18474 
nu sunteţi logat. - LOGIN
Descoperă Peloponezul

ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN:
28.03.2011
DE
Avatar florinbad
--- M ---
vârsta 40-50 ani
DIN Răzvad [DB]
înscris/ă în 31.03.10
MEMBRU: PREMIUM
DATE SEJUR
JUL-2010
DURATA: 1 zile
TIP: FAMILIE CU COPII
"ECHIPA" A INCLUS:
ADULŢI: 2
+ COPII: 1 -- varsta: 11

GRAD SATISFACŢIE:
SERVICII:
----  
 
[Nu sunt în masură să mă pronunț]
CAZARE [camere etc]:
----  
 
[Nu sunt în masură să mă pronunț]
BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
----  
 
[Nu sunt în masură să mă pronunț]
CADRUL NATURAL
100 %
 
Încântat, fără reproș
DISTRACŢIE / RELAXARE
----  
 
[Nu sunt în masură să mă pronunț]

NOTA MEDIE rez.:
10.00
 
OBS: Spre deosebire de GRADUL de SATISFACŢIE (care se selectează de autor si se exprimă in procente, 0 - 100 %), MEDIA se calculeaza AUTOMAT, ca notă de la 1 (foarte slab) la 10 (excelent)
Autorul ar RECOMANDA această destinaţie unui prieten sau unui cunoscut

   

NEMEA - o destinatie putin cunoscuta


 Ilustrație muzicală - fond sonor/video consultare impresii:
Vangelis- To the Unknown man

(vezi postarea anterioara cu EPIDAUR - ASCLEPIOS un medic nonconformist )

In ziua plecarii din Tolo, receptionera hotelului mi-a spus ca voi gasi benzina doar pe drumurile principale (intre timp, nu se mai gasea motorina). Am alimentat cu benzina la iesirea din Argos, apoi tule-o spre Nemea. Chiar in apropierea localitatii, m-am trezit in spate cu un autocar care era gata-gata sa se urce pe mine. Desi mergeam cu 110-115 la ora, imi dadea flash-uri sa ma dau la o parte fiindca se grabea baiatul. Ghiciti ce autocar era: cu numar de Bucuresti si cu o coala A4 lipita de parbriz: Bucuresti-Zakinthos.

Situl arheologic se afla in localitate iar stadionul se afla in afara localitatii. Veti vedea inscriptiile bilingve (greaca-engleza), de culoare maro cu scris alb, care va vor indruma foarte usor spre obiectivele respective. Am oprit in parcarea micuta, alaturi de doua masini din Germania si una din Ungaria. Am luat bilete, 4 euro de persoana, bilet care include vizitarea muzeului, sitului si stadionului. Repet, copii au gratuitate. Va mai aduc aminte si de program: 8:00 - 15:00.

Nemea nu era un oras propriu-zis, dar, precum Olympia, avea un sanctuar al lui Zeus si era un loc de întâlnire pentru jocurile panhelenice (sunt patru categorii de jocuri panhelenice: Jocurile Olimpice, Jocurile Nemeane, Jocurile Pythiane, Jocurile Isthmice). Jocurile nemeane au fost fondate în anul 573 î. Hr. si aveau loc la fiecare doi ani, intercalându-se, prin rotatie, cu jocurile de la Olympia, Delphi si Isthmia.

Deoarece site-ul a fost recent dezgropat de prof. Stephen Miller de la Universitatea Berkeley din California, turistii straini nu prea stiu de acest obiectiv turistic si de aceea acesta nu apare (înca) în anumite ghiduri turistice. N-o sa vedeti aici sculpturi spectaculoase ca la Olympia sau Delphi, dar acesta este unul dintre siturile preferate ale turistilor greci, cu un muzeu excelent, modern, care încearca sa ne ajute sa întelegem exponatele si ruinele, pâna ce acestea vor fi excavate complet.

Situl este foarte frumos, cu multi copaci, peluze si tufe de trandafiri, cu mese din marmura. Nemea se afla într-o vale fertila si este celebra în zilele noastre pentru vinul produs aici (vinul de Nemea).

