ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 15.04.2012
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: > 60 ani
DIN: Brașov
ÎNSCRIS: 12.11.11
STATUS: SENATOR
DATE SEJUR
OCT-2010
DURATA: 16 zile
single
1 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat
CAZARE [camere etc]:
100.00%
Încântat, fără reproș
BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
100.00%
Încântat, fără reproș
CADRUL NATURAL:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
98.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 4 MIN

Beijingul - expresie a Chinei Imperiale

Ilustrație video-muzicală
chinese bamboo flute - Chatting With An Old Friend


TIPĂREȘTE

China o mare enigma vreme de mai multe secole, taram indepartat, care azi a devenit din ce in ce mai accesibil intregii lumi. In aceasta imensa tara trebuie sa stii ce vrei sa vizitezi, eu am ales sa merg pe urmele Chinei Imperiale.

Am inceput cu Orasul Interzis, Mormintele Imperiale, Marele Zid Chinezesc-toate in jurul si interiorul Beijingului. Beijingul desi nu a fost tot timpul capitala dinastica, a hotarat soarta tarii din cele mai vechi timpuri. Are 20 mil. locuitori (in China nu o sa putem vorbi de orase cu mai putin de 5 mil. locuitori, si unul din ele e Luoyang), orasul e construit in 6 cercuri concentrice, iar in centrul lor e piata Tiananmen. Intodeauna vizita incepe din aceasta piata, piata a Pacii Celeste - o piata imensa, pavata cu piatra, un simbol al universului comunist. Piata e dominata de cladirea parlamentului si supravegheata de imensul tablou a lui Mao, pe perioada zilei aici, copiii se joaca lansand zmei, iar la apusul soarelui, soldatii ies marsaluind, pt. a cobora steagul chinez, pe care a doua zi in zori, il inalta la loc. Este un amestec de cladiri vechi, istorice, cu monumente de prost gust in stil sovietic. Spre nord, unde e portretul lui Mao, este Poarta Pacii Celeste, de unde se urmareste parada militara. In centru e monumentul Eroilor Neamului, ultimul bastion al studentilor in confruntarea cu Armata de eliberare a Poporului. La sud, e mausoleul Presedintelui Mao, construit dupa moartea sa, in 1976. Tot la sud, e Poarta Qianmen, una din putinele porti ramase din zidul vechi, al Pekingului, construit in timpul imparatului Yongle (1403-1423), zidul care pe vremuri inconjura orasul. Zidul si turnurile de aparare au fost transformate in cenusa, in 1900, de catre Boxeri, pt. a pedepsi pe cei ce vindeau marfuri straine. In ciuda aspectului autoritar, piata a devenit scena de lupta dintre guvern si grupari neloiale lui.

Noi am ajuns in aceasta piata pe data de 3 oct., dupa ziua nationala a Chinei (1. oct. si se serbeaza timp de 7 zile), piata era invadata de populatie, care comemoreaza evenimentul, in toate aceste zile, stand tot timpul pe strazi. Dupa ce am strabatut, acest puhoi de omenire si am trecut de Poarta Pacii Celeste, am ajuns intr-o uriasa curte, imprejmuita de chioscuri cu suveniruri si restaurante.

Dupa aceasta piata, se intra in Orasul Interzis, dinspre sud, in fata ridicandu-se peretii uriasi de culoarea vinului rosu, ce ies in afara, de fiecare parte a Portii Meridian. La vest de curte e parcul Zhongshan, unde imparatul facea sacrificii toamna si primavara, pt. o recolta bogata.

Dupa ce treci de Poarta Meridian, care marcheaza intrarea propiu-zisa in Orasul Interzis, si care era folosita doar de imparat, ajungi intr-o curte cu 5 poduri, peste o fasie de apa, aflata in centru. Aceasta a fost construita de imparatul Yongle, cand a mutat capitala la Beijing, de la Nanjing, langa locul unde se afla palatul folosit de imparatii dinastiei Yuan., fiind ca un semn al imparatului distant si inaccesibil.

