GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Deşi iniţial optasem pentru un titlu ceva mai brutal, în genul „Krk-decepţia concediului 2015”, am hotărât în final să-l păstrez pe cel de faţă. Nu că nu ar fi fost Krk o decepţie, însă în faţa atâtor articole elogioase nu am vrut să-mi atrag încă din faşă oprobriul publicului. Recunosc că au existat şi câteva împrejurări particulare, ce nu au nimic de-a face cu insula în sine, dar care nu au “lucrat” în favoarea ei:
1. inspiraţia de a alege pentru a doua parte a concediului o destinaţie absolut minunată care a transformat această primă parte într-un fel de “verigă slabă”;
2. posibilitatea unei comparaţii cu alte insule vizitate în trecut;
3. vremea neaşteptat de rea, care însă nu a afectat decisiv impresiile generale asupra unei destinaţii pe care în miez de august nu mi-o imaginam altfel decât insorită.
Dincolo de aceste împrejurări, fiecare dintre noi avem un set aparte de valori şi aşteptări în funcţie de care stabilim calităţile şi defectele unui obiectiv anume, poate ceea ce mie-mi place, vouă nu şi viceversa. Pe scurt, titlul iniţial ar fi avut un aer prea sentenţios pentru cât subiectivism implică. Acum, că i-am oferit insulei câteva circumstanţe atenuante în speranţa că veţi lăsa jos (măcar pentru moment :) ) pietrele, putem să începem.
1. Alegerea destinaţiei
Aşadar, cum am ajuns să mă gândesc la Krk? Pas cu pas, mai întâi citind câteva articole chiar aici, pe AFA, articole care lăudau insula pentru frumuseţile ei naturale, pentru localităţile îngrijite şi pentru marea extrem de limpede şi albastră. Complet adevărat, insula le are pe toate. În al doilea rând pentru că e cea mai accesibilă insulă a Croaţiei, situată la doar 720 km de Timişoara, o distanţă ce poate fi uşor parcursă într-o singură zi. Şi în al treilea rând, pentru că e legată de continent printr-un pod construit în 1980, care-i scuteşte pe vizitatori de complicaţiile de ordin logistic legate de feribot: preţuri, orar, rezervări de bilete, timp mai lung petrecut pe drum etc. Mai pe scurt: comoditatea noastră.
Ce mai, „Insula de Aur”, una din cele mai frumoase insule ale Croaţiei (serios, chiar e frumoasă) şi cea mai mare insulă a Adriaticii ne-a convins să-i alocăm jumătate din concediul acestui an. Şi odată destinaţia stabilită, a fost uşor să aleg şi locaţia perfectă pentru cazare: oraşul capitală Krk Town sau Veglia. Un oraş destul de mare, cu câteva atracţii turistice de renume: oraşul vechi supranumit “micul Dubrovnik” cu străduţele sale întortocheate şi pline de farmec, portul de pe a cărui faleză se pot achiziţiona croaziere şi, nu în ultimul rând, pentru multitudinea de restaurante şi cafenele, de la cele elegante situate între zidurile oraşului vechi la cele mai puţin pretenţioase din zona nouă.
Un singur factor nu luasem în considerare: vremea. Aveam în minte doar soarele şi cerul albastru fără strop de nori al Greciei şi mă gândeam că în Croaţia va fi la fel. Ei bine, m-am înşelat. În mijloc de august, în 2 din cele 5 zile petrecute pe insulă a plouat aproape fără oprire, în celelalte 3 am avut nori cu soare din când în când, însă maxima s-a încăpăţânat să rămână sub 25 de grade în toată perioada. În dimineaţa plecării însă, ce sa vezi: cer senin! :)) Asta e, măcar am avut noroc şi am plecat din Krk pe vreme bună, nu ca la venire când, dacă mă credeţi, nu am văzut nici pod, nici mare, nici sate, nici măcar semnele de pe stâlpi din cauza ceţii şi ploii.
2. Drumul Timişoara-Krk
Am avut la dispoziţie 2 variante de traseu: prin Serbia sau prin Ungaria. Cel prin Serbia e mai scurt (720 km), însă implică un drum destul de anevoios şi posibil dătător de surprize neplăcute pe şosele europene şi naţionale până în Belgrad, de unde începe autostrada ce duce până la 2-3 km de Krčki most, podul de 1430 de metri ce leagă insula de continent.
Al doilea traseu, prin Ungaria, e ceva mai lung (840 km), dar presupune 100% autostradă: A1 până la ieşirea din ţară, apoi M43 până la Szeged, M5 până la Budapesta, respectiv M7 pe lângă Balaton până la intrarea în Croaţia.
Indiferent de varianta aleasă, odată ajunşi la Zagreb, drumul spre Krk e acelaşi. În anii trecuţi am testat ambele variante, iar cea prin Ungaria ni s-a părut mult mult mai bună ca timp (în ciuda distanţei mai mari) şi mai puţin obositoare. Cu atât mai mult acum, când avem punct de trecere a frontierei pe autostradă, la Nădlac. Taxele implică vigneta/matrica ungurilor si vreo 2-3 bariere la croaţi plus taxa pe podul spre Krk (aprox. 5 euro/maşină) plătită doar la intrarea pe insulă, nu şi la ieşire.
3. Despre insula Krk
Aşadar, ce poţi face 5 zile în Krk pe vreme ploioasă? Evident, mult mai puţine lucruri decât aveam noi în plan, suficiente însă cât să ne facem o idee despre cam tot ce are insula de oferit vizitatorilor: localităţi pitoreşti, câteva plaje mai degrabă modeste, restaurante cu specific local sau internaţional, excursii pe insulele învecinate sau, dacă simţiţi că aţi epuizat toate obiectivele de pe Krk, excursii cu autocarul spre destinaţii cu rezonanţă aparte (Veneţia, Postojna, Plitvice, Istria). Majoritatea turiştilor sunt germani, apoi italieni. Ici colo câte-un polonez, austriac, rar francez. Nici vorbă de asiatici sau americani.
