GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Ca marime, Munchen, este al treilea oras din Germania, dupa Berlin si Hamburg. Numele orasului inseamna „ calugar „ si primele atestari scrise sunt de la inceputul sec. XII. La inceputul sec. XIV, orasul a fost reconstruit de Ludovic al IV-lea, dupa ce fusese distrus de un mare incendiu. De atunci s-a dezvoltat constant, au fost infiintate academii si a devenit un centru culural, economic si universitar important al Germaniei.
O umbra a istoriei s-a asternut peste el, cand in perioada nazista Hitler l-a declarat „ capitala miscarii naziste”. Dupa cel de al doilea Razboi Mondial, cand a fost distrus in bombardamente, a luat o noua infatisare si un nou avant economic. Iubitorii de turism, numesc orasul „ Capitala secreta a Germaniei „.
Ca orice mare oras cu o istorie veche, zona centrala pastreaza ceva din vechile ziduri ce inconjurau cetatea medievala. Acolo ne-am indreptat si noi; am lasat autocarul intr-o parcare si am luat „ cetatea la picior”. Prima mare cladire ce mi-a atras atentia a fost cea a Ministerului de Justitie. Este o cladire impunatoare, bogat decorata la exterior cu sculpuri, bazoreliefuri si fereste cu arcade.
Am traversat o mare intersectie si ne-am indreptat catre centrul vechi al orasului in care am intrat printr-o poarta monumentala. Intre ziduri, acest loc se numeste Piata Marienplatz (Piata Sf. Maria). Acolo este km 0 al oasului si tot de acolo se da ora exacta.
In prima jumatate a secolului al XVII-lea aici s-a ridicat o statuie a Sfintei Maria, monument ce poate fi admirat si astazi. Statuia din aur (sau aurita) este asezata pe o coloana inalta din marmura neagra si la baza ei se afla alte patru statui ce reprezinta victoria orasului asupra razboiului, ciumei, ereziei si foametei.
In sec. XIX, aici in piata a fost ridicata o noua cladire a Primarie, caci cea veche devenise neincapatoare. Este o cladire de o frumusete deosebita, realizata in stilul gotic, dupa planurile unui student, care a pus atata suflet in aceasta lucrare, incat a proiectat si cele mai mici detalii ale ornamentelor exterioare din piatra iar la interior a proiectat mobilierul. Constructia are mai multe turnuri. ; cel mai mare are 85m. Din turn, de trei ori pe zi, (la orele 11.12 si 17) 32 de statuete vestesc ora printru-un dans medieval si printr-un turnir intre cavaleri.
La fel de frumoasa si de atragatoare mi s-a parut si vechea Primarie, in al carei turn se afla acum o expozitie de jucarii. Fatada vechii Primarii, este veche de trei sute de ani, realizata intr-un frumos stil baroc. In curtea sa, o fantana veche de peste 250 de ani, atrage privirile turistilor- Fantana Andromeda.
Tot in Marienplatz, la cativa metri de Vechia Primarie (Altes Rathaus) am admirat cea mai veche biserica din oras, Biserica Sf. Petru (Peterskirche) cu o clopotnita inalta de 91m. ce mult timp a fost punctul de reper al orasului.
Lectia noastra de istorie, a continuat la Domul Frauenkirche (Catedrala maicii Domnului) care este cea mai mare catedrala din oras. Si pentru a ramane asa, Primaria a interzis construirea unor cladirii care sa o depaseasca in inaltime (100 m.), incat poate fi vazut din orice loc al orasului. Constructia ei a durat 20 de ani (in jumatatea sec. XV) si a fost restaurata dupa cel de al II-lea Razboi Mondial. Ambele turnuri ale catedralei au cate un ceas. Admirand cladirile si remarcand viata orasului in acel loc, am ajuns si la celebra berararie Hofbrauhaus (vezi review aici). Dupa o bere mare si buna bauta acolo, am revenit la autocar si ne-am continuat drumul „european”.
Trimis de Diaura* in 15.06.11 20:00:45
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în GERMANIA.
1 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Diaura*); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
1 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Munchenul e unul din orasele mele preferate, si imi place la nebunie Germania pt ordinea si curatenia ei. Acum, citind ce ai scris, realizez ca n-am mai fost demult prin Munchen! Multumesc ca mi-ai amintit de o particica din el si felicitari pt review!
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Dec.2023 Relaxare la spa - THERME Bad Wörishofen — scris în 02.06.24 de crismis din GALAțI - RECOMANDĂ
- Jun.2023 Excursie la Munchen — scris în 08.06.23 de Opelantara din FOCşANI - RECOMANDĂ
- Dec.2018 Iarna la pas prin Munchen — scris în 11.12.18 de mishu din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Jun.2018 Circuit cu masina prin Europa (4): La pas prin Munchen si in cautarea halbei de bere de un litru — scris în 17.07.18 de lenti din PITEșTI - RECOMANDĂ
- May.2018 O poveste la inaltime – Turnul Olimpia, Munchen — scris în 06.11.18 de mishu din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- May.2018 Turul orasului in gri-albastru - Greyline city sightseeing, Munchen — scris în 04.11.18 de mishu din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- May.2018 1 Mai muncitoresc... la Munchen — scris în 01.05.18 de mishu din BUCURESTI - RECOMANDĂ