GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Zak's Family Taverna [Moraitika] / Un fragment din minunata bucatarie corfiota
Am sa incep acest review multumindu-i Marianei din Timisoara, care ne-a indrumat pasii spre aceasta extraordinara taverna, condusa de Zak.
S-au scris multe despre mancarurile grecesti, despre taverne si trebuie sa recunosc ca nu am crezut nici un moment ca voi ajunge si eu sa scriu despre asa ceva, chiar daca si mancarea greceasca este unul din lucrurile care ma atrag an de an sa ma reintorc aici. Cum optasem pentru un sejur fara mese la Apart-hotel Fire Fly, dupa ce am ajuns in Moraitika, in cursul serii, am cautat o taverna unde sa luam cina. In timp ce ne plimbam, ne-am adus aminte de recomandarea Marianei, asa ca ne-am apucat sa cautam Zak's Family Taverna. Taverna este situata la intrarea in localitatea Messonghi, imediat cum treceti raul Messonghi, cum veniti dinspre Moraitika pe partea stanga, fiind deschis in fiecare seara intre orele 18 - 24. Este administrata de Zak, ajutat de sotie pe post de bucatareasa (daca ajungeti aici o sa-i multumiti de fiecare data), fiica si un ajutor de ospatar. Totodata taverna reprezinta si locuinta lor pe perioada sezonului estiva, adica de prin luna aprilie pana in luna mai, in locuinta lor din Moraitika ajungand doar iarna in extrasezon.
Ajunsi aici, am fost luati in primire de Zak, care ne-a condus la o masa si ne-a oferit meniul. Pana aici nimic nemaipomenit, nebunia a inceput cateva minute mai tarziu, cand asteptand comanda si din dorinta de a-mi indeplini un vis mai vechi de-al meu, l-am intrebat daca nu stie un loc unde as putea cumpara lamai si portocale, dar sa fiu lasat sa le culeg eu din copac. Ei si asa a inceput una din cele mai frumoase prietenii ale mele cu un grec. Zak m-a luat si ma dus imediat in spatele tavernei, in gradina, unde mi-a aratat un lamai, invitandu-ma sa ma servesc, si recunosc nu am stat deloc pe ganduri, tot el scuzandu-se ca portocalul lui nu are acum fructe decat mici.
Tot discutand despre lamai si portocali si mica gradina din spate de unde isi culegea multe dintre mirodenii, a sosit si mancarea, un file de peste absolut senzational, servit cu cartofi aurii si legume fierte (dovlecel, morcovi, varza). La desert, evident din partea casei, ne-a adus fresh-uri de koumquat si o prajitura cu portocale extrem de insiropata, si foarte, foarte buna.
Din acea seara, masa la care am stat a avut tot timpul tablita cu rezervat, asteptandu-ne pe noi, pentru a ne bucura de fiecare data de un adevarat regal culinar. In cea de a doua seara, intrebati fiind ce dorim, l-am lasat pe el sa aleaga pentru noi, motiv pentru care ne-a indemnat sa mancam la fel ca si corfiotii, mici portii din mai multe feluri de mancare, evident locale, asa ca prin fata noastra a inceput sa se perinde:
- Garlic Bread, Pitta Bread, Tzatziki si unt proaspat;
- Prawn Saganaki - creveti cu un sos delicios, serviti intr-o scoica mare pentru efect;
- Seafood Rissotto - fructe de mare servite cu garnitura de orez;
- Chicken Pepper - piept de pui la gratar, servit in sos de piper si ciuperci, cu garnitura de cartofi aurii si legume fierte la abur;
- Saganaki (daca nu ma insel) - o musaka specifica insulei Corfu, fara carne, dar exceptionala.
complectate la sfarsit cu nelipsita prajitura cu portocale.
Festinul a continuat si zilele urmatoare cu feluri care mai de care mai gustoase: pork steak, swordfish, chicken a la chef, greek salad, baclava, etc. , stropite cu bere Mythos sau fresh-uri de poprtocale sau lamaie, totul culminand in ultima zi cu Chef's Special, despre care nu stiam nimic cand am comandat-o, mentionand aici ca nu ma impac de loc cu carnea de capra, miel sau vanat. Evident dupa ce am curatat farfuria, de nu mai trebuia nici spalata, doar fusese cel mai delicios fel mancat aici, l-am intrebat pe Zak in ce consta. Raspunsul sec a venit alaturi de un zambet smecher din partea lui (doar stia ca nu votez cu orice fel de mancare) : carne de capra.
Ca si preturi le apreciez undeva la mediu, se putea manca foarte bine cu 10 - 12 euro de persoana, totodata exista si optiunea de a comanda farfurii mai mici cu jumatate de portie, dar care dupa mine era de fapt cam 3/4 din portia intreaga si care nu depaseau 6-7 euro portia.
