ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 28.10.2010
GR. VÂRSTĂ: 20-30 ani
DIN: Bucureşti
ÎNSCRIS: 30.08.10
STATUS: GOLD
DATE SEJUR
MAY-2010
DURATA: 8 zile
prieteni
2 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
90.00%
Mulțumit, mici obiecții
CAZARE [camere etc]:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat
BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
95.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 5 MIN

Un pustiu perfect

Ilustrație video-muzicală
TIPĂREȘTE

Am asteptat cu neincredere excursia in desert mai mult de gura sotiei dar la sfarsit pot sa spun ca a fost o experienta de neuitat incepand cu plecarea din hotel, continuand cu drumul si sfarsind cu apusul de soare. Va voi spune imediat de ce ma fascinat acest ocean de nisip si piatra. Nu este exclus ca peste citeva milioane de ani Pamantul sa redevina un desert asa cum fost la inceputurile lui” pustiu si fara forma” dupa cum gasim scris in Biblie mai ales ca zonele aride se extind tot mai mult. Dupa un drum nebun pe autostrata cu jepurile care in unele locuri mergeau si cu 200 km la ora, si cu cameramanul nostru pe acoperis care filma (putin mai tarziu aveam sa aflu ca avea porecla Spiderman si era pasionat de adrenalina), am intrat in Sahara dupa ce am trecut de postul de control din desert. Sahara se intinde intre marea Rosie si coastele marocane ale Atlanticului, intre Mediterana si Sahel si ocupa aproape o treime din Africa, dar intinderea de nisip e stricata pe alocuri de canioane stancoase, de intinderi nesfarsite de pietris, de cratere vulcanice si de mici insule de verdeata - oaze.

Masinile au oprit si am coborat pentru o mica introducere a ceea ce aveam sa facem, numai ca imediat am fost fascinat de ceea ce se desfasura in fata ochiilor. O intindere de apa se vedea la orizont si gandul mi-a zburat imediat la ceea ce citisem despre Sahara, ca acum mai bine de 400 de milioane de ani pe aici se rostogoleau valuri adevarate. Exista o mare pe acest pustiu dar care „s-a golit” cind puternice miscari tectonice i-au inaltat fundamentul. Doar glasul ghidului m-a trezit din ferie si mi-a spus ca ceea ce vad este mirajul sau cum ii spunem noi fata morgana si ca daca vreau sa vad ce se afla c adevarat in departare trebuie sa ma urc pe capota masini. Am ascultat indemnul si am descoperit adevarata fata a desertului ceea inselatoare si care iti ia si ultima picatura de viata din tine daca nu sti ce faci.

Am lasat in urma mirajul si ne-am urcat in masini si am plecat intr-o viteza nebuna sa escaladam dunele si sa coborim pantele in unghiurile cele mai ciudate in fuctie de maiestria soferului. Chiar la un moment dat ce-a de a 2 masina a ramas impotmolita in nisip si a fost nevoie sa o tractam. Dupa acesta frenezie de viteza mi-am dat seama de sensul intrebari ghidului atunci cind ne-a luat de la hotel „Daca am mancat de dimineata”, ne-am oprit linga stincile netede ale unei coline unde am fost lasati si ni s-a spus sa urcam pana in varf. La mijlocul distantei spre varf masinile au plecat si au disparut repede din vedere iar noi am ramas singuri nestiind ce se intimpla. Am continuat sa urcam iar cind am ajuns in varf am vazut intregul desert, dar nu era un peisaj, era punctul terminus al materiei, mi s-a dezvaluit un covor de pietre” tesut” de furtuni si de vanturi care se intindea la nesfarsit. La poalele colinei ne asteptau masinile si noi am inceput intr-o viteza nebuna coborarirea prin nisip (colina avea pe partea opusa doar nisip), parca eram niste copii care se bucurau de zapada, si nu mai conta ca ne afundam in nisip, important era sa prindem viteza.

