GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
München, capitala Bavariei, este unul dintre cele mai frumoase şi primitoare oraşe din Germania (mai exact, asta pot să spun despre partea de Germanie văzută de mine). Nume celebre sunt legate de capitala bavareză. Leon Feuchtwanger, Richard Strauss, Werner Herzog s-au născut aici, iar printre cei care au locuit aici îi putem numi pe Richard Wagner, Thomas Mann, Wassily Kandinsky şi fizicienii Joseph von Fraunhofer, Georg Ohm, Wilhelm Röntgen, Albert Einstein, Max Planck şi Werner Heisenberg (ultimii patru, laureaţi ai premiului Nobel).
Aici îşi au sediul central binecunoscutele firme: Siemens AG, BMW, MAN AG, Allianz, Rohde & Schwarz. Tot aici îşi are sediul celebra echipă de fotbal Bayern, care-şi susţine meciurile pe un nu mai puţin celebru stadion, Allianz Arena.
Şi, bineînţeles, aici are loc în fiecare toamnă Octoberfest.
Din păcate, noi nu am ajuns aici în timpul sărbătorii berii, ci într-o frumosă zi de august 2008. Am petrecut două zile aici şi trebuie să spun deschis că am fi avut nevoie de cel puţin o săptămână ca să putem spune că a fost suficient.
Înainte să plec, un amic mi-a spus cam aşa: "Ce cauţi la nemţălăii ăştia, n-ai ce vedea la ei, sunt plicticoşi. Du-te mai bine în Spania, Italia, pe Coasta de Azur sau măcar în Grecia, sau Turcia".
I-am răspuns că mă duc acolo unde se fabrică maşina sa, de care este atât de mândru, pentru că eu vreau să văd ţara acestor oameni formidabili, care au făcut ca patria lor să renască din cenuşă şi asta nu doar o dată şi au pus o amprentă decisivă asupra întregii Europe, dar şi asupra Lumii Noi.
În prima zi am ieşit în centru, pentru a lua un prim contact cu oraşul. Centrul istoric este înconjurat de o centură interioară, la care noi am ajuns cu maşina venind din spre nord, de la hotelul Ibis, aflat în suburbia Garching, pe autostrada 9, Am trecut pe lângă Allianz Arena, după care, pe Leopoldstraße am intrat pe centura interioară şi am ajuns la Karlsplatz, numită şi Stachus, în centrul căreia se află o frumoasă fântână arteziană. Tot aici, găsim Karlstor, o poartă rămasă din zidul fortificaţiilor medievale şi o frumoasă clădire, în stil neo-baroc, Justizpalast, unde îşi are sediul Ministerul de Justiţie al Bavariei.
Pe o străduţă laterală am găsit o parcare supraetajată, unde totul era automatizat, nici ţipenie de om şi unde am lăsat maşina şi am pornit pe jos.
Din Karlsplatz până în Marienplatz, cale de vreun kilometru, se merge, de la vest la est, pe o stradă pietonală plină cu magazine, numai bune pentru shopping.
În drum e păcat însă să nu te opreşti să admiri şi să vizitezi biserica iezuită St. Michael, în stil renascentist, în care sunt înmormântaţi câţiva regi bavarezi.
În sfârşit, ajungem în Marienplatz (piaţa Sfânta Maria), locul unde altădată, în Evul Mediu, se desfăşurau turnire şi între timp se făcea comerţ cu cereale.
Numele pieţei vine de la Mariensäule (coloana Sfintei Maria), coloană ridicată aici în prima jumătate a secolului al XVII-lea şi care are în vârf statuia din aur a Sfintei Fecioare, patroana Bavariei. La baza coloanei se află patru statui (negre), simbolizând războiul, ciuma, erezia şi foametea.
Cea mai impozantă clădire din Marienplatz este Neues Rathaus (Noua Primărie), construită în primii ai secolului al XIX-lea. Turnul său de 85 de metri adăposteşte atracţia oraşului, celebrul carilon cu 43 de clopote şi 32 de personaje, care cântă în fiecare dimineaţă la ora 11 fix (între lunile mai-octombrie şi la orele 12 şi 17). Personajele sunt plasate pe două niveluri. Pe cel superior se află cavalerii care participă la un turnir, iar pe nivelul inferior personajele dansează dansul dogarilor, bucurându-se de sfârşitul ciumei.
Altes Rathaus (Vechea Primărie) se află tot în Marienplatz, pe latura de est a acesteia. Turnul său adăposteşte acum Muzeul Jucăriilor.
Lângă Vechea Primărie, cam înghesuită, se află Peterskirche (biserica Sf. Petru), cea mai veche biserică a oraşului, a cărei clopotniţă, Altes Peter (Bătrânul Petru), de 91 m, este un alt vechi simbol al oraşului. Peste drum, la est de Peterskirche, se află Heilig-Geist-Kirche (Biserica Sfântului Spirit), datând din secolul al XIV-lea, o combinaţie interesantă de gotic, la exterior şi baroc în interior.