Ca o paranteza, Zak ne-a lansat si o invitatie de a ne intalni la el acasa, urmand ca acolo sa am parte de si mai multe lamai culese direct de la sursa, mai ales ca una din cele 7 recolte anuale tocmai era numai buna de cules. Nu am reusit sa-i onoram invitatia in zilele urmatoare, dar duminica ne-am intalnit pe plaja, prilej cu care ne-a invitat din nou intr-una din zilele urmatoare la el. Afland ca plecam si ca numai aveam cand merge, a luat scuterul prietenului cu care era, si m-a dus la el acasa!!! special ca nu cumva sa plec din Corfu fara sa iau cu mine si cateva lamai. Asa ca acest om extraordinar, dupa ce m-a dus intr-un tur pe la el prin casa (foarte frumoasa si cu o priveliste tulburatoare), m-a pus sa-mi unplu o plasa imensa cu lamai (din care mai aveam pana acum 2 saptamani). Regretand ca nu are si portocale coapte, a luat legatura cu un alt prieten in Messonghi unde acesta ma astepta cu 2 portocali incarcati de fructe, dar din pacate timpul scurt ramas nu mi-a permis sa mai ajung si aici.
Intorcandu-ma insa la taverna, am reusit sa aflu si istoria acestui om, care a lucrat in aceasta bransa a turismului mai exact, vreme de 47 de ani, ajungand in multe tari, printre care si Anglia, unde a servit-o pe Regina Mama sau pe printul Charles, Margaret Thatcher si multi altii, pentru ca in urma cu ceva timp sa se reantoarca in Corfu unde si-a deschis aceasta afacere de familie.
Invitandu-va sa-i treceti neaparat pragul, daca ajungeti vreodata in Corfu, va las in compania catorva poze care vor reusi sper sa ilustereze mai bine decat mine minunatiile culinare pregatite de ei.
P. S.
Mariana sa stii ca nu v-a uitat, m-a rugat sa-ti transmit ca va mai asteapta sa-i treceti pragul daca veti reveni pe insula.
Trimis de danoradea in 28.07.10 15:47:26
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în GRECIA.
22 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (danoradea); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
22 ecouri scrise, până acum, la acest articol
am citit de doua ori cele scrise de tine, fapt care nu ma poate opri sa nu remarc: DEOSEBIT! si eu, obisnuit cu ospitalitatea greceasca sunt invidios! ce dor imi e de Grecia, asa crizata cum e ea acum! nicaieri nu am intalnit oameni mai primitori, oameni care te rasfata si care prin asta te fac sa te intorci mereu! deschid eu cutia cu voturi, convins fiind ca votul meu nu se va plictisi in singuratate!
Dan, ii transmitem in doar cateva saptamani salutari din partea voastra!
Multam de info...ce bine ca mi-am ales sejurul mai spre toamna...asa beneficiez de toate poturile voastre
Şi...SB-ul vine de la...Oradea.
Bravo @danoradea, Încă un review foarte bun. Ai avut un concediu pe cinste.
Va multumesc, intr-adevar ospitalitatea greaca este deosebita, noi in periplurile noastre pe insule nu am intalnit niciodata fete ursuze sau neprimitoare, ci doar oameni asa cum ai zis si tu @recul pregatiti sa te resfete.
@mirelab inghesuie-ne si pe noi te rog prin bagajele voastre, caci abia astept sa ma reintorc si daca totusi nu o sa ai loc si pentru noi: ((, transmite-i te rog la Zak toate urarile noastre de bine si ca-l asteptam pe el si familia lui in Romania cat mai curand, doar a promis.
@creivean cred ca e aproape imposibil sa nu ai concedii extraordinare in Grecia, probabil conteaza mai mult si sa te bucuri de micile lucruri, cum imi spunea Zak, nu doar de cele mai mari si mai deosebite.
hai cu noi...te inghesuim intr-o masina...nu te mai lasam sofer))) (pritenii stiu de ce)
Chiar azi am vb la agentie si au mai micsorat preturile, 2 adulti 265 euro/7 nopti. Sa ii sun sa confirm inca doua perosane??
: )) multumesc @mirelab, dar cele doua concedii care le mai am sunt planificate deja, asa ca din pacate Corfu si Grecia vor trebui sa mai astepte pana la anul.
Super, vom merge si noi acolo sigur dupa 27 august asa ca macar vom fi ajuns mai multi in timp la aceasta taverna minunata. O sa le amintesc de voi.
redenumit rubrica in 'Restaurante si taverne Corfu' astfel incat sa putem aduna aici si alte asemenea recomandari despre locuri mai deosebite de servit masa pe insula
Corfu este pe lista mea "must see", curand, foarte curand cred ca voi ajunge si eu iar review-ul tau imi va fi de un real folos, felicitari!
Normal ca si-a amintit de noi, nu multi clienti beau bere dupa care imediat comanda iaurt de capra cu miere si nuci... Si eu m-am mirat ca nu am avut deloc "deranjamente".
Apoi nepotica noastra la cat s-a invartit prin picioarele ospatarilor si a lui Zak reuseste sa se faca remarcata.
