ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 10.05.2011
DE rora
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Câmpina
ÎNSCRIS: 24.08.09
STATUS: SENIOR
DATE SEJUR
APR-2011
DURATA: 8 zile
cuplu fara copii
2 AD. + - COPII

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
90.00%
Mulțumit, mici obiecții
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
95.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 9 MIN

Intoarcere in timp, in Atena

TIPĂREȘTE

In prima zi ne-am propus sa ajungem pe Acropole-stanca sfanta a grecilor, un munte inalt de 90 m pe care sunt cladirile care reprezinta esenta arhitecturii clasice grecesti.

Precizez ca am plecat in Atena inarmati cu un mic ghid de buzunar, in care am gasit toate informatiile necesare, ca sa putem admira ceea ce vedeam, cu un minim de cunostinte.

Biletul costa 12 euro si include vizitarea, pe parcursul a 4 zile, a inca 6 monumente: Ancient Agora, Teatrul lui Dionysos, Roman Agora, Kerameikos-la care nu am ajuns, Templul lui Zeus Olimpianul si Biblioteca lui Adrian.

Biletele se pot achizitiona nu numai de la ghiseul de la baza Acropole-lor, dar si de la oricare obiectiv; noi le-am luat de la Ancient Agora, aflata in drum spre Acropole.

Drumul este usor in panta cu zone unde alterneaza scari si punctul terminus este mult mai aproape decat pare.

Denumirea Acropole vine de la cuvintele grecesti “akro”-cel mai inalt punct si “polis”-oras.

Muntele/stanca Acropole a fost folosit in scopuri strategice in timpul perioadelor miceniana si arhaica fiind usor de aparat si oferind o priveliste superba asupra zonelor din jur.

Multe dintre structurile religioase construite acolo au fost distruse de armatele persilor conduse de Xerxes.

Atenienii sub conducerea lui Pericle au inceput restaurarea cladirilor, dupa 30 de ani de la evenimente.

Pericle a comandat constructia Parthenonului, Erehteionului, a templului dedicat Atenei Nike (Atena victorioasa) si Propileele.

Preluarea conducerii Atenei de catre romani a dus la infrumusetarea zonei, dar odata cu declinul lor, Acropolele au ramas vulnerabila la atacuri si vandalism.

In timpul dominatiei otomane muntele a fost folosit din nou ca fortareata, dar o mare cantitate de piatra din temple a fost folosita la construirea de bastioane si case.

Dupa proclamarea independentei Greciei, in urma unui proiect indraznet de restaurare, au fost mutate de pe Acropole constructiile medievale otomane si a inceput un studiu arheologic al ruinelor din antichitate, studiu care continua si astazi.

In drumul spre cea mai renumita cladire de pe Acropole-Parthenonul, se trece pe langa Poarta Beule, construita ca parte a zidului de aparare ridicat in sec al III-lea. Poarta a fost dezgropata de sub tone de daramaturi abia in secolul al XIX-lea, fiind de fapt mai mult un templu decat o poarta efectiv. A fost construita mai mult pentru a impresiona turistii nefiind niciodata terminata. Se vad 6 coloane dorice, in spatele carora se afla 4 camere simetrice, apoi 6 coloane ionice si camera folosita ca loc de odihna pentru vizitatori.

Parthenonul-cea mai cunoscuta dintre cladiri, punct de atractie al Atenei, cu multitudinea de coloane si frize este dedicat zeitei Atena. In timp, templul a gazduit si comorile orasului.

La constructia lui s-a folosit asa numita tehnica entasis, cu onduleuri pe tocurile usilor si fatade cu coloanele cu centrul bombat. Aceasta sofisticata iluzie optica da impresia ca edificiul este perfect patrat. Imaginea lor si explicatiile le-am admirat si retinut din filmul care ruleaza in interiorul Muzeului Acropole.

In urma bataliei de la Marathon de aici a fost mutat un templu arhaic pentru a face loc unuia mult mai impunator. Parthenonul se afla in constructie cand persii au distrus templele de pe Acropole.

