragostea de frumos”. Lucruri frumoase, venite de departe.

Cand am mai crescut, au urmat cateva filme cu Anthony Quinn. Pentru mine (si probabil pentru multi) el era Grecul. Nu mica mi-a fost mirarea, cand i-am citit recent biografia si am aflat ca e de fapt mexican-american, cu stramosi azteci si irlandezi :) Pe langa filmul Zorba, un film de-al lui Anthony Quinn care mi-a placut foarte mult a fost “A Dream of Kings” - 1969. L-am vazut cu multi ani in urma si inca il am in memorie. Din Zorba, am aflat despre “dragostea pentru viata” a grecilor, dar si despre “za ways of any small village”.

Dragostea asta pentru viata, provoaca un fel de sentiment de vinovatie comunitara, care trebuie reprimat cu fanatism.

Filozofeala asta de doi lei, m-a adus la Platon, si Legendele Olimpului. Ca sa vezi!

Platon cu ale lui teorii despre dragoste (mai putin mentionat fiind faptul ca e vorba de dragoste pederasta) – care probabil ca au dat nastere si unor stereotipuri recente de genul: “My ass is itching, is there a Greek around? ”. :))

Iar Legendele Olimpului (de ce oare o considera o carte pentru copii?), un fel de Biblie alternativa, plina de aventuri, crime, gelozii, relatii ierarhice, si alte povesti care te arunca destul de departe de Capra cu trei iezi si Pupaza din tei.

In concluzie si pe scurt, parerea care mi-a fost construita despre acest popor, e a unui popor iubitor de viata si de frumos, care se simte vinovat de “libertatile” si “bucuriile” clasice, de care in adancul sufletului, nu a reusit inca sa se descotoroseasca.

Langa toate astea, sa adaugam frumusetile naturale, vanatoarea de plaje salbatice si linistea (aparenta) a vietii de la tara si avem imaginea completa.

Gata! Stiu! Am aberat destul :) Sa trecem la lucruri mai serioase.

Katakalon

E un mic sat, cu un port destul de mare. Cred ca e mai mare portul, decat satul. :) E un sat format dintr-o singura strada principala cu vreo 600+ de locuitori. Daca nu vreti sa mergeti pana-n Olympia, e bun pentru leneveala. Ma gandesc ca se gaseste si o plaja prin apropiere. Foarte multi pasageri au plecat pe jos, cu prosoape de la vapor la ei... la o baie-n mare.

Pentru a ajunge la Olympia, am folosit firma Katakolon Express. Trebuie facuta rezervare din timp, de pe pagina lor si nu trebuie platit nimic inainte.

Folositi formularul de pe siteul lor, dar asteptati sa primiti confirmarea, prin email. Daca nu ati primit confirmarea, mai scrieti-le odata, deoarece siteul da uneori rateuri. O calatorie dus-intors pana la Olympia, costa 20 de euro de persoana, si vor astepta si pleca, in functie de vasul de croaziera.

Autoritatile portuare, le cer sa aiba o lista cu numele turistilor pe care-i iau. Si-i lasa sa mearga cu autocarul pana langa vas. Sunt doua dockuri la Katakolon, iar pe siteul lor va explica unde gasiti autocarul, in functie la care dock va acosta vaporul. Nimic complicat. Nu-i puteti rata.

In mod normal nu au voie sa ia altii pasageri, decat cei pe care-i au in lista. De acee e important sa aveti rezervare.

Am ajuns destul de repede si din nou am iesit printre primii. Cred ca pe la 8 fara 10 eram langa autobuz. La autobuz, patronii (cred ca erau patronii), un el si o ea– sot, sotie si un sofer. Ea sigur grecoaica (Maria parca o chema) el cred ca era strain. E posibil, sa fi fost si grec trait prin afara, deoarece vorbea foarte bine engleza – accent american.

In mod normal, nu ar fi trebuit sa astepte prea mult - dupa cum si isi fac reclama pe site. Am luat loc pe o banca, pana vin si ceilalti de pe lista. Ailalti au ajuns destul de greu – iar barbatul, tot ii zicea Mariei sa plecam, sa nu mai asteptam. Ea, statea cu tablia aia de la Katakolon Express si nu vroia sa plece. Nu ne stransesem foarte multi!

