GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
A zecea insula din Grecia vizitata de mine a fost sa fie Corfu. Nu voi face o paralela intre celelalte noua insule si aceasta deoarece nu pot face astfel de comparatii. Este indicat ca fiecare sa mearga si sa vada daca ii place un loc sau nu. Am lasat Rhodos si Corfu la coada listei mele de insule pe care vreau sa le vad neaparat in Grecia, lista deschisa prin anul 2008. M-as intoarce in oricare dintre cele vizitate si cu siguranta m-as intoarce si in Corfu.
Toti cei care ajung pe oricare dintre insulele Greciei trebuie obligatoriu sa se miste din locul in care s-au cazat. Fie inchiriind o masina, fie folosind autobuzele care in general fac legatura intre locul de cazare si toate celelalte zone turistice. In Corfu puteti verifica traseele transportului in comun pe acest site
Ca si varianta de drum pentru Corfu am ales o cursa Tarom pina in Salonic (oras pe care inca nu il vizitasem pina anul acesta si despre care probabil am sa scriu citeva cuvinte chiar daca m-a dezamagit profund), iar de acolo, a doua zi, am plecat cu o cursa Ktel (autocar) pe ruta Salonic – Kerkyra. Am plecat cu autocarul dimineata la ora 9.30, iar pe la 14.30 eram in portul din Igoumenitsa (dupa o oprire la jumatatea drumului de aproximativ 20 de minute) de unde am mai facut cam 2 ore cu ferry boat-ul pina in Kerkyra (Corfu Town). O cursa Ktel costa 35.3 euro + 10 euro biletul pentru ferry, iar rezervari online se pot face aici. La intoarcere am folosit tot autocarele Ktel pina in Salonic si avion Salonic-Bucuresti. Autocarele Ktel sunt foarte curate si civilizate, iar ideea de a vedea si altfel Grecia (decit din aer) mi-a placut. Am mai facut o astfel de combinative cind am fost in Zakynthos pe ruta Bucuresti-Atena (avion), Atena-Zakynthos Town (autocar). Va sfatuiesc, daca alegeti aceasta varianta pentru a ajunge in Corfu, sa va rezervati din timp bilete pentru autocar, cursele Ktel fiind destul de solicitate. De cum am ajuns in autogara din Corfu Town am intrat in primul rent a car si am obtinut un micut Citroen C1 pentru suma de 300 de euro/12 zile (25 euro/zi)
Ca si locatie am ales sa petrecem cele aproximativ doua saptamini in Agios Gordios, una dintre statiunile laudate pe internet. Daca m-as intoarce in Corfu nu stiu sigur unde as vrea sa ma cazez. Poate in Paleokastritsa pentru ca este mai aproape de plajele din partea de nord, nord-vest, plajele cele mai pitoresti si cautate. Poate in Moraitika pentru ca acolo este apa cea mai calda. Poate in Agios Georgios… Agios Gordis nu mi-a displacut si in oricare alt loc m-as fi cazat probabil ca imi era indiferent pentru ca am alergat in fiecare zi cu masina si am avut prea putin timp de stat pe acasa ca sa ne plictisim. Si, asa cum in alte insule nu s-a intimplat, in Corfu chiar te poti caza oriunde pentru ca distantele nu sunt mari si oricare parte are ceva de oferit. Poate ca as evita totusi sudul dar asta este doar o parere pentru ca, datorita impresiilor proaste pe care le-am citit, nici nu am ajuns sa vizitez prea mult din aceasta parte a insulei.
Drept urmare, seara, cand am ajund in Agios Gordis, am fugit direct pe plaja sa facem o baie si sa mai prindem citeva raze de soare – singura plaja si baie de care ne-am bucurat in Agios Gordis. In fiecare zi drumurile ne-au dus in alta parte, la alte plaje, in alte statiuni. Intr-adevar, cine doreste o vacanta in care sa nu auda de masina, trebuie sa se gandeasca foarte bine ce isi doreste. Astfel ca pentru ei, dar si pentru cei care merg in viitoarele vacante in Corfu, o sa incerc sa vorbesc despre statiunile si plajele pe care le-am vizitat si avantajele (sau dezavantajele lor).
Si de unde altundeva sa pornesc daca nu din statiunea Agios Gordios? Are avantajul de a se afla la 17 km de Paleokastritsa (poate cea mai cautata zona turistica) si la 34 km de Corfu Town. Nu pot vorbi despre timpul estimative intre localitati pentru ca una este sa estimezi vara cind insula probabil este full de turisti si de masinile lor si alta este sa estimez in septembrie, atunci cand am mers eu, atunci cand pe plajele cele mai cautate abia gaseai cateva familii, iar masinile de pe sosele evident se redusesera semnificativ.
Statiunea Agios Gordios are o plaja foarte mare cu nisip fin si cu o intrare in apa destul de lina. Fiind situate pe partea de vest a insulei, aici soarele ajunge un pic mai tirziu in schimb va puteti rasfata in fiecare seara cu apusurile sale. Pe plaja se gasesc sezlonguri, umbrele, dusuri, dar si locuri unde se pot pune prosoapele. Desigur ca in statiune se gasesc destul de multe taverne, billiard, baruri dar si un club de noapte. Este o statiune foarte linistita, situate la baza muntelui, intr-un loc ideal pentru cei ce isi doresc o vacanta de relaxare intr-ul loc idilic. Insa poate devein enervant de plictisitoare atunci cind in insula ploua si nu ai altceva de facut decit sa te plimbi pe acel kilometru cit probabil ca are statiunea dintr-un capat in altul. Desigur, daca ai ghinionul sa ploua, cel mai indicat este sa dai o fuga in Corfu Town pentru a vizita cele 2-3 muzee si pentru a face citeva cumparaturi.
