GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Achillion - refugiul frumoasei Sissi
Revin cu amintiri din minunatul Corfu, insula care mi-a furat inima, dar mi-a dǎruit amintiri pentru o viaţǎ!
Dacǎ troienii au rǎpit-o pe Elena, corfioţii au rǎpit-o pe Elisabeta, “frumoasa prinţesǎ a Nordului”, cum o numeau ei. Corfioţii nu au sechestrat-o pe Împǎrǎteasa Austro-Ungariei, ci doar i-au arǎtat minunile insulei lor, astfel cǎ Sissi s-a îndrǎgostit iremediabil de Corfu, nemaiputându-se elibera de vraja insulei ionice.
Cuceritǎ de Corfu, Sissi a construit un palat acolo, în care s-a mutat pentru o perioadǎ. Construit în satul Gastouri, la sud de capitala Kerkyra, pe o colinǎ care oferǎ o panoramǎ minunatǎ a Mǎrii Ionice, palatul debordeazǎ de eleganţǎ şi bun gust, fiind astfel reprezentativ pentru cea care a dispus sǎ fie construit şi l-a decorat.
Nǎscutǎ în Bavaria, Elisabeta a devenit la o vârstǎ foarte fragedǎ Împǎrǎteasa Austriei, o responsabilitate care a cântǎrit cam greu pe umerii unei tinere atât de fragile. Datoritǎ dificultǎţii de adaptare la rigorile Casei Imperiale şi a necazurilor care nu au ocolit-o în viaţǎ, oamenii au comparat-o adeseori cu Prinţesa Diana de Wales. Amândouǎ au avut parte de o moarte tragicǎ, deşi Sissi a avut o viaţǎ de aproape douǎ ori mai lungǎ decât Lady Di. Sissi a fost asasinatǎ în Elveţia, la Geneva, de un anarhist, o moarte bruscǎ şi stupidǎ, dar care a eliberat-o dintr-o viaţǎ care nu i-a prea surâs.
Deşi avea lumea la picioare, fiind soţia unuia dintre cei mai mari lideri ai lumii, Împǎratul Franz Josef, Sissi a trecut de douǎ ori prin cea mai mare durere pe care o poate trǎi o mamǎ: pierderea unui copil. Pentru cǎ atmosfera din Viena era prea apǎsǎtoare pentru durerea ei de nealinat, Sissi s-a retras în Corfu, la Gastouri.
Palatul este “ascuns” într-o grǎdinǎ plinǎ de verdeaţǎ. Deîndatǎ ce treci de poarta din fier forjat de la intrare, clǎdirea te întâmpinǎ maiestuoasǎ, invitându-te parcǎ sǎ îi treci pragul.
Palatul se numeşte Achillion în onoarea eroului Achille, pentru care Sissi a avut o admiraţie deosebitǎ, pentru cǎ Împǎrǎteasa iubea sportul şi era adepta exerciţiilor fizice, având o siluetǎ de invidiat, lucru care poate fi observat de cǎtre vizitatorii muzeului care, la intrare, sunt întâmpinaţi de o statuie de marmurǎ albǎ, în mǎrime naturalǎ, a Împǎrǎtesei. Înaltǎ şi subţire, Sissi avea calitǎţile fizice ale unui fotomodel. Inspirat amplasatǎ la intrare, statuia parcǎ primeşte vizitatorii, poftindu-i în casa ei. Se spune cǎ Sissi chiar a fost o persoanǎ primitoare şi foarte caldǎ, fiind iubitǎ atât de supuşii ei, cât şi de corfioţii care au adoptat-o cu mare drag.
Locuinţa se întinde pe douǎ nivele, dar numai primul este deschis vizitatorilor. Holul, capela şi saloanele de primire sunt decorate cu gust, fiind împodobite cu mobilier de calitate şi cu tablouri, inclusiv ale foştilor proprietari, Împǎrǎteasa Sissi şi Kaiserul Wilhelm al Germaniei, care l-a cumpǎrat de la fiica Împǎrǎtesei. În prezent, Palatul se aflǎ în proprietatea statului grec, care l-a transformat în muzeu.
Unele sǎli sunt decorate în stilul romantic al Împǎrǎtesei Sissi, altele au un stil mai simplu, cazon, cel al Kaiserului. Mie mi-a plǎcut mai mult stilul simplu adoptat de Kaiser, dar totul era frumos şi cu bun gust.
Din pǎcate, etajul rǎmâne un mister pentru turişti, care nu au voie sǎ urce scǎrile impozante acoperite cu covoare roşii, ci trebuie sǎ se îndrepte spre grǎdina plinǎ de verdeaţǎ, în mijlocul cǎreia se aflǎ, la loc de cinste, statuia lui Achille. De la înǎlţimea grǎdinii, pǎdurile de chiparoşi pot fi admirate în toatǎ splendoarea lor, întinzându-se pânǎ la ţǎrmul spǎlat de valurile albastre ale mǎrii.
În spatele palatului se aflǎ o terasǎ decoratǎ cu statui elene, dar majoritatea sunt reproduceri, doar una singurǎ fiind o autenticǎ statuie anticǎ.
Palatul şi grǎdina sunt de o frumuseţe irealǎ, într-un decor de vis, dar oare cât s-o fi putut bucura nefericita Sissi de toatǎ acea frumuseţe care o înconjura? Acesta este un mister ferecat pentru totdeauna în sufletul frumoasei Împǎrǎtese...