In mod traditional, toata lumea stie ca aici Hercule l-a învins pe leul din Nemea (a carui piele nu putea fi strapunsa de lance sau sageti; ca sa-l omoare, Hercule si-a faurit o ghioaca, l-a ametit cu ea si apoi l-a sugrumat) si, drept multumire zeilor, a hotarât ca aici sa se organizeze jocuri în amintirea acestui eveniment. O alta legenda i-a luat locul, capatând în timp mai multa popularitate decât Leul din Nemea. Legenda spune ca jocurile au fost initiate de Cei sapte contra Tebei (de fapt sapte generali de armata, cu subordonatii lor cu tot, condusi de Adrastos), care au trecut prin Nemea în drumul lor de la Argos spre Teba, în cautare de apa. Aici au întâlnit-o pe Hypsipyle, doica lui Opheltes. Opheltes era fiul regelui Licurg si a reginei Euridice. Oracolul din Delphi a profetit ca copilul ar putea muri daca ar atinge solul înainte de a putea merge, asa ca doica l-a pus pe un pat de frunze de telina, în timp ce ea le arata grecilor unde se afla izvorul de apa. Copilul a fost muscat de un sarpe si a murit. Cei sapte, tulburati de moartea copilului, dar si datorita faptului ca oracolul local Amphiaraos a interpretat acest semn ca fiind nefast pentru campania lor împotriva Tebei, au hotarât sa organizeze jocuri funerare în onoarea lui, cu o coroana de telina drept premiu, salvând-o totodata si pe Hypsipyle de la moarte. Daca va intereseaza si primii câstigatori ai jocurilor, poftim de cititi:

Adrastos - calarie

Amphiaraos - saritura în lungime si aruncarea discului

Polynekes - lupte

Tydeas - box

Eteoklos - alergari

Laodokos - aruncarea sulitei

Parthenopeos - tragerea cu arcul

De-a lungul timpul, atât Micene cât si Argos s-au batut pentru suprematia asupra Nemeii. În anul 400 î. Hr. , Argos-ul a obtinut controlul asupra Nemeii iar jocurile au început sa aiba loc mai rar aici si mai frecvent în Argos. Profesorul Stephen Miller a reînviat aceste jocuri în 1996 (apoi în 2000,2004 si 2008), pentru a celebra redeschiderea stadionului, aflat pâna atunci într-o stare deplorabila.

Cum intrati în site, în partea dreapta aveti muzeul modern, micut, de zici ca este pavilionul administrativ al sitului sau casa de vacanta a vreunui bogatas. In fata aveti templul lui Zeus aflat în plin proces de restaurare iar în partea stânga aveti situl arheologic. In foaierul muzeului se afla câteva imagini vechi, aratând sanctuarul în diverse ipostaze, din 1766 pâna la secolul al 19-lea, inclusiv o schita a lui Edward Lear. Aceste ilustratii arata cum capiteliul uneia dintre coloane, desi starea ei pare foarte precara, nu s-a miscat timp de sute de ani, în ciuda cutremurelor din zona.

In sala principala, primul lucru care-ti atrage atentia este o fereastra mare, cu o uimitoare vedere asupra sanctuarului lui Zeus, în fata ferestrei tronând un model al asezarii asa cum arata ea în anul 300 î. Hr. , care face mult mai usoara imaginarea întregului ansamblu. Chiparosii pe care-i puteti vedea afara au fost plantati recent, încercând sa reproduca cât mai în detaliu "dumbrava sacra" din antichitate. La dreapta puteti vedea modelul stadionului.

In restul salilor veti vedea figurinele micute din bronz ale lui Opheltes (copilul mort al regelui) si statueta din teracota a unui baietel, cu o masca pe fata, considerat a fi, de asemenea, Opheltes. Sunt foarte multe ilustratii si explicatii cu privire la vechile jocuri, compuse din lupte, box, sarituri, alergari, aruncarea discului, cursele de cai. Mai puteti vedea blocul de start de la stadion, pastrat într-o stare foarte buna, exemplare de greutati pentru sarit (cu inscriptii pe ele; în timp ce sareau la lungime, atletii tineau aceste greutati în mâini) si un disc din fier, de 8.5 kg greutate.

Un scurt film video explica functionarea mecanismului de start al curselor. Cele mai multe informatii cu privire la vechiul Nemea provin de la artefactele aruncate în fântâni, dintre ele putându-se deosebi o hydra din bronz din sec al 6-lea î. Hr. , tinând în mâna capul Persefonei. În curte se afla multe piese de coloane, capiteluri, jgheaburi din ceramica si alte pietre provenite din jurul stadionului si din templu, precum si un capitel doric, provenit de la cladirea baii.