Plecand din Agios Gordios catre nord am trecut prin unele dintre poate cele mai frumoase sate din insula : Sinarades si Pelekas. Va puteti opri macar pentru a vizita cele cateva magazine de souveniruri sau pentru a servi o cafea greceasca in centrul satului (multi lauda taverna de acolo pentru mancarea delicioasa si barul Zanzibar insa eu nu va pot confirma). Linistea si atmosfera, mai ales intr-o seara de vara, va vor infrumuseta cu siguranta vacanta. Si daca vorbeam de aceste sate, in Sinarades se poate vizita “Muzeul folkloric”, iar in Pelekas va trebui oricum sa va opriti pentru a vizita una dintre atractiile insulei, “Tronul Kaiserului”, un loc in care se ajunge cu masina urmind indicatorul din mijlocul satului si de unde se poate vedea insula de la inaltimea dealului Peleka (270 m). Locul a fost numit astfel dupa Kaiser-ul german Wilhelm al II-lea care, dupa ce a cumparat Palatul Achilleion in anul 1907, obisnuia sa isi petreaca verile in Corfu si sa mearaga in Pelekas pentru a privi de acolo superbul asfintit de soare.
Din Pelekas se coboara pe un drum serpuitor catre plaja Kontagialos (sau Condoyalos), o plaja foarte linistita unde veti gasi si cateva oferte de cazare. Pe plaja gasiti sezlonguri, dusuri si locuri pentru pus prosopul, dar mai presus de toate multa liniste. Nu stiu daca puteti servi masa in zona insa un nene cu un ditamai cosul in cap se invirte de la un capat al plajei in celalalt oferind spre vanzare fructe si gogosi. Poate cel mai mult aici mi-a placut ca am gasit valuri (ceea ce nu s-a mai intimplat in alta parte). In rest o plaja pur si simplu normal unde nu ai nevoie de papuci de baie (eu ii recomand oricum) si unde intrarea in apa este destul de lina.
Tot aproape de Pelekas se afla si plaja Glifada, o plaja poate un pic mai pitoreasca decat Condoyalos, cu nisip foarte fin, taverne, baruri, magazine, parcare si o intrare in apa la fel de lina. Glifada este considerate de multi una dintre plajele cele mai bune din insula poate datorita lungimii sale de aproape 1 km si a nisipului fin, insa pentru mine cea mai spectaculoasa plaja din zona este plaja Mirtiotissa care din pacate este destul de micuta si suprapopulata de funduri goale. Este printre putinele plaje pentru nudisti recunoscute in insula Corfu. Oricit am incercat sa ne relaxam si sa ne bucuram de frumusetea locului nu am reusit. Am plecat de acolo convinsi de ideea ca fusesem intr-una dintre cele mai frumoase plaje din insula pe care nu avusesem norocul sa stam decat aproximativ 30 de minute. Pe plaja exista un bar si sezlonguri pentru inchiriat. Dar chiar si barmanii renuntasera la slipi.
Trecind de satul Vatos se ajunge la o alta plaja cautata pe insula (sau in aceasta parte a insulei): plaja Ermones, o plaja cu prundis unde apa se adanceste destul de repede si unde, conform Odiseei lui Homer, se pare ca Ulise a naufragiat. Si aici am gasit taverne, sezlonguri, restaurante, magazine dar si un raulet care se varsa direct in mare. Mie nu mi s-a parut o plaja in care sa iti petreci o zi intreaga tinind cont de ofertele de plaja din zona.
Pina in Paleokastritsa nu mai este mult si sunt sigur ca multi vor trece peste Liapades grabiti sa ajunga la pomul laudat din Paleokastritsa. Insa Liapades merita toata atentia. Pentru mine una dintre plajele de aici se afla in top 3 din insula. Asa ca as vrea sa va conving sa va opriti pentru o zi in Liapades, un loc superb unde se poate ajunge destul de usor cu masina. Pe plaja am gasit umbrele si sezlonguri, un hotel, studiouri si apartamente, vestiare, magazine, parcare si un centru pentru inchiriat barci sau barci ce ofereau servicii de taxi-boat catre alte plaje celebre din zona : Rovinia, Limni, Liniodoros, Gefyra sau Homi. Insa trebuie sa stiti ca la cateva dintre aceste plaje puteti ajunge si pe jos daca va intoarceti catre iesirea din sat pina in dreptul unui super market (Athena parca este numele acestui magazin), loc in care un drum urca spre munte (N. S. Walking Trail este un drum marcat cu sageti galbene). De la super market se mai poate inainta cu masina pina aproape de plaja Rovinia, plaja spre care va indreapta o sageata si numele desenate cu creta alba (sau vopsea?) direct pe sosea. Parcati masina la umbra maslinilor si mergeti pe jos cca 10 minute. O sa dati de una dintre cele mai linistite, pitoresti si frumoase plaje din zona. Acolo nu exista sezlonguri sau umbrelute in schimb o barcuta era ancorata la mal. Pe ea scria “The Canteen Boat” si acolo se vindea inghetata, cafea, apa…. Am petrecut cea mai frumoasa zi pe aceste doua plaje de vis. Cei care vor sa exploreze mai mult zona si sa vada si celelalte plaje ascunse pot obtine mai multe informatii pe site-ul celor care inchiriaza barci pe plaja din Liapades.
Dupa Liapades urmeaza catre nord minunata, vestita si nemaintilnita Paleokastritsa care pe mine nu m-a dat prea mult pe spate. Desigur ca vorbim despre un loc pitoresc, cu cele mai multe plaje dar si cu apa cea mai rece din insula. Singura plaja care mi-a placut aici a fost Agia Triada, locul perfect si pentru snorkeling. O plaja linistita, cu pietricele, unde puteti inchiria sezlonguri sau va puteti aseza direct pe prosop. Celelalte plaje pe care le puteti gasi in Paleokastritsa sunt : Agios Petros, Agios Spyridon, Alypa Beach, Ampelaki Beach (foarte retrasa si linistita), Platakia si La Grotta la care se poate ajunge coborind citeva scari ce pornesc din dreptul hotelului Paleokastritsa.