Am ajuns pe la pranz in satul de beduini si soferii nostri sau apucat sa prepare mancarea, iar noi am fost invitati sa facem o excursie prin sat. Am descoperit un put pentru apa adanc de vreo 100 de metri inconjurat de un zid ca sa nu cada animalele in el atrase de apa. Acest put duce pana la panza freatica si alimenteaza oameni care traiesc in desert. Am mai gasit o mica moschee, un mic atelier de covoare, locul unde se facea painea egipteana si posta locul in care primeau vesti din satele apropiate. Am descoperit cu surprinde dupa ce am intrebat de toaleta ca este singurul loc de 5 stele din desert. Am ras in gand si mi-am imaginat o groapa cu patru pereti, dar ma inselam amarnic pentru ca, chiar este un loc de 5 stele in desert. Este o cladire normala cu pereti acoperiti cu mozaicuri in toate culorile cu scaune de toaleta si toate lucrurile necesare, inclusiv un om care te ajuta la iesire si iti toarna sapun lichid ca sa te poti spala iar apoi iti ofera un prosop pentru a te sterge. Doar la magazinul Harrods din Londra am mai intilnit asa ceva. Am ajuns apoi in cort unde ghidul ne-a oferit cite o narghilea intrebandu-ne daca vrem sa fumam sisa sau altceva. Era doar o gluma pentru ca in final am fumat amestecul de ierburi si plante aromate in pozitia clasica a beduinilori cu un picior peste altul. A continuat cu citeva moduri de a fuma si dupa atatea fumuri parca vedeam pe jos iuti ca fulgerul „pestii de nisip” – soparlele - care vanau insecte.

Am terminat cu narghileaua si am iesit afara unde ne-au dus linga o duna unde ne asteptau citiva beduini cu dromaderii lor. Allah n-ar fi putut oferii beduinilor un dar mai folositor decit dromaderul aceste „ corabii ale desertului” care pot rezista si o saptamana fara apa, asta daca au fost adapate bine in prealabil (peste 120 de litri intra intr-un dromader). Dupa o plimbare cu dromaderul am descoperit ca se terminase prepararea mesei si aranjarea ei asa ca am trecut la potolit foamea. Dupa masa am primit cadou citeva cantece din partea localnicilor si am plecat inapoi spre hotel.

Ma simteam bine si nu as fi vrut ca totul sa se termine si parca pentru a-mi face mie pe plac la un semn ambele masini au urcat pe o colina si am oprit, am coborit si am asteptat ca soarele sa coboare si sa fie mancat de desert. Privelistea este senzationala mai ales ca totul in jur isi schimba culoare pe masura ce soarele coboara.

Apoi cind noaptea s-a lasat am plecat un pic obositi dar fericiti ca am trait o zi in acest mare pustiu care devoreaza in fiecare zi km intregi de vegetatie.

----------------------------

Nota WM20 Va urma: Reciful


[fb]
---
Trimis de artistul_18 in 28.10.10 10:40:33
INFO ADIȚIONALE
  • A fost prima sa vizită/vacanță în EGIPT
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 3345 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

16 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (artistul_18); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 Desertul Sahara
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 2900 PMA (din 1 vot)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

16 ecouri scrise, până acum

catalinalupu
[28.10.10 10:55:13]
»

Frumoasa povestea ta... m-a fascinat.

artistul_18AUTOR REVIEW
[28.10.10 11:33:30]
»

Am vazut ca ai fost in Belgia si ti-am citit impresile. Frumos si o placuta aducere aminte. Multumesc pentru aprecierii pentru review.

Smaranda
[28.10.10 11:48:45]
»

Intr-adevar foarte frumoasa si interesanta excursie. Imi pare rau ca am ratat-o, cand am fost in Egipt.

