ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 05.10.2014
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 03.03.11
STATUS: PRETOR
DATE SEJUR
JUN-2014
DURATA: 2 zile
familie cu copii

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
90.00%
Mulțumit, mici obiecții
DISTRACŢ. / RELAXARE:
90.00%
Mulțumit, mici obiecții

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
90.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 5 MIN

Un... Mini-Plitvice!

TIPĂREȘTE

,,De-atitea nopti aud plouand,
Aud materia plangand...
Sunt singur, si mă duce un gând
Spre locuintele lacustre. ''
(G. Bacovia)

Nu doresc sa folosesc versurile bacoviene pentru a accentua scurgerea implacabila a timpului si solitudinea apasatoare.

Motivul invocat in ,,Lacustra'' mi-a amintit doar de... comuna Rastoke si oraselul Slunj.

Complexul lacustru a fost realizat printr-un joc al naturii care permite raului Slunjčića sa se verse printr-o serie de bariere de travertin in raul Korana, formand un lant de cascade de diferite dimensiuni.

Pentru o relatie directa cu uscatul inconjurator, in urma cu mai bine de 300 de ani, s-au construit locuinte pe piloni, pasarele din lemn, iar forta apei a fost folosita in realizarea unui sirag de mori, fiind la fel de impresionante şi spectaculoase, pastrand atmosfera din timpurile de mult apuse.

Spectacolul cascadelor imbinat cu zgomotul roţilor de moara este fascinant, ideea de temporalitate existentiala ti-o da inca functionalitatea acestora.

Au existat 22 de mori de apa, unele datand din secolul al XVII-lea, toate urmand acelasi principiu cu apa redirectionata spre rotile cu zbaturi, palele din lemn folosind puterea apei ce actionau pietrele de moara rotative. Fiecare moara avea doua, trei si chiar mai multe pietre de moara din calcar, acestea fiind folosite in macinarea porumbului, ovazului, meiului, secarei. Cele mai bune pietre erau folosite pentru macinarea asa numitului ,,porumb alb" (graul), faina rezultata trecand printr-un proces de transformare in produsele de panificatie.

E greu sa descrii in cuvinte rusticul acestui mini-Plitvice!

Cele doua rauri amintite mai sus, formeaza un taram in forma de fluture, cu insulite legate intre ele prin 9 podeste din lemn.

Intrarea principala se face din directia raului Slunjčića, avand de-a lungul istoriei mai multe denumiri, precum: Sluinca Fluss, Sluinchiza, Szluinchitsa, Sluinschiza, Slujinčica, Slovinčica, Slovinštica.

Ajungand la receptia dotata cu sala de conferinte, alaturi se afla taverna Konoba, unde iti poti ostoii foamea la preturi accesibile.

Magazinele de suveniruri iti ofera acele elemente speciale ale artei populare, realizate numai din lemn.

Platesti 25 kuna/persoana si esti liber sa explorezi domeniul Slovin Unique din Rastoke, cea mai importanta investitie privata realizata in localitatea Slunj.

Poti incepe turul spre poarta principala a imparatiei, dupa ce treci de o moara de apa, spre insulita ce adaposteste un totem sculptural ce-l reprezinta pe eroul amerindian fictiv al lui Karl May, Winnetou, simbol ce aminteste de cadrele turnate pe aceste meleaguri pitoresti.

Locul sacru al apasilor Mescalero, a devenit traseu de aventura pentru toti turistii din intreaga lume, limba oficiala fiind engleza, atat pentru japonezi si neo-zeelandezi, cat si pentru canadieni sau europeni, ca sa folosesc cateva exemple extreme.

Un cantec de sirena te ademeneste spre cele mai importante caderi de apa cristalina ale insulei, acolo unde poti sa percepi ,,materia plangand '' al cascadelor Vilina Kosa, Hrvoje, Buk si Virički.

Canionul Korane face conexiunea spre raul salbatic ce-i poarta numele, Korana fiind un paradis pentru cei ce practica rafting-ul si alte ambarcatiuni usoare, ca de pilda caiac-canoe.

Potentialul acestor sporturi nautice este cunoscut si peste hotare, deoarece in fiecare an se organizeaza Cupa Europeana de Rafting, denumita RastRaft. Asadar, ce-i dornici de adrenalina pot naviga pe parcursul celor zece kilometri ale raului ce trece prin canioane impresionante, mori de apa functionabile sau dezafectate, sustinuti de zgomotul de fond al celor peste 23 de cascade provocate de Mama Natura.

Am mai ars cateva calorii pasind spre o alta insulita, momit de colectiile etnografice si cavernele locului, zamislite parca de o zgripturoaica din poveste agasata de insecte.