De-a lungul timpului, constructia a avut mai multe destinatii: biserica in secolul al VI-lea cu un turn cu clopot adaugat de bizantini, minaret, moschee, magazine pentru depozitarea prafului de pusca. In anul 1687 cand armatele venetiene au atacat Atena, un obuz a lovit Parthenonul si praful de pusca a explodat. Apoi sculpuri din el desprinse din temelii au fost luate de lordul Elgin cu permisiunea sultanului si in prezent se afla expuse la British Museum.

Nu mai este permisa plimbarea printre coloane.

La nord de Parthenon se afla Cariatidele-figurine care intruchipau femeia, folosite ca piloni si care impodobesc fatada Erehtionului. Mult timp s-a presupus ca sunt o descriere a femeii din Caryae Peloponez, capturata si pedepsita dupa alianta facuta intre orasul-stat si persi. In prezent se crede ca ar reprezenta, de fapt, novicele din templul zeitei Atena. Templul, cu un neobisnuit amestec de stiluiri, a fost ultima dintre constructiile lui Pericle si reuneste venerarea Atenei si a lui Poseidon sub acelasi acoperis. Potrivit legendei, dupa intrecerea dintre cei 2 zei, acestia s-au impacat in acest templu si au consfintit legatura lor speciala in ceea ce priveste orasul Atena. Sanctuarul a fost transformat in biserica si folosit pentru a gazdui haremul guvernatorului otoman.

Cariatidele aflate aici sunt copii, originalele fiind expuse la Muzeul Acropole-patru dintre ele si una in Muzeul Britanic. A sasea s-a pierdut.

Pe fatada dinspre est exista un sir de coloane ionice care marcheaza intrarea in sanctuarul Atenei Polias, ridicat dupa ce Vechiul Templu al Atenei a fost distrus de persi.

In antichitate vechii greci credeau ca un zeu in forma de sarpe traia pe Acropole –Erechtheos, jumatate om –jumatate zeu; o personificare tarzie a acestei zeitati se crede ca a fost ingropata sub sanctuar.

Muzeu Acropolei, la care intrarea este de 5 euro/pers aflat in apropiere, la poale, a fost astfel proiectat si construit incat sa nu eclipseze templele din jur. A fost deschis in 1934 si ceea ce il deosebeste de altele este ca prezinta doua filme referitoare la activitatea de restaurare a Parthenonului si evolutia sa de-a lungul timpului.

O mare parte a frumoaselor statui si frize sculptate sunt expuse alaturi de cele 4 dintre Cariatide, bucati din ornamentele care impodobeau templele, diverse obiecte inchinate Atenei si gasite in sanctuar. Fiecare camera are ceva aparte. Se pot face fotografii dar fara blit, ca de altfel in toate muzeele.

Alte locuri de vazut: Odeonul lui Herodes Atticus, Teatrul lui Dionysos, Monumentul lui Filopappos, dealul Pnyx, Areopagul.

In Atena exista un titicar al carui traseu n-am reusit sa-l indentificam, dar pe care il vedeam peste tot.

Teatrul lui Dionysos-locul de nastere al artei comice si dramatice, are, pe primul rand tronuri sculptate, destinate unor anumite persoane importante, ala caror nume sunt trecute pe ele. In jurul lui se gasesc ruinele unui altar de vindecare si ale Odeonului lui Pericle.

Agora romana se afla la intersectia a doua strazi. Poarta a fost comandata de Iuluis Caesar in onoarea Atenei. Cladirea cea mai importanta este Turnul Vanturilor, cladire octogonala, avand forma unei clepsidre. Fiecare fata reprezinta o intruchipare a vantului care bate din acea directie. In partea de est este moschea Fthye Tzami, una din ultimele doua moschei din oras.

Agora greceasca este locul unde Socrate si-a prezentat ideile filozofice.

Terasa lui Attalos din Agora greaca, refacuta, este o constructie cu doua niveluri, ofera o idee despre cum aratau cladirile comunale din antichitate si care, in prezent, gazduieste birourile firmei de sapaturi arheologice si Muzeul Terasei lui Attalos. Pot fi admirate obiecte artizanale din Agora antica, inclusiv sase buletine de vot din bronz folosite pentru dezbaterile din Curtea Celor Unsprezece care se ocupa cu judecarea criminalilor.

