ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 16.10.2013
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: București
ÎNSCRIS: 03.07.13
STATUS: PARTENER
DATE SEJUR
MAY-2007
DURATA: 3 zile
cuplu fara copii
2 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 5 MIN

Mormintele dinastiei Ming – legatura dintre om si natura

TIPĂREȘTE URM de aici

Eram inca uluiti de faptul ca am putut urca treptele (sau mai corect zis o parte din treptele) Marelui Zid Chinezesc (citeşte impresii aici) cand am pornit catre urmatorul obiectiv din agenda excursiei, si anume spre mormintele a 13 dintre cei 16 imparati Ming, cunoscute ca Mormintele Ming. Acestea sunt situate in nord-vestul Beijingului (la o distanta de aproximativ 60 de kilometri), la poalele Muntelui Tianshou. Protejate din 3 directii (de “spiritele rele” care vin din partea de nord) de un lant inalt de dealuri, au intrarea dinspre sud.

Drumul catre intrarea in vastul complex de pagoda, ce erau construite peste mormintele imparatilor Ming, parcurge numeroase porti de onoare de-a lungul Cararii sufletului - Shendao , fiind flancate de gardieni din piatra, figuri umane reprezentand demnitari si functionari civili si militari, dar si de busturi de animale din mitologie. Mi s-au parut interesante aceste busturi, dar mai ales chipurile unor demnitari care numai tristi nu pareau ca isi conduceau imparatul pe ultimul drum :)

Noi am intrat in morminte dinspre vest si am mers invers pe drumul parcurs de defunctii imparati - adica de la “eternitate” spre “viata”.

Chang Ling este lacasul de veci al imparatului Yongle, decedat in anul 1424, al treilea in dinastia Ming, mormint inca nedeschis.

Dang Ling este mormintul celui de-al 13 lea imparat Zhu Yijun, decedat in anul 1620 si excavat, apoi refacut. Am aflat ca aici, alaturi de imparat, au fost ingropte prima sotie a acestuia si o concubina.

Dupa parerea mea, mormantul nu este deloc spectaculos, aici fiind doar cateva lazi decorative si trei tronuri din piatra. Primul tron avea pe el o multime de bani, dintr-o multime de locuri ale globului, pusi de oamenii veniti aici, in speranta ca vor avea noroc. Palatul subteran are trei sali principale. Sala de expozitie de deasupra mormantului etaleaza cateva relicve ale casei regale. Palatul subteran a fost inchis cu o incuietoare speciala din piatra, existenta si azi in subteran. La inchiderea usilor o piatra de inchidere sub forma de pana a cazut intr-un locas, asigurand blocarea acestora. Nu insa si pentru hotii de morminte, intrucat la decopertarea mormantului, sicriile erau aproape goale, iar obiectele din interior ravasite (informatie pretioasa pe care am reusit sa o aud in marea invalmaseala de acolo).

Salile erau goale, destul de prost luminate, aproape in intregime placate cu marmura, nu impresioneaza decat prin marime si prin faptul ca sunt situate la 30 de metri adancime in pamant.

Incepem ascensiunea spre exterior pe o scara in spirala, la fel de simpla ca intregul mormant, refacuta, din marmura.

Ajunsi inapoi la lumina soarelui, am trecut printr-o alta poarta, dupa care am gasit... un obelisc refacut, ca si alte obiective turistice, dar a carui semnificatie nu am aflat-o si nu o pot explica. Se poate insa comenta simplitatea acestuia si situarea in golul creat sub poarta de acces care oferea o perspectiva spre dealurile si padurile dispuse pe ele si care formau un ambient foarte racoros si placut. Aceasta perspectiva arata cat de strategic a fost ales locul pentru aceste morminte, lucru pe care s-a tot insistat in informatiile primite.