Pana la urma a aparut si grupul pe care-l aveau in lista si-l asteptau. De aceea nu-mi place-n grup – trebuie sa stai sa astepti dupa fiecare. Cat timp asteptam, au mai venit cativa si au intrebat daca pot urca, dar au fost refuzati, deoarece nu aveau rezervare. Pana la urma, Maria a luat si cativa fara rezervare... dar i-am simtit ca aveau putina frica. Nu i-a controlat insa nimeni si nu au fost probleme.

Ceva s-a sictirit cu al ei sotior, dar l-a tinut din scurt si nu l-a lasat sa faca ce vrea el. El probabil tinea mai tare la reputatia firmei, ea mai tare la lovele :)) Mai incolo s-au impacat. Eu cu a mea “jumatate”, urmaream meciul lor inabusit, de la categoria seniori. Tot sotioara a fost cea care a observat ca au verighete si a banuit ca-s sot, sotie... de aia merg pe mana ei.

Pe la 8:30 am plecat inspre Olympia, care se afla la o distanta de 37 de km (cred) de Katakalon. Cei de la Katakolon Express, garanteaza, ca te aduc la vapor inapoi la timp. Iti spun orele, cand sa te prezinti pentru intoarcere. Deoarece au intarziat putin dimineata, au lasat durata de vizita putin mai lunga.

Barbatul a inceput sa vorbeasca la microfon si sa prezinte fel de fel de informatii, iar Maria a fost de a adunat banii si ne-a dat niste actibilduri, ca sa ne recunoasca la intoarcere.

El a fost foarte bun ca ghid. Ne-a spus printre altele ca sunt multe cuvinte grecesti, pe care le folosim – fara macar sa stim. De exemplu “Microscopic” – cum e si orasul Katakolon, din care am iesit foarte repede.

Ce-mi mai aduc aminte din ce a zis:

-Grecia isi iubeste turistii, au facut o politie pentru turisti – un fel de “politie turistica”, careia turistii i se pot adresa in caz ca au plangeri

-au visat sa aiba cea mai puternica flota din lume, de aceea nu-i taxeaza pe detinatorii de vapoare, vase... etc.

-zona Katakolon, e o zona in general agricola. Am trecut si pe langa cateva camioane incarcate cu rosii – care cica vor fi in ziua urmatoare pe tarabele din Atena.

-la un semafor, erau “gypsies” la cersit. O femeie si niste copii. A subliniat destul de apasat ca sunt “Greek Gypsies” si nu sunt veniti din alta parte. In perioada culesului, culeg, portocale, masline etc. Barbatii in general beau si trimit femeile si copii la cersit, in off season. Aici, toti cei din autocar sarisera la fotografiat... majoritatea erau americani (banuiesc datorita si faptului ca Rick Steves ii recomanda pe astia de la Katakalon Express in una din cartile sale) si li se paruse tare interesant ca vad Gypsies.

-a mai dat unele date istorice despre Olympia, ce temple sunt, stadionul, cum se adunau grecii odata la 4 ani pentru jocurile olimpice... etc.

-i-a mai amintit si pe “gardienii”, care stau prin siteul arheologic si care folosesc niste fluiere cand ii vad pe turisti catarandu-se pe pietre.

-ne-a aratat si sistemul de irigatii – niste tunuri de apa, pe niste turnuri de fier.

-cam atat imi amintesc. In scurt timp, am ajuns si la Olympia.

Olympia

Un alt oras foarte mic.

Aici sunt trei lucruri importante:

1. Siteul arhelogic

2. Muzeul arhelogic, aflat in apropiere

3. Shopping prin Olympia – au o strada principala cu diferite magazine si taverne.

Din parcarea unde vin autocarele in cateva minute se ajunge la Siteul Arhelogic. Cateva cuvinte despre Siteul Arheologic, luate de la Wikipedia:

“Olympia, un oraș în Grecia antică, în Elis, este cunoscută ca loc de desfășurare a Jocurilor Olimpice în perioada clasică, comparabile în importanță cu Jocurile Pitiene ținute la Delphi. Ambele jocuri se desfășurau în fiecare olimpiadă (la fiecare patru ani), Jocurile Olimpice datând din cel mai târziu 776 î. C... La sfârșitul secolului IV, împăratul Teodosie le-a abolit.