Dincolo de biserică, la sudul ei mai exact, se află Viktualienmarkt, piaţa din München, unde poţi avea norocul să nimereşti când se desfăşoară unul din numeroasele festivaluri sau alte evenimente distractive. Noi n-am avut norocul ăsta.
Mergând mai departe, pe aceeaşi axă vest-est, se ajunge la Isartor (Isar este râul pe malul căruia este aşezat München-ul), poarta ce încă mai păstrează structura originală, din secolul al XIV-lea. Mai există şi o a treia poartă, Sendlingertor, la sud.
Revenind în Marienplatz, de pe latura vestică a acesteia porneşte spre nord Weinstraße, pe partea stângă a căreia se află Frauenkirche, sau, mai exact, Dom zu unserer lieben Frau (Catedrala Maicii Domnului), cea mai mare biserică müncheneză, dominând oraşul cu cei aproape 100 m ai turnurilor sale. Construită din cărămidă, in stil gotic târziu, catedrala este vizibilă din orice punct al oraşului, deoarece municipalitatea a interzis construcţia de clădiri mai înalte de 109 m.
Revenind pe Weinstraße şi, în continuare pe Theatinerstraße, se ajunge la Odeonplatz. Aici, pe stânga cum vii dinspre sud pe Theatinerstraße, se află Theatinerkirche St. Kajetan, o frumoasă biserică în stil baroc, din secolul al XVII-lea. Pe dreapta găsim Feldherrnhalle (Sala Comandanţilor), o clădire monumentală, din secolul al XIX-lea, construită în onoarea armatei bavareze.
La capătul dinspre nord al Odeonplatz, unde se termină Brienner Straße, printr-o poartă se intră în Hofgarten, o grădină în stil italian, dincolo de care se află Sediul Guvernului Bavariei şi al Primlui Ministru bavarez. În faţa acestei clădiri se găseşte Kriegerdenkmal, un monument în memoria celor căzuţi în primul război mondial.
Faţă în faţă cu Theatinerkirche, de cealaltă parte a pieţei, este latura vestică a palatului Residenz, fosta reşedinţă a ducilor, prinţilor electori şi regilor bavarezi. Pe o poartă se poate intră într-una din curţile interioare ale palatului, Kaiserhof, unde se află Pfälzer Weinstube, cu vinuri delicioase.
Mergând de-a lungul laturii vestice a palatului Rezidenz, pe strada Rezidenz, se ajunge, la intersecţia cu Maximilianstraße, în Max Joseph Platz, o piaţă în mijlocul căreia se găseşte statuia lui Maximilian I, prinţ elector şi apoi rege al Bavariei, la începutul secolului al XIX. lea. Paralel cu Maximilianstraße, latura nordică a pieţei este mărginită de faţada palatului Rezidenz, iar cea estică de Nationaltheater München, sediul Bayerische Staatsoper (Opera de stat bavareză).
Pe latura estică a pieţei se află Nationaltheater München, sediul Bayerische Staatsoper (Opera e Stat a Bavariei).
Aici, în această piaţă s-a terminat plimbarea noastră în centrul istoric al München-ului.
Am încheiat ziua cu o bere bavareză delicioasă.
Trimis de Costi in 11.01.10 19:54:01
3 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Costi); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
3 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Am găsit o melodie potrivită pentru review, "Patrona Bavariae", interpretat de Jantje Smit.
Patroana Bavariei este Fecioara Maria, aşa cum spuneam ai sus.
http: //www. trilulilu. ro/Agrimensor_K/7f0fb24ce59fbe
Atasat melodia aleasa de Costi pentru plimbarea prin centrul istoric al München-ului.
Costy, mi-a plcut review-ul tau, acum cateva zile am vazut si eu o particica din Munchen. Felicitari pentru detaliile furnizate, recunosc ca nu am reusit sa strang atatea informatii cate ai postat tu. Tare mi-as dori sa revin in Munchen.... Cred ca as avea nevoie de vreo 10 vieti ca sa vad toate frumusetile de pe lumea asta!
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Dec.2023 Relaxare la spa - THERME Bad Wörishofen — scris în 02.06.24 de crismis din GALAțI - RECOMANDĂ
- Jun.2023 Excursie la Munchen — scris în 08.06.23 de Opelantara din FOCşANI - RECOMANDĂ
- Dec.2018 Iarna la pas prin Munchen — scris în 11.12.18 de mishu din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Jun.2018 Circuit cu masina prin Europa (4): La pas prin Munchen si in cautarea halbei de bere de un litru — scris în 17.07.18 de lenti din PITEșTI - RECOMANDĂ
- May.2018 O poveste la inaltime – Turnul Olimpia, Munchen — scris în 06.11.18 de mishu din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- May.2018 Turul orasului in gri-albastru - Greyline city sightseeing, Munchen — scris în 04.11.18 de mishu din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- May.2018 1 Mai muncitoresc... la Munchen — scris în 01.05.18 de mishu din BUCURESTI - RECOMANDĂ