3.1. Drumurile:
Ca în palmă şi destul de late, marcate de parcă ar fi fost recent date în folosinţă, sensurile giratorii decorate cu flori şi arbuşti şi iarba tunsă pe marginea drumului aproape că dau senzaţia că ai fi în Germania, nu pe o insulă croată. Nici nu e de mirare dacă e să privim puţin la ce fel de maşini le tranzitează: campere cât cuprinde, maşini mari de autostradă, adică exact maşinile cu care nemţii obişnuiesc să plece în concedii, unele trâgând după ele adevărate case pe roţi.
Până aici totul în regulă. Problema apare atunci când niciunul nu alege să închirieze o maşină mai micuţă sau, după caz, un scuter pentru vizitarea insulei şi ca atare a localităţilor cu straduţe înguste şi uneori abrupte. Şi atunci apar ambuteiajele, nervii, stresul. Mai ales în Krk Town şi Vrbnik, oraşe în care am zăbovit mai mult, am putut fi martorii unor scene groteşti, înfăţişând balene pe 4 roţi croindu-şi chinuite drumul spre parcările amenajate, patinând ambreiajul în rampe cu atâta înverşunare încât mi se făcea rău de la mirosul greoi ce plutea în aer. Asta dacă eram cumva pe trotuar.
Că dacă aveam ghinionul să fim pe 2 roţi chiar în spatele lor în acele momente în care încercau să abordeze cu camperele nişte curbe stranse în rampă şi în loc să înainteze mai mult alunecau în spate de parcă atunci ar fi făcut şcoala de şoferi, starea de rău făcea loc stării de panică, vocalizată prin claxoane şi multe cuvinte de duh. Şi când te mai şi plouă de mama focului şi aştepţi ca prostul fără să te poţi strecura pe lângă ei pentru că uneori nici măcar ei singuri nu se pot strecura fără să lase urme pe clădiri (că urmele de pe maşinile lor nu mă deranjează câtuşi de puţin), îţi vine să îţi bagi bocancii în ea de insulă.
Iar apogeul ştiţi când vine? Când ajungi, într-un final, la mult râvnita parcare cu plată şi observi cu stupefacţie că tu, cu motocicleta ai de plătit exact aceeaşi taxa precum cei cu X-uri şi Q-uri urmate de cifre (de preferat cât mai mari). Îţi faci o cruce generoasă, cu un amestec de mirare şi uşurare că ai găsit pe unii care ne bat la scor la prostie şi te grăbeşti să-ţi cauţi un loc liber şi să te prefaci că ziua tocmai ce a început. Doar eşti în concediu, nu? Ăla pe care l-ai aşteptat un an întreg, nu???
Apropo, dacă cumva vă trece prin gând să fentaţi sistemul şi să parcaţi undeva pe marginea drumului, alungaţi-vă rapid ideea. Pe orice metru pătrat aparent perfect de parcare va trona o bilă de beton, sau una de fier, sau un stâlpişor, sau pur şi simplu un mic semn cu parcarea interzisă, într-un vârf de băt înfipt în pământ. Ţineţi cont de el, poliţia croată patrulează într-o veselie pe drumuri şi abia aşteaptă să înhaţe câte-un indisciplinat în trafic. Am observat că au o apetenţă specială pentru italieni, dar nu cred că-şi permit să facă nazuri. Nu de alta, dar ar rămâne doar cu nemţii, iar ei sunt cei cu camperele ==)).
Un alt lucru care nu mi-a plăcut legat de drumuri este faptul că nu prea există şosele de coastă. De fapt nu există niciuna. Iar localităţile sunt foarte slab conectate între ele, în sensul că exista doar câteva noduri rutiere pe insulă în care trebuie să te întorci de fiecare dată pentru a o apuca pe alt drum.
Să exemplific. Într-una din zile pornisem cu gândul să facem un tur al părţii de sud a insulei şi să ne oprim pentru câteva ore în fiecare din localităţile: Punat, Stara Baska, Baska, eventual să ajungem şi la Vrbnik. La Stara Baska nu poţi ajunge decât prin Punat. Dacă apoi vrei să vizitezi Baska trebuie să te întorci pe acelaşi drum până în Punat pentru că, deşi cele două Baska se află la doar câţiva kilometri una de alta, nu există legătură directă între ele. Iar dacă din Baska vrei să ajungi în Vrbnik, deja vei începe să visezi Punatul şi noaptea, pentru că tot pe-acolo trebuie să te întorci. Total anapoda după părerea mea, e ok să ai un sistem radial de drumuri, însă e de bun simţ să construieşti şi câteva bretele între raze.
3.2. Localităţile:
Vreo 60 la număr, de la foarte mici la mai puţin mici, majoritatea înşirate de-a lungul coastei. Am avut ocazia să vizităm câteva, unele mai în detaliu, iar altele fugitiv. Deşi era în plan, n-am ajuns în Omišalj (situat chiar pângă pod, în partea opusă a insulei faţă de Krk Town) şi nici în Baska, poate cea mai populară localitate a insulei, preferată pentru plaja de nisip.
Krk Town/Veglia:
Situat în partea de sud-vest, „Splendidissima civitas Curictarum” sau splendidul oraş al locuitorilor din Krk este cu siguranţă cel mai reprezentativ obiectiv insulei, pe de-o parte datorită importanţei culturale şi istorice deosebite şi pe de-alta, datorită atmosferei aparte ce domneşte în interiorul zidurilor oraşului vechi.