Din muzeu trecem prin gradina de trandafiri, de-a lungul unui traseu format din lespezi de piatra ramase de la diversele case, aflate de o parte si de alta, cu semne de gatit pe vetrele de foc. Traseul o ia la stânga, unde se poate vedea un mormânt medieval, tipic multor morminte gasite la Nemea. In partea nordica a drumului se afla ramasitele unei basilici crestine (sec 6 d. H.) ridicata peste o casa de oaspeti din sec al 4-lea î. Hr. , ale carei ruine se mai pot vedea sub basilica. Coborând treptele aflate lânga basilica, am intrat în cladirea baii, construita în ultima treime a sec al 4-lea î. Hr. , unul dintre sistemele de îmbaiat cele mai vechi cunoscute în lumea greaca si cea mai completa existenta pâna astazi. Camera este împartita în trei parti, fiecare cu patru cazi din piatra în care se îmbaiau sportivii, cazi plasate de la un capat la altul de-a lungul peretelui din spate. Crestaturile în forma de “V” permiteau apei sa curga de la o cada la alta (vedeti fotografiile). Aici am petrecut mai mult timp deoarece întreg asezamântul se afla sub protectia unui acoperis urias, iar racoarea acestuia ne permitea sa studiem mai atent ceea ce se afla în jurul nostru.

Am uitat sa va spun ca întreg situl se afla sub tutela Universitatii Berkeley, ale carei fonduri sunt folosite la renovarea întregului locas (în partea de jos a tablitelor explicative se specifica în clar contributia serioasa a Universitatii la refacerea întregului sit si a stadionului).

De la baie, am luat-o spre Templul lui Zeus, templu care a fost construit în anul 330 î. Hr. , pe locul unui templu anterior secolului al 6-lea. A fost construit în special din piatra de calcar si acoperit cu stuc alb pentru a-l decora si proteja. In partea din spate a naosului se cobora într-o cripta, care initial a avut sase trepte, trei din ele fiind vizibile si astazi. Scopul acestei cripte este neclar, putând fi, probabil, locul unui oracol local. Muncitorii care lucrau acolo ne-au interzis sa intram in cripta.

Statuia de cult lipsea deja atunci când Pausanius a vizitat Nemea, în secolul al 2-lea d. H. Altarul lui Zeus avea forma unui dreptunghi neobisnuit de lung si îngust, format din blocuri de calcar. Acesta a fost construit în sec. al 5-lea î. Chr si a fost mentionat de catre Pindar. Alaturi de templu se afla "Dumbrava Sacra" a chiparosilor. Noii chiparosi au fost plantati chiar în gropile antice prevazute pentru plantarea acestora.

La lucrarile de restaurare au fost refacute noua coloane. Ne-am nimerit acolo exact când muncitorii asamblau una din pietrele unei coloane, cu ajutorul unei macarale. Alte coloane au fost catalogate si pregatite pentru o eventuala restaurare, atunci când fondurile generoase vor permite acest lucru.

Situl este mult mai mare decât se poate vizita, însa vor mai trece destui ani pâna sa poata fi dezgropat si restaurat cu totul. Repet, o reconstituire de ansamblu puteti vedea în muzeu.

De aici, ne-am urcat în masini si apoi ne-am îndreptat spre stadion. Despre stadion chiar merita sa vorbim mai mult! Se stia de stadion, o parte din el era vizibil, însa alta parte a constituit o surpriza chiar si pentru echipa de arheologi deoarece în locul sau se afla un delusor. Delusor care a fost excavat cu grija, producând alta mare surpriza: în burta lui s-a descoperit singurul tunel de trecere spre stadion din întreaga Grecie complet conservat (la Olympia, daca va uitati la fotografiile de acolo, veti vedea doar o bucatica din bolta restaurata, lasându-va pe dumneavoastra sa va puneti imaginatia la încercare). Am strabatut si noi acest tunel intact, protejat în interior prin schele metalice, cale de vreo 50 de metri!

Stadionul, situat în mijlocul unei pâlc de pini, stejari si maslini, era conectat la sanctuar printr-un "drum sacru" (între stadion si sanctuar sunt cam 500 de metri).

Deasupra stadionului, pe marginea inferioara a dealului gasiti banci pe care puteti sta confortabil (si la umbra), contemplând arena si lasându-va imaginatia sa zboare spre cele mai vechi timpuri. La intrarea în tunel se afla vestiarul (apodyteria), unde sportivii se pregateau pentru concursuri. Vestiarul era dreptunghiular, cu coloane dorice pe trei laturi, sprijinind un acoperis de tigla, cu o curte deschisa, în centru. Aici, atletii îsi ungeau trupul cu ulei de masline.