Olympia este cunoscută și pentru statuia sa imensă a lui Zeus, statuie făcut din fildeș și aur, una dintre Cele Șapte Minuni ale Lumii, făcută de Phidias. A fost găzduită de templul lui Zeus, foarte aproape de o clădire imensă, care se consideră că a fost atelierul lui Phidias, în care acesta a creat statuia (ulterior atelierul a fost transformat într-o basilică creștină, în prezent ruinată).

Excavările din împrejurimile templului, conduse de cele mai multe ori de arheologii germani la sfârșitul secolului XIX, au ajutat și la descoperirea statuii lui Hermes de Praxiteles și a stadionului, unde se desfășurau întrecerile sportive.

Situl arheologic Olympia a fost înscris în anul 1989 pe lista patrimoniului cultural mondial UNESCO. ”

Siteul Arheologic

Statuia lui Zeus din Olimp – una dintre cele 7 Minuni ale lumii antice – capodopera lui Phidias - era facuta din lemn, si acoperita cu placi de fildes si aur. Foarte putine urme ale acestei statui au mai ramas.

Primul lucru pe care-l veti observa in siteul arheologic (mai ales daca vizitati in cursul lunilor de vara) este galagia! Cei care nu locuiesc in zone cu clime mediteraneene nu sunt obisnuiti cu o astfel de galagie. E vorba de cantecele insectei Cicada. Ele stau prin copaci... si fac o harmalaie de nedescris. Deoarece sunt destui de multi copaci prin siteul arheologic, concertul este destul de strident.

Siteul arheologic este destul de intins si este inchinat lui Zeus. Era un pamant sacru, iar aici se adunau grecii la fiecare 4 ani, pentru a concura in intreceri sportive. Doar barbatii aveau voie sa intre si toti concurau dezbracati.

In siteul arheologic – care este destul de intins, veti gasi multe ruine. Templul lui Zeus, in care era statuia lui Zeus, era cea mai impozanta cladire, era in centru, si erau mai multe cladiri auxiliare imprejur.

Mi s-a parut interesant acest concept, de a veni in casa zeilor, de a uita de toate animozitatile de peste ani, si de a concura in mod fairplay. Si astazi, flacara jocurilor olimpice este aprinsa in acest loc.

Am vizitat majoritatea cladirilor, dar majoritatea sunt doar ruine. Stadionul, era in mijlocul a doua dealuri, care puteau primi in jur de 50 000 de spectatori. E frumoasa plimbarea si sentimentul de a te plimba prin locuri sacre, dar siteul arheologic, nu are in prezent ceva cu care sa te dea pe spate. Trebuie sa-ti folosesti imaginatia pentru a reconstrui vechea casa a zeilor.

Mult mai interesant mi s-a parut muzeul... care e foarte bine pus la punct si care nu cred ca trebuie ratat.

Am cumparat bilet combo – Sit Arhelogic + Muzeu, care a costat 9 euro. Doar intrarea la Muzeu, sau Sit Arheologic e de 6 euro, fiecare.

Casa de bilete, o gasiti dupa ce treceti podul. Nu o puteti rata.

Muzeul Arheologic

Detine in special statui si obiecte gasite in Olympia.

In special doua statui, sunt atractiile principale, fiecare cu camera ei:

1. Statuia lui Nike din Paionios – din sec. 5 i. hr., dedicata lui Zeus, de catre Naupaktieni dupa victoria lor aspura Messienilor – o prezinta pe zeita Victorie, Nike, zburand.

2. Statuia lui Hermes, cu Dionis in brate. Facuta in sec 4. i. hr., de Praxiteles din marmura de Parian.

Asta mi s-a parut si mie, cea mai frumoasa, datorita mai ales si calitatii marmurei. In siteul arheologic, majoritatea coloanelor, sunt facute din piatra obisnuita. Lipsesc coloanele de marmura si opulenta care am gasi-o la Constantinopole sau Roma.

Un alt lucru foarte interesant mi s-au parut lucraturile in metal. Foarte multe coifuri, armuri, scuturi etc. Pana acum nu am mai vazut o colectie de metale asa de bine pusa la punct. Unul dintre cele mai importante exponate din aceasta colectie este Coiful lui Miltiades – generalul care i-a invins pe persi la Marathon.

In cea mai mare camera a muzeului, sunt adapostite si grupurile statuare care ornau fatadele Templului lui Zeus. Sunt similare cu "Elgin Marbles" de la British Museum, dar din nou, calitatea marmurei, mi s-a parut inferioara celei de la British.