De aici se pot inchiria barci, hidrobiciclete si canoe sau se pot face excursii cu barca spre cele mai renumite plaje ale insulei (pe majoritatea nu se poate ajunge altfel) sau spre grotele ce s-au format de-a lungul tarmului din aceasta parte a insulei. Puteti gasi mai multe informatii despre plajele si grotele din jur cautind informatii despre Michalas Boat Rentals, firma care se ocupa cu asa ceva in zona.
Cei care insa nu doresc sa se plimbe cu barca sau cu hidrobicicleta pot porni pe drumul ce urca spre frumoasa (cu sigurnata cea mai …din insula) Manastire Paleokastritsa construita inca din anul 1225. Totusi cladirea de astazi a fost ridicata intre sec. XVIII-XIX. Pina sa intrati in manastire, din drepul portii in dreapta, porneste o poteca spre un loc de unde se deschide o superba belvedere, un loc pe care il recomand cu siguranta. Curtea manastirii este incantatoare prin simplitatea sa si prin abundenta de plante. Este un loc linistitor pe care nu trebuie sa-l ratati intr-o excursie in Corfu.
Astfel probabil ati observant de ce Paleokastritsa este cel mai cautat loc din insula : varitatea de plaje mai linga sosea sau mai ascunse, o manastire ce merita toata atentia, magazine de souveniruri, portul natural Alipa de unde se fac alte plimbari cu Yellow Submarin - vaporul cu fund de sticla - sau cu barcile si nu in ultimul rind apropierea de satele Lakones si Krini si de cetatea Angelokastro. Pe drumul ce serpuieste intre Paleokastritsa si Lakones mai exista un punct de interes : Bella Vista – o terasa ce ofera cea mai frumoasa belvedere catre plajele din Paleokastritsa, un loc in care multi ajung pentru a face fotografii. Angelokastro – o cetate bizantina fortificata - am preferat sa o admir de la mica distanta si nu m-am incumetat sa merg catre ea mai ales ca mi s-a parut ca pentru a ajunge acolo aveam de urcat o multime de scari. Sincer, eu nu prea vad rostul vizitarii ruinelor insa cine este interesat de astfel de vestigii poate petrece o ora aici mai ales ca se va bucura de o priveliste deosebita.
Parasind poate cea mai turistica zona a insulei, mergind mai departe catre partea de nord, am descoperit plaja nr. 1 din Corfu : plaja Porto Timoni, dar si satul cel mai pitoresc al insulei : Afionas.
Dupa ce am parcat masina in Afionas ne-am luat sticlele de apa, rucsacul si palariile de soare si am inceput coborirea catre ceea ce aveam sa descoperim ca este locul cel mai frumos din intreaga insula. De cind am intrat pe poteca am observant de acolo de sus plaja de la picioarele noastre – o plaja cu siguranta ideala datorita asezarii - la care insa nu am mai ajuns in aceasta vacanta cu toate ca ne propusesem pentru alta zi. Coborirea se face pe o poteca de munte si recomand o incaltaminte adecvata si in nici un caz papuci. In aproximativ 20 de minute (timp in care ne-am si oprit sa facem zeci de fotografii) am ajuns pe plaja dubla Porto Timoni, plaja pe care am mai gasit aproximativ 20 de persoane. Ideal pentru a ne relaxa si a ne bucura pe deplin de linistea si frumusetea locului dar si de apa limpede si calda. In prima dintre plaje exista si o grota la care pot ajunge inot cei care fac snorkeling (si nu numai). Din capatul celeilalte plaje porneste o poteca ce va poate duce catre o alta plaja aflata vis-a-vis. Dar nu vad rostul acestei plimbari decit daca doresti sa te bucuri singur de toata acea frumusete. Din pacata nu am putut poposi decit citeva ore acolo, stressati de gandul urcusului pe o caldura ucigatoare dar si de faptul ca mai aveam cite ceva de vizitat, iar drumul pina acasa ne va lua peste o ora. Urcusul a fost destul de greu insa deloc imposibil. In cel mult 30 de minute eram din nou in Afionas, la o ora la care probabil toata lumea se ascunsese de soare. Nu era absolute nimeni in tot satul. Asa ca frumusetea s-a dublat. Ne-am plimbat pe stradutele pietruite, printre casele tipic grecesti sugrumate de bougainvillea, planta aceea parca de hartie fara de care Grecia ar fi mai saraca. Se ajunge urmind drumul printre case intr-un loc de belvedere de o frumusete unica. Acolo exista si doua bancute pentru cei ajunsi dupa o urcare greoaie din plaja Porto Timoni probabil.
Merita probabil si o vizita in satul Arilla, mult laudat, dar si in Agios Stefanos, loc de unde te poti imbarca pe oricare din vapoarele care pleaca in excursii mai lungi catre insulele Erikousa, Mathraki sau Othoni ori in statiunea Paleokastrista (doritorii pot afla mai multe pe acest site).
Noi ne-am grabit insa sa ajugem la Logas Beach tinind cont ca trecuse de mult de amiaza zilei. Logas Beach este cu siguranta cea mai spectaculoasa plaja din insula dar si cea mai incomoda. Pitorescul este dat de peretele drept, de o inaltime ametitoare, ce protejeaza parca marea. Cu toate astea, ideea de a petrece ceva timp pe acea plaja nu este una chiar salutara tinind cont ca, in timp ce ne cautam un loc in care sa ne aruncam prosoapele, am avut surpriza sa vedem cum de pe peretele acela imens se pravaleau (cadeau in gol mai bine spus) niste bolovani ce cu siguranta nu mi-ar fi facut vacanta mai frumoasa. Poate ca am fost eu mai precaut tinind cont ca erau destui turisti intinsi la soare pe linga peretele stincos, insa am preferat sa fac o baie buna si lunga, timp in care sa admir locul, si sa ma tirez cit mai repede pe terasa de deasupra plajei pentru a admira haul de sub mine cu o bere in fata. Terasa are si un balcon de sticla de unde curajosii pot face cele mai spectaculoase fotografii cu acesta plaja care nu intra in topul preferintelor mele.