Intrarea în tunel se afla în coltul din stânga a vestiarului. Ca arhitectura, este si una dintre cele mai vechi bolti din Mediterana (la sfârsitul sec al 4-lea î. Hr.). Se mai pot vedea graffiti-urile antice, unde sportivii care-si asteptau rândul, îsi scrijeleau numele (adaugând uneori lânga nume cuvântul “Kallos”, adica “frumos”). Stadionul este orientat de la sud la nord, cu capatul sudic construit în amfiteatrul natural format între crestele dealului Evangelistra.

Pista avea o lungime de 183 m, aceasta lungime (600 de picioare) fiind si unitatea de masura numita “stadion” (aceeasi dimensiune o are si stadionul din Epidaur si cel de la Delphi). In jurul lui exista un canal prin care curgea apa proaspata, pentru baut sau pentru udarea suprafetei pistei. Totodata se pot vedea si bazine de colectare a apei murdare. Pe margini se mai pot observa marcajele pistei. Cursele se desfasurau de-a lungul pistei, înainte si înapoi si nu facand turul ei, asa cum se face astazi. Ajunsi la capatul pistei, concurentii înconjurau un stâlp, apoi se întorceau. Unul din acesti stâlpi a fost restaurat pentru jocurile moderne.

Jocurile nemeane sunt mai aparte decât celelalte, deoarece erau considerate jocuri "funerare". Arbitrii, un grup de zece barbati din Argos, erau îmbracati în negru (în memoria copilului Opheltes) si stateau pe o platforma de lemn aflata pe partea opusa intrarii tunelului. Zeci de mii de spectatori, concurenti, vânzatori ambulanti veneau aici din toata lumea greaca. Un armistitiu de la orice razboi între orasele-cetati era în vigoare pe toata durata jocurilor. Odata jocurile terminate, vizitatorii paraseau locul si ramâneau aici numai îngrijitorii.

Spectatorii (stadionul avea o capacitate de 40.000 de spectatori) stateau pe bancutele aflate pe marginea stadionului. Monedele gasite la fata locului arata faptul ca, asemenea unui meci de fotbal modern, suporterii din fiecare oras stateau toti la un loc.

Atletii concurau în pielea goala, femeilor fiindu-le interzis accesul pe stadion. Ce competitii aveau loc:

- alergari (diaulus = doua lungimi de stadion sau dolichus = patru lungimi)

- pentatlon (alergare, lupta, saritura, aruncarea discului, aruncarea sulitei)

- boxul pancartium (box şi lupte)

- curse de cai

- curse de care

- curse ale razboinicilor înarmati

Spre deosebire de Olympia, la Nemea, premiile constau dintr-o ramura de palmier legata în jurul capului pentru câstigatori si o coroana din frunze de telina salbatica pentru toti sportivii (la Olympia câstigatorii erau încoronati cu o ramura de maslin). Castigatorul era considerat erou al orasului sau natal si avea dreptul la o masa gratuita în fiecare zi, pe viata.

Partea de nord a stadionului este îmbratisata de deal (Evanghelistra). La 10-15 metri înaltime au fost amplasate bancutele amintite mai sus, de unde puteti vedea întreaga panorama asupra stadionului.

Desi ne grabeam spre Atena (dupa-amiaza urma sa urcam pe Acropole si aveam nevoie de mult timp liber) ne-am trezit cu totii (eram singurii turisti aflati pe stadion la acea ora matinala) ca ne apuca dorul copilariei, atunci când alergam pe coclauri, ca strigam si chiuim aidoma copiilor la vederea unui lucru deosebit. Pe net, daca dati cautare dupa "Nemea stadium", puteti vedea în fotografii sau videoclipuri obsesia diversilor adulti de a alerga pe acest stadion. Cei mici au început sa alerge si ei pe lânga adulti iar Mihai, dupa ce a facut un tur complet al stadionului, s-a urcat pâna la bancutele de sus. Andrei (baiatul meu), care tinuse mortis sa ajunga la Olympia doar pentru a vedea stadionul pe care îsi desfasurasera fortele Asterix si Obelix, nu alergase pe acel stadion asa cum alerga acum (probabil fusese dezamagit ca stadionul din Olympia nu arata ca cel din film). Cumva doream sa mai furam o secunda de stat în Peloponez? Cumva ne simteam foarte bine aici, la umbra pinilor? Nu stiu. Insa stiu ca nu ne mai venea sa plecam...