Micul Dubrovnik, cum este supranumit Ktk Town impresionează prin străduţele înguste în pantă, placate cu piatră şi iluminate romantic de felinare, Castelul Frankopan, piaţa Vela Placa, Catedrala Sfantul Quirinus şi mai ales splendida Catedrală a Adormirii Maicii Domnului, construită în sec. al XII-lea în stil romanic şi a cărei cupolă în formă de ceapă cu un înger în vârf te salută de la mare depărtare.
Atât în interiorul zidurilor, cat şi pe faleză există o gamă largă de restaurante şi cafenele, magazine de suveniruri, articole vestimentare sau bijuterii pentru toate buzunarele. Fiind cazaţi în Krk Town, este locul de care ne leagă cele mai multe amintiri şi dacă mi-ar cere părerea referitor la cazare, l-aş sfătui să-l aleagă cu încredere pentru că este evident oraşul cu cel mai mare potenţial turistic al insulei. În cazul în care alegeţi totuşi să vă cazaţi în altă parte şi vreţi să vizitaţi şi Krk Town, există câteva parcări cu taxă (4kuna/oră pentru maşini, dar şi pentru motociclete!) în exteriorul oraşului vechi pe care vă recomand să le folosiţi cu încredere.
Vrbnik:
Suspendat la 50 de metri deasupra Adriaticii, micul orăşel medieval oferă o panoramă spectaculoasă de la înălţime asupra împrejurimilor. Este recunoscut pentru scrierile glagolitice, vinul local alb de o calitate deosebită Žlahtina şi pentru… cele mai înguste străduţe din lume. Pasajul Gršković are doar 50 cm lăţime pe o lungime de 17 metri. Aşadar, nu vizitaţi Vrbnik cu burta plină! )
Chiar dacă numără doar puţin peste 1000 de suflete, Vrbnik pare să atragă turiştii ca un magnet, aşa că şi aici s-ar putea să întâmpinaţi ceva dificultăţi în găsirea unui loc de parcare. În apropierea oraşului vechi sunt vreo 3-4 parcări cu taxă (tot 4 kuna/oră), în mijlocul zilei e mare bătălie pe ele, aşa că aveţi nevoie de multă răbdare şi determinare. Orientativ, pe 2 roţi ne-am învârtit mai mult de 60 de minute până să găsim un locşor pe marginea drumului unde am putut parca (tot neregulamentar), dar privind acum la rece, aş zice că a meritat efortul. Nu că am fi avut altceva mai bun de făcut, ideea de apă, plajă sau alte activităţi conexe fiind exclusă în acea zi din motive de vreme)
Malinska:
Localitatea este situată în partea de vest a insulei şi numără tot în jur de 1000 de locuitori. Şi-a câştigat notorietatea la sfârşitul secolului al XIX-lea, când a primit vizita prinţului moştenitor Rudolf al Austriei. Aceasta a atras după sine o serie de alte vizite ale membrilor casei regale, Malinska ajungând să fie denumită de presa austriacă „perla golfului Kvarner”. Personal, mi s-a părut cea mai îngrijită localitate dintre cele vizitate, cu o faleză foarte bine întreţinută plină cu băncuţe, rondouri de flori şi palmieri şi o mulţime de cafenele, restaurante şi magazine de suveniruri.
Două hoteluri însă, reminiscenţe ale perioadei comuniste, unul aflat într-o stare avansata de degradare, cu geamuri sparte şi chiar pereţi lipsă, iar celălalt în agonie, pe punctul de a-şi da ultima suflare strică aspectul plăcut al falezei. Altfel, frumoasă Malinska. Am zăbovit pe malul mării mai bine de o oră, admirând zecile de yachturi ancorate în micul port şi ne-am îndulcit cu o “palachinka” cu ciocolată la terasa Skoljka.
3.3. Plajele:
Foarte modeste, cu pietriş sau betonate, unele destul de aglomerate, altele mai puţin. Plajele cu nisip fin, late şi pustii sunt din alt film. Ştiam asta de la bun început, dar parcă mă aşteptam să văd mai multe plaje reale, cu pietriş mai mic sau mai mare, de care o fi el, dar plaje în adevăratul sens al cuvântului să fie, nu acele pontoane betonate complet lipsite de spectaculozitate.
Nici nu am putut vedea prea multe, însă cele câteva pe care le-am trecut în revistă nu m-au impresionat cu nimic. Şi aici pot să enumăr: plaja din Šilo (betonată, micuţă, destul de populată), plaja din Glavotok (idem cu cea din Silo, însă ceva mai puţin populată) şi plaja din Krk Town (mai mare, în principiu tot betonată, dar şi cu portiuni cu pietriş, ceva mai populată decât celelalte, fiind vorba de cel mai mare oraş al insulei).
Cea mai populată plajă mi s-a părut cea din Malinska, însă aici am fost doar în treacăt şi nu am apucat s-o testăm. Tot betonată şi ea, cu mici porţiuni de pietriş. Plajele „izolate” din Stara Baska (în sfârşit nişte plaje naturale, cu pietriş) le-am văzut de pe apă, în timpul unei croaziere, însă nu ne-am oprit la ele. Ceea ce vă pot spune cu siguranţă e că erau izolate doar prin prisma faptului că nu puteai ajunge la ele decât per pedes, altfel aproape că nu vedeai plaja de prosoape.
În vreo 2 golfuleţe minuscule am văzut doar câte 2-3 persoane, însă de fiecare dată prezenţa unei bărcuţe la ţărm dădea de gol faptul că acele plaje erau cu siguranţă accesibile doar pe calea apei. Nu pot băga mâna în foc că nu ar exista şi unele plaje mai deosebite care ne-au scăpat (de exemplu nu am ajuns în Baska, singura plajă cu nisip de pe insulă, însă am impresia că nici aceea nu e pe gustul meu din cauza agitaţiei excesive).