Hephaisteionul (Templul lui Hephaistos/Theseion) –cel mai bine pastrat templu grecesc din lume, are exteriorul foarte bine conservat si este bazat pe aceeasi tehnica de constructie ca si Parthenonul.

Monastiraki, este una dintre cele mai populare zone, unde se gasesc: piata de vechituri, piata de fructe, piata de peste si unde zilnic misuna lumea intr-un du-te-vino continuu si obositor. Pe diagonala se afla un magazin cu produse romanesti, unde vanzatoarele sunt romance. In timpul plimbarilor, am mai gasit in Atena magazine cu produse romanesti si vanzatoare romance in magazine grecesti. Se plangeau ca in ultimii ani afacerile nu mai merg bine.

Din statia de metrou, strada Ermou, o strada dreapta cu magazine de firma, duce spre piata si statia de metro Syntagma. Alaturi de piata Omonia constituie unele dintre zonele moderne ale Atenei.

Spre Omonia se ajunge pe una din strazile Athinas sau Eolou.

Muzeu National de Arheologie adaposteste obiecte din siturile din intreaga Grecie. Camerele sunt grupate pe perioade, acoperind o perioada de 7000 de ani: in cadrul colectiei presistorice vedem masca de aur a lui Agamemnon.

Sculpturile contin cea mai mare colectie de sculpura antica din lume, cu figurine apartinand epocii arhaice, apoi epoca clasica, elenistica, romana si ptolemica: zeii greci si alte personalitati ale epocii, statuia din bronz a imparatului roman Augustus, statuia lui Poseidon lovind cu tridentul si jochelul din Artemistos, cantaretul la harpa, colectia de obiecte din bronz si ofrande gasite in pestera Ida din Creta, vestigii egiptene din toate epocile faraonilor.

La etajul al II-lea sunt picturi din secolul XVI cu scene din Thera antica.

Trei strazi importante: Stadiou, Panepistimou si Akadimias trec paralel prin Omonia si Syntagma.

Centrul intelectual al Atenei moderne este constituit din zona in care se afla trei cladiri: Biblioteca Nationala, Universitatea si Academia Nationala. Cladirile sunt impresionante prin arhitectura lor. Academia este deosebita, cu statuile lui Platon si Socrate care o strajuiesc.

Piata Syntagma, a Constitutiei este dominata de cladirea Parlamentului, construit initial ca palat regal. In fata cladirii se afla Monumentul soldatului necunoscut, realizat in memoria grecilor care au murit in razboi. Soldati in uniforme traditionale fac de staja la resedinta prezidentiala.

Hotelul Grande Bretagne din coltul pietei a fost renovat in totalitate inainte de Olimpiada din 2004 si este o resedinta impunatoare.

N-am reusit sa ajungem la Gradinile Nationale.

Dupa o plimbare de 5 minute din Syntagma se ajunge la Poarta lui Adrian cu partea de vest orientata spre Acropole si cu inscriptia “Aceasta este Atena, fostul oras al lui Tezeu”, iar pe cealalta parte scrie: ” Acesta este orasul lui Adrian, nu al lui Tezeu”.

In imediata apropiere se afla Tempul lui Zeus din Olimp-cel mai mare templu construit pe pamant grecesc, cu dimensiuni magnifice, a carui constructie a fost terminata in 650 de ani, cu coloane inalte de 17 m. Din cele 106 initiale se mai pastreaza doar 16.

Dimineata ultimei zile a fost dedicata cumparaturilor-amintiri, pentru familie.

La 14 plecat din nou spre golful Saronic, din statia Syntagma cu tramvaiul nr. 5 spre Voula (17 statii). Am coborat cu cateva statii inainte, am facut poze in port si pe plaja. Din anunturile aflate pe multele plaje private, care acum erau inchise si nu se putea cobora spre mare, am aflat ca ei au abonamente destul de scumpe vara.

Intr-un singur loc am reusit sa coboram sis a facem fotografii de la malul marii.

Am mancat la un restaurant amplasat pe mal. Intrarea era prin interior si am preferat sa stam afara. Asezandu-ne la una dintre mesele aflate chiar la marginea dinspre mare, am constatat ca acolo se servea doar cafea, asa ca ne-am mutat la o masa mai spre interior, foarte comoda, de altfel, cu banci si o multime de perne.

