GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Ajaccio - orasul natal al lui Napoleon - Un loc excelent de relaxare
Primul port in care am oprit in croaziera despre care am povestit aici click aici a fost Ajaccio! Este situat intr-un golf magnific, adapostit de dealuri impadurite, in partea de vest a insulei Corsica! Este cel mai mare oras din insula, un oras cosmopolit si al doilea port ca marime, dupa Bastia. A fost fondat de genovezi, in jurul anului 1500.
Despre insula Corsica
Este a 3 a insula ca marime din Marea Mediterana. Se mai numeste si Kalista-adica cea mai frumoasa! A fost ocupata pe rand de greci si romani. Muntii ocupa majoritatea suprafetei, depasind inaltimi de peste 2700 de metri si sunt preferatii alpinistilor. Doar in partea de est este o campie fertila, in rest doar teren accidentat. Fiind de 200 de ani pamant francez-Corsica se apropie mai mult de Italia, atat geografic, cat si cultural.
De pe vapor, inainte de coborare, eram uimita de frumusetea acestui oras, asezat acolo unde muntele se termina in mare. Corsica, pamant francez ,scaldat de soare Italian, este o provocare pentru price turist! Inainte de a opri am tot privit cum marea si vantul si-au pus amprenta asupra tarmurilor insulei, formand grote si stanci impozante.
Aveam la dispozitie suficient timp, pentru a incerca sa-i deslusim tainele, de dimineata de la orele 10, pana la 18. La coborare de pe vapor, fiecare pasager a primit cate o harta. Orasul nu era departe de port, de fapt este cel mai aproape din cele 6, cate am vizitat in aceasta vacanta.
Am pornit intr-un tur pietonal, alaturi de grupul de 15 turisti din Bucuresti, insotiti de ghidul roman. Era pentru prima data cand paseam pe pamant francez! Si, bucurie mare, mai ales fiindca era vorba despre o insula. Stiu ca frumusetea unei insule consta in faptul de a o strabate de la un capat, la celalalt, pentru a o descoperi, dar de data aceasta ne multumeam doar cu o vizita in orasul Ajaccio, orasul care este cunoscut datorita faptului ca aici s-a nascut marele erou al Frantei, Napoleon Bonaparte. Pe mine intotdeauna m-au fascinat insulele. Vazute din avion, par mici pete intunecate in imensitatea marii. M-au atras prin faptul ca formeaza o lume aparte, inchisa intre barierele naturale ale tarmurilor, iar lumea ai impresia ca traieste intr-o izolare si o diferentiere de ceilalti.
Ma bucuram ca este o zi superba de vara, numai buna de plimbat, la pas usor prin oras. In primul rand m-au trezit la realitate denumirea in frantuzeste a strazilor. Apoi…numerele de la masini si, bineinteles monologul domnisoarei care-mi vindea ingheata. Am facut franceza la scoala, dar nu am avut niciodata ocazia sa mi-o amintesc pana acum. Avand ghidul cu noi, va imaginati ca eram scapati de multe griji, harta practic, nu ne era atat de necesara.
Centrul medieval
Dupa ce am traversat cateva strazi umbrite de palmieri batrani si inalti, am trecut prin piata agro-alimentara (unde as fi zabovit mult timp sa ma uit la tot, dar mi-am propus sa revin mai tarziu, dar se inchisese!) si apoi am ajuns in Piazza Foch. Era mare forfota. Circulau si aici autobuze Hop on- hop of si mini-car-uri.
In mijloc, printre palmieri, atragea atentia statuia lui Napoleon, imbracat in haine romane, iar in fiecare colt erau niste lei. Dupa ce am oprit un pic si ghidul ne-a spus cateva cuvinte, am facut fotografii si ne-am continuat turul pietonal.
Catedrala din Ajaccio
Este situata in apropierea marii. Este o cladire foarte veche, construita in secolul al XVI, deosebit de frumoasa si impunatoare. Este prima biserica, din cele 13 la numar, cate am vizitat in aceasta vacanta.
Dupa ce am vizitat catedrala, in cativa pasi am si ajuns la mare!
Citadela
Este cetatea locala, asezata pe un deal, care se sfarseste brusc in mare. De fapt, de la ea incepe si plaja. In partea opusa poti admira portul. La cativa merti este un dig de vreo 200 de metri, pe care te poti plimba si admira intreaga panorama a golfului si a orasului Ajaccio. Am vazut-o doar din exterior, in fata ei era o statuie a unui general jertfit pentru aparare. Imaginea ei am putut-o admira, inca inainte de a cobora de pe vapor.
Paralel cu marea, este un bulevard foarte circulat, plin de palmieri, iar pe dreapta este Cazinoul, o cladire cu o arhitectura deosebit de frumoasa.
