GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Taverna DIAS ''Secret Garden'' sau pe romaneste ,,maninici de te spargi''
Anul asta am fost mai iuti de tastatura si am rezervat din timp camera in Grecia, (inainte de pasti); Hotel Adonis Kalitheea Halkidiki (plaja noastra de suflet) -ne interesa ceva nu foarte scump, dar sa fie o cazare de calitate, nu cu tot felul de surprize gen mucegai sau cu ''plaje''de tintari, fr micul dejun, eram aproape de centru deci puteam usor alege taverna unde sa servim masa...
Tot umbland prin Kalitheea ti se face foame (mai ales cand stai ca mine cate 2-3 ore in apa) asa ca hai sa mancam undeva... Citisem pe net despre o taverna cu mancare buna, zic hai sa incercam... Explicatiile, de pe ,,am fost acolo'' cam alambicate dar de ajutor totusi, in final gasim locul si oprim masina in parcare. De fapt locatia e simplu de gasit dar greu de ajuns cu masina deoarece oricum ai vrea tot trebuie sa tai linia dubla continua...
Deci: La iesire din Kalitheea spre Pefkohori Hanioti etc, primul drumeag spre stanga simplu, nu? Problema e ca e intr-o curba stransa la dreapta, si in coborare, ai linie continua si degeaba ne-am dus mai inainte caci tot linii continue sunt... Dupa vreo 300 m de mers, tragem pe dreapta si cugetam... Apoi pandim un moment cand traficul s-a mai rarit si facem ca grecii … intoarcem intr-o intersectie si ignoram toate liniile continue si da-i inainte, adica inapoi spre Kalitheea sa intram in paduricea cu taverna.
Oprim masina intre niste gipane de rusi si intram in locatie.
O padurice de pini, cu alei frumos amenajate cu criblura alba, tabla la intrare, loc de joaca amenajat pt copii, mese rasfirate si in dreapta si in stanga aleii centrale. Cele din stanga, mai ofertante datorita privelistii incantatoare ce se deschidea treptat: Printre palcuri de pini cu diverse nuante de verde se zarea marea si cerul cu mii de culori de albastru si turcoaz, si cateva barci albe plutind pe oglinda apei... fascinant! Gasim o masa si ne asezam...
Ghinion n-avem aparatul foto la noi dar las' ca si telefonul e bun. Tragem rapid cateva poze si apare chelnerita: - Zdrasvite! Rezeviert, reserviert... O intreb pe engleza car-i baiul, ii explic ca nu suntem rusi, si aflam ca masa e rezervata. Din fericire, mai erau mese libere asa ca ne asezam in sfarsit, si o fatuca ne pune o fata de masa curata si aduce meniurile … In greaca si germana!!!
Le studiem un pic si apoi decidem la unison: caracatita la gratar. Nu mai mancasem de un an si ne era dor... Apare chelnerita si ne ia comanda, ne intreaba daca vrem ceva aperitiv zice ca au ceva pentru doua prersoane; zic hai sa vedem...
In dreapta peisajul idilic asupra golfului Toroneos (asa se numeste apa dintre bratele Kasandra si Sithonia) era intrerupt din cand in cand de cate o salupa care tragea un schior sau cate un yaht ce naviga lin catre Hanioti sau aiurea. Racoare sub pini, zgomot de greieri cer senin apa albastru turcoaz... barci, yahturi, skijet-uri, vacanta la superlativ... Surprinzator de repede apare fatuca cu platoul de aperitive pentru 2 pers... salata de vinete, salata de icre, tzatziki masline ansoa in mijloc, totul garnisit cu felii mari de rosii. Gustam din fiecare, excelente la gust.
Dupa nici cinci minute apar si caracatitele, cate un platou oval cu 2 tentacule destul de groase si o bucata din corp, rumenite cat trebuie si garnisite cu salata de cruditati-morcovi, telina, patrunjel si rosii taiate felii care ornau salata si un sfert de lamiie pentru diferite gusturi... mai acre! Dam atacul si declaram la unison: cel mai bun ,,caracatitzos'' mancat vreodata...
Nu apucam sa ne dezmeticim bine ca apare un flacau cu un platou cu 4 felii de lubenita, struguri si cateva felii de nectarine si prune. Ridic mirat din sprincene, si zice repede ca e desert din partea casei. Ma uit cu groaza la nasturul de la pantalon, oare mai rezista? Fie ce-o fi, radem si fructele si ne gindim cu groaza daca ne mai putem ridica de la masa sau nu.