3.4. Croaziere cu vaporaşul şi excursii cu autocarul
Plecasem de-acasă cu gândul să facem vreo două croaziere prin insulele învecinate, dar consultând oferta din portul Krk ne-am hotărât pe una singură, cea cu vasul Kapetan Nemo. Excursia durează 9 ore şi constă în câteva opriri în diferite locaţii pentru bălăceală printre care golful Biskupici, prânz pe insula Rab (2 ore şi jumătate) şi vizită pe insula Sf. Grgur (30-45 minute) unde a existat în perioada 1952-1971 o închisoare de femei. La întoarcere se trece pe lângă insula Galun, unde trăieşte o colonie impresionantă de pescăruşi.
Punctual, excursia se desfăşoară cam aşa: plecare la ora 10:00 din portul oraşului, navigare prin apropiere de Stara Baska pentru admirarea plajelor şi golfurilor (fără oprire), scurte reprize de baie pe mici insuliţe din apropiere, apoi pe repede înainte spre insula Rab, unde se ia prânzul la un restaurant din localitatea Supetarska (peşte sau carne de pui şi porc la alegere, cu garnitură de cartofi şi legume). Meniul costă 5 euro, nu sunteţi obligaţi să-l luaţi, puteţi comanda orice altceva, dar eu cred că la preţul ăsta merită.
La întoarcere se mai face o oprire pe insula Sf. Grgur pentru vizitarea închisorii de femei sau pentru bălăceală, în funcţie de preferinţele fiecăruia. O ultimă oprire de baie se face în golful Biskupici (vreo 15 minute) apoi urmează întoarcerea spre portul din Krk. În drum spre port se trece pe lângă insula Galun, moment în care începe un adevărat asalt al pescăruşilor asupra vasului, spre încântarea publicului.
Frumuseţea locurilor vizitate este dublată de atmosfera foarte plăcută de pe vas, întreţinută de căpitan însuşi, cu câte-un păhărel de tărie din partea casei şi multă muzică. Dacă o recomand? Cu toată căldura. Cred că e singurul lucru care mi-a plăcut cu adevărat în insula Krk şi pe care o sa mi-l amintesc peste ani. Preţul excursiei este de 220 kuna (aprox. 30 euro), la care se mai adaugă 5 euro pentru masa de prânz.
Există, după cum spuneam mai devreme, şi posibilitatea unei excursii cu autocarul (compania Aurea organizează acest gen de excursii) spre obiective celebre din zonă: Veneţia, Postojna, Plitvice, Istria. Prietenul nostru care ne-a însoţit în această primă parte a concediului a luat o excursie la Plitvice (noi fusesem deja) aşa că vă pot spune câte ceva despre ea. Biletul se cumpără din port cu câteva zile înainte (cred că de obicei sunt mulţi doritori, pentru că el a prins luni unul din ultimele 3 bilete disponibile).
Excursia se face joi (probabil că Veneţia şi Postojna sunt alte zile) şi costă în jur de 60 de euro. În acest preţ intră transportul, biletul de intrare la Plitvice (acela care include şi trenuleţul şi vaporaşul pe lac) şi ghid în câteva limbi. Limba română nu este disponibilă, dar sunt germana, engleza, italiana şi încă vreo câteva. Plecare este în jur de 9 dimineaţa şi întoarcerea pe la 8 seara, practic o zi întreagă. Vi se va atrage atenţia la cumpărarea biletului să vă luaţi cu voi apă, mâncare, încălţăminte comodă şi ce credeţi că mai aveţi nevoie. Ce pot să vă spun e că exceptând faptul că a plouat întruna şi a fost ceaţă, el a fost mulţumit de organizare şi de cum s-a desfăşurat totul. Mai mult, nu ştiu.
3.5. Restaurantele
Tot vremea a fost de vină pentru vizitele dese şi luuungi la restaurantele şi cafenelele insulei, noi am fi vrut ca acel timp, sau măcar jumătate din el să-l fructificăm altfel decât punând straturi pe noi. Dar dacă n-a fost să fie cu straturile de bronz… bune-s şi astea, doar vine iarna :)).
Restoran Torkul - Krk Town
Cel mai bun restaurant din tot concediul, recomandat de gazda noastră. Fiind la nici 200 de metri de cazare, nu l-am ratat în nicio seară. Adresa exactă este următoarea: Zagrebacka bb, 51500 Krk, iar programul este până la ora 22:00.
Preţurile sunt la jumătate faţă de cele din port de exemplu, iar mâncarea absolut delicioasă. La fructe de mare sunt campioni (restaurantul are specific pescăresc), dar puteţi opta şi pentru pizza (aprox. 5-6 euro) sau alte mâncăruri pe bază de carne de pui, vită sau porc. Eu vă recomand să încercaţi pastele cu fructe de mare, sunt chiar mai gustoase decât par în poze. În 5 seri nu am reuşit să-i găsesc restaurantului niciun defect, exceptând programul prea scurt seara. Probabil pentru ca turiştii lor favoriţi să se simtă ca acasă.
Bistro Neptun - Krk Town
Un restaurant în care am intrat din întâmplare când ne plimbam pe faleza din Krk Town. Preţurile mai mari decât la Torkul, dar nu exagerat de mari pentru zona oraşului vechi, iar peisajul deosebit, cu marea la câţiva paşi distanţă. Adresa este: Puntarska 1A, 51500 Krk, iar programul este zilnic între 10:00-24:00.
Bistro Roko – Šilo
L-am vizitat cu ocazia bălăcelii pe plaja din Šilo şi ne-a plăcut. Este mai mult genul de fast-food aşa că sortimentele nu sunt la fel de variate şi de complexe ca în cazul restaurantelor mai sus menţionate, însă sunt la fel de gustoase. Adresa este Stara Cesta 1, iar programul este zilnic între 8:00-24:00.
