GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Orasul Strasbourg, capitala Europei, se situeaza la granita dintre Franta si Germania. Deorece ne aflam relativ aproape de oras fiind in vizita la Europa Park in Rust, (vezi impresii) , ne-am hotarat sa dam o fuga pana la Strasbourg pentru a-l putea vizita. Din Rust pana la Strasbourg sunt doar 50 de km facuti pe autostrada, nici nu stii cand ai iesit din Germania si cand ai intrat in Franta.
Ahitectura orasului impleteste foarte bine doua mari stiluri: cel medieval- in orasul vechi, si cel modern-in zona cladirilor europene. Influenta germana se simte mai ales in arhitectura caselor din centrul vechi al orasului, iar cea franceza nu intarzie sa se faca simtita prin decorurile de tip colombaj si flori la ferestre, tipic alsaciene.
Vizita noastra a inceput de la Palatul Rohan care se afla chiar in centrul vechi al orasului si a fost contruit pentru a inlocui un vechi palat episcopal. Acesta a fost construit intre 1732 si 1742 in stil baroc in onoarea printului episcop Armand Gaston Maximilien de Rohan, fiu nelegitim al lui Louis al XIV-lea. De proiect s-a ocupat arhitectul Robert de Cotte. Patru cardinali Rohan au ocupat succesiv tronul Strasbourgului intre 1704 si 1789. La inceputul secolului al XIX-lea, palatul a devenit resedinta lui Napoleon, un personaj foarte iubit de alsacieni. Apartamentele regale au fost construite dupa modelul celor de la Versailles. Palatul adaposteste trei muzee: Muzeul Artelor Frumoase, Muzeul de Arta Decorativa si Muzeul Arheologic.
Langa palat se afla Catedrala Notre Damme este considerata una din cele mai frumoase catedrale in stil gotic din Europa. Constructia catedralei a inceput in 1277 si are o inaltime de 142 de metri. Fatada este formata dintr-o frumoasa dantela de piatra, o adevarata capodopera. Se fac remarcate in mod special sculpturile profetilor de pe arcada centrala. Turnul inalt a fost terminat in 1439 si a fost cea mai inalta constructie a crestinatatii pana in secolul al XIX-lea. In interiorul catedralei se gaseste o colectie impresionanta de vitralii datand din secolele XIII si XIV. In interiorul catedralei se gaseste Ceasul Astronomic, din perioada Renasterii, ce masoara 18 metri inaltime, fiind totodata unul din cele mai mari din lume. Ceasul a fost construit de catre artisti ce au colaborat cu matematicieni si tehnicieni pentru a-i face pe cei 12 apostoli sa defileze in fata lui Isus. Acesta porneste in fiecare zi de la ora 12.30, dar pentru a va bucura de spectacol, trebuie sa va prezentati la intrare in jurul orei 12.
Casa Kammerzell Se gaseste in imediata apropiere a Oficiului Turistic si este considerata cea mai frumoasa cladire din Strasbourg ce a apartinut unor negustori bogati de-a lungul secolelor. Martin Braun, cel ce a construit casa in secolul al XVI-lea a fost un negustor de branzeturi iar Philippe Kammerzell, un negustor ce a fost proprietarul casei in secolul al XIX-lea. Parterul casei dateaza din secolul al XV-lea si este formata din arcade de piatra, chiar sub aceste arcade isi vindeau bunurile vechii negustori. Etajele superioare ale cladirii sunt impodobite cu lemn sculptat si dateaza din secolul al XVI-lea.
De la Oficiul Turistic puteti obtine informatii despre obiective cat si pliante gratuite. Noi am cumparat de aici o harta a orasului de 1 euro care ne-a ajutat sa ne orientam prin oras.
Mergand mai departe pe jos am ajuns la Piata Gutenberg ce a fost in trecut centrul politic si social al orasului. Cea mai frumoasa cladire din piata este cea a Camerei Comertului si Industriei, ce a adapostit pentru o vreme si Primaria orasuuli. Cladirea este construita in 1585 in stil renascentist, are un acoperis inclinat cu mici ferestre ce poarta decoratiuni in piatra. In mijlocul pietei se afla statuia lui Guttenberg. Acesta s-a nascut la Mainz in Germania si s-a autoexilat in Strasbourg unde a trait intre 1434 si 1444. La Strasbourg a lucrat si si-a brevetat inventia sa- masina de scris cu litere mobile. Piata i-a luat numele in 1840 atunci cand s-au comemorat 400 de ani de la sederea sa in Strasbourg iar artistul David d’Angers a creat statuia acestuia in bronz.