Insa o alta zona ce merita toata atentia este Capul Drastis, aflat in imediata apropiere a plajei Logas. Din pacate acum Cape Drastis este proprietate privata si transformat intr-un parc tematic, iar pentru vizitare se percepe o taxa. Insa ne-am putut bucura de privelisti si fara a plati taxa de intrare, Capul Dravis fiind vizibil ca panorama din imediata apropiere a parcarii, acolo unde de altfel este si amenajat un punct de belvedere. Locul este de o frumusete inegalabila si ma intreb cine oare a pus mina pe aceasta locatie selenara si cum a fost posibil asa ceva.
De la Capul Drastis pina in Sidari nu este decit o aruncatura de bat. Pentru ca deja se facea seara am decis sa vizitam doar Canal d’Amour, un loc despre care citisem pareri contradictorii. Mie mi-a placur in mod deosebit acest loc si mi-a parut enorm de rau ca nu am ajuns acolo mai devreme pentru a ne bucura macar pentru citeva ore de plaja si baie. Cei care vorbesc altfel decit la superlativ despre acest loc nu sunt decit niste carcotasi!! Si mi-au placut foarte mult si studiourile si hotelurile din zona. Chiar am notat citeva nume pentru o eventuala revenire in Corfu.
Aceasta portiune despre care am vorbit pina acum, pornind din Agios Gordis si pina in Sidari, este cu siguranta cea mai pitoreasca parte a insulei. Locurile pe care le-am vazut aici dau unicitate insulei. Sint absolute convins ca am ratat destule plaje insa probabil iti trebuie luni de zile de petrecut in Corfu ca sa poti descoperi fiecare plaja in parte tinind cont ca cele mai frumoase sunt si cele mai ascunse si greu accesibile. Eu am avut la dispozitie 11 zile pentru a le gasi, timp insuficient atunci cind vrei sa vezi toata insula si sa te si relaxezi la plaja.
Totusi, celalalte parti ale insulei nu sunt deloc de neglijat tinind cont ca unele din plajele topului meu nu se afla in partea de vest, nord-vest. Si ca o mica recapitulare a ceea ce nu trebuie ratat in aceasta parte voi aminti in ordinea asezarii de la N-V la N:
Plaje
-Ermoses – locul 9 (in topul preferintelor mele)
-Glyfada – locul 8
-Mirtiotissa
-Liapades cu plajele din jur – locul 2 in topul meu
-Paleokastitsa cu plajele din jur – locul 6
-Porto Timoni – locul 1
-Canal d’Amour – locul 5
Alte locuri de vizitat :
-Tronul Kaiserului
-Manastirea Paleokastitsa si punctual de belvedere din apropiere
-Punctul de belvedere Bella Vista
-Logas beach pentru panorama
-Capul Drastis
Odata intrat in Sidari parca am pasit pe o alta insula, intr-un alt loc ce nu are nici o legatura cu ceea ce vazusem pina acolo. Si probabil ca asta mi-a placut cel mai mult in insula Corfu – acea ruptura de peisaj de la o zona la alta. De la peretele inalt ce strajuie plaja Logas, zona selenara a capului Drastis si stincile galbui ale canalului d’Amour, la zonele verzi si line din est si la Muntele Pantokrator din nord-est sau la dunele de nisip formate ca intr-un desert ce marginesc Lacul Korission. Dar pina sa vorbesc despre asta mai este.
Sidari are o plaja cum orice turist si-ar dori. Lunga, lata, cu nisip fin, ideala pentru a petrece o vacanta de vis. Numai ca ziua in care am vizitat eu orasul a fost insotita de cel mai puternic vint pe care l-am prins eu in Grecia (sa tinem cont ca era undeva spre inceputul lunii octombrie deja). Astfel ca tot acel nisip fin nu facea altceva decit sa ne intre in gura, nas, ochi, iar imensitatea plajei nu o puteam vedea deoarece valurile o ingitisera de-a dreptul. Un peisaj unic, rar vazut de mine, uimitor in felul sau. Chiar daca asta a insemnat sa renuntam la o zi de plaja.
Partea comeciala a orasului nu mi s-a parut foarte bogata tinind cont ca ma asteptam ca intr-un oras asa de mare sa gasesc o oferta mai bogata de produse. Drept urmare nu am petrecut prea mult timp acolo. Venisem pentru a petrece o zi intreaga la Canal d’Amour. Insa nu a fost sa fie. Nici Roda sau Acharavi, alte orase mari ale insulei nu m-au impresionat deloc. Sunt intr-adevar statiuni cautate de catre turisti pentru distractie si oferta de magazine sau pentru plajele late insa nu pe gustul meu. Si daca m-as intoarce in Corfu probabil ca nu m-as intoarce in zona dintre Sidari si Kassiopi. Cei care prefer nudismul pot gasi in aceasta zona plaja Almyros, nerecunoscuta oficial.
Totusi citeva cuvinte trebuie sa spun despre Acharavi si Roda. Acharavi, cea mai mare statiune din partea nordica a insulei, este cautata si pentru peisajul pe care il ofera. De pe plaja peti vedea insula vecina Erikoussa si muntii Albaniei. Chiar daca are una dintre cele mai intinse plaje cu nisip din nord (3 km), premiata cu steagul albastru, si taverne si cluburi deschise pina tirziu in noapte, Acharavi nu ofera de fapt nimic spectaculos. Roda este un fost sat de pescari ce s-a dezvoltat enorm de-a lungul ultimilor ani poate si datorita faptului ca de aici se poate pleca spre cel mai inalt virf al insulei Corfu, Pantokrator.