Konoba “Gospoja” – Vrbnik
Un restaurant cu preţuri destul de bune pentru Vrbnik, servire rapidă şi mâncare bună. La capitolul desert stau chiar foarte bine, vă recomand clatitele cu ciocolată şi frişcă, o delicatesă. Singurul restaurant în care am fost până acum unde meniul clasic, scris pe carton a fost înlocuit cu cel electronic, pe tabletă.
Selectaţi tot ce doriţi, puneţi în coş şi plasaţi comanda, ca la orice cumpărături online. Diferenţa e că aici livrarea se face în doar câteva minute . Mi s-a părut o chestie tare interesantă, oare asta o fi soluţia viitorului? Adresa este: str. Frankopanska 1.
4. Concluzii
Acum, că sunt pusă în situaţia grea de a alege între DA sau NU pentru Krk, o să vă spun, cât se poate de simplu cum văd eu lucrurile. Krk este cu certitudine o insulă frumoasă, nu i-am contestat niciodată această calitate şi nu cred că poate cineva să o facă. Dar mie nu mi s-a potrivit. Sau venind după Cicladele de anul trecut, a fost şocul prea mare. Nu ştiu. Asta nu înseamnă că altora nu li se potriveşte, pe cale de consecinţă nu pot să nu le-o recomand.
Mai toate casele sunt îngrijite, grădinile frumos aranjate şi iarba tăiată pe marginea drumului. Şi la toate se adaugă marea... curată, limpede, albastră, strălucitoare. Nu ţi-ai putea dori mai mult. Şi totuşi...
La prima vedere insula mi-a părut perfectă, însă pe măsură ce-am început s-o „rumeg”, au ieşit la iveală lipsurile. Deşi e cea mai mare insulă a Adriaticii, nu am reuşit să-i identific vreun obiectiv reprezentativ, o emblemă, ceva care s-o diferenţieze de alte sute de insule, în afară de Krk Town, a cărui imagine apare pe majoritatea suvenirurilor. Orăşel frumos, nimic de zis, dar parcă prea puţin pentru a scoate insula din anonimat. Dar ce ne-am face dacă toate insulele ar avea câte-un Navagio?
Apoi, insula s-a dovedit mult prea urbanizată pentru gustul meu. Centre comerciale mari, hoteluri uriaşe tronând pe faleze sau răsărite pe dealuri printre copaci şi vizibile de la mare depărtare, unele din ele destul de degradate, altele moderne. Unora le plac, mie mi se par îngrozitori aceşti coloşi din beton pe o insulă.
Dar dacă ar fi fost numai asta, probabil nu m-ar fi deranjat atât de mult. Da, nu ar fi fost insula visurilor, dar asta nu m-ar fi împiedicat să mă simt bine şi să mă bucur de vacanţă. Până la urmă zona unde-am fost noi cazaţi era cât se poate de tradiţională, fără urmă de construcţii megalomanice la orizont, iar plaja din Krk suficient de bună pentru pretenţiile noastre.
De fapt, ştiţi care-i cel mai mare defect al insulei? Un defect care-şi face simţită prezenţa la orice oră şi în orice colţişor. Lipsa totală a spiritul mediteranean. Şi asta a fost marea mea dezamăgire legat de Krk. Prea multă rigiditate, prea multă ordine, prea multă simetrie, prea multă linişte.
Mi-a lipsit bucuria de a mă pierde ore în şir la o terasă, sorbind dintr-un pai şi încărcându-mă cu energie pozitivă doar privind în jurul meu.
Mi-a lipsit zumzăiala scuterelor alergând alandala pe straduţe, veselia contagioasă şi atitudinea relaxată a localnicilor.
Mi-au lipsit milioanele de flori de bougainvillea căţărate pe căsuţele simple, ponosite de vreme şi vremuri.
Mi-a lipsit cri-cri-cri-ul cicadelor ce-mi făceau capul mare de dimineaţa până seara. L-am auzit uneori, foarte slab pentru câteva secunde şi în acele momente mi-a părut cea mai suavă melodie.
Mi-a lipsit carafa cu apă rece aşezată cu grijă pe o faţă de masă de hârtie albă imprimată cu harta insulei, mi-a lipsit salutul de bun venit şi de bun rămas...
Şi m-a năpădit dorul... Ce-i de făcut cu el? Nimic, ce să fie. Îl ţinem cu noi până la anul, dar momentan îl ducem în Veneţia :).
Weekend plăcut şi însorit!
Trimis de Camelia19 in 12.09.15 12:41:14
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în CROAȚIA.
28 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Camelia19); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
28 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.
@Camelia19 -
Deși spui că insula Krk te-a dezamăgit (cred și eu, dacă o compari cu unele din insulele grecești), totuși din cele scrise nu rezultă lucruri rele, așa că review-ul tău este tocmai bun de luat drept îndemn de a o vizita.
În plus, scrii bine (citind cele scrise de tine, îmi imaginez cu ușurință cele drescrise), corect și, ca bonus, cu diacritice!
Motive suficiente pentru mine să te felicit pentru obiectivitate și capacitatea de a descrie ilustrativ și sugestiv locuri pe care le-ai vizitat.
Încă o dată felicitări și aștept să ne scrii și despre a doua parte a concediului.
@Camelia19 - Am citit articolul tau incercand sa gasesc elemente care sa justifice ceea ce sugera titlul. Si n-am gasit decat o descriere foarte buna a unei destinatii cu plusuri si minusuri, asa cum sunt mai toate. Dar trairile tale nu aveau legatura doar cu Krk ci erau intr-o competitie cu alte insule dupa care tanjesti. Concluzia pe care am tras-o cand am ajuns la finalul articolului a fost ca inima ta este in Grecia. Si atata vreme cat ai lasat-o acolo va fi greu sa iti placa alta insula.