In imediata vecinatate a pietei se afla Biserica Sfantul Thomas este cea mai mare biserica a orasului dupa catedrala si a fost contruita intre secolele XII si XV. Biserica a partinut ordinului lutheran din 1549. In interiorul bisericii se gaseste una din cele mai de pret lucrari de sculptura in stil baroc, mausoleul Maresalului Saxoniei creata de sculptorul francez Jean-Baptiste Pigalle in 1777.
Continuand plimbarea noastra am ajuns in Cartierul Petite France este cel mai vizitat obiectiv turistic din oras dupa catedrala. Acesta a fost declarat patrimoniu UNESCO si isi pastreaza si astazi aerul pitoresc. Cartierul era in trecut resedinta pecarilor, a morarilor si tabacarilor fiind format pe canalele raului Ill. Cea mai veche casa din cartier dateaza din 1572 si este cunoscuta sub denumirea de Casa Tabacarilor. Toate casele de aici si-au pastrat un aer impunator si boem. Acoperisurile caselor au balcoane deschise unde tabacarii isi puneau pieile la uscat dupa ce acestea fusesera curatate si spalate in apele raului Ill. Aici am admirat podul mobil ce se ridica pentru a permite trecerea ambarcatiunilor. In imediata apropiere a Palatului Rohan este punctul de plecare al vaporaselor pe rau. Vazut de pe raul Ill, Strasbourgul este si mai cuceritor! De aici am achizitionat bilete pentru un tur complet al orasului cu vaporasul si cum mai aveam inca o ora pana cand urma sa plece vaporasul, ne-am continuat plimbarea prin oras. Biletul pentru un tur de o ora jumate a costat 9,20 euro/adult.
In cateva minute am ajuns in Piata Kleber ce se afla in vecinatatea Pietei Guttenberg, in mijocul acesteia se gaseste statuia de bronz a generalului Kleber ce s-a nascut la Starsbourg in 1755 si a participat la mai multe lupte sub comanda lui Napoleon. A murit in Egipt in 1800.
Cartierul European l-am admirat atat din vaporas cat si de pe uscat. Aflat in partea de nord a orasului, aici se gasesc cele mai importante institutii europene ce se afla in cladiri moderniste cu fatade de stlicla cum ar fi: Cosiliul Europei, Parlamentul European si Curtea Europeana a Drepturilor Omului. Faptul ca aceste institutii se afla in Strasbourg nu este deloc intamplator deoarece orasul este un oras multicultural datorita istoriei sale zbuciumate, el apartinand cand germanilor, cand francezilor, orasul pastrandu-si identitatea sa alsaciana de-a lungul secolelor. Localnicii sunt mandrii de oriiginile lor, ei numindu-se in primul rand alsacieni, apoi francezi.
La ora stabilita pe bilet, ne-am prezentat la imbarcarea pe vaporas. Deoarece incepuse sa picure, vaporasul a fost acoperit. In pretul biletului este inclus si un audioghid in 12 limbi de circulatie internationala. Alunecand agale pe apa alaturi de lebede elegante albe, am descoperit un Strasbourg foarte pitoresc cu ale sale case de lemn cu decoratiuni de tip colombaj pline de flori colorate la ferestre.
Asa s-a sfarsit o zi frumoasa petrecuta in inima Europei, un oras minunat ce merita vizitat macar o data in viata.
Vacante insorite!
Trimis de Muffin2009 in 03.12.13 14:50:26
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în FRANȚA.
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Muffin2009); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Nov.2023 Scurtă escapadă la Strasbourg, capitala Alsaciei — scris în 13.03.24 de irinad din TâRGOVIșTE - RECOMANDĂ
- Jul.2020 Cu bicicletele prin Europa (2) - Strasbourg — scris în 20.07.20 de Aniram din BRAșOV - RECOMANDĂ
- Aug.2019 Batorama, bat-o vina! — scris în 28.02.21 de Carmen Ion din BUCUREșTI - nu recomandă
- Aug.2019 O zi în Strasbourg. Prea puțin! — scris în 25.02.21 de Carmen Ion din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Mar.2018 Strasbourg - o perla prea putin mediatizata pentru ceea ce poate oferi — scris în 09.05.18 de MrCod din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- May.2017 Strasbourg - un oras European — scris în 07.06.17 de bbogdanmircea din GERMANIA - RECOMANDĂ
- Aug.2016 Strasbourg sub semnul berzei — scris în 19.08.16 de Radu Tudoran din CăLăRAşI - RECOMANDĂ