ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 10.09.2010
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: București
ÎNSCRIS: 20.12.09
STATUS: SENATOR
DATE SEJUR
JUL-2010
DURATA: 1 zile
prieteni
3 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
90.00%
Mulțumit, mici obiecții
DISTRACŢ. / RELAXARE:
80.00%
Mai degrabă mulțumit

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
85.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 5 MIN

Castelul Jezeri (Eisenberg) – locul unde Beethoven si-a “lansat” Eroica

Ilustrație video-muzicală
TIPĂREȘTE

Castelul Eisenberg este situat in nordul Bohemiei si este vizitat de putini turisti, fiind intr-o stare de degradare extrema, desi inainte de 1948 a fost considerat unul dintre cele mai frumoase castele construite in stil baroc din Europa.

Construit initial in stil gotic, a fost reconstruit in stil renascentist de catre Mikulas Hochhauser in sec. al XVI-lea, mai apoi in stil baroc de catre casa Lobkowicz, ce a recastigat acest castel in 1623.

Reconstructia sa a fost intrerupta de razboiul de 30 de ani si de incendierea sa de catre trupele suedeze, insa, dupa 1696, incepe sa-si recapete forma finala de litera H, pe care o vedem astazi, finalizat in 1713, dupa cel de-al doilea incendiu.

Spre sfarsitul sec. al XVIII-lea capata importanta deosebita sub printul Maximilian de Lobkovicz, in acest castel tinandu-se spectacole de teatru si concerte, functionand chiar si o scoala de muzica.

De-alungul timpului, acesta a fost vizitat de numeroase personalitati printre care: L. W. Beethoven, Goethe, Jan Masaryk si chiar si de printul Charles.

Castelul a fost confiscat de doua ori, devenind la un moment dat chiar inchisoare nazista, unul dintre prizonieri fiind fratele Generalului de Gaulle, fiind vreme de jumatate de secol proprietate a armatei. Tot atunci a fost confiscata si fabrica de bere a familiei, care functiona din 1474, dar pe care au luat-o inapoi in 1992.

Devastat si pus pe lista cladirilor ce urmau sa fie distruse, cu predilectie datorita exploatarilor de carbune de la baza acestuia, datorita unei campanii de promovare, a reusit sa fie salvat, familia de Lobkowicz intrand in posesia acestuia din nou, dupa care l-a donat statului ceh pentru formidabila suma de o coroana...

Desi a fost resedinta permanenta a casei Lobkowicz, castelul, ulterior devenit palat, a fost considerat unul de vanatoare, acest lucru fiind scos in vedere prin decorarea incaperilor partial restaurate si renovate cu trofee de cerbi si caprioare, dar si de diferite animale si pasari impaiate, padurea ce il inconjoara fiind populata de specimenele expuse in castel.

Se viziteaza numai incaperile din Turnul de Nord: holul, camera lorzilor, camera croitoresei (la cel mai inalt nivel), unde se ajunge pe o scara ingusta, decorata cu mobilier original din sec. al XVIII-lea, unde se afla un pat cu lenjerie, o masina de cusut, o masuta cu scaune, un manechin gata de probe, un WC cu maneta; camera bonei, cu mobilier in intregime alb: un pat, un scrin, o masuta cu scaune, un patut de copil; camera de lucru cu doua usi secrete, din care una spre dormitorul doamnei... ; baia; camera administratorului castelului si camera de merinde, din care se face accesul din curtea interioara a castelului, printr-un hol ingust si intunecat, gen tunel, care astazi serveste ca sperietoare pentru copii prin decorarea acesteia cu tot felul de papusi hidoase cu ochi bulbucati, cranii, paianjeni imensi si alte dracovenii, inclusiv un sicriu de copil si un vampir, insotiti fiind de cateva acorduri muzicale specifice! Si asta pentru a face acest castel incitant pentru copii, ideea apartinand administratorului castelului care a fost director de teatru.

