ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 26.09.2012
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 08.02.10
STATUS: PREMIUM
DATE SEJUR
SEP-2012
DURATA: 3 zile
cuplu fara copii

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
80.00%
Mai degrabă mulțumit
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
90.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 3 MIN

Montenvers - Mer de Glace

Ilustrație video-muzicală
BARCAROLLE ..... ORCHESTRA JAMES LAST


TIPĂREȘTE URM de aici

Dupa fascinatia masivului Mont Blanc vazut de pe Aiguille du Midi, pentru a nu pierde timpul, am plecat imediat spre gara Montenvers (un drum de 5-7 minute pe jos de la statia de telecabina Aiguille du Midi), de unde un tren cu cremaliera ne duce pana la 1913m la marea de gheata cu o grota care se viziteaza.

Biletele de tren (26,4 euro de persoana) permit accesul la telegondola spre grota si vizitarea grotei. In fata garii o veche locomotiva urcata pe un postament inclinat permite vizionarea pe ecrane mari a istoricului zonei. Un tren cu 3 vagoane, aproape pline, urca aproximativ 40 minute pana la statia terminus Mer de Glace pe un traseu destul de interesant, cu perspective spre partea de nord a Chamonix (daca ocupi un loc pe partea stanga a sensului de mers), pana la cel mai mare ghetar care a incremenit intre masiv si valea Arve, pe care o mai alimenteaza inca cu apa prin afluentul Arveyron.

Odata ajunsi in statie constructiile si amenajarile trimit cu gandul la cei ce faceau drumetii la inceputul sec. XX. Desi sunt cat se poate de functionale si moderne prin instalatii, cladirile si ce se afla in jurul lor pastreaza ceva din atmosfera pioneratului in turismul montan.

De precizat ca in apropierea garii se afla un hotel foarte modern cu toate dotarile. Zona este pregatita pentru primirea turistilor avand bar-restaurant (berea 300cl este 3,5 euro), 2-3 terase si un mic muzeu geologic.

Fara sa ne anunte nimeni am asteptat in zadar pornirea telegondolelor, care, surpriza, nu functionau datorita vantului puternic (noi am crezut ca este vorba de curentul provocat de deschiderea usilor trenului pentru ca de vant in intelesul propriu al cuvantului nu era vorba, deh, sunt francezi).

Neavand de ales am purces la o coborare pe jos pe niste serpentine, coborare care a durat cam 25 min (s-a dovedit a fi mai bine asa). Drumul iti ofera perspectiva vaii plina de gheata care pare pe majoritatea suprafetei ca fiind din roca adevarata. Din loc in loc, tot coborand, gasim placute de bronz pe care sunt specificate nivelurile la care se afla gheata de-a lungul timpului incepand cu sfarsitul sec. al XIX-lea si pana in 2003. Pare incredibil, dar scaderea nivelului este destul de accentuata (si noi care ne miram cand ghidul de la Ghetarul Scarisoara ne spunea ca, anual, grosimea ghetii se micsoreaza semnificativ).

Odata ajunsi la partea mai abrupta a vaii, amenajarile sunt mai moderne, sub forma unor pasarele solide care conduc pana la intrarea in grota principala (mai sunt 2 grote sapate, mai mici si care nu se viziteaza). Intrarea este protejata cu copertine pentru ca apa se scurge in permanenta. Mare parte din suprafata ghetarului, expusa la soare si intemperii, este acoperita cu panza groasa pentru reducerea ritmului de topire.

Interiorul este cat se poate de banal, gheata are o culoare alb-albastru deschis ca de sineala, cu unele portiuni in care reflectoarele interioare ii modifica nuantele spre verde si rosu. Interesante sunt cele cateva fotografii din perioada de inceput a exploatarii turistice a ghetarului.

Toata calatoria merita a fi facuta fie si numai pentru a avea o perceptie corecta despre ce inseamna un ghetar autentic. Intoarcerea a fost putin mai obositoare, fara a fi exagerata. De retinut ca este bine ca inainte de a cobora spre grota sa stiti orarul de intoarcere a trenurilor si, mai ales, sa pastrati biletele. Daca nu functioneaza telegondola, intoarcerea poate dura 40-45 min.

Drumul dus-intors si vizitarea grotei nu dureaza mai mult de 2,5-3 ore asa ca va ramane timp pentru alegerea unei terase, pentru pranz, pe riscul vostru sau pentru drumetii scurte in zona.

Gasiti cu usurinta, la centrul de informare turistica, o bogata colectie de harti si mai noi si mai vechi sau fotografii (am cumparat un poster de 100/40cm cu 12,5 euro).

Incarcati de atatea imagini memorabile asteptam ascensiunea de a doua zi care avea sa ne duca la un alt masiv de peste 3000m, Les Grands Montets.

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de Puiu2010 in 26.09.12 18:30:38
Validat / Publicat: 26.09.12 19:33:46
INFO ADIȚIONALE
  • A fost prima sa vizită/vacanță în FRANȚA

VIZUALIZĂRI: 4400 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

6 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Puiu2010); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 Gara Montenvers de unde se poate ajunge la Mer de Glace
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 15050 PMA (din 16 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

6 ecouri scrise, până acum

webmaster13
[27.09.12 08:31:52]
»

Articolul a "primit" o ilustratie muzicala sau video-muzicala - vezi mai sus, imediat sub titlu.

Daca autorul prefera o alta melodie, este rugat sa ne scrie (aci, ca ecou, ori pe PM)

bessondm
[27.09.12 09:16:54]
»

Simpla curiozitate: grota de gheata este naturala sau a fost sapata in stanca de om? Superba foto P22!...

Puiu2010AUTOR REVIEW
[27.09.12 09:22:07]
»

@bessondm: Grota este sapata in GHEATA de catre localnici pentru marirea atractiei turistice. Putin probabil ca topirea sa se produca in interior de forma si cu finisajele pe care le-ai vazut sau dedus. Posibil ca initial sa fi practicat asemenea galerii pentru cercetare sau pentru micsorarea presiunii asupra scoartei si in felul acesta sa micsoreze viteza de coborare/topire a ghetii.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
bessondm
[27.09.12 09:31:25]
»

@Puiu2010: asa ma gandeam si eu, ca e special conceputa pentru atragerea cat mai multor turisti. Interesanta insa, si motivatia tehnica a sapaturilor in gheata. Multumesc pentru precizari.

Michi
[27.09.12 16:34:00]
»

Si review-ul si pozele merita superbonusul pe care tocmai ti l-am adus. Noi am mers in grup organizat din care, cei mai multi au ramas in Chamonix din cauza unui eventual rau de inaltime. Ajunsi sus varful era in ceata, batea tare vantul si dupa vreo 20 de minute ne-au evacuat. Abia la Plan de l'Aiguille s-a ridicat ceata si am putut vedea totul de jur imprejur. De grota nu ne-a spus ghidul dar nici nu mai era timp de vizitat.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Admin
[27.09.12 19:04:15]
»

Mutat la rubrica "Descopera zona Chamonix" (nou-creata pe site)

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
3 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
bessondm, Michi, Puiu2010
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă zona Chamonix:

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.06318998336792 sec
    ecranul dvs: 1 x 1