ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 08.07.2011
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Frumuşani [CL]
ÎNSCRIS: 03.03.08
STATUS: AUGUSTUS
DATE SEJUR
JUN-2011
DURATA: 1 zile
cuplu fara copii
2 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
100.00%
Încântat, fără reproș
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 5 MIN

Ultimul oraş vizitat în Germania - Ulm

Ilustrație video-muzicală
Nana Mouskouri - Guten Morgen, Sonnenschein!!
TIPĂREȘTE

Am fost de 2 ori în Ulm: o dată ca să facă iubi shopping (şi să constate ulterior, acasă că la noi se găsesc aproape aceleaşi produse şi la preţuri apropiate) şi o dată ca să vedem câte ceva prin centru.

Apropo de cumpărături, nu ştiu dacă aici sau în alt loc e mai indicat să povestesc despre o particularitate a sistemului de plăţi cu cardul din Germania: de câţiva ani au introdus un tip nou de card (EC Karte click aici), care încă nu este disponibil la băncile româneşti. Aşadar, aveţi grijă să nu mergeţi la cumpărături doar cu banii de pe card, că aveţi cam 70% şanse să plecaţi cu buza umflată! Noile POS-uri nu recunosc nici măcar cardurile VISA/MASTERCARD moderne, cu cip! Deci ori ai ca$h, ori...

Revenind la partea turistică a poveştii, trebuie să spun că am mers cu maşina până într-o parcare subterană de lângă Ulmer Minster, am lăsat-o liniştit acolo şi am ieşit la plimbare. Evident, glonţ la biserică, dar... pune-ţi-vă pofta-n cui, vreo trei sferturi de oră, că e duminică şi tocmai este un concert de orgă... Dacă am fi ajuns ceva mai repede, l-am fi putut admira pe viu. Am ieşit deci şi am pornit pe străzile din vecinătate, din Fischerviertel (cartierul pescarilor) o superbă zonă din oraşul vechi, cu case pe structură de lemn aparent, tipic germane, cum se mai văd încă şi pe la noi prin vechile sate nemţeşti din Ardeal sau în vechiul burg al Sighişoarei ori Sibiului.

Pe acolo curge un afluent al Dunării, râul Blau (Albastru; sic!) cu o apă iute şi limpede, în care înoată păstrăvi zglobii (le-am făcut şi câteva poze!), şi pe care plutesc alene lebede sau se scufundă zgomotos răţuşte sălbatice.

E o zonă plină de restaurante tipice şi de pensiuni/hoteluri, terase, care în acea zi de duminică însorită (în sfârşit, soare!!!) erau pline de muşterii.

Tot acolo se află şi Haus der Stadtgeschichte (Casa poveştii oraşului, click aici), aceeaşi clădire adăpostind şi arhivele orăşeneşti. Are ea însăşi o poveste interesantă - numită Schwörhaus / Weinhof (casa jurământului, din curtea vinului), în fiecare an, în "Lunea Jurământului" ("Schwörmontag"), care este o mare sărbătoare oficială în Ulm, ce se serbează în penultima zi de luni din luna iulie, primarul oraşului Ulm rosteşte de la balcon un discurs cu privire la anul care a trecut şi îşi reînnoieşte jurământul istoric potrivit constituţiei oraşului (Schwörbrief Grosser din 1397). Aşadar, se va ţine în curând!

Expoziţia de la parter, care ilustrează foarte sugestiv, deşi pe scurt, întreaga istorie a oraşului (de la prima sa menţionare documentară din anul 854, pââână în ziua de azi) poate fi vizitată gratuit (singurul muzeu cu acest statut ce l-am găsit la nemţi!).

Ce am văzut aici şi trebuie să recunosc sincer că nu aveam habar este o scrisoare adresată oficialităţilor oraşului de către însuşi Albert Einstein, fiu al acestui oraş! Mă rog, ştiam că a fugit din Germania, dar nu reţinusem oraşul. Asta până am vizitat acest mic şi cochet muzeu.

Pe platoul din faţa lui, se află o frumoasă fântână arteziană care e dedicată (şi are şi o statuie făcută de un celebru sculptor din sec. XVI, autor şi al sculpturilor ce ornează corala mânăstirii din Ulm) Sf. Christofor.

Cu bagajul de cunoştinţe îmbogăţit, am pornit înapoi spre mânăstirea construită prin secolul XIV (1377). De fapt, atunci a început, finanţată fiind de către înşişi cetăţenii oraşului, nu de către biserică; transformată fiind apoi în biserică luterană în epoca Reformei, şi terminată într-un final prin sec. XIX (1890!) A rămas până în zilele noastre biserica având cea mai înaltă turlă din lume (168 m). Se poate urca în acest turn, dacă vă ţin picioarele preţ de vreo 768 de trepte. De data asta am zis 'pas', ale mele fiind aproape în pragul colapsului după zecile de km străbătuţi prin Londra şi Viena, dar şi la Munchen şi Augsburg, fără să mai socotesc o zi de mall prin Ulm...

Las aventura asta celor oleacă mai tineri, sau chiar mie, atunci când m-oi m-ai duce pe-acolo.

Noi ne-am mulţumit să mai admirăm odată dantelăria de piatră, statuile, vitraliile, orga, şi apoi, obosiţi dar cu sufletul mai plin de frumos am reuşit cu ultimele puteri să revenim la ai noştri amici, pentru a pregăti călătoria spre Italia de a doua zi.