Pe holul din Turnul de Nord exista si o expozitie cu obiecte gasite in timpul restaurarii (farfurii din ceramica, diferite unelte), dar si cu fotografii vechi expuse pe pereti, ce arata ca inainte de intinderea de extractii de carbune ce se vede ca panorama din castel, se afla vechiul sat si un lac.

Acesta este castelul unde Beethoven a cantat Eroica pentru prima data (in 1804), printul Maximillian Lobkowicz avand trei opere dedicate de catre marele compozitor, fiind chiar platit de catre acesta, desi initial Beethoven se gandise sa dedice aceasta simfonie lui Napoleon Bonaparte. De altfel, un mare iubitor si patron al artei, ca si predecesorii sai, printul Lobkowicz l-a sustinut si pe Haydn.

In Praga exista chiar un muzeu dedicat acestei familii, un palat construit in stil renascentist chiar langa Castelul praghez si Catedrala Sf. Vitus, fiind considerat o parte a acestui complex, situat vizavi de Muzeul Papusilor, care a fost resedinta a acestei familii de nobili. Astazi, aici se tin concerte si expozitii, iar biletele pot fi cumparate atunci cand va hotarati sa vizitati Castelul din Praga. In restaurantul aflat aici am vrut sa mancam la un moment dat, dar mi s-a parut cam scump, insa ofera o panorama superba asupra orasului.

Revenind la Castelul Jezeri, ar mai fi de adaugat ca in acest castel s-au turnat si doua filme, unul polonez si altul american (care au lasat urme pe pereti).

Un loc care m-a fermecat prin peisajul virgin in care este amplasat castelul, plin de verdeata, dar care m-a ingrozit prin starea deplorabila in care se afla, cu bucati de caramida cazuta din el, ferestre sparte, vtralii desprinse, imagine accentuata de multitudinea de pisici negre care umblau prin curte sau care iti sareau in fata cand incercai sa arunci o privire prin unele incaperi lasate la voia intamplarii, asteptand ghidul sa deschida usa dinspre corpul de cladire restaurat partial si care urma sa fie vizitat.

In fostele grajduri am vazut si o expozitie de trasuri vechi, sanii, o masina de pompieri si una de facut balotii rotunzi care m-au frapat la margine de drum prin periplul meu cehesc.

Daca ati ajuns dupa ora fixa, asteptati urmatoarea ora de vizitare in barul amenajat intr-una din cladirile refacute ale castelului, de unde se pot cumpara si biletele care costa 70 de coroane de persoana si unde este expusa si macheta acestuia.

Din Praga, puteti ajunge aici in aproximativ o ora si jumatate si este o oaza de relaxare si oxigenare a mintii, dar si un loc distractiv pentru copiii care pot alerga in voie prin gradina acestuia sau se pot hlizi in « tunelul groazei »... sau mai asteptati cativa ani de restaurare completa pentru a-l vedea in toata splendoarea care l-a facut celebru odata...

Pana atunci, puteti savura vestita bere ceheasca Lobkowicz (Prince, Knight sau Baron) in amintirea acestei familii mari iubitoare de arta si, in acelasi timp, berari prin traditie!


[fb]
---
Trimis de magdalena in 10.09.10 21:07:41

VIZUALIZĂRI: 2433 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

15 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (magdalena); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 Cehia, Castelul Jeseri (Eisenberg) - drumul spre castel
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 6000 PMA (din 10 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

15 ecouri scrise, până acum

magdalenaAUTOR REVIEW
[10.09.10 21:11:23]
»

Am o rugaminte pentru webmaster de a modifica incadrarea acestor impresii daca este cazul si de modificare a denumirii din Jeseri in Jezeri la definirea rubricii, am observat dupa ce am creat-o (inlocuirea lui "s" cu "z").

Propun si urmatorul fond muzical: http://www.youtube.com/watch?v=SqDPZOtKtMc

Multumesc!

presario
[10.09.10 21:42:45]
»

Na ca mai facut curios, astept pozele ca eu sunt fan de cetati si castele.

Da de ce trebui sa "strecori" tu la fiecare review cate una din aia cu vestita bautura cu B..., sau vestita bere ceheasca, etc ?