Mai multe informatii gasiti si pe pagina muzeului unde puteti viziona si un ebook, foarte bun despre muzeu, cu multe poze si informatii.

Muzeul nu este foarte mare si nu va ia foarte multe sa-l vizitati.

Fotografiera fara flash este permisa. Un lucru interesant privind fotografiere, la Statuia lui Hermes, poti face poza doar statuii, nu ai voie sa te pozezi cu statuia. E prima data cand intr-un muzeu intalnesc o astfel de regula :)

Shopping in Olympia

Dupa ce am terminat si cu muzeul, ne-am plimbat si prin orasul Olympia... la cumparaturi. Foarte multe magazine cu suveniruri cu chinezisme grecesti. Destul de interesante magazinele.

Au peste tot preturile afisate, dar se targuiesc mai abitir decat turcii. Nu ma asteptam. Deci daca sunteti acolo, targuiti-va, chiar daca au pretul afisat.

Drept amintire mi-am cumparat un coif... desi a fost destul de greu de carat :)

Impresia mea despre shoppingul la greci: Targuiti-va, targuiti-va, targuiti-va! :))

Intoarcerea la vapor a decurs fara alte peripetii. In curtea unui grec, erau doi palicarii... la o bere, care cand m-au vazut ca-i fotografiez, m-au chemat si pe mine...

Mi-ar fi placut sa nu-i dezamagesc... dar cred ca ramane pe alta data.

Am sa mai aburesc prin poze...

Ma duc sa bag un sirtaki. Yia sas!!


[fb]
---
Trimis de TraianS in 13.11.12 13:10:48
Validat / Publicat: 13.11.12 15:10:05
INFO ADIȚIONALE
  • A fost prima sa vizită/vacanță în GRECIA
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 7868 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

23 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (TraianS); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 In apropiere de Katakalon. Small village - easy life.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 40700 PMA (din 43 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

23 ecouri scrise, până acum

Admin
[13.11.12 15:23:41]
»

Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.

TraianSAUTOR REVIEW
[13.11.12 17:59:44]
»

Rog un webmaster sa ataseze urmatorul clip:

http://www.youtube.com/watch?v=zCNFoM_FTO0

Mersi.

---

Rezolvat.

johnnyredlabel † CONS. ONORIFIC AFA / GRECIA
[14.11.12 06:23:30]
»

Si daca tot s-a nimerit sa fiu eu cel cu superbonusul, am sa va amintesc ce scrie pe piatra funerara a lui Nikos Kazantzakis: Nu ma tem de nimic. Nu nadajduiesc nimic. Sunt liber.

Multumim pentru review si muzica!

abancor
[14.11.12 09:01:29]
»

Sigur sîntem mai mulţi: şi pentru mine Quinn era "Grecul". Prima dată l-am văzut în rol de grec în A Greek Tycoon, unde juca un personaj inspirat de Onassis. La un amic, care avea video (aveam 8 - 9 ani, era prin 87 - 88).

Ce înseamnă să fii prea mic! Dacă aş fi prins Kojak la TV poate aş fi luat drept grec chiar un grec, nu un aztec Aşa, kojak a rămas doar un nume pentru bomboane pe băţ.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
johnnyredlabel † CONS. ONORIFIC AFA / GRECIA
[14.11.12 16:46:43]
»

@abancor: Aici gresesti. Eu l-am prins pe Kojak, insa grecul a ramas si pentru mine tot Anthony Quinn!

Costi
[14.11.12 18:39:39]
»

@johnnyredlabel:

Kojak ăsta de care vorbiţi se numea, pe numele lui adevărat, Telly Savalas şi era naşul actriţei Jennifer Aniston (Anistonopoulos, de fapt).

Nu-l înţeleg însă pe abancor. Eu am văzut "Zorba grecul" la începutul anilor '70, în timp ce Kojak a rulat la TVR spre sfârşitul anilor '70, începutul anilor '80 (serialul a fost produs între 1973-1978), dar a fost reluat pe diferite canale după '90.