In aceasta zona am oprit pentru o baie scurta pe plaja Agios Spiridon – plaja pe care mi-a fost usor sa o cataloghez ca si cea mai urita vazuta in statiune. Culmea (sau nu, tinind cont de ofertele acele de 79 de euro 1 saptamina in Corfu) ca plaja era populate numai de romani ajunsi aici cu diverse oferte despre care povesteau bucurosi oricui. Din pacate mare parte dintre cei care aleg aceste oferte nici nu isi permit sa inchirieze o masina sau sa faca macar citeva excursii optionale. Intr-o jumatate de ora am fost nevoiti sa aflam istoria fiecarei familii si povestea excursiei lor in Corfu. Era pentru majoritatea dintre ei ultima zi de vacanta. Probabil ca dupa 6-7 zile petrecute pe acea plaja o iei cu capul si nu iti mai dai seama ca nu este frumos si nu se cuvine sa te agati de primul venit obligandu-l sa-ti asculte povestea vietii. Intr-un tirziu am reusit sa scapam si sa ne refugiem pe peninsula din imediata apropiere, spre Agias Ekaterinis Cape. Aici exista o multime de poteci care te duc cu siguranta catre plaje mult mai frumoase si mai linistite. Eu am ajuns doar pe prima dintre ele – o plaja pustie insa nepitoreasca.
Si ca si cum nu era de ajuns ca pierdusem citeva ore cam degeaba, in parcare m-a mincat undeva (ca o mai patisem si in Italia) sa rup un fruct de cactus. A trebuit toata ziua sa scot tepii de pe degete, buze, limba… Nu inteleg cum de un frunct atit de mic are un million de tepi! Cine face ca mine, ca mine sa pateasca!
Am oprit in Kassiopi cu gindul de a vizita castelul din oras, trecut in toate pliantele turistice, dar si cele 3 plaje din zona. Centrul orasului este foarte dragut, cu taverne si terase pentru toate gusturile dar si cu un mic port ce contribuie la pitorescul oraselului. Dupa ce ne-am convins ca din renumitul castel nu au mai ramas decit cateva ruine si chiar nu ar trebui oamenii pusi pe drumuri pentru atata lucru, am renuntat si la plajele Kalamionas, Kanoni, Pipitos sau Bataria, plaje care se afla in zona. Am iesit din oras si din soseaua principala catre Corfu Town am facut foarte repede stinga urmind indicatorul catre Agios Stefanos. Imediat a aparut un alt indicator catre Avlaki, loc in care am gasit o plaja imensa, foarte linistita, in care ne-am simtit excelent fara un motiv anume. Adica nu este nimic prin care sa surprinda. Doar linistea si frumusetea sau culoarea apei. Ideea este ca dupa cateva ore bune petrecute acolo, ore care au fost ca un rasfat pentru noi, am decis sa urc plaja Avlaki pe locul 3 in topul preferintelor mele.
Din Avlaki am mers in satul de pescari Agios Stefanos, un loc ideal pentru servirea unei mese la cea mai tare taverna din insula – Eucalyptus (poate un pic cam scumpa). Aici am gasit un pliant ce facea reclama unei firme ce inchiria barci si astfel mi-au picat ochii pe o fotografie cu o plaja incredibila : plaja de la Akoli Lake, adica o plaja ce separa un lac de mare. Am mers la primul super market si ne-am interesat unde se gaseste plaja cu pricina. Am aflat ca din Agios Stefanos porneste o poteca ce duce pina in Avlaki. De-a lingul potecii am intilnit 5-6 alte plaje pustii pina am ajuns intr-un final la Akoli Lake – o mlastina fara nici o legatura cu ceea ce aparea in poze. Un lac de care nu te puteai apropia prea mult. Insa aici ne-am bucurat de o baie pe cinste si de o liniste deplina. Din cate am inteles, distant cea mai scurta intre Albania si Corfu se afla in acest punct.
Un alt loc care ne-a dezamagit putin a fost si Kouloura, un micut sat-port ce apare pe mai multe vederi ce se gasesc in statiunile din Corfu. Locul in poze pare idilic numai ca acolo nu gasesti nimic din ce sperai. Dar daca tot ai ajuns in Kouloura –un sat cu 2-3 taverne- poti merge pentru o baie in satul vecin, Kalami. Recomand Kalami pentru cea mai calda apa in care am inotat in insula dar si pentru miile de pesti pe care i-am vazut atunci cind am facut snorkeling. In rest, ca si satul vecit, un loc linistit, cautat probabil de familii care vor sa se refugieze pentru o vreme intr-o liniste absoluta.
Despre plajele si statiunile foarte foarte turistice Nissaki, Barbati, Ipsos sau Dassia nu pot sa vorbesc foarte mult pentru ca ne-am oprit doar in doua dintre ele pentru cateva minute (cateva poze). Nu m-a impresionat relieful intr-atit incat sa aloc mai mult timp lor. Sunt sigur ca aceasta parte a insulei este cea mai turistica datorita asezarii statiunilor pe plajele cele mai intinse si line, premiate sigur cu vestitul Blue Flag. Insa eu tocmai ca mereu m-am ferit de plajele premiate. Intotdeauna au fost o dejamagire datorita reliefului sarac si al nepitorescului pe care il ofera. Nu merg in Grecia niciodata sa caut ceea ce imi poate oferii si plaja din statiunea nostra Mamaia! Dar nu judec pe nimeni care alege o cazare in Nissaki, Barbati, Ipsos, Dassia sau Gouvia. Sunt statiuni in adevaratul sens al cuvintului, cu multe locuri unde poti manca, baruri si cluburi, magazine si desigur plaje cu sezlonguri si umbrele.