Trimis de corinka in 18.08.10 10:35:51
10 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (corinka); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
10 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Momentan nu pot posta fotografii, desi am foarte multe. Promit ca le voi adauga cat de curand. M-am gandit si la o ilustratie muzicala, Strauss - "Morgenblatter", dar postez un link mai tarziu, impreuna cu pozele.
Felicitari si primul vot.
Si mie mi-a placut enorm de mult palatul, dovada ca nici n-am bagat de seama cand au trecut nu mai putin de patru ore cat a durat vizita.
Cel mai mult mi-au placut gradinile in care te pierzi si de unde panorama asupra capitalei Corfu Town este mai mult decat impresionanta. In gradina sunt doua statui care il infatiseaza pe Achile. Una in care eroul antic este infatisat in picioare ca un adevarat luptator. Cea de-a doua, ne prezinta un Achile invins, sagetat in singurul loc ramas vulnerabil pe trupul sau, calcaiul. Se spune ca modelul pentru aceasta statuie a fost baiatul imparatesei, plapand, fragil, bolnavicios si mort la o varsta frageda. Insa nu numai pierderea fiului a "exilat-o" pe tanara imaprateasa din capitala imperiala. Plamanii ei fragili nu suportau asprimea iernilor vieneze.
Insula Corfu i-a oferit clima blanda, iar corfiotii balsam pentru suflet.
Etajul despre care vorbesti este un mister pentru turisti in cursul zilei. Noaptea se deschide celor impatimiti de jocuri de noroc pentru ca a fost transformat intr-unul dintre cele mai moderne cazinouri.
Multumesc pentru completari!
Nu stiam de cazino, nu am primit aceasta informatie.
Datorita bolii a descoperit Sissi Corfu, mergand acolo sa se trateze. Dupa prima vizita si-a dorit sa revina si sa aiba o resedinta acolo.
Copilul bolnavicios a fost de fapt o fetita, Sofia, primul ei copil, care a murit in timpul unei calatorii in Ungaria, alaturi de mama ei.
In afara de Sofia, Sissi a mai avut doi copii, Gisela si Rudolf.
Singurul baiat, Rudolf, a murit la Castelul de vanatoare de la Mayerling, alaturi de amanta sa, baroneasa Maria Vetsera, cei doi punandu-si capat zilelor. Au fost diverse supozitii cu privire la sinuciderea celor doi, banuindu-se chiar ca Rudolf ar fi ucis-o pe Maria, dupa care s-a sinucis.
Oricum, a fost o mare tragedie, care a devastat-o pe Sissi.
”Palatul şi grǎdina sunt de o frumuseţe irealǎ, într-un decor de vis
foarte bine ai spus aici, am fost si eu in 2009 si am vizitat palatul (in opinia mea gradina este punctul forte al acestui minunat loc) si sa mai spunem oamenilor ca intrarea este de "doar" 7 euro (atat era in 2009) pentru a admira aceasta frumoasa locatie
Spusesem ca postez un link, dar uitasem. Pana la urma, cred ca "Voices of Spring" ar fi cel mai potrivit. Strauss, bineinteles:
http: //www. trilulilu. ro/eneoana2000/0110a69c5f38f9
Muzica, va rog!
Multumesc, webmaster.
Cred ca acest vals vienez este cel mai potrivit cu atmosfera primavaratica din Corfu.
Fiecare loc este o poveste, mai mult sau mai putin vesela.
Consider ca daca este un loc pe pamant care iti poate alina cat de cat durerea, acesta se numeste Ellada.
Visez la Corfu de 3 ani incoace, dar nu-i bai ca nu pleaca nicaieri.
Fiecare lucru la timpul sau!
400 de puncte pentru o descriere pe placul inimii.
Multumesc frumos! Aprecierea ma bucura cu atat mai mult cu cat vine de la o persoana pasionata de Grecia si care scrie atat de frumos despre taramurile elene.
Nu rata Corfu, este un vis! Si, daca ajungi acolo, mergi in Paxos si Antipaxos, eu am ramas cu acest regret, care este totodata si un motiv pentru a-mi dori sa merg din nou acolo.
Povestea lui Sissi m-a fermecat prima oara cand am vazut filmul biografic cu Romy Schneider. Din acest motiv, posibilitatea de a vizita Achillion i-a adus Insulei Corfu puncte in plus cand am analizat oportunitatile de a petrece o vacanta pe o insula din Grecia.
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Sep.2022 Kerkira, city tour pe mare — scris în 11.12.22 de Rodel din SIBIU - RECOMANDĂ
- Jun.2017 Albania - o țară deprimantă sau mult marketing pentru mai nimic — scris în 24.01.19 de Alma_2019 din BUCUREşTI - nu recomandă
- Sep.2015 Fascinanta Paleokastritsa vazută de la bordul Submarinului Galben — scris în 13.04.16 de Lucien din MIERCUREA CIUC - RECOMANDĂ
- Aug.2014 Coordonate GPS - obiective turistice Corfu — scris în 08.09.14 de spiros din DEJ - RECOMANDĂ
- Jul.2014 Sarand, Albania - un oras port superb — scris în 21.10.14 de danadana* din PLOIESTI - RECOMANDĂ
- Aug.2013 Corfu... asa cum l-am descoperit noi — scris în 21.01.14 de Denisa13 din GHIMBAV - RECOMANDĂ
- Aug.2012 O insulă, 150 km, 4 oameni, o maşină şi o zi plină — scris în 19.05.13 de cher-cher din BUCURESTI - RECOMANDĂ