Numele de "kojak" dat (la noi) bomboanelor pe băţ vine de la faptul că personajul interpretat de Savalas (detectivul Kojak) umbla mereu cu o astfel de bomboană în gură, pentru că se lăsase de fumat. Primele astfel de "bomboane" au apărut prin pieţe în anii '80, făcute din zahăr ars şi vândute de ţigani.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
johnnyredlabel † CONS. ONORIFIC AFA / GRECIA
[14.11.12 20:02:57]
»

@Costi: Ca de obicei, Costi, esti foarte concret si la obiect. Asa este, exact cum spui tu, mai putin stiam faptul ca Telly Savallas a fost nasul lui JA. Acum cateva zile chiar a rulat pe TCM un film cu el si Lee Marvin, Duzina de ticalosi... Frumos!

Admin
[14.11.12 20:32:18]
»

@cei-vizaţi: oameni buni, discuţiile despre filme se pot duce pe forum. Aici discutăm despre Peloponez, aţi uitat?

Alte subiecte *pot* fi, bineîneţeles, atinse, colateral, pentru îmbogăţirea "conturului" turistic; cu condiţia - evidentă - de a nu se se deturna discuţia de la subiectul iniţial...

abancor
[14.11.12 22:14:51]
»

Scuze că prelungesc off-topicul, dar sînt dator un răspuns.

Apropo de filme cu Quinn şi Kojak şi greci: primul film cu Quinn pe care l-am văzut a fost unul şi acelaşi cu primul film despre un grec văzut de mine, anume A Greek Tycoon. Ulterior am văzut şi Zorba. Iar Kojak, niciodată. De aceea zic că şi pentru mine Quinn a reprezentat Grecul. (Şi văd că şi pentru cei care l-au văzut mai întîi pe Savalas.)

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
dana2104
[14.11.12 22:57:37]
»

Pacat ca nu pot vota de mai multe ori...

Povestirea ta m-a facut sa ma "teleportez" pentru cateva minute in "gradina zeilor" si pentru asta iti multumesc.

TraianSAUTOR REVIEW
[15.11.12 21:37:05]
»

Mie mi se pare interesanta discutia asta despre filme, cum le-am inteles fiecare, perioada in care le-am vazut si in ce masura au afectat perceptia pe care o avem despre o anume tara.

Vorbind de Kojak... nici eu nu l-am prins in mod direct. Eram prea mic... Stiu insa ca de mic imi era frica de un anume "Cogea". Era un fel de Bau Bau... pentru mine.

-Nu te du acolo, ca te prinde "Cogea"! etc.

Niciodata nu am inteles de unde si pana unde cu "Cogea" asta, deoarece ceilalti copii aveau alti zmei, si mume ale padurii...

Mult mai tarziu, am facut legatura si am realizat ca era vorba de "Kojak" pe care probabil l-am prins la TV si de care probabil nu eram prea atasat, de au ajuns ai mei sa-l foloseasca pe post de Bau Bau...

Nu stiam de bomboanele pe bat.

Cu Kojak, nu am vazut nici eu un film cap coada (iar daca le-oi fi vazut, probabil eram prea mic si ma umfla plansul)... iar cele cu Quinn le-am vazut in reluare.

Filmele lui au contat foarte mult la modul cum e vazuta si perceputa Grecia in lume.

Nu intotdeauna aceasta imagine creata de Holywood, este cea reala, dar cred ca-n cazul lui Quinn, pana si Grecii sunt mandrii cu el... Adica sper...

@johnnyredlabel

Foarte bun ecoul. Multumesc. Sper sa ma reapuc si eu sa citesc o carte de a lui Nikos Kazantzakis, cat de curand.

@dana2104

Mersi Ma bucur daca am reusit acest lucru.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
Costi
[15.11.12 22:07:35]
»

@TraianS:

Dragul meu, să ştii că în legătură cu "Cogea", te înşeli şi asta mă surprinde...

"Cogea" e un cuvânt mult mai vechi, vine din turcă:

dexonline.ro/definitie/cogea

În perioada interbelică a existat un român cunoscut sub numele Gogea Mitu, numit aşa tocmai pentru că era uriaş.

De la el se trage şi expresia gogeamite.