Intram apoi intr-o sala expozitionala si gasim macheta intregului complex al mormantului vizitat de noi. Avand forma de cruce, cel mai mare dintre mormintele Ming, urma sa fie reper in realizarea celorlalte morminte ale imparatilor dinastiei, care insa nu vor fi de aceeasi amploare si importanta.

Dupa ce am intrat in sala expozitionala (unde am mai vazut, pe langa machetele si schemele mormintelor, bani de aur si matritele cu care au fost facuti si o coroana purtata de imparat) am ajuns in cele din urma pe Drumul Sfant, drum pe care carele mortuare il parcurgeau spre numitele morminte Ming.

Am remarcat ca toate portile aveau prag. Spre deosebire de portile caselor sau a diferitor intreprinderi, aceste porti erau masive, din piatra, si semnificau eternitatea.

Se afirma ca imparatii erau la un moment dat ingropati impreuna cu sotiile si concubinele, insa nu s-au gasit dovezi care sa confirme acest lucru.

Tot Drumul Sacru era foarte curat, plin de verdeata si foarte bine ingrijit. La umbra pomilor, daca adia putin vantul, era destul de placut, dar daca treceai in soare se schimba situatia.

Am facut poze cu diversele personaje aflate pe acest drum si mi-a atras atentia un militar care, dupa explicatiile ghidului, trebuie sa fi fost ministrul apararii (sau cum s-o fi numit el pe atunci). Platosele si zalele cu catarame erau specifice militarilor iar lungimea hainelor arata ca este protejat foarte bine, deci era inalt in rang militar.

Galeria animalelor de pe drumul sfant incepea cu un cal, pe care l-am gasit apoi intr-o pozitie nefireasca, ingenuncheat. Apoi a urmat un elefant, care se afla, la fel ca primul, si in picioare si in genunchi. A urmat si o camila...

Aceasta galerie de demnitari si animale isi aducea omagiul catre imparat, pe ultimul sau drum catre lumea de apoi, cortegiul funerar trecand printre aceste statui.

Am ajuns catre poarta pe unde se facea accesul spre Drumul Sfant (noi ieseam prin ea pentru ca, asa cum am spus la inceput, am parcurs tot traseul in sen invers). Si aici, ca si la morminte, in interiorul portii de afla un obelisc asezat pe o mare broasca testoasa.

Broasca testoasa, simbol al longevitatii, era asociata in antichitate cu divinitatea, deci se poate interpreta ca obeliscul (care probabil proslavea pe imparat) era destinat vietii si memoriei eterne.

Pe mine personal ma intriga simplitatea si lipsa oricarui text pe obelisc si pe pereti.

Dar, una peste alta, pot spune cu o mare bucurie in suflet ca am reusit sa vedem mormintele imparatilor chinezi, sa ne plimbam prin superbul complex in care acestea sunt plasate, sa trecem printre galeria de demnitari care-si insoteau, prin simpla prezenta, imparatul spre viata de apoi. Un alt moment important din excursia noastra in China, un alt moment de care si acum, dupa 6 ani, imi amintesc cu atata emotie…

Vreau sa mai spun ca si aici erau o multime de turisti, si chinezi dar si straini, care priveau cu interes locurile si care ascultau, cu si mai mare interes, explicatiile oferite de ghizii lor.

Asa s-a incheiat vizita noastra la Mormintele Ming, am plecat apoi cu autocarul spre hotel unde am servit cina si ne-am odihnit, incarcandu-ne bateriile pentru o noua zi, o noua provocare.

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de cdiana in 16.10.13 14:04:19
Validat / Publicat: 16.10.13 18:10:46
INFO ADIȚIONALE
  • A fost prima sa vizită/vacanță în CHINA
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 3141 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

7 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (cdiana); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 In drum spre Mormintele Ming
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 17750 PMA (din 18 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

7 ecouri scrise, până acum

Marian Preda CONS. ONORIFIC AFA / CHINA
[16.10.13 20:46:56]
»

@ cdiana;

Observ ca n-ati folosit principiul geomantiei!