Am luat tramvai-ul inapoi, am facut ultimele cumparaturi la un supermarket si ne-am intors la hotel la 20,30.

A doua zi ne-am trezit devreme, si la 5,30 am plecat cu taxiul la aeroport, deoarece avionul era la 7,30.

Am avut un timp minunat desi plecasem cu informatia ca in aprilie vremea este instabila. Am avut temperaturi de 20-24 grade, cu 18-19 grade seara. A batut putin vantul si in doua seri a plouat putin, dar dupa ce ne terminasem plimbarile.

Doua din zilele in care am stat in Atena au fost destinate altor doua locuri reprezentative ale Greciei, Pireu si Delfi, dar acestea vor face obiectul altor interventii pe acest site.

Nu in ultimul rand o atentionare: feriti-va de locuri aglomerate, de folosit liftul in aeroport spre metrou! Departe de a fi un mijloc de transport mai rapid spre destinatie, este un loc unde datorita unei inghesuieli “aranjate”, turistii neatenti sunt “usurati” de bani si acte. Va dati seama ce inseamna pentru un turist sa ramana din prima zi fara tot ce are. Nu am stiut, dar instinctiv, am avut grija de geanta si buzunare, ceea ce nu i-a impiedicat de “meseriasi” sa le deschida partial, atat cat au reusit. La hotel am fost atentionati asupra acestui aspect si asupra unei zone, din piata Omonia, in care sa nu ajungem seara.

Probabil ca urmatoarea vizita in Grecia va fi undeva, in insule…

## end review sc

[fb]
---
Trimis de rora in 10.05.11 16:56:03
Validat / Publicat: 10.05.11 18:01:13
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 4589 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

2 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (rora); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 20000 PMA (din 21 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

2 ecouri scrise, până acum

aimee
[26.05.12 13:33:50]
»

merg in atena in iulie pentru 4 zile. consider acest sejur, un mic popas spre kefalonia. avem cazare la four seasons hotel in glyfada la aproximativ 15 km de atena. am ales acest hotel la catva km de atena avand in vedere faptul ca avem nevoie de odihna in prima zi dupa un drum extenuant pitesti -atena cu autoturismul personal. as dori, daca nu va deranjez sa imi oferiti mai multe informatii cu privire la ce as putea vizita intr-un timp atat de scurt (exceptand acropolele, pe care oricum le avem in plan spre a le vizita, ) unde am putea lua masa la un cost rezonabil, pret carburantii, vreme, etc. orice informatie mi-ar fi de mare ajutor...

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
Cristian_h* CONS. ONORIFIC AFA / GRECIA
[26.05.12 14:39:20]
»

@aimee, @rora a punctat foarte bine in impresiile de mai sus ce este mai important de vazut in Atena, mai citeste inca o data si alege:

1. Muzeul National de Arheologie, unul din cele mai importante muzee din lume, este insa foarte vast nu se poate vedea tot intr-o singura zii, trebuie sa faceti rost de o brosura si sa va concentrati asupra celor mai importante exponate ex. tezaurul de la Micene, frescele descoperite in Santorini, statuile arhaice numite Kouroi si inegalabila colectie de statui din perioada clasica si cea helenistica (perioade distincte in storia Greciei) sau colectia de vase de lut cu figuri negre din secolele 6 si 5 BC, exista multe alte colectii din perioada neolitica, de arta cicladica sau arta romana, chiar si o impresionanta colectie de bijuterii (Colectia Eleni Stathatou), muzeul are in jur de 60 de incaperi cu exponate asa ca trebuie sa fiti selectivi.

sau

2. Agora combinata cu o plimbare in cartierul invecinat Monastiraki cel mai pitoresc cartier al Atenei cu toata forfota, magazine si Piata de Vechituri.

Seara o puteti incheia in Plaka, cartier invecinat cu Monastiraki, celebru pentru viata de noapte, sunt multe taverne acolo, majoritatea au si program artistic (dansuri si muzica traditionala)

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
1 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
aimee
Alte impresii din această RUBRICĂVacanța în Atena:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.041466951370239 sec
    ecranul dvs: 1 x 1