Unele destinații nu ni se potrivesc, Camelia. Articolul, insa, este obiectiv si foarte util. Asa cum ai spus si tu, Cicladele ți se lipesc de suflet si nu au grad de comparație. Astept cu interes următorul articol.
@Camelia19 - Pana la urma vremea urata v-a alungat mai devreme decat trebuia din insula? Ca in rw de cazare ne-ai spus ca ati stat 6 nopti in Krk iar aici ca in 2 din cele 5 zile cat ati stat pe insula a plouat.
@Camelia19: Nu ti s-o fi lipit de suflet insula asta, dar pozele ti-au iesit traznet! Si de unde incepusem sa tremur cu ne incredere in timp ce citeam cuvintele tale, dupa vizionarea imaginilor m-am linistit: nu e buganvillea, dar sunt leandri; nu canta cicadele din cauza ca ploua; marea e tot cea pe care o stiu si, culmea! tot turcoaz, chiar si cu norii oglindindu-se in ea!
Asa ca (sper) intr-o zi VoiFiAcolo, sa ma conving cu ochii mei!
Am citit cu rabdare si am votat. SB, dar nu asta este important. Mi-a placut obiectivitatea, stilul si descrierea, sa nu mai amintesc de poze. Stii, pana la urma orice comparatie schioapata...
@Camelia19:
Superbe poze!... iar articolul... de mare excepție!
Felicitări!!!
Bine ați sosit dragii mei motocicliști. Vă reamintesc că și eu cu soția eram motocicliști la anii voștrii. Camelia, tu realizezi că voi doi sunteți niște titani cînd circulați cu motocicleta uneori prin ploaie ori vânt, față de noi, „boierii” care stăm ca „Pașa” la volan sau în dreapta. Știu că puteți merge și cu mașina, dar voi aveți în sânge acest microb. Vă admir. Știu ce înseamnă ploaie când circuli cu motocicleta. Am mers odată până la Sibiu cu motocicleta (nu singur) și a plouat tot timpul de la Ploiești la destunație. Când am ajuns acolo, doar în gură nu aveam apă. Și acum, să trec la review. Măi Camelia, fata tatii, da frumos povestești. Reviewul tău și când este lung, nu plictisește. Îmi place că tu nu cosmetizezi ideile, le așterni pe hîrtie, așa cum ai trăit atunci. Este o calitate. Nu am argumente să te contrazic, nu știu dacă insula este ori nu frumoasă, așa că „merg pe mâna ta” Mi-a plăcut reviewul. Să trăiți, să călătoriți și să ne mai povestești. Cel care a fost tot timpul la ghidon, nu poate rămâne un anonim, așa că i se cuvine un binemeritat BRAVO. Mi-a plăcut reviewul pe care l-am votat, mi-au plăcut și fotografiile. Noapte bună.
@Costi - Mulțumesc pentru cuvintele frumoase, mă încurajează să continui ce-am început acum exact un an și 3 zile . Despre obiectivism... am încercat eu să-mi controlez sentimentele, dar nu prea mi-a ieșit până la final. Sigur că dacă m-ar întreba cineva de Krk, l-aș îndemna s-o vadă, dar i-aș spune și punctul meu de vedere. Din ce-am citit pe-aici, eu n-am găsit vreo aluzie la lucrurile pe care le-am considerat defecte, ceea ce dovedește veridicitatea proverbului "Cate capete, atâtea păreri". Și atunci, doar n-o fi al meu ăl mai cu moț
@Aurici - Am încercat s-o descriu cât de bine am putut, bazându-mă pe propriile impresii, dar și pe ale celor ce-au fost cu mine în excursie. Așadar, e verificat din 3 locuri Inima mea... ai mare dreptate, e dată. Și acolo rămâne. Probabil mi-am complicat singură existența mergând aproape de începutul odiseei mele turistice direct în Ciclade. Era mai bine dacă le descopeream mai târziu, dar ce să-i fac, dau vina pe @zuftim și merg mai departe Glumesc, desigur.
Scuze dacă am provocat confuzii legat de numărul de zile. Au fost într-adevăr 6 nopți, între 16-22 august, dar doar 5 zile pline în care am putut practic să vedem insula. Nu am pus la socoteala seara de 16, când am ajuns în jurul orei 9 la cazare și nu am mai făcut altceva decât să ne culcăm și nici ziua de 22 august, când am plecat de dimineață de pe insulă. De asta am zis 6 nopți și 5 zile. Vremea a vrut să ne facă în ciudă cu tot dinadinsul pentru că s-a îndreptat chiar când a trebuit să plecăm. Ce-am mai înjurat în dimineața aia când am deschis obloanele și ne-a intrat soarele în ochi Dupaia ne-am gândit mai bine și-am concluzionat că totuși e ok să plecăm pe soare, nu de alta dar în Veneția nu aveam plită și cuptor ca să ne uscăm hainele și încălțămintea, cum am avut în Krk
@danamandache - Mulțumesc frumos și... bine ai revenit printre noi, Dana . Oficial te invidiez, abia aștept să-ți citesc impresiile. Să înțeleg că și ție și s-au lipit bine de tot, nici nu avea cum să fie altfel. Următorul articol mai durează, eu sunt mai lentă de fel și mă adun greu. Dar vine.
@crismis: Multumesc, m-am chinuit ceva sa aleg pozele. Majoritatea erau rele. Cand ploua, chiar si Adriatica e gri. Stii, si pe mine tot prin poze m-a "prins" Krk, pacat ca atmosfera nu se poate observa din imagini. Am incercat eu s-o redau prin cuvinte, dar probabil ca trebuie sa fii acolo si s-o simti pe pielea ta. Leandrii sunt putini, i-am pozat cand i-am vazut, de aia apar in poze. Daca ai mai fost in Croatia si ti-a placut, sunt mari sanse sa-ti placa si Krk, cu conditia sa nu fi fost pe Coasta Dalmatiei, aia e alta mancare de peste. La mine e acum 1-1, mi-a placut Dalmatia, dar nu mi-a placut nordul. Mai ca as incerca o insula sudica, dar peste cativa ani.