In ziua urmatoare ca sa nu dam gres-adica sa cautam alta taverna unde poate nu gaseam aceeasi calitate a mancarii, am hotarit sa venim tot aici. am gasit de data asta loc la una din mesele ''separe''situate mai jos, un fel de demisol natural... unde marea si verdeata isi dau mina. deasupra unui haos verde, un povarnis abrupt impadurit ce coboara pina la mare.
Gasim si de data aceasta o masa cu vedere spre mare, si nici nu ne asezam bine si iar ,,zdrasvite” Mi se face rosu inaintea ochilor (am alergie la limba rusa din scoala) i-am zis vreo doua in romana, si apoi am lamurit-o ce si cum a priceput repede si de aici incolo ne-am imprietenit si a vorbit numai in engleza.
Am ales ca aperitiv- o portie de brinza greceasca pusa pe gratar (haloumi) si un peste la gratar (fagri) si bineinteles un caracatitos... toate bune, spre excelente. am ramas surprinsi sa vedem ce repede se misca toti cei 5 copii ai familiei... da ati citit corect este o afacere de familie -dnul Anthony si dna Thalia si copii lor 4fete. -valasia, vasiliki, dimitra, hristiana. si 1 baiat-konstantinos toti angrenati in bussines-ull general: preiau comenzi, debaraseaza parca sunt niste papusi ghidate.
Am reusit sa aflam ca afacerea a debutat in1991 si ca o parte din produse provin din gospodaria proprie: au capre oi, iezi si miei pe care ii taie la nevoie, tot ei fac brinza si uleiul de masline si mierea.
Am aflat ca isi fac din timpul anului propriile depozite de caracatite si sepii din zona lor de mare, nu din ocean, isi fac ei branza feta si haloumi (o branza mai tare care se serveste putin prajita pe gratar) si chiar propriul lor ulei de masline! Unii chiar au cumparat cateva bidoane de 5 l. Am aflat ca fac si retzina un fel de rachiu din rasina de pin, lamurind astfel misterul pungilor de plastic care atarnau de scoarta catorva pini mai batrani din paduricea de langa taverna.
Habar n-am ce bautura e aia, daca stie cineva, va rog luminati-ma!
Una peste alta am cam devenit obisnuiti ai locului, castigandu-ne titlul de cei mai ciudati clienti (am comandat caracatita in fiecare zi 8 zile la rand); dar ce sa-i fac nu ma pot abtine...
Am ramas incantati si de vinetele la gratar, (unii) -vinete taiate jumatate coapte si cit sunt calde se pune brinza rasa si patrunjel; de cotletele de miel (altii) -facute la gratar cu salata de cruditati, orez si cartofi prajiti sau dc nu doresti orez si cartofi poti primi legume la gratar-dovlecei, ceapa, ardei, rosii, am cerut si mujdei de usturoi mai mult in gestodacica caci in engleza nu stiu cum se zice; si chiar am primit: usturoi frecat cu unt; ceva de vis; (ne-am lins pe degete la propriu). Nu putem spune mare lucru despre carnea de porc pe care nu am gustat-o, apropo am uitat sa spun cit de buna este carnea de vitel facuta la gratar cu salata de cruditati, cartofi si orez. si gratarul de... sepie! am vazut ca au si pizza de multe modele si supa de peste-dar nu am incercat gustul lor...
Am mai servit ceva neobisnuit-anchovies facuti cu un sos de mustar, piper si minunatele condimente grecesti. se poate folosi ca aperitiv excelent! si inca un aperitiv-macrou afumat!
V-as mai povesti dar se face tarziu si e ultima zi in Kalitheea, maine dimineata pornim spre casa si vrem sa dam o fuga sa mancam ceva la o taverna...
Ati ghicit in gradina secreta, la Dias!
P. s. Asa scrie pe sorturile lor, e un fel de logo sau ceva nu am inventat-o eu...
Trimis de mihaiela in 18.08.14 09:49:58
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în GRECIA.
18 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (mihaiela); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
18 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Mutat la rubrica "Restaurante, taverne - în Halkidiki" (deja existentă pe sait).
@mihaiela: erata-din viteza am scris data sejurului iulie 2014 si este august 2014, va rog corectati! multumesc!