Florione, "seful" grupului, ne-a scos din visare: “Hei! Gata, adunarea! Daca mai stam mult pe aici, nu mai avem timp de Atena. ” Trupa s-a regrupat, cu parere de rau, apoi am iesit prin tunel în afara stadionului si-am încalecat pe caii-putere ai masinilor, în directia Atenei.

Surse folosite:

http://en. wikipedia. org/wiki/Nemea_ (Archaeological_site)

http://www.ancientgreecejourney. co. uk/places/nemea. htm

http://www.mlahanas. de/Greeks/Cities/NemeaStadium01. html

prof. Florentin Smarandache – Eterna Elada (revista Agero Stuttgart)

---
Impresii încărcate de florinbad in 28.03.2011 08:51:50

Validat / Publicat: 28.03.11 10:17:59


 • Nu a fost singura vizită/vacanţa în GRECIA.
VIZUALIZĂRI: 3144


NOTĂ: Părerile și recomandarile din articol aparțin integral autorului (florinbad); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo sau ale administratorilor.
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.

Puteți VOTA simbolic articolul - VĂ PLACE? [doar simbolic; articolul NU are PMA std]

DA [1 PMA]  -  NU [-1 PMA]

PUNCTAJ CRT:: 0 PMA (std) nota1  &  2021 PMA (din 21 voturi) nota2
NOTĂ: Acest articol nu beneficiază de punctajul standard acordat automat.
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.
 
  ECOURI la acest articol [păreri; întrebări/solicitări adresate autorului etc]

- webmaster77
[28.03.11 10:17:21]
» mesaj pers

   fiind al 7-lea review din concediul iul-aug 2010 se retrag PMA std.

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
- dorgo
[28.03.11 19:26:47]
» mesaj pers

   Web 77... luna trecuta la "un lac cocotat intre nori" mi-ati scris...

    webmaster [05.02.11 20:44:36]

    Retras punctele standard conform regulamentului, acesta fiind al 6-lea review din luna de vacanta respectiva...

   Ati ridicat plafonul la 6 sau a ramas tot la 5 review-uri?

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
- webmaster
[28.03.11 20:21:42]
» mesaj pers

   @dorgo, pentru ecoul de mai sus era mai potrivit sa folosesti functia Sesizeaza, subiectul nefiind de interes turistic. Dar, pentru a-ti raspunde, te rugam sa retii faptul ca limita de maxim 5 impresii punctabile / luna de vacanta este in prezent una *optionala* astfel incat echipa de moderare poate decide ca si al 6-lea sau al 8-lea review, de pilda, sa fie punctabil in functie de utilitatea si frumusetea lui. Toate reviewurile scrise de autor despre Peloponez sunt de data recenta (iulie 2010), bogate in informatii si, mai ales, acopera o zona turistica putin exploatata (cunoscuta) pe site. Totusi, pentru a se pastra un echilibru, reviewul de fata nu mai beneficiaza de punctele standard desi nu este cu nimic mai prejos fata de cele anterioare.

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
Puteți evalua ecoul:   APRECIEZ -- DEZAPROB
[punctaj crt ecou: 50 (pma.std) + 300 PMA1 (din 1 voturi)]
- florinbad
[28.03.11 20:32:48]
» mesaj pers

   Buna seara!

   Va rog frumos, explicati-mi si mie ce se intampla! Nu inteleg de ce va certati! Din cauza mea?

   Am incalcat vreo regula a forumului? Am vorbit de rau pe cineva, vreun user sau vreun moderator?

   Ce este cu aceste "luni" sau numar de review-uri?

   Va multumesc anticipat pentru raspuns.

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
- webmaster
[28.03.11 21:07:33]
» mesaj pers

   @florinbad, in primul rand iti multumim pentru impresiile de calatorie bine documentate pe care le-ai impartasit cu noi si care au fost bine primite. Ecoul de mai sus se referea la Regulamentul concursului care este momentan in desfasurare pe site si conform caruia exista o limita recomandabila de 5 impresii punctabile / luna de vacanta. Se pot scrie, insa, oricate articole, cu precizarea ca, de regula, doar primele 5 primesc punctele standard. Mai multe despre concurs, (punctele primite pentru impresii, ecouri si fotografii) si Regulament poti citi pe Forum. Daca mai ai nelamuriri, nu ezita sa ne contactezi.