Piata De Gaulle
Traversand bulevardul, am urcat o multime de trepte si-am ajuns. De sus marea se zareste printre palmieri si are o culoare de basm. Cu spatele la mare este statuia lui Napoleon Bonaparte, calare pe cal, asezata pe un postament urias, in colturile caruia sunt statuile a celor 4 frati. Statuia este opera lui Maglioli.
Dupa ce ghidul ne-a spus cateva date despre familia lui Napoleon Bonaparte si importanta istorica a cladirilor din jur, a urmat un moment de respiro, cateva fotografii si ne-am indreptat pe alte strazi, cautand cel mai important obiectiv turistic din Ajaccio.
Casa lui Napoleon Bonaparte (Muzeu national Bonaparte)
Am ajuns aici pe niste stradute foarte inguste si intunecoase, pline de magazine care ii poarta numele. Corsicanii sunt foarte mandri ca aici s-a nasut Napoleon, memoria imparatului este prezenta peste tot in orasul sau natal, prin muzeu, numele strazilor, magazinelor, etc.
Lunea este inchis. Intrarea costa 7 euro pentru o persoana sau 5 pentru grupuri.
Casa este de fapt un bloc vechi cu 3 etaje, iar locuinta in care s-a nascut si a locuit el-una dintre acele incaperi. In jur este o vegetatie foarte frumoasa, predominand bananieri foarte inalti, portocali, youka si bouganwilla.
Napoleon s-a nascut aici si a locuit pana la 7 ani in aceasta casa, care arata foarte bine, iar acum este transformata in muzeu si contine o serie de documente si obiecte personale ale familiei sale.
A fost botezat tot aici la Catedrala Notre Dame de la Misericorde. Dupa ce a plecat de aici, la scoala, nu a mai revenit.
Palatul Fesch
Tot plimbandu-ne si admirand cladirile din jur, am ajuns pe strada cu numele Cardinal Joseph Fesch! Aici este un alt obictiv turistic foarte vizitat de turisti-Palatul Fesch. Acesta este format din 3 cladiri:
Biblioteca
Este o cladire impunatoare si contine peste 50000 de volume.
Capela Imperiala
Aici se afla inmormantati mai multi membri ai familiei imperiale. In fata capelei se aflau statui vii, cu fete si haine infricosatoare!
Muzeul Fesch
Este asezat in mijlocul celor doua cladiri, care sunt sub forma literei U. In fata lui este o alta statuie a imparatului Napoleon si un mic parculet cu pamieri si banci, unde noi ne-am mai odihnit un pic, pana ghidul s-a dus la intrare sa ne cumpere bilete.
Am platit 5 euro de persoana, avand reducere de grup, pretul normal fiind de 7 euro. Am primit fiecare cate o insigna, pe care am fost nevoiti sa o punem in piept. Dupa ce am lasat bagajele la intrare, am urcat cu liftul la etajul al doilea. Nu era permis fotografiatul cu blitz. Muzeul este proaspat renovat, de anul trecut. Este un muzeu de arta, colectiile de picturi datand din secolele XIV-XIX.
A fost infiintat pentru a adaposti o colectie impresioananta de picturi, peste 1000 pe care le-a cumparat un unchi din partea mamei imparatului Napoleon, Cardinalul Fesh (al carui nume il poarta si strada pe care este asezat acest muzeu). Este al doilea muzeu, dupa Luvru, care contine atatea opere ale artistilor italieni. Intalnim nume celebre, ca: Botticelli,Veronese si Tizian. Pe langa acestia, mai sunt si lucrari ale artistilor francezi.
Am stat aici ~o ora, mi-a placut, apoi am plecat, insotiti de grupul nostru la vapor, pentru ca era aproape si era deja ora pranzului. Dupa amiaza aveam program de voie, deci nu era obligatoriu sa revenim in Ajaccio, daca doream sa ramanem sa ne odihnim in cabina.
Plaja
Noi am ales sa mergem la plaja, pentru ca o zarisem de dimineata si abia asteptam sa facem o baie in mare si sa lenevim pe nisipul auriu! Asadar, piata agroalimentara pe care doream dimineata sa o mai vad era deja inchisa, atunci am facut o plimbare scurta in cautarea unor mici suveniruri, pe un bulevard cu un nume celebru-Daniele Casanova. Dupa aceea, o alta inghetata si la plaja, langa cetate.
Apa marii era foarte limpede, curata si destul de calda pentru luna mai. Nu era adanca la mal, potrivita pentru cei care doresc sa mearga acolo cu copii. Nisipul galbui si fin. Nu era foarte aglomerata.
Am stat doar 2 ore la plaja, pentru ca se apropia ora. Au fost singurele ore de plaja din toata croaziera! Macar ne-am relaxat un pic, dupa plimbarea prin caldura, de dimineata. Ajaccio-vine de la numele Adjacium, care, de fapt inseamna - loc de odihna. Pe vremuri, aici coborau oierii de pe munte sa se odihneasca si sa isi vanda produsele!