Întâmplător, acum câteva zile am văzut un reportaj pe Antena 3 despre personajul respectiv, al cărui nume real era altul.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
TraianSAUTOR REVIEW
[15.11.12 22:13:10]
»

@Costi:

Stiu si de "cogeamite" si am auzit si de Gogea Mitu. Dar nu cred ca despre el era vorba. Sa spun drept, pe Kojak il vad destul de infricosator si acuma

Va trebui insa sa lamuresc aceasta problema cu ai mei, ca sa scap de orice dubii, once and for all

johnnyredlabel † CONS. ONORIFIC AFA / GRECIA
[16.11.12 05:55:15]
»

@TraianS: Mie Kojak nu-mi producea nici un fel de teama, ba, dimpotriva, era un tip care-i prindea mereu pe aia raii! Din ce -mi amintesc, bomboanele cu bat pe care le rontaia era din cauza ca voia sa nu fumeze (poate Costi, ca e mai mare, isi aduce aminte mai bine). Si mai era un ajutor de-al lui, Stavros, un grec mai dolofan, care era chiar haios... Hai ca ne prinde iarasi Admin si ne trimite pe blog

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
Alex_Macedo
[21.11.12 07:49:57]
»

În sfârşit, a aparut şi rubrica Articolul săptămânii sau... whatever. Important este că aşa am ajuns să-ţi citesc review-ul şi evident să întregesc şirul votanţilor!

Ca întodeauna... (chiar dacă sună ca un clişeu prăfuit):

Bravos, Trăienel!

gettutza
[21.11.12 09:17:14]
»

@TraianS: Felicitări, review-ul tău a fost votat articolul săptămânii.

TraianSAUTOR REVIEW
[21.11.12 18:40:42]
»

@Nea Alex

Mersi ca ai dat un ochi pe aci Sper ca ai trecut cu bine peste "problemele" care te-au tinut departe de AFA si ai sa ne repornesti (ca sa nu zic oparesti) neuronii cu un review... sau poate o critica de film... cat de curand

@gettuza

In cazul de fata meritul este al Greciei Nu ma astept sa mai prind vreun "articolul saptamanii" curand. Am sa ma bucur cat mai tine

Multumesc de ecou.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
le_maitre
[04.12.12 10:40:10]
»

Mes hommages, monsieur Traian! Alte comment-uri is de prisos din partea-mi! La mai multe plimbarici!!!

TraianSAUTOR REVIEW
[05.12.12 09:02:27]
»

Maestre, multam de vizita!

I hear through the grapevine, ca te-ai dat in barci prin Veneto.

Asteptam les impresiones si les fotografiones...

le_maitre
[05.12.12 09:49:04]
»

@TraianS:

Hi, hi, hi... chiar m-am dat în bărci, altceva nu prea am făcut. A fost o mini-mini-excursie extrem de relaxată, în Veneţia doar ne-am plimbat pe străzi, pieţe, plus cu vaporetto de două ori, am negociat la sânge pentru o gondolă - plimbărică de 35 minute, toată vizita noastră ţinând preţ de doar câteva ceasuri.

Am căutat să o "simţim" în primul rând, urmând ca la o a doua vizită să o studiem în amănunt, astfel încât avizul meu turistic pe această destinaţie nu ar fi relevant.

De scris aş scrie despre cazarea din Verona, asta chiar poate ar ajuta vreun coleg de-al nostru în stabilirea locului de nani în oraşul iubirii shakespeariene.

În schimb, aşa cum îi relatam colegei noastre dragi şi pline de şotii "Emsiema", parcă aş încărca ceva "pozne" din Veneto, ar fi fun, poate mi le vede Milady, i se face milă şi-mi aduce Moşu' vreun teleobiectiv.

Restecpa! (copyright Ali G)

P. S. Ca să nu fiu off-topic de tot, subliniez că P18 şi P19 sunt "jmechere" rău.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
MCM
[07.12.12 17:00:30]
»

@le_maitre: ha, te-am prins, iar ma barfesti pe la prieteni )

Crezi ca o cafelutza si-un masaj, l-ar impresiona pe mosul vostru sa dubleze cadoul teleobiectivistic?

In apararea mea, pt off topic, spun ca stau si astept pozele lu' Traian de la muzeu

le_maitre
[07.12.12 20:04:26]
»

@MCM:

Eşti incorigibil de omniprezentă şi omniscientă! Plusez şi eu cum pot, încercarea deces n-are

webmasterX
[29.10.17 10:23:32]
»

Mutat, la reorganizare, în rubrica «Descoperă Olympia [Archea Olimpia]» (nou-creată, între timp, pe sait)

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
6 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
abancor, Alex_Macedo, dana2104, gettutza, le_maitre, MCM
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Olympia [Archea Olimpia]:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.64155507087708 sec
    ecranul dvs: 1 x 1