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
Puteți evalua ecoul:   APRECIEZ -- DEZAPROB
[punctaj crt ecou: 50 (pma.std) + 0 PMA1 (din 0 voturi)]
- florinbad
[28.03.11 21:26:47]
» mesaj pers

   Buna seara!

   Acum am inteles...

   In prima postare despre Tolo am spus ca imi place sa scriu/povestesc foarte mult si speram ca acest lucru sa nu deranjeze pe cineva, adica sa nu scriu review-uri scurte, de cateva randuri, doar de dragul postarii.

   Acum am realizat ca am fost punctat in plus pentru cel de-al 6-lea review si probabil de aici a pornit supararea user-ului Dorgo. Observ ca se da o batalie crunta pentru primele locuri si se scriu postari in disperare.

   Ma voi opri aici, pentru a nu mai crea polemici. Oricum, ar fi urmat Atena cu Acropole si Delphi cu stadionul olimpic si cu Sphinxul, unde a fost toata lumea.

   Initial nu am dorit aceste puncte, apoi, daca am vazut ca cititorii sunt interesati de ceea ce scriu, am continuat.

   Nu doresc nicio excursie in "afara", de aceea am renuntat si la acel premiu constand in biletul de avion de 400 de euro, pe care-l puteam ridica lejer. Eventual as fi sperat la o excursie in Romania, undeva la o pensiune, sa-mi incarc “bateriile”, cu sotia si baietelul meu.

   Anul acesta plec in Turcia, dar nu intr-o Turcie all-inclusive, ci intr-o altfel de Turcie (apropo, cei care ati fost in Turcia ati auzit cumva de Aphrodisia?).

   Deci pentru cei care s-au speriat cumva de “ascensiunea” mea in top, ii asigur sa stea linistiti: nu doresc niciun premiu care se refera in afara Romaniei.

   Imi cer scuze inca o data pentru faptul ca am creat aceste polemici.

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
Puteți evalua ecoul:   APRECIEZ -- DEZAPROB
[punctaj crt ecou: 50 (pma.std) + 1800 PMA1 (din 6 voturi)]
- Andox CONS. ONORIFIC AFA / GRECIA
[28.03.11 22:19:00]
» mesaj pers

   @florinbad, desi nu ti-am scris pana acum nici un ecou la impresiile tale, le-am citit cu reala placere. Pe langa faptul ca scrii frumos, aduci si multe informatii utile pentru cei care vor sa mearga prin aceste locuri.

   Asa ca nu lua in seama toate provocarile si rautatile unor useri si continua sa ne incanti cu impresiile si pozele tale.

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
- dorgo
[28.03.11 22:47:11]
» mesaj pers

   @florinbad... @Andox are dreptate... ti-am scris si pe privat... premiul ar trebui sa-l accepti, rasplateste scrierile si fotografiile tale... noi aici discutam despre regulament, e cu totul altceva... daca totusi vei refuza premiul... atunci acesta va merge la @Pami sau poate chiar mai jos... eu am declarat de vreo 3 ori ca nu accept premii saptamanale... am amanat saptamana trecuta postarea partii a II-a a "Primaverii la Venetia" si un review cu corride in Spania (vor veni ele altadata)... pentru ca lumea se agita deja pt. ca ma apropiam la punctaj de bilete...

   Hai, continua, lupta!

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
Puteți evalua ecoul:   APRECIEZ -- DEZAPROB
[punctaj crt ecou: 50 (pma.std) + 300 PMA1 (din 1 voturi)]
- webmaster13
[29.03.11 19:32:47]
» mesaj pers

   Am atasat melodia de mai sus, se poate schimba!