@Camelia19: Cami sunt sigura ca am trăit vacanța vieții mele. Cuvintele sunt prea sărace sa pot descrie ce am trăit. Aseară am venit, astăzi, deja, mi - e dor, mai ales de Ios. Voi scrie, cu siguranță, insa nu acum. Sufletul îmi este prea plin, trebuie sa mă linistesc putin, sa mă conving ca visul frumos s-a terminat.
@amero: Multumesc, a iesit cam lung de data asta, ma bucur ca nu am plictisit. Ai dreptate, comparatiile nu sunt bune deloc, mereu va fi un pierzator.
@gettyy: Ma bucur ca iti plac pozele, stai sa le vezi pe urmatoarele. Acelea chiar sunt de exceptie, nu datorita mie, ci peisajelor. Multumesc pentru aprecieri.
Frumoase concluzii, serioase, convingatoare si mai ales sincere. Si foarte adevarate mi se par asa, de aici de departe din fata unui ecran de calculator la 1000 km distanta de Mediterana. DAr concluziile astea o definesc atat de bine. Felicitari. Si succes in vacantele viitoare.
@Mihai18 - Bine te-am regăsit, Mihai. Să ştii că m-am gândit la tine, la faptul că îţi plac motocicletele şi aventurile pe 2 roţi şi am încercat să surprind câteva cadre chiar din "mijlocul acţiunii", de unde priveliştea se vede într-adevăr altfel. Dar nu în Krk, unde a plouat şi n-am putut să fac poze din mers. Făceam vreo două, după care se puneau stropi pe obiectiv, trebuia curăţat şi tot aşa. Da mai încolo am făcut cu sutele, aşa că am de unde alege. Mergem şi cu maşina şi cu motocicleta, să nu se supere niciuna , dar în ultimii 2 ani vacanţa de vara ne-am făcut-o în felul ăsta. Şi cea de la anul tot aşa o vom face, ştim şi ţara, trebuie doar să ne hotărâm asupra locului. Anul ăsta au fost momente în care ne-am dorit să fim în maşină, de exemplu în prima zi când ne-a plouat urât de tot dinainte de Budapesta şi până am trecut pragul casei. Autostradă, maşini multe, apă ridicată de tiruri în urma lor, ce să zic, deloc plăcut. Legat de articol, mii de mulţumiri pentru cuvintele frumoase.
Paradoxal, dintre toate review-urile mele, cred că acesta a stârnit cel mai mare interes. Nu mă aşteptam, articolul sare puţin din tipare şi credeam că voi primi câteva critici şi corecturi de la adevăraţii cunoscători şi promotori ai Croaţiei şi aici mă gândesc la domnul @Marian Preda pe care îl am printre favoriţi pe Croaţia. Văd că m-a votat, deci e de bine, totuşi sunt curioasă dacă şi el crede că am surprins bine esenţa insulei, sau din perspectiva lui se văd puţin altfel lucrurile.
@calatorul50 - Mulţumesc, nu ştiu cât de frumoase sunt concluziile, dar de sincere sunt cât se poate de sincere. Nu am scris articolul la cald, am aşteptat să mai treacă timpul şi să se mai aşeze din emoţia de moment, iar acum, la 3 săptămâni distanţă, cred că a fost momentul ideal pentru a pune pe hârtie ideile. Vacanţe frumoase şi ţie!
@webmaster - Primul meu MiniGhid pe Croaţia... mă simt onorată
@Camelia19 - Excelent din punct de vedere al scrisului
Totusi nu cred ca exista persoana care sa faca abstractie de vreme 100%, mai ales pentru concediul de vara. Daca e un city break parca poti sa te plimbi si sa vizitezi si pe ploaie...
Personal cred ca nu as fi rezonat cu NIMIC, cu nici o locatie de pe planeta asta, nu as fi fost asa obiectiv
@horachira - Mulţumesc pentru vot. Aşa e, vremea a fost unul din factorii care mi-au influenţat percepţia asupra insulei, dar, aşa cum am punctat de la începutul articolului, nu în mod decisiv. Sigur că nu ţi-e tot una să te plimbi pe ploaie, să nu poţi să faci plajă când pentru aia ai venit de fapt la mare şi să vezi nişte peisaje şterse şi gri în loc să vezi cerul senin şi marea albastră. Dar au fost multe alte elemente pe care le-am menţionat şi care nu au de-a face cu vremea. Lucruri pe care am avut timp să le observ şi care nu mi-au plăcut deloc, în genul: aglomeraţia din oraşe, poliţia stând cu radarul pe şosele şi amendând chiar turiştii pentru oprirea neregulamentară pe marginea drumului fără să încurce circulaţia (am surprins întâmplarea cap-coadă, deci ştiu ce vorbesc. Erau doi italieni tineri, cam de vârsta noastră, numai ce trăseseră pe dreapta şi desfăcuseră pe bord o hartă mare pe care o întorceau în toate părţine, vădit dezorientaţi. Organul viligent a oprit în spatele lor şi i-a luat la puricat. Când am trecut noi pe lângă ei deja le scria ceva pe un carnet, am presupus că o amendă, sau poate în cel mai bun caz un avertisment, oricum mi s-a părut o atitudine de 2 lei). Şi multe chestii pe care le-am observat, chiar fără să vreau...