Atunci am strabatut desertul cu autocarul si m-am mirat ce drumuri (si ce toalete) pot exista in desert. Este o lectie despre civilizatie, la care noi romanii am lipsit. Sa nu mai vorbim de ospitalitate. Am vazut foarte multi egipteni saraci, dar foarte zambitori si ospitalieri.

artistul_18AUTOR REVIEW
[28.10.10 11:58:01]
»

Intru totul de acord cu tine, mai ales pentru drumurile pe care le au, ca imi era rusine mie ca roman de drumurile noastre. Referitor la saracie chiar am fost mirat in drum spre Cairo, de ce unele case nu aveau tavan si ghidul a spus mai intai o gluma pe tema asta ca egiptenilor le plac sa numere stelele inainte de culcare, numai ca situatia era alta. Din cauza saraciei si a lipsei de bani cei mai multi nu si-au terminat casele.

artistul_18AUTOR REVIEW
[28.10.10 12:02:07]
»

Daca se poate o melodie cu Amr Diab Street ar fi perfecta pentru fundal

webmaster11
[28.10.10 12:18:46]
»

artistul_18, sper sa-ti placa aceasta melodie, daca nu, o schimbam. Auditie placuta!

Rose
[28.10.10 12:18:50]
»

M-a captat si fermecat, intru totul, excursia in Egipt. In timp ce citeam, gandurile meu zburam in locurile despre care vorbeai si imi doream sa nu se mai termine povestea ta.

sandu.53
[28.10.10 14:08:55]
»

foarte captivant si aparte review-ul tau! interesant sa traiesti in desert si mai ales intre beduini chiar si pentru o zi... o experienta aparte! mi-au placut si pozele indeosebi apusul de soare si cea cu femeile beduine. Felicitari si un vot pe deplin meritat!

Smaranda
[28.10.10 14:27:55]
»

In zonele sarace, majoritatea caselor nu sunt terminate sau mai bine zis asa par. Nu au acoperis (pentru ca ploua foarte rar) si lasa intentionat stalpii cu fiarele iesite, sa para neterminate. Asta pentru ca la ei, nu se plateste impozit pentru casele in constructie.

artistul_18AUTOR REVIEW
[28.10.10 16:03:31]
»

Asta nu am stiut dar multumesc pentru informare

artistul_18AUTOR REVIEW
[28.10.10 16:09:52]
»

Sper ca daca te-am fermecat sa citesti si in continuare impresile care le voi posta.

anadragusin
[28.10.10 16:51:07]
»

Felicitari @artistul_18 pentru povestea impartasita cu noi. Deosebita experienta. Te rog explica-mi poza nr. 16, cum adica posta beduinilor? Am eu o idee, dar as vrea sa aflu de la cineva care a fost acolo. Multumesc.

artistul_18AUTOR REVIEW
[28.10.10 17:11:26]
»

A fost o gluma ca acolo au posta si internetul beduinilor. Sunt doar niste oale in care bat si se fac intelesi cu celelalte triburi, la fel ca la indieni cu fumul.

anadragusin
[28.10.10 17:23:12]
»

Foarte tare!!! Nu ma gandeam la asta, dar explicatia data este buna, dar destul de greu de crezut in zilele noastre, mai ales pt. mine care n-am fost in asemenea zone. Multumesc!

artistul_18AUTOR REVIEW
[28.10.10 17:42:46]
»

Daca ai sti ca sunt atat de saraci in unele zonele incat ar vinde si pietre doar ca sa aibe ce manca, mai ales in desert. O sa incerc sa descriu in impresiile din Cairo ceea ce am vazut in imprejurimi. Dar mai intai o sa scriu maine si poimaine despre alte 2 minunatii al Egiptului ca mai apoi sa ma opresc la Cairo si la saracia care exista ascunsa intre aceste perle ale Africii.

webmasterX
[28.08.19 13:18:16]
»

Mutat, la reorganizare, în rubrica «Excursii opționale cu plecare din Hurghada» (nou-creată, între timp, pe sait)

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
5 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
anadragusin, artistul_18, catalinalupu, sandu.53, Smaranda
Alte impresii din această RUBRICĂOpționale cu plecare din regiunea Hurghada:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.068751096725464 sec
    ecranul dvs: 1 x 1