Conform traditiilor exprimate prin practicile fengshui, ai taiat o linie dreapta, iar energiei benefice qi, i-ati domolit... curgerea! Spun asta, deoarece intotdeauna se intra intr-un obiectiv turistic din China, pe... Poarta Armoniei, situata in partea sudica!

Spatiul funerar, adaposteste pe langa cei 13 imparati ai dinastiei si 23 de imparatese! Cat despre concubine, deh, era bine sa fii rege!

,,Drumul spiritelor'' lung de 7 kilometri, este flancat de animale sacre din marmura si duce spre un palat subteran, unde este inmormantat imparatul Wanli (1563-1620). Asemenea imparatilor egipteni (mormant descoperit la 27 de metri sub pamant), avea capcane puse pentru a impiedica intrarea, jefuitorilor profanatori ce aflasera ca o parte din obiectele de valoare ale regelui, au fost ingopate odata cu el.

Felicitari pentru o recenzie la fel de... ademenitoare!

Vacante frumoase, oriunde si oricand!

webmaster13
[16.10.13 23:00:25]
»

Articolul a "primit" o ilustraţie muzicală sau video-muzicală - vezi mai sus, imediat sub titlu.

Daca autorul preferă o altă melodie sau un alt videoclip, este rugat să ne scrie (aici, ca ecou, ori pe PM)

cdianaAUTOR REVIEW
[17.10.13 08:37:49]
»

@Marian Preda: da, nu am folosit mai nimic

Nu stiu de ce au ales sa intram pe cealalta parte si, la momentul respectiv, nici nu ne-am pus aceasta intrebare...

Pentru noi conta faptul ca suntem acolo si eram nespus de curiosi sa vedem acele minunatii, pentru ca... sunt niste minunatii!

Ca sunt ingropate si sotiile si concubinele stiam, dar cate erau acestea la numar nu ne-a spus nimeni. Sau daca ne-a spus eu nu am auzit. Multumesc pentru informatie!

Acum... eu stiu cat de bine era sa fii rege?

Ce ne-a "deranjat" intr-un fel a fost faptul ca intregul complex este imens iar noua timpul nu ne-a permis sa exploram asa cum ne-am fi dorit fiecare particica a lui, sa ii simtim valoarea reala... Dar, este unul din dezavantajele excursiilor cu ghid, cu o agenda incarcata si cu timp niciodata suficient.

Oricum, tot ce am reusit sa vedem si sa aflam a fost suficient pentru momentul respectiv, nici acum nu e tarziu sa mai aflu lucruri noi

cdianaAUTOR REVIEW
[17.10.13 09:03:50]
»

@webmaster13: Multumesc wm, este foarte frumoasa!

mireille
[18.10.13 17:02:09]
»

@cdiana -un superbonus pentru un taram prea indepartat... si pentru calatorul ce a cutezat sa -l descopere...

cdianaAUTOR REVIEW
[18.10.13 18:23:30]
»

@mireille: un super-multumesc!

Sunt atat de multe taramuri indepartate pe care as dori sa apucam sa le descoperim in aceasta viata... ceea ce doresc tuturor iubitorilor de frumos si de aventura! E unul din visele mele cele mai mari, iar daca si voi aveti acest vis - sper sa reusiti sa il realizati!

Vacante minunate tuturor!

webmaster26
[06.04.17 08:32:52]
»

Mutat în rubrica "Mormintele Ming, BEIJING" (nou-creată pe sait)

===

Am setat în program coordonatele GPS ale acestei destinaţii, rezultând următoarea poziţionare pe hartă -- click aici.

Ne poţi spune dacă-i ok? (măreşte zoom-ul de pe hartă cât e necesar, până la afişarea poziţionării / încadrării la nivel de stradă etc)

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
2 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
cdiana, Marian Preda
Alte impresii din această RUBRICĂMormintele Ming:

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.039312839508057 sec
    ecranul dvs: 1 x 1