Orasul se spune ca este compus din 9000 incaperi si 800 de cladiri cu ziduri purpurii. Initial a fost construit din lemn, fiind permanent supus pericolelor incendiilor. In sec. XVI, Manciurienii, au incendiat palatul, iar in timpul Revolutiei Culturale, intreg complexul a fost dezmembrat. Toate cladirile, construite in folosul imparatului, sunt constructii pe orizontala, formand o retea armonioasa, a carei frumusete iti taie respiratia. Pana in 1911, accesul era interzis tuturor, intrand doar acei ce aveau permisiune imperiala. In interior isi desfasurau viata toata fam. imparatului, inclusiv amantele imparatului, pazite si deservite doar de eunuci. Imparatul avea voie sa aiba pana la 3000 de amante, ordine ierarhica fiind, dupa o asezare in piramida, in varful piramidei, era mama imparatului cu puterea cea mai mare, apoi urma soti si prima amanta, care aveau drepturi egale in fata imparatului, urmatoarea treapta era formata din urmatoarele 4 amante, care de asemenea mai erau vizitate periodic de imparat, de aici in josul piramidei, erau unele amante care o singura data s-au intalnit cu imparatul, atunci cand a devenit amanta lui si au fost introduse in interiorul Orasului, fara a mai putea iesi vreodata de acolo. Singura sansa pe care ar fi putut sa o mai aibe, ar fi fost ca atunci cand a avut relatia cu imparatul sa fi ramas insarcinata si sa nasca primul baiat, pt. ca primul nascut, de oricare din ele, devenea mostenitor, iar ea devenea mama imparatului, urcand in varful piramidei. De aceea istoria e plina de exemple, de otravire a amantelor, de multe ori chiar de sotia imparatului. Oricum soarta acestor femei, m-a impresionat.

--

continuare aici


[fb]
---
Trimis de grecudoina in 15.04.12 22:36:48
Validat / Publicat: 16.04.12 05:45:59
INFO ADIȚIONALE
  • A fost prima sa vizită/vacanță în CHINA
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 2002 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

8 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (grecudoina); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 in prima seara,dupa o scurta odihna,am luat masa in restaurantul din Beijing,restaurant,care in timpul cinei ,ne delecta cu spectacole
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 8100 PMA (din 11 voturi)

ECOURI la acest articol

8 ecouri scrise, până acum

MCM
[16.04.12 11:19:31]
»

Ca o completare (pt ca AmFostAcolo, la Taipei): o mare parte a colectiilor din Orasul Interzis sunt astazi expuse la National Palace Museum din Taipei, deoarece au fost "imprumutate" de catre Chiang Kai-shek, dupa ce a castigat Razboiul Civil Chinez si duse in Taiwan.

O alta mica parte a artefactelor din Orasul Interzis, a fost "imprumutata" de catre japonezi, in urma ocuparii acestuia in timpul celui de al doilea Razboi Mondial. A fost o mica parte pentru ca, popor prevazator, chinezii au evacuat o mare parte din artefacte in trei zari ale Chinei (Shaanxi, Sichuan, si Guangxi), iar japonezii nu au mai gasit mare lucru. La sfarsitul razboiului chinezii au recuperat artefactele.

Si binenteles ca Orasul Interzis face parte din patrimoniul UNESCO din anul 1987.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
grecudoinaAUTOR REVIEW
[16.04.12 11:36:04]
»

@MCM: multumesc pt.complectari, eu nu am fost nici in Japonia, nici in Taipei, si as mai adauga, nu stiu daca am scris in rw, scleroza, bat-o vina, Sala Armoniei Perfect, inca nu e refacuta in interior si nu era accesibila, vizitatorilor. In fata acestei sali, a fost numit imparat, Puyi-ultimul imparat al Chinei

MCM
[16.04.12 11:44:07]
»

@grecudoina:

Nu ati fost INCA. Asa cum v-am cunoscut, in cativa ani o sa scrieti rws despre Luna

grecudoinaAUTOR REVIEW
[16.04.12 11:49:31]
»

@MCM: nu o sa scriu despre Luna, dar despre alte locuri de pe Pamant iti promit, ca o sa scriu si nu ma las. Deabia astept sa termin cu China, ca o sa va port prin Bali, ultima mea deplasare de Craciun, in croaziera pe Mediterana pana la Haifa-Ierusalim, si apoi USA, unde o sa va tin toata vara, cu episoadele mele

webmaster15
[16.04.12 14:27:33]
»

Mutat la rubrica "Excursie Beijing " (deja existenta pe site).

Diaura*
[16.04.12 14:41:38]
»

@grecudoina:

Daca ma gandesc la viata acelor amante de rang inferior, as putea spune ca pentru o singura intalnire, nefinaloizata cu un urmas, isi asigurau o viata fara griji materiale. Despre celelalte feiciri spirituale, nu stiu ce sa spun.

webmaster13
[16.04.12 15:18:47]
»

Melodia postata se poate sterge/schimba!

MCM
[16.04.12 19:18:12]
»

@webmaster13: frumoasa melodie

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
3 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Diaura*, grecudoina, MCM
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Beijing:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.065859794616699 sec
    ecranul dvs: 1 x 1