ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 22.02.2012
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: > 60 ani
DIN: Brașov
ÎNSCRIS: 12.11.11
STATUS: SENATOR
DATE SEJUR
JAN-2010
DURATA: 4 zile
single

GRAD SATISFACȚIE
CAZARE [camere etc]:
NU SUNT ÎN MĂSURĂ SĂ MĂ PRONUNȚ
CADRUL NATURAL:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
95.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 4 MIN

Valea Regilor

TIPĂREȘTE

Continuare review: Valea Regilor

Dimineata, cand ne-am trezit vasul era acostat la cheiul din Luxor, iar aici ne asteptau autocarele, pt. a ne duce in Valea Regilor, valea unde sta ingropata cea mai faimoasa perioada a Egiptului.

Cu autocarul am facut, la scurt timp de la plecare, o oprire, cand am coborat in fata noastra se arata in toata splendoarea lui, templul frumoasei regine Hatchepsout, singura femeie-faraon. Aceasta regina a fost un amestec de frumusete, tenacitate si cruzime (dupa moartea sotului, l-a ucis pe fiul ei vitreg, pt a-i urma la tron).

Templul e construit pe partea de vest a Nilului, este un ,,templu memorial “, care adaposteste capela reginei, fiimd considerat un mausoleu, primul, asezat intr-un circ natural, inconjurat de munti stancosi. Pe aleea care duce pana la scarile de intrare in templu, de o parte si alta, altadata erau saditi arbori de santal, adusi la ordinul reginei, din Asia, azi din ei au mai ramas cateva cioturi.

Drumul a continuat, ajungand in Valea Regilor, un tinut nisipos, inconjurat de stanci inalte, care inca continua sa adaposteasca, morminte a caror taina inca e necunoscuta.

Pana azi au fost gasite 62 morminte- unele de pe munti, mai greu de lucrat la ele, nu sunt deschise turistilor. Pana acum, cel mai vechi mormant in care s-a intrat, este a lui Thutmose l, o parte din ele sunt ale faraonilor, dar sunt si morminte ale Marilor Preoti, mormintele, sunt diferite de la o dinastie la alta, atat din punct de vadere a constructiei cat si a pozitiei de orientare.

In dinastia a 18-a, mormintele aveau 4 coridoare, din primul coridor se cobora pe scari intercalate de pante, pana in camera asteptarii, apoi din al 2-lea coridor ajungi in sala coloanelor, din al 3-lea ajungi in camera mortuara, care are pe pereti decoratiuni interioare.

Mormintele acestei perioade sunt orientate de la nord la sud. In dinastia a 19-a, mormintele sunt orientate de la est la vest, anticamera e comuna cu camera, cu mormantul, iar toti peretii sunt decorati cu picturi colorate, facand mai frumoasa cale pt trecerea in cealalta lume. In dinastia a 20-a, interioarele sunt marite, iar sarcofagele sunt micsorate., orientarea se pastreaza de la est la vest.

In ordinea descoperiri, primul mormant a fost a lui Ramses VII (inca din perioada greco-romana), iar ultimul a lui Tutanchamon, singurul mormant gasit intact de Howard Carter, in 1922, dupa ce isi cheltuise toata averea, platind guvernului egiptean, dreptul de exploatare pt. 1 an, timp in care nu reusise sa gaseasca mormantul, desi instinctul ii spunea ca aici trebuie sa fie, cerand o prelungire de cateva luni, timp in care reusise si cu ajutorul fiicei lui sa descopere acest mormant. A fost o mare realizare, pt. ca mormantul continea bogatii inestimabile, toate fiind expuse la muzeul de egiptologie din Cairo, in mormant fiind doar mumia faraonului.

Pe macheta expusa la muzeu, se arata cum a fost gasit mormantul in momentul deschiderii –toate lucrurile, patul, carul de razboi, bijuterii de aur cu pietre pretioase, amulete din aur, miniaturi de animale, bratari si coliere fin lucrate, adevarate tesaturi fine de aur, inele-toate acestea erau aruncate unele peste altele in dezordine, aratand graba cu care fusese inmormantat. Aceasta graba este explicata, de faptul ca moartea prematura a faraonului (19 ani), i-a gasit nepregatiti, cu mormantul nefacut, fiind ingropat in mormantul Marelui Preot, din acea perioada, in mare taina, in acelasi timp asta explica si de ce nu a fost gasit si pradat de hoti.

Atunci am aflat si de ce totusi, el cand a fost ingropat avea facuta masca mortuara. din aur (a fost dorinta lui ca masca lui sa fie din aur) Mastile mortuare se executau in timp de 7 zile de la inscaunarea si purificarea faraonilor.

Acest mormant este modest si ca marime, cat si a decoratiunilor de pe pereti, la fel si Tutanchamon, a fost un domnitor nesemnificativ, dar a devenit faimos in urma descoperiri mormantului., pana la acest mormant toate celelalte au fost pradate atat de hotii din zilele noastre, cat si de acei din acele timpuri.

Faimos a ramas un hot al acelor timpuri pe numele de Abduraso, care s-a imbogatit de pe urma numeroaselor morminte pradate de famili lui.