Gouvia si Konotkali sunt statiunile de lux ale insulei in care se afla multe hoteluri de lux dar si restaurante sau cluburi exclusiviste. Statiunile au inceput sa se dezvolte inca din anii ’70 pe locul unde cindva se gasea un port venetian. Daca doriti sa petreceti o vacanta de lux in Corfu trebuie sa alegeti una dintre aceste statiuni dar sis a tineti cont ca de exeplu plaja din Gouvia nu este una naturala cu una construita.
Si iata-ma ajuns in Corfu Town, un loc despre care s-au scris deja destul de multe impresii. Am ajuns in trei vizite in oras de-a lungul vacantel mele si de fiecare data m-am simtit bine. Dar despre Corfu Town si Palatul Achilleon am sa vorbesc separat deoarece deja aceste impresii au ajuns sa fie destul de lungi.
Ca sa recapitulez ceea ce consider ca merita vizitat in partea cuprinsa intre Sidari si Corfu Town am sa amintesc :
Plaje :
-Avlaki – locul 3
-Kalami (doar pentru ca apa era foarte calda si pentru snorkeling)
-Plajele ce se gasesc intre Agios Stefanos si Avlaki – locul 10
Alte locuri de vizitat :
- Orasul-port Kassiopi
-Agios Stefanos (pentru taverna Eucalyptus si daca timpul va permite o plimbare pe cararea ce leaga Ag. Stefanos de Avlaki. Desigur trebuie sa socotiti si timpul de intors si macar jumatate de ora pentru o baie. In total cca 3 ore.)
Eu nu am ajuns pe Muntele Pantokrator care se afla tot in aceasta parte a insulei deoarece norii ne-ar fi impiedicat sa vedem ceva in ziua in care am ajuns in preajma lui. Nici nu am fost prea interesati de aceasta mini-excursie asa ca nu am mai revenit in zona. Dar, din cite am citit, majoritatea turistilor care ajung in insula urca pe Pantokrator. Asa ca am vrut sa amintesc ca se afla aici in cazul in care cineva se foloseste de impresiile mele atunci cand viziteaza insula.
Coborind din Corfu Town catre Benitses, imediat vom ajunge in punctual de belvedere catre Pontikonissi si Manastirea Vlachernon. La micuta manastire se poate ajunge fie din Corfu Town urmind drumul catre Kanoni, fie din acest punct de belvedere din apropiere de Perama. Pe oriunde ajungeti, aici o sa gasiti o micuta (micuta micuta) manastire, un loc foarte cautat pentru pasionatii de fotografie. Dupa o vizita scurta ne-am continuat drumul foarte atentii fiind sa nu ratam Podul Kaiserului care se afla imediat dupa iesirea din Perama catre Benitses. Podul ii servea Kaiserului care ajungea de pe mare direct la palatul sau Achilleon si s-a pastrat destul de bine pina in zilele noastre. Insa partea care trecea peste sosea a fost darimata in timpul celui de-al II-lea Razboi Mondial pentru ca tancurile si camioanele nemtilor sa poata trece. Am oprit doar pentru a face cateva fotografii si pentru a ne imagina cum arata acest pod in vremurile lui de glorie.
In Benitses am oprit in doua zile diferite. Odata pentru a lua masa, zi in care am descoperit o statiune draguta cu o gramada de oferte pentru servirea mesei, si a doua oara doar pentru a vizita Muzeul Scoicilor. 4 euro intrarea. Toata lumea care ajunsese in Corfu scrisese cateva randuri despre acest muzeu si atunci am zis ca nu s-ar face sa il ratez. Insa daca il ratam eram mai castigat. Intr-adevar am gasit acolo sute de scoici de diverse marimi si culori. Dar cum nu prea ma pasioneaza scoicile, vizita mea nu a fost mai lunga de 20 de minute. Poate ca as recomanda vizitarea acestui muzeu turistilor cu copii.
Revenind la statiunea Benitses, se spune ca este una dintre locatiile ieftine ale insulei. Eu insa nu as alege o cazare in acest loc decit poate daca as vrea sa ma cazez cit mai ieftin sis a fiu foarte aproape de Corfu Town. Nu mi-a placut peisajul si nici plaja.
Din Benitses se urca spre vestitul palat Achilleon din satul Gastouri despre care mi-am propus sa scriu citeva randuri separate.
Mai jos, catre sud, am gasit un loc pe care l-as alege ca “resedinta” daca m-as intoarce in insula : plaja Moraitika. Un loc foarte linistit (plin de rusi), cu o plaja foarte curate si draguta. Aproape de Moraitika, despartite de un rau ce se poate trece cu o barcuta (1 euro drumul), se afla statiunea “geamana” Messongi, la fel de linistita si pitoreasca. Ambele statiuni s-au transformat din simple sate de pescari in locuri cautate de multi turisti datorita apei limpezi si calde si datorita atmosferei linistite pe care o ofera.
Am petrecut cu placere cateva ore aici. Intr-adevar, asa cum au spus mai toti care au vizitat insula, in aceasta parte apa este mai calda decit in alte colturi din Corfu. Am plecat de acolo convinsi ca vom reveni pentru a petrece o zi intreaga insa, asa cum s-a inimplat cu mai toate locurile care ne-au placut, nu am mai ajuns sa revizitam deoarece insula, pe cat de mica pare, ofera infinite golfuri pitoresti in care te opresti uitind de orice plan iti facusei pentru ziua aceea.
Am renuntat sa coborim mai spre sud, catre Kavos, convins fiind de cateva impresii citite ca nu m-ar atrage neaparat zona. Desigur, daca mai aveam citeva zile in plus, nu as fi ratat nici aceasta parte. Insa, repet, mie 11 zile nu mi-au fost suficiente pentru a cuprinde toata insula atita timp cit am si vrut sa ma bucur si de plaja si soare.