Doamne, mi s-a facut foame! Cine o fi pus Bulgaria in drum, ca acus dadeam o fuga pana in Grecia?! Iti vine sa crezi ca am fost in Grecia si nu am gustat caracatita? In toate cele 9 zile am mancat miel! Lamb kleftiko, la rotisor, in sos, in toate felurile posibile si in fiecare zi. Promit solemn, data viitoare incerc caracatita!
@mihaiela: Am facut modificarea, te rog pe viitor foloseste functia sesizeaza greseala, gasesti butonul imediat sub review.
@webmaster22: multumesc ca aveti rabdare cu mine! sunt e adevarat o incepatoare!
O afacere de familie ramane (totusi) o afacere de familie! Parca, parca grecii sunt - deocamdata- mai de treaba decat bulgarii! Am citit ca si cazarea la greci, pe la localnici (gen pensiuni de pe la noi), este mai buna ca la hoteluri! Dar e taaaaare departe cu autocarul si taaaare scump cu avionul! Dar, ce sa-i facem, ne adaptam schimbarilor (nu totdeauna in bine) ! Mi-am notat - totusi - taverna, ca cine stie, vreo marire de pensii, vreo ceva, acolo!
P.S. M-am uitat la poze - fiti-ar octopodul de ras sa-ti fie - ca mult iti mai place ! Dar, mosule, preturile ... preturile cum sunt !
@puiutea: octopusul pe care il vezi este 11euro, in general prinzul este in jur de 30euro si cu tot cu aperitive si apa ajungi pe la 45 euro... poate cu masina este mai usor de ajuns la greci caci merita efortul!
@danamandache: merita incercata caracatita! anul acesta am incercat si sepie, dar nu mi-a placut la fel de mult! pot spune ca a fost cea mai gustoasa caracatita mincata si merge teribil de bine cu salata de cruditati pe care o servesc, ,,
Buna,
Ceva detalii mai precise pentru localizarea tavernei se poate? Eventual un link cu locatia pe google maps poate...
Multumesc.
@ovidescu: GPS 40°04'11.8"N 23°27'12.7"E, sau 40.069942,23.453539,
@mihaiela: Super! multumesc. Sigur voi face o vizita in timpul sejurului.
@ovidescu: merita tot efortul si in plus o sa te convingi ca ceea ce maninci acolo este ok!
Te rog sa-mi spui daca din statiune se poate ajunge pe jos la aceasta taverna. Mi-ai facut pofta de caracatita, si cum in acest an sejurul o sa fie in Kallithea... taverna ne asteapta.
@miha. m - da se poate ajunge si pe jos, este o zona unde te fura doua lucruri peisajul si mincarea si sincera sa fiu parca acolo nu mai ai nevoie decit de linistea locului si ulterior de o binemeritata siesta...
merita sincera sa fiu orice efort de deplasare! incearca si o sa vezi ca am dreptate!
@mihaiela - Merciiiii!
Abia astept sa ajung acolo. Pana in iunie nu mai este foarte mult.
@miha. m - debia astept sa te delectezi cu ceea ce vei minca acolo... si cu atmosfera si cu lumea de vis a vacantei mult asteptate in grecia, concediu placut!
Mici adăugiri: suntem aici de câteva zile - webmaster, nu sări, scriu impresiile vis-a-vis de cazare după ce ne întoarcem - şi de când am venit am mâncat seara numai la Dias.
Confirm, se mănâncă foarte bine aici şi în plus de asta nu-ți priveşte nimeni de pe stradă în farfurie, aşa cum se întâmplă la celelalte 3274 de taverne-bombe din Kalitheea. Noi preferăm sepia la grătar, porcul e foarte bun, supa de peşte iarăşi bună-nu se compară cu aia făcută de lipoveni, e drept.
Peisajul plăcut, dacă ajungeți în Kalitheea faceți efortul de a veni la Dias, merită! Se fac 10 minute de mers lejer pe jos din centrul oraşului.
Mulțumesc mihaiela pentru pont!
Are cineva ceva întrebări, suntem aici până duminică. Retsina este de fapt vin făcut din pin,iar tsipouro e o țuică de...struguri.
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Sep.2016 La masă în Kalithea - La Poveste / To Paramithi — scris în 10.12.16 de Dragoș_MD din FRUMUşANI [CL] - RECOMANDĂ