Interesanta experienta de astazi cu Ajaccio!
In drum spre vapor, ne-am mai oprit in apropierea portului si am admirat alte nave de croaziera care erau acolo. Si alte yachturi si ambarcatiuni mai mici. Am facut cateva fotografii, pentru noi si pentru voi si …
La revedere Franta!
Dimineata urma sa ne trezim in Italia, in portul Civitavecchia si sa mergem in alta excursie, pentru a vizita Cetatea Eterna
Trimis de georgiana in 03.06.11 07:06:31
7 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (georgiana); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
7 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Articol selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru aceasta destinatie
Iata propunerea muzicala pentru aceste impresii, o trallalera cantata in corsa!!! Sper sa placa se poate insa schimba!
Frumoase poze, felicitari, poti sa ne spui ceva despre preturi, eu am ramas cu impresia ca este o insula frumoasa cu o bogata vegetatie, foarte multi palmieri, clar apartinand zonei de influenta italiene insa cu un plus de rafinamant francez, dar cam scumpa cel putin fata de vecina de la sud Sardinia!
Din Bonifacio am cumparat un fel de salam foarte uscat asemanator cu cele din poza 09, am vrut o delicatesa locala, cadou pentru prietenul gurmand la care mergeam, s-a dovedit a fi din carne de magar!!!
Astept cu nerabdare urmatoarele impresii... mai ales stii tu ce... cele 5
Foarte frumos povestit. Felicitari! In ultimii 3 ani am fost in vacanta in Corsica. Si eu si sotia mea santem indragostiti de aces loc. Din pacate, rar cand intalneam o masina cu nr de RO. Cireasa de pe tort o reprezinta zona de sud/est, Portto Vechio-Bonifacio. Aici plajele sant de o frumusete iesita din comun. Nu poti crede ca esti in Europa. Preturile sant ca pe continent-Coasta de azur spre exemplu. Dar la supermachet preturile sant ca in RO.
Trecerea de pe continent-Livorno sau Genova, pe insula pt o masina si 2 pers. e maxim 100€ daca rezervati din timp bilete.
Ajaccio=Ajaxio in corsicana, sper sa nu gresesc.
Concedii placute va doresc acum la inceput de vara.
Parca am fost in vacanta cu tine citind acest review! Foarte inspirata ultima fotografie in care ai scris pe nisip!
Eu zic că ar fi momentul să te astâmperi cu astfel de reviewuri FOARTE BUNE, deoarece o să ajungi să te umpli de duşmani fiindcă invidioşii vor apărea fără îndoială să te critice că ai uitat să-ţi iei şosete cu două steluţe albe pe gleznă!!!
Până una alta eu NU pot acorda decât 900 PMPA pentru un mini-ghid AFA!
FELICITĂRI!!!
Multumesc frumos pentru alegerea si atasarea melodiei! Dar si pentru stegulet, este tare nostim!
@Cristian h,
Stiam ca ai fost si tu in Corsica, pentru ca inainte de plecare in croaziera am cautat mai intai pe site informatii despre Corsica si nu am gasit decat 2 reviews-uri, dintre care unul al tau!
Da si mie mi s-au parut mai mari preturile si aici in Corsica, care e pamant francez, dar si in Marsilia. De la pretul unei vederi... in sus, totul difera, mai scump ca in Italia si dublu decat Grecia. Pana in prezent cred ca pentru un buzunar de roman, aflat in plina criza, care doreste totusi sa-si petreaca o vacanta in afara tarii, parea mea este ca Grecia ar fi locul potrivit.
La sfarsitul ecoului tau nu prea am inteles prea bine despre care '' cele 5''! Te refereai la urmatoarele 5 orase -porturi care doresc sa le mai scriu din croaziera, sau la '' CT''?
@Vivo, multumesc de aprecieri si de completari. M-as bucura daca ai mai aduce si alte completari despre Corsica, pentru ca pe site sunt foarte putine informatii despre acest subiect.
@Magdalena,
Ma bucur ca te-a incantat ultima fotografie, in mod special. La Lido di Jessolo, mi-am pierdut aproape o ora ca caut scoici albe, minuscule, ca sa pot scrie cu ele pe nisip, numele statiunii si anul, sa pot face o poza! Dar in vacanta ai timp destul si, bineinteles, rabdare!
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Sep.2024 Ajaccio. Acasă la Napoleon — scris în 21.10.24 de iulianic din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Aug.2018 ”Corsica Cristalină” - Calanques de Piana - Porto — scris în 17.11.18 de Mika din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Aug.2018 Ajaccio - cel mai frumos oraș mic de la Marea Mediterană — scris în 11.11.18 de Mika din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Sep.2009 Ajaccio, in Corsica, orasul unde totul are legatura cu Napoleon – al saselea port in care am debarcat in croaziera pe Mediterana — scris în 27.10.11 de a.sr* din BUCURESTI - RECOMANDĂ