---

LINK AICI [click, apoi copiați adresa din browser]
  Publicitate    [24.08.19 13:34:51]  

SCRIE ECOU
Nu sunteți autentificat/ă, nu puteți scrie sau trimite ecouri

AVEȚI cont pe AFA? — vă puteți autentifica mai jos

UTILIZATOR
PAROLA

Dacă nu mai tineți minte numele sau parola - folosiți facilitatea "Recuperare date cont"

Nu aveți cont pe sait? — vă puteți crea rapid unul: click aici---
1. PMA = Puncte Mulţumire-Apreciere = sistem de notare a contribuţiilor la informarea comunităţii. Vezi detalii aici
Alte impresii din această destinaţie:
 
POZE ATAȘATE ARTICOLULUI
Vezi fotografiile în versiunea ptr telefon sau tabletă

[12] foto. Click pe poze pentru a le mări

P01 [JUL-2010] O vedere generala asupra Nemeii. Din fotografie lipseste stadionul, baia si muzeul. -- foto by <b>florinbad</b> [uploaded 28.03.11] - <span class="allrVotedi" id="av191451">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv191451"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=191451">Şterge vot</a></div><span id="v9191451" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(191451)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f191451Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e191451MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P01 [JUL-2010] O vedere generala asupra Nemeii. Din fotografie lipseste stadionul, baia si muzeul.
foto florinbad [28.03.11]
# [50 PMA, +BONUS]

P02 [JUL-2010] Baia. Este formata din patru incaperi iar in trei din ele exista un bazin pentru imbaierea atletilor. Intreaga baie este protejata de un acoperis urias. -- foto by <b>florinbad</b> [uploaded 28.03.11] - <span class="allrVotedi" id="av191452">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv191452"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=191452">Şterge vot</a></div><span id="v9191452" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(191452)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f191452Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e191452MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P02 [JUL-2010] Baia. Este formata din patru incaperi iar in trei din ele exista un bazin pentru imbaierea atletilor. Intreaga baie este protejata de un acoperis urias.
foto florinbad [28.03.11]
# [50 PMA, +BONUS]

P03 [JUL-2010] Baia. Alimentarea prin olane ceramice a celor trei bazine. Se incearca reconstituirea intregii bai, asa cum ar fi aratat odinioara. -- foto by <b>florinbad</b> [uploaded 28.03.11] - <span class="allrVotedi" id="av191453">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv191453"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=191453">Şterge vot</a></div><span id="v9191453" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(191453)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f191453Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e191453MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P03 [JUL-2010] Baia. Alimentarea prin olane ceramice a celor trei bazine. Se incearca reconstituirea intregii bai, asa cum ar fi aratat odinioara.
foto florinbad [28.03.11]
# [50 PMA, +BONUS]P04 [JUL-2010] Am iesit de sub acoperamantul racoros al baii si ne indreptam spre Templul lui Zeus. -- foto by <b>florinbad</b> [uploaded 28.03.11] - <span class="allrVotedi" id="av191454">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv191454"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=191454">Şterge vot</a></div><span id="v9191454" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(191454)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f191454Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e191454MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P04 [JUL-2010] Am iesit de sub acoperamantul racoros al baii si ne indreptam spre Templul lui Zeus.
foto florinbad [28.03.11]
# [50 PMA, +BONUS]

P05 [JUL-2010] Templul lui Zeus. Se incearca reconstituirea lui (observati bucatile de marmura moderne alternate cu bucati vechi). Ciudatenia acestui templu consta in faptul ca este foarte ingust. -- foto by <b>florinbad</b> [uploaded 28.03.11] - <span class="allrVotedi" id="av191455">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv191455"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=191455">Şterge vot</a></div><span id="v9191455" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(191455)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f191455Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e191455MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P05 [JUL-2010] Templul lui Zeus. Se incearca reconstituirea lui (observati bucatile de marmura moderne alternate cu bucati vechi). Ciudatenia acestui templu consta in faptul ca este foarte ingust.
foto florinbad [28.03.11]
# [50 PMA, +BONUS]

P06 [JUL-2010] Muzeul din Nemea, superb si racoros. Contine si un tezaur faimos (o copie a lui, originalul aflandu-se la Atena), tezaurul de 312 piese (multe din pietre si metale pretioase) gasite în cimitirul micenian de la Aidonia. -- foto by <b>florinbad</b> [uploaded 28.03.11] - <span class="allrVotedi" id="av191456">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv191456"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=191456">Şterge vot</a></div><span id="v9191456" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(191456)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f191456Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e191456MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P06 [JUL-2010] Muzeul din Nemea, superb si racoros. Contine si un tezaur faimos (o copie a lui, originalul aflandu-se la Atena), tezaurul de 312 piese (multe din pietre si metale pretioase) gasite în cimitirul micenian de la Aidonia.
foto florinbad [28.03.11]
# [50 PMA, +BONUS]