-------------------

link-uri utile:

ulm.de

wikipedia.org/wiki/Ulm


[fb]
---
Trimis de Dragoș_MD in 08.07.11 00:06:46
Validat / Publicat: 08.07.11 06:41:45
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în GERMANIA.
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 12711 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

13 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Dragoș_MD); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P2x Biserica, văzută de pe o stradă comercială pietonală // fotografii din IANUARIE 2009
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
[900 PMA] [450 PMA]
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 20450 PMA (din 22 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

13 ecouri scrise, până acum

johnnyredlabel † [08.07.11 08:12:36] »

@dragos: Frate, da'ce-ai mai umblat! Lasand gluma deoparte, review-ul tau mi-a mers la suflet la cafeaua de dimineata.

Pami* CONS. ONORIFIC AFA / GERMANIA [08.07.11 09:52:47] »

ai avut noroc sa prinzi o zi cu soare in Ulm; -) fiind orasul cu cele mai multe zile in ceata si ploaie din Germania. Si cu toate ca si eu am vizitat acest oras de mai multe ori, am citit cu mare placere descrierile tale.

Diaura* [08.07.11 10:08:07] »

In vacanta de anul aceste, m-am imprietenit cu o domnisoara foarte simpatica, care mi-a povestit ca a fost de cateva ori in Ulm. Era pur si simplu incantata. Ea fusese cu ceva treaba si pe la universitate si era de parere ca mai mare dragul sa fii student acolo; totul era perfect, conditiile de cazare, de studiu si atmosfera placuta a orasului parca te fac mai receptiv la tot. Venind atatea pareri bune de la persoane diferite, cu prima ocazie ma voi duce sa vad orasul cu ochii mei si poate chiar sa imi rup picioarele pana sus, in turnul bisericii.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
webmaster13 [08.07.11 10:09:17] »

Buna dimineata va spun si eu

Sper sa placa melodia postata!

Dragoș_MD [08.07.11 10:29:13] »

@johnnyredlabel - corect, am făcut peste 4000 km în acest periplu, dar nici nu simt! (aşa cum spuneam pe undeva, nu mai ţin minte unde şi cui - cu excepţia celor străbătuţi prin România!);

@Diaura - zău că merită! eu am mai fost acolo odată, de Anul Nou (dar atunci nu am văzut decât biserica (atenţie!!! deşi multă lume îi spune aşa, NU ESTE CATEDRALĂ!!!), şi încă am poftă să mai merg. Şi o voi face, cu siguranţă! (mai ales că am aflat că am acolo o strănepoată, cu care nu am reuşit să mă-ntâlnesc de data asta, ei fiind în vacanţă... în România!)

@WM13 - nici că se putea o dedicaţie mai potrivită! mulţam!

@pami, mulţumiri şi ţie.

O să mai pun câteva poze; astă noapte am fost întrerupt de ora de mentenanţă a serverului...

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
luciaoradea [08.07.11 10:46:18] »

Si ce le scria autoritatilor in scrisoarea aia Albert Einstein? M-ai facut curioasa...

Dragoș_MD [08.07.11 10:50:20] »

Am terminat de adăugat pozele; rog frumos WM care le 'aranjează' să lipească la acest articol şi celelalte poze pe care le-am făcut cu vreo 2 ani jumate în urmă şi le-am postat aici fără să şi scriu ceva (atunci practic nu prea aveam ce, abia a ieşit un ecou...)

Mulţumesc frumos.

Admin [08.07.11 10:58:35] »

Din ce data (luna, an) erau acele poze (cele 8 mai vechi), Dragos? Dupa alipire, programul o sa afiseze automat si la ele data ACESTUI mini-sejur; vreau sa complet descrierea cu data la care au fost facute acele 8 poze...

Dragoș_MD [08.07.11 11:03:42] »

@Admin, sunt din ianuarie 2009.

@Luciaoradea, imediat îţi transcriu textul; traducerea, te priveşte!

Admin [08.07.11 11:12:19] »

@Dragos: multumesc; am apelat la 'bagheta' si am completat automat 'ianuarie 2009' la fiecare din cele 8 poze mai vechi; pozele au fost apoi atasate si ele la prezentul review (sunt afisate primele, pentru ca asa e algoritmul programului, le afiseaza in ordinea cronologica a incarcarii).

Dragoș_MD [08.07.11 11:22:38] »

Iată textul cu pricina, scris pe o hârtie ce poartă antetul Institutului de studii avansate, şcoala [catedra] de matematică din Princeton, New Jersey:

"den 28.September 1949

Herrn Oberbuergermeister

Theodor Pfitzer

Ulm/Donau

Sehr geehrter Herr Oberbuergermeister:

Ich danke Ihnen freundlich fuer die Uebersendug der Exemplare der Druckschift, welche ueber Ihre Feier berichtet und auch fuer Ihren freundlichen Brief von 17.August. Ich lasse auch Herrn Kollegen Gerlach freundlich danken fuer die [W?]uehe, der er sich bei dieser Gelegenheit unterzogen hat.

Wir leben ja in einer Zeit tragischer und verwirrender Ereignisse, sodann man sich doppelt freut ueber jeden Zeichen humaner Gesinnung.

Mit nochmaligen freundlichen Dank und Gru[e]se,

Ihr,

Albert Einstein"

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
luciaoradea [08.07.11 11:24:13] »

@dragos

Multumesc pt scrisoare si promptitudine!

Dragoș_MD [08.07.11 11:24:36] »

@Admin, mulţumesc frumos.

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
4 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Diaura*, johnnyredlabel, luciaoradea, Pami*
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă zona Ulm:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.061377048492432 sec
    ecranul dvs: 1 x 1