Singurul loc in care am ajuns si care mi-a placut in acesta parte a insulei a fost plaja Issos, cu totul altceva fata de tot ce vazusem pina in acel moment in Corfu. Lacul Korission este separat de mare de o fasie de nisip lunga de peste 4 km, Pe aceasta fisie de nisip s-au format dune inalte lasind impresia unui deset la mare. Cei care cauta singuratatea pot pleca de pe plaja Issos catre Hakikoulas pe aceasta fasie de nisip si vor gasi imediat locuri neumblate de prea multi turisti. Insa plaja Issos este atit de lata si de intinsa incit si aici poti gasi cu usurinta linistea. Din parcare se poate ajunge pe o poteca pe malul lacului Korission, un loc declarat Rezervatie Naturala. Aceasta plaja este una dintre cele mai cautate de catre cei care practica windsurf-ing sau kitesurfing, in majoritatea timpului aici batind vantul. Insa nu mereu pentru ca eu am prins o vreme excelenta. Apa este foarte limpede si foarte putin adinca. Abia dupa ce inaintezi destul de mult in apa vei putea face intr-adevar o baie buna. Pe plaja exista un bar, iar cei care vor sa inchirieze umbrele sau sezlonguri o pot face in dreptul acelui bar.
Stiu ca si plaja Halikoulas din cealalta parte a lacului Korission este foarte frumoasa insa eu nu am ajuns acolo. In Partea se S-V am mai ajuns in plaja Skala care m-a dezamagit profund si in care nu am ramas decit pentru o singura fotografie.
Astfel ca pe partea aceasta a insulei pot recomanda:
Plaje
-Moraitika si Messongi – locul 7
-Issos – locul 4
Alte locuri de vizitat :
-Palatul Achilleon
-Manastirea Vlachernon si Pontikonissi
-Orasul Corfu
Insa trebuie sa reamintesc ca in partea de sud am cutreierat cel mai putin. Asa ca probabil cei care au avut mai mult timp ca mine sau au ales sa se cazeze in sud au descoperit si alte locuri ce merita vizitate.
In imediata apropiere a plajei Issos se afla statiunea Agios Georgios cunoscuta si ca Saint George, loc de unde va puteti imbarca pe vase de croaziera ce va vor duce catre Paxos si Antipaxos. Plaja, premiata cu steagul albastru, este si ea una dintre plajele in care turistii se simt excelent.
Cam acestea sunt locurile pe care am tinut sa le amintesc si care consider ca merita atentia celor care ajung in Corfu. Un mare regret il am acum, aminindu-mi de aceasta vacanta : poate cea mai buna idee este sa inchiriezi macar o zi o barca in zona Liapades – Paleokastritsa pentru a putea ajunge la cele mai spectaculoase plaje pe care eu le-am vazut doar in fotografii si la care inca ma uit, scriind aceste impresii, pe internet. Nu am ajuns acolo deoarece am tot aminat ziua in care sa facem o plimbare cu barca, iar ultimele trei zile ale vacantei au fost ploioase, fapt ce ne-a obligat sa ne schimbam planurile si sa ratam poate ceea ce este cel mai frumos in Corfu. Insa, si doar cu ce am vazut, am venit acasa cu o parere buna despre aceasta insula si cu gandul de a ma intoarce acolo cindva.
Trimis de vlado2 in 21.11.14 16:57:55
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în GRECIA.
13 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (vlado2); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
13 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Mutat, la reorganizare, în rubrica "Vacanța în Corfu" (deja existentă pe sait)
Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.
@vlado2 - Excelent review - foarte detaliat şi util. Felicitări.
PS Mi-au plăcut mult şi fotografiile
@Carmen Ion - Multumesc pentru parere. Daca organizezi o excursie in Corfu in viitor ma poti contacta pentru alte detalii. Pentru ca a iesit foarte lung review-ul, sunt multe locuri peste care am trecut in graba. Poate te pot ajuta atunci.
Excelent!
Entuziasmant!
Nu mai știu ce alte superlative similare să găsesc.
Am vizitat o singură dată Corfu, într-o perioadă de timp de mai puțin de 24 de ore, inclusiv o noapte, din care 80% a plouat. Nu am avut în program decât vizita la palatul împărătesei Sissy. Am rămas destul de puțin impresionat de această insulă.
Se pare că trebuie să-mi schimb părerea. Mulțumesc pentru aceasta.
În plus, mă simt mult mai mulțumit când pot să acord un vot unei persoane pe care pot să o asociez cu o imagine.
Oau! Domle, chiar ai văzut toată insula! Mai „toată” decît atît e imposibil să o vezi în 10 zile. Mi-a plăcut mai cu seamă că ai mers pe poteca aia dintre Ag Stefanos și Avlaki, care mi-a atras și mie atenția, fără să reușesc să o parcurg, și faptul că îmi confirmi bănuiala că plaja de lîngă Korission e un loc deosebit (e singurul loc din partea sudică unde aș fi vrut să ajung neapărat, și n-am ajuns).
Îmi place cum ai „scos” plaja Kalami în poză, mie nu prea mi-a plăcut, dar poza ta mă face să mă întreb dacă am văzut bine la fața locului
Am o observație legată de treaba cu Blue Flag: aia e o distincție care are legătură protecția mediului, nu cu frumusețea peisajului sau calitatea nisipului. Nu sînt nici de căutat, nici de evitat. Sigur, cîteva criterii de acordare a premiului au legătură cu calitatea apei, deci spun ceva și despre latura turistică (pe o plajă Blue Flag ești sigur că apa e curată și nu sînt deversări în preajmă), dar atît, nu înseamnă automat că o plajă BF e mai bună decît una fără, sau că una fără are automat apă murdară.
@abancor - Foarte bine venita precizarea despre "Blue Flag". Nu m-a interesat niciodata sa aflu ce inseamna cu adevarat dar ma bucur ca am aflat. Stiu doar ca daca vedeam pe o harta notat acest aspect pentru o plaja nu ma mai chinuiam sa ajung acolo. Poate este o coincidenta insa, fara exceptie, plajele alea nu m-au atras. Se simte din plin interventia umana ori daca merg in Grecia merg tocmai pentru natura. Si in aceasta vacanta ca si in altele am observat ca tot ce imi (ne) place este ceea ce natura a lasat si tot ce nu-mi place este acolo unde omul a incercat sa ridice un hotel, sa amenajeze o plaja sau chiar sa o construiasca.