Eu am coborat in 3 morminte, dar cel mai impresionant este mormantul lui Ramses al II-lea, este asezat pe panta unui munte inalt, avand 3 nivele de coborare, un adevarat tinut al tacerii, inconjurat de ziduri gravate cu aspecte din ritualul inmormantarii, cu scrieri hieroglife, cu zeii care ii intampinau in lumea noua a lor, toate fiind picturi colorate...

De la Valea Regilor, ne-am intors in Luxor, am mers pe vas pt. masa de pranz ca sa vizitam templul din Luxor la lumina reflectoarelor, cand umbrele lasate il faceau maret si spectaculos.

Dar pana la vas am facut o oprire la Uriasii lui Memnon, aceste 2 vestigii fiind tot ce a mai ramas din intrarea intr-un templu funerar a lui Amenhotep III.

Urmeaza: Luxor si Karnak


[fb]
---
Trimis de grecudoina in 22.02.12 22:03:11
Validat / Publicat: 23.02.12 06:08:02
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 6981 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

8 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (grecudoina); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Impresiile fiind subiective, AFA nu poate garanta calitatea, relevanța, exactitatea, persistența ori conformitatea impresiilor si recomandărilor (cu asteptările și preferințele fiecarui cititor); deasemenea, responsabilitatea legală pentru afirmațiile făcute in articol revine integral și in mod exclusiv autorului (cf "Termenilor și conditiilor de folosire"); AFA sau administratorii săi neputând fi făcuti răspunzători în privinta corectitudinii ori efectelor de orice natură.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 templul lui Hatchepsout
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 14150 PMA (din 15 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest review

8 ecouri scrise, până acum

adryana
[23.02.12 07:36:04]
»

@grecudoina, iti dau primul vot cu multa placere si te felicit pentru informatii si poze. Frumoasa excursie este aceasta. Si parintii mei au fost acolo in 1996 si imi amintesc vazand pozele tale acum ca si ei au vizitat acele morminte si pe acei uriasi din piatra.

elenahelen
[23.02.12 10:48:35]
»

F interesant... am marcat: -) mie chiar imi sunt utile informatiile de la fata locului, atat pentru scoala, cat si pentru o eventuala vacanta: -)

vera77
[23.02.12 15:47:27]
»

In ciuda primului rewieu, pana la urma v-a incantat Egiptul, nu-i asa?

grecudoinaAUTOR REVIEW
[23.02.12 16:07:33]
»

@vera77: si in primul am facut mentiunea, ca ma voi referi numai la ce nu mi-a placut si ce va recomand sa ocoliti in Egipt, pt a fi o excursie perfecta. Si pt. ca am vazut cate reprosuri mi-ati facut la primul m-am gandit sa scriu aceste seriale. Inca un lucru f. bun am avut de la agentia din Egipt un ghid f, bun, care pe mine m-a invatat chiar sa citesc heroglifele (acum am, uitat)

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
Michi
[23.02.12 19:35:05]
»

Mi-a placut mult review-ul pentru ca puncteaza ce e mai interesant din Valea Regilor. In mormantul sapat in stanca de la Deir el Bahari au fost gasite cateva mumii de faraoni dar al reginei Hatshepsut, nu. Regina Hatshepsut a domnit timp de 22 de ani alaturi de sotul, respectiv fratele vitreg al ei Tutmos al II lea. Dupa moartea acestuia ea a devenit regenta fiului lor Tutmes al III lea pe care l-a tinut in umbra, spionandu-i orice incercare de a o detrona. A fost ajutata toata viata de un arhitect Senenmut care a construit templul Deir el Bahari si cu care se pare ca a avut o fiica. In intrigile si crimele de la palat, fiul sau a incercat sa se revolte dar n-a putut urca pe tron decat dupa ce mama sa a murit. Razbunarea fiului a fost atat de crunta incat a distrus toate urmele si inscriptiile privind aceasta mare regina. Mumia ei, descoperita intr-un mormant anonim a fost identificata abia in 2007 si depusa in muzeul din Cairo.

grecudoinaAUTOR REVIEW
[23.02.12 19:53:32]
»

@Michi: multumesc pt.complectarea facuta, reginei Hatshepsut, mi-a facut mare placere sa citesc aceste randuri despre ea, am aflat si un lucru nou, am crezut ca ea a fost o regina sangeroasa, dar acum as zice ca fiul ei a fost mai crud si razbunator, o seara buna va doresc

iulianic
[24.02.12 10:36:05]
»

@grecudoina: Da, si eu stiu ca Hatshepsut a devenit prima femeie faraon in urma mortii sotului ei, dar ca viata ei ca regina n-a fost tocmai usoara datorita intrigilor. A fost totusi o femeie ambitioasa, care a dorit sa arate ca poate fi puternica si poate conduce la fel ca un barbat.

Dupa moartea sa, fiul sau vitreg (un aprig rival in lupta pentru domnie) a distrus din razbunare multe din statuile ei, dar - din fericire - au ramas cateva pe care le putem admira si noi astazi.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
station5*
[04.03.12 15:30:06]
»

asta da coincidenta, si la acest articol al Dvs. votul meu a dat superbonusul!

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
7 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
adryana, elenahelen, grecudoina, iulianic, Michi, station5*, vera77
Alte impresii din această RUBRICĂVacanța în Egipt:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.037460088729858 sec
    ecranul dvs: 1 x 1