Recunosc, fiecare metru parcurs imi musca din ligamente, de vreme ce abia vizitasem Lacurile Plitvice (vezi impresii) si oricat de ,,ciresar'' ma dadeam, in picioare se strecura... neputinta.

-

Scurt istoric al orasului Slunj:

Slunj este mentionat pentru prima data in anul 1390, entitatea regasindu-se alaturi de o istorie tumultoasa a asezarii.

Invadata de turci, locuitorii construiesc un bastion in secolul al XII-lea, dar a fost distrus in secolul al XVI-lea, ruinele se observa si-n zilele noastre...

Secole mai tarziu, mai exact in anul 1579, croatii aleg un monarh austriac, Ferdinand din Casa de Habsburg, isi lasa amprenta catolica prin construirea unei biserici locale. Din pacate, a ars in urma unei recente invazii ale vecinilor sarbi din noiembrie 1991, acum fiind complet renovata.

Succinta mea recenzie il mentioneaza si pe Napoleone di Buonaparte, ale carei actiuni armate spre Crimeea, a ales drept tabara temporala a trupelor, acest loc.

Razboiul etnic din anii "90 a dus la divizarea provinciei in trei delimitari teritoriale: Slunj, Cetingrad si Crab. Functiile centrale ale asezarii si considerat centrul urban, ramane partea de sud-est al Karlovac-ului (vezi impresii), orasul Slunj fiind considerat al doilea din districtul teritorial, ocupand 10% din suprafata acestuia.

Exista un monument in Piata Franje Tudjman care, probabil, dateaza din 1995, cand razboiul s-a terminat, iar peste drum un alt simbol al localitatii :imaginea sculptata in calcar al lui Josip Jović, prima victima in razboiul de la Plitvice, ucis pe data de 31 martie 1991.

-

Intr-adevar locatia este un refugiu excelent, dar sa nu uitam si de interventia omului care, de data aceasta, a pus in valoare acest colt de rai. Insa perla acestor tinuturi magice este Parcul National Plitvice si pesterile situate la est de Račovića, spre vest de centrul satului Nova Kršlja.

In formarea lor, cascadele de mici dimensiuni este o introducere spre o lume nepamanteana, un fosnet mirific siroind in apele ireale de o culoare verde-albastrii.

Senzatia de libertate este de nedescris, dar recomand aceasta experienta inaintea vizitarii lacurilor supreme!

Vacante frumoase!

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de Marian Preda in 05.10.14 16:07:08
Validat / Publicat: 05.10.14 22:22:32
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în CROAȚIA.

VIZUALIZĂRI: 3261 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

5 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Marian Preda); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P14 O moara de apa
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
[900 PMA] [450 PMA]
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 38000 PMA (din 41 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

5 ecouri scrise, până acum

Dan&Ema [05.10.14 22:29:00] »

Superb

3 x superb

imi imaginez ce taram mirific trebuie sa fie

Pe de o parte morile

dar bineinteles si canioanele care intotdeauna sunt spectaculoase

frumoasa invitatie si posibila destinatie

multumim

alinaro [06.10.14 10:30:19] »

@Marian Preda - Un loc superb, Marian!! ce vacanta frumoasa ati avut...

Marian Preda [06.10.14 19:17:59] »

@Dan&Ema -

Multumesc pentru semnele de apreciere!

Intr-adevar locatia are har-ul sau incitant, fiind un deschizător de drumuri spre Lacurile Plitvice. Dupa ce vizitezi aceste meleaguri, iti doresti la sange sa te-ntorci!

@alinaro -

Intotdeauna mi-ai fost aproape si m-ai incurajat, asa, ca o... Alina(re) !

Pana acum, articolele mele despre Croatia sunt doar un preambul a unor trairi, pe care o sa vi le impartasesc cu mare drag!

Va multumesc! Toate cele bune!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
buterfly* [13.10.14 08:17:07] »

Croatia asta incepe sa devina interesanta!

Marian Preda [13.10.14 17:05:14] »

@buterfly -

Fluturasul site-ului, m-ar onora ca articolele mele sa te ajute in viitoarea ta destinatie turistica!

Pentru o tara atat de mica, Croatia este un taram al contrastelor. O parte a fost stapanita timp de secole de Austria habsburgica, iar cealalta a fost guvernata, cam tot atat de mult, de venetieni. Asa ca, nu-i de mirare ca partea continentala si cea maritima au evoluat in directii atat de diferite - prima fiind rezervata, cu atitudine germanica, cealalta, plina de viata si de o indrazneala... mediteraneana.

Chiar daca am sa va plictisesc uneori, voi asterne multe randuri despre aceasta destinatie!

Toate cele bune!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
4 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
alinaro, buterfly*, Dan&Ema, Marian Preda
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Slunj și împrejurimile:

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.03200101852417 sec
    ecranul dvs: 1 x 1