P07 [JUL-2010] Muzeul din Nemea. Oale de lut dar si statuete cu micutul Opheltes. -- foto by <b>florinbad</b> [uploaded 28.03.11] - <span class="allrVotedi" id="av191457">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv191457"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=191457">Şterge vot</a></div><span id="v9191457" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(191457)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f191457Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e191457MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P07 [JUL-2010] Muzeul din Nemea. Oale de lut dar si statuete cu micutul Opheltes.
foto florinbad [28.03.11]
# [50 PMA, +BONUS]

P08 [JUL-2010] Nemea, o reconstituire a intregului asezamant. Stadionul nu se vede, se afla in partea dreapta a fotografiei. -- foto by <b>florinbad</b> [uploaded 28.03.11] - <span class="allrVotedi" id="av191458">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv191458"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=191458">Şterge vot</a></div><span id="v9191458" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(191458)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f191458Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e191458MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P08 [JUL-2010] Nemea, o reconstituire a intregului asezamant. Stadionul nu se vede, se afla in partea dreapta a fotografiei.
foto florinbad [28.03.11]
# [50 PMA, +BONUS]

P09 [JUL-2010] Am strabatut tunelul lung de 50 de metri si am intrat pe stadion. -- foto by <b>florinbad</b> [uploaded 28.03.11] - <span class="allrVotedi" id="av191459">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv191459"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=191459">Şterge vot</a></div><span id="v9191459" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(191459)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f191459Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e191459MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P09 [JUL-2010] Am strabatut tunelul lung de 50 de metri si am intrat pe stadion.
foto florinbad [28.03.11]
# [50 PMA, +BONUS]

P10 [JUL-2010] Stadionul din Nemea, foarte bine conservat. Ne-am risipit care incotro sau ne-am luat la intrecere cu copiii. Observati grila de start, de unde porneau sportivii iar pe margine canalele cu apa rece. -- foto by <b>florinbad</b> [uploaded 28.03.11] - <span class="allrVotedi" id="av191460">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv191460"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=191460">Şterge vot</a></div><span id="v9191460" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(191460)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f191460Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e191460MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P10 [JUL-2010] Stadionul din Nemea, foarte bine conservat. Ne-am risipit care incotro sau ne-am luat la intrecere cu copiii. Observati grila de start, de unde porneau sportivii iar pe margine canalele cu apa rece.
foto florinbad [28.03.11]
# [50 PMA, +BONUS]

P11 [JUL-2010] Parasim Peloponezul, ultima fotografie. O vedere de ansamblu asupra tunelului (cel de la Olympia este mult mai mare, dar nu s-a pastrat mai nimic din el). -- foto by <b>florinbad</b> [uploaded 28.03.11] - <span class="allrVotedi" id="av191461">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv191461"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=191461">Şterge vot</a></div><span id="v9191461" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(191461)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f191461Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e191461MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P11 [JUL-2010] Parasim Peloponezul, ultima fotografie. O vedere de ansamblu asupra tunelului (cel de la Olympia este mult mai mare, dar nu s-a pastrat mai nimic din el).
foto florinbad [28.03.11]
# [50 PMA, +BONUS]

P12 [JUL-2010] Jocurile nemeene din anul 2008, organizate de prof. Stephen Miller. -- foto by <b>florinbad</b> [uploaded 28.03.11] - <span class="allrVotedi" id="av191462">Foto VOTATĂ de mine!</span><div class="delVotI" id="sv191462"><a href="/pma_sterge_vot.php?vid=&fid=191462">Şterge vot</a></div><span id="v9191462" class="displayinline;"> - <a style="color:red;" href="javascript:votez(191462)"><b>LIKE</b> = Votează poza</a><img class="loader" id="f191462Validating" src="/imagini/loader.gif" border="0" /><span class="AjErrMes" id="e191462MesajEr"></span>Foto VOTATĂ de mine!
P12 [JUL-2010] Jocurile nemeene din anul 2008, organizate de prof. Stephen Miller.
foto florinbad [28.03.11]
# [50 PMA, +BONUS]

[12] foto . Click pe oricare pentru a le mări
  CĂUTARE
Căutați un hotel, sau o stațiune sau un user? Tastați primele 4-5-6 litere mai jos și apăsați CAUTĂ DESTINAȚIE
Șir de căutare
Pentru a căuta orice altceva, în stilul în care căutaţi cu Google, folosiți căsuta de mai jos:
Căutare (text) în sait:

        [C] 2008-2019 AmFostAcolo.ro

[C] Copyright 2008-2019 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată

Website Security Test
pagină generată in 0.111928939819 sec