Legat de plaja Kalami am precizat ca nu este o minune insa uneori ramii cu o amintire placuta a unui loc fara sa iti dai seama de ce. Este si cazul plajei Avlaki pe care daca o vedeam intr-o poza nu ma impresiona. Poate linistea, oamenii din jur, apa calda m-au facut sa ramin cu impresia mea. Mersesem acolo convins ca satucul Kouloura ma va da pe spate (din impresii si fotografii asa parea) si fara sa doresc sa vad Kalami.
Plaja Issos da, chiar consider ca merita.
Despre poteca dintre Ag. Stefanos-Avlaki ca si poteca din Capul Ag. Ekaterinis sau potecile din Liapades, toate te duc cu siguranta in locuri uluitoare. Dar de unde timpul necesar sa le bati pe toate daca nu esti localnic? Tocmai pentru ca am vrut sa descopar locuri despre care nu citisem nimic m-a facut sa ma incapatinez si sa petrec mai mult timp in zona Ag. Stefanos si sa bat macar una dintre multele astfel de poteci. Apropos de asta, pe acea poteca am intilnit doar citiva oameni printre care si o doamna impreuna cu sotul ei...orb !
Mi-as dori sa fiu copil, sa am niste bunici in Corfu si sa merg in vacanta de vara acolo. Sa descopar, alaturi de prieteni, locuri neumblate). Sa nu ma preseze timpul si sa nu am alte griji.
Bună asta cu bunicii! Cînd mă gîndesc că ai mei stăteau în București, nici măcar mai la o margine așa, mai la Otopeni... Am explorat diverse parcuri, tramvaie și trotuare în vizitele la ei.
Eu am nimerit cel puțin o plajă Blue Flag care era destul de sălbatică, iar unica influență omenească era o tavernă la un capăt: Avithos (Kefalonia). Oi fi fost pe mai multe, dar nu am avut habar niciodată dacă plaja pe care mă aflu are BF sau nu.
Mi-ai adus vara în suflet și, implicit, o parte din Grecia. Corfu este un loc care mi-a plăcut foarte mult, chiar dacă nu am vizitat atât de mult ca tine. Din ce am văzut, am rămas în minte ca frumusețe a peisajului cu Paleokastritsa.
@vlado2 - Mă bucur maxim pentru faptul că, după ceva vreme , ai revenit cu impresii! Profi, clar un ghid al locurilor vizitate şi de la mine votul 32 (n-am vut răbdare de zzzuperbonus iar superbonusu' nu l-am prins).
Pălăria-i jos, deoarece pe cap nici vorbă s-o ţin
Să ne citim cât mai curând şi să ne auzim mai des!
Minunat review! Util, interesant. Iar topul tau personal sporeste gradul de atractivitate si tentatie pentru zonele descrise, atat de amanuntit si relevant. Felicitari inca o data. Corfu este o insula pe care inca nu am vizitat-o, dar, candva, negresit ii va veni si ei randul. Sanatosi si cu bani destui sa fim, caci chef de turism avem suficient, slava Domnului!
@vlado2 -
buna
am si eu o intrebare si cand ai vreme poate imi dai niste detalii : "Plaja Issos da, chiar consider ca merita. "
as vrea sa imi povestesti cateva amanunte despre plaja Ipssos si de ce spun acest lucru, pentru ca peste tot am citit ca nu este o plaja ok ca este plina cu pietre, etc...
si daca tot o sa ai vreme sa imi raspunzi, poate imi povestesti putin si despre zona Ipssos in care noi o sa mergem in aceasta vara si numaram zilele pana la concediu, adica normal daca ai avut timp sa stai pe acolo
multumesc anticipat.
Din cîte știu, vlado2 nu mai intră pe AFA, deci e posibil să nu răspundă (sper să mă contrazică), de aceea mă bag în vorbă.
Plaja Ipsos e una, plaja Issos e alta. Ipsos e situată pe coasta de est, la nord de capitală, și e îngustă, cu pietre, la marginea șoselei, iar Issos e pe coasta de vest, la sud de capitală, și e o minunăție, o plajă lată și lungă cît vezi cu ochii, cu nisip și izolată, amplasată între o lagună și mare. Ipsos e chiar în stațiunea cu același nume, Issos e lîngă stațiunea Agios Giorgios (sudvest).
Deci e corect și că Ipsos nu e OK, și că Issos e mișto. Numai că sînt locuri diferite. Tu unde mergi?
@abancor -
buna, imi cer scuze e greseala mea ca nu am citit corect
noi mergem in Ipssos.
oricum o sa ne miscam cat de mult putem sa vedem cat reusim de mult din insula.
iti mulltumesc pentru raspuns.
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Sep.2023 Grecia, pentru mine a doua casă — scris în 22.02.24 de Bogdani97 din TîRGU MUREş - RECOMANDĂ
- Aug.2021 Corfu, între munte și mare — scris în 02.09.21 de glc.alexandra din BRASOV - RECOMANDĂ
- Aug.2021 Punct și de la capăt! Vacanță în insula Corfu! — scris în 12.08.21 de maryka din GHIMBAV [BV] - RECOMANDĂ
- Jun.2021 Kerkyra - gradina cu măslini a Mediteranei — scris în 30.06.21 de miha48 din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Jun.2021 O experienta neplacuta — scris în 16.06.21 de ux120201 din RAMNICU SARAT - nu recomandă
- Jun.2019 Corfu dupa trei ani la rand — scris în 01.10.19 de Enki din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Apr.2019 Paște în Insula Corfu — scris în 06.05.19 de iulianic din BUCURESTI - RECOMANDĂ