Ne-ai starnit amintirilre @danoradea... multumim!
Mor de foame... mi-ai facut o pofta cu acele delicatese... Foarte frumos si muuulte detalii.
Mamă, ce poze. Direcţia ... frigider. Ne vedem mai târziu După ce beau şi-o limonadă, pentru digestie.
Nu pot sa fiu decat incantata ca si voi ati fost multumiti aici, nu uitati am plecat cu gandul ca nimic in Corfu nu o sa-mi placa si am avut surprize, placute.
... si daca tot am auzit aceasta melodie destul de des pe terasa, am sa rog un web sa ataseze daca se poate urmatorul cantec: http://www.trilulilu.ro/incognitoMM/7e0e0218a8e442
s-a intamplat ceva cu baza de date, deoarece vad ca punctajul pozelor a fost invalidat?
citind rw-ul tau ca pe un documentar pentru ca la vara am de gand sa merg in grecia, am vazut painea prajita cu ulei si usturoi.
la noi in tara se mananca paine prajita cu untura de porc si usturoi. este foarte gustoasa, mai ales pe vreme rece cu tuica fiarta. totodata, este considerata mancarea saracilor.
cati dintre noi am aprecia daca ni s-ar oferi la masa asa ceva?
acolo este considerata o delicatesa. de ce oare?
un alt desert simplu este felia de paine umezita siacoperita cu zahar tos.
daca in alta tara ni s-ar oferi asa ceva, am lauda-o ca pe cel mai bun desert, pe cand aici...
scuzati comentariile de la marginea rw-ului, care mie imi este de folos.
Ai dreptate intr-adevar, si eu sunt mare amator de paine prajita frecata cu usturoi si unsa cu untura de porc sau muiata in ulei (de casa e cel mai perfect).
Totusi, daca vei ajunge in Corfu la acest restaurant, trebuie sa o incerci deoarece e destul de diferita la gust de cea de acasa. In primul si in primul rand noi o consideram o gustare sau chiar o masa mai saraca in "colesterol", in timp ce la ei are rol de paine la masa, in loc de painea normala, alaturi de Pitta Bread.
Si din pacate, ca sa revenim la oile noastre mai vechi... noi nu vom sti niciodata sa ne promovam ca si ei.
Pentru ca topicul se refera si la alte locatii deosebite, vreau sa va spun ca am stat si noi anul trecut la Apart Hotel Fire Fly in Moraitika, unde a stat si danoradea si, dupa ce am mancat in prima zi pe terasa vilei, ne-am indragostit de mancarea lui Spiros si, chiar daca mancam in alta parte, nu rezistam ispitei de a manca din nou. Am fost tratati si noi cu foarte multa atentie si ne-am simtit ca niste oaspeti deosebiti. Chiar si cand am ajuns la masa foarte tarziu, cand terasa era practic inchisa si Spiros isi facea siesta, a venit imediat si ne-a servit, ca si cum eram de-ai casei. Nu mai stiam ce sa ne alegem din bunatatile din meniu: Sofrito, Klefticos, ciuperci picante, garlic bread, greek salad, tsatsiki, si alte bunatati al caror nume nu mi-l mai amintesc. Tot ce am mancat a fost foarte bun si chiar l-am rugat sa-mi spuna reteta de Sofrito si am facut si eu de cateva ori acasa, spre deliciul familiei.
Am ramas, insa, neplacut surprinsa ca nu prea venea multa lume sa manance acolo. Ce-i drept, majoritatea celor care locuiau acolo, toti romani, isi gateau in camera. Fratele lui Spiros, Christos, care facea seara, la bar, niste cokteiluri cu lichior de kumkuat delicioase, spunea ca in anii anteriori terasa tavernei era plina in fiecare seara, dar criza ii afectase foarte mult. Asa ca va recomand sa incercati si mancarea lui Spiros de la Apart-Hotel Fire-Fly pentru ca merita.
Fiind in Coru, cazati in Sidari si citind review_ul tau nu putem sa ratam aceasta Taverna a lui Zack. Ne-ai coplesit cu detaliile si nu in ultimul rand cu pozele atasate.
Cu siguranta vom trece pe acolo mai ales ca am inchiriat o masinuta pentru trei zile.
Ii voi aduce aminte de tine de lui Zack, si-i voi spune ca ai reusit sa ne convingi sa mergem acolo.
Sa auzim de bine!
Marius
Mutat, la reorganizare, în rubrica «Unde mâncăm? Taverne în Moraitika» (nou-creată, între timp, pe sait)
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Jul.2014 The Village Taverna (Moraitika) - atmosfera placuta, mancare buna, preturi rezonabile — scris în 04.01.15 de Kiyomi din BOTOSANI - RECOMANDĂ
- Aug.2012 The Village Taverna [Moraitika] - Tradiţie şi bun gust — scris în 03.05.13 de cher-cher din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Sep.2011 Taverne din Moraitika - Corfu — scris în 18.10.11 de sandu.53 din BUCUREşTI - RECOMANDĂ