@Camelia19 - Ce ai pățit tu la Krk am pățit noi la Brussels. Drumul până la Brussels (Frankfurt-Brussels, cca. 400 km.), a fost un iad. Plafon jos și negru de nori, ploaie că ștergătoarele parbrizului abea făceau față, un fum de pulbere de apă provocat de mașinile din față. Mă întreb ce se întâmpla cu noi dacă am fi fost ca voi, cu motocicleta. A 2-a zi, în Brussels, ploaie dusă de vânt. Vai mama ei de excursie. La prânz nici că ne pria mâncarea, de uzi ce eram. Am intrat într-un restaurant, am comandat mâncarea la cașeterole și am mers la hotel să dăm jos de pe noi hainele ude și apoi am mâncat. Tot restul zilei am stat în cameră și priveam prin geam ploaia de afară. Zilnic țineam legătura cu casa și i-am spus fiicei mele ce vreme urâtă avem. Ști ce mi-a răspuns. Tată, tu ai uitat că ești în Belgia.
@Mihai18: Da, pana la urma e si in asta un farmec, macar avem ce ne aminti peste ani. Tu ca ai privit Brusselul prin geam, din camera hotelului, eu ca am asteptat un an intreg ca sa fac baie in mare mai putin de 30 de minute. Dar nu-i nimic, bine ca am ajuns sa le facem si pe astea, iar acum sa ne distram amintindu-ne.
Eram la un moment dat la masa la o terasa in Krk cand a inceput sa ploua cu galeata. Noi stateam sub o copertina, dar o familie numeroasa de langa noi se asezase sub cerul liber. In cateva secunde pana s-au ridicat de pe scaune sa se adaposteasca la alte mese li s-au umplut farfuriile de apa de le-au dat pe-afara. Aveau ceva paste cu scoici, sa vezi cum pluteau toate prin apa de ploaie. Iar ei radeau, erau fericiti si sunt convinsa ca isi amintesc si acum de intamplare si se amuza, asa cum ne amuzam si noi cand ne amintim cum ne-a curs apa din cizme cand ni le-am intors invers si cum ni le-am bagat in cuptor sa le uscam
Aveam talpile atat de incretite de la stat ore intregi in apa incat le-am facut poze sa le aratam si altora ce pot sa pateasca daca cumva adorm in vana
@Camelia19 - Înclin să scriu un review off-topic intitulat cam așa „Vremea - Un factor decisiv și aleatoriu în reușita unei excursii” Am în vedere și reviewul tău din Insula Krk cât și al @ Ileanaexperta când a vizitat Dresda. Eu am destule exemple.
Praga este încântătoare pe vreme însorită. In iulie și august 2009 am fost de 2 ori când am avut cer senin 100% și a fost foarte frumos. In schimb în iunie 2010, în drum spre Germania, am rezervat 3 zile pentru Praga. A fost o dezamăgie. Ploaie și vânt în toate cele trei zile. La fel, Koln, Brussels și altele.
Este foarte greu să îți alegi anticipat perioada favorabilă d. p. d. v. al vremii, care este nesigură. Sunt convins că mulți turiști îmi dau dreptate (de tine sunt sigur că îmi dai dreptate) @ camelia 19.
Mai am o nelămurire și te rog să-mi răspunzi. Când plouă, cum procedați cu GPS-ul?
@Mihai18 - O idee foarte bună, sper că îi vei da curs pentru că pare un subiect interesant şi cred ca puţin sau deloc abordat până acum. Mă bucur că articolul meu te-a inspirat în oarecare măsură.
Aşa e, vremea e un factor important în reuşita unei vacanţe, dar cum întotdeauna mi-am rezervat concediul cu cel puţin 3-4 luni înainte, am lăsat-o mereu la voia întâmplării. Până acum nu mă pot plânge, în afară de perioada asta de câteva zile în Krk, am avut vreme bună. E drept că am şi ales locuri cu şanse mici de ploaie vara.
Legat de nelămirirea ta, GPS-ul stă întotdeauna într-o husă impermeabilă, fie soare, fie ploaie. Altfel îţi dai seama ce praf ar aduna de pe drumuri într-o tură din asta de aproape 4000 de kilometri, chiar şi fără ploaie.
@Camelia19: offff. Dupa Zakinthos acu 2 ani, Lefkada anul asta... ma gandeam la krk anul viitor... dar dupa ce am citit... cred ca ma razgandesc.
@lavi_arad: Nu trebuie sa va razganditi. E o descriere subiectiva a unui loc, altfel frumos. Dupa cum vedeti, am scris ca " Recomand destinatia" . Pur si simplu pe mine nu m-a convins, in timp ce altora le place insula. Mie mi se pare o insula slabuta in comparatie cu celelalte zone ale Croatiei, mult sub zona de coasta continentala de exemplu. Deci nu vad pentru ce sa fac efortul sa merg pe insula cand pot sa vad lucruri mult mai frumoase pe continent. Atata tot. Dar gusturile difera.
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Aug.2022 Malinska / Dubašnica, un port fermecător, o plajă și un muzeu mic, dar voinic — scris în 08.01.23 de crismis din GALAțI - RECOMANDĂ
- Aug.2022 Capitala Krk și câteva plăjuțe — scris în 19.11.22 de crismis din GALAțI - RECOMANDĂ
- Aug.2022 Vrbnik, micuțul giuvaer al insulei Krk — scris în 13.11.22 de crismis din GALAțI - RECOMANDĂ
- Jul.2022 Krk - insula plajelor cu apa de cristal — scris în 17.08.22 de noi doi din TIMISOARA - RECOMANDĂ
- Jun.2017 Orasul Vrbnik unde as vrea sa am resedinta de vara — scris în 18.07.17 de simplegirl din CLUJ-NAPOCA - RECOMANDĂ
- Jun.2017 Splendida insulă Krk, din Croația — scris în 17.07.17 de simplegirl din CLUJ-NAPOCA - RECOMANDĂ
- Aug.2016 Plajele din Insula Krk — scris în 29.08.16 de spiros din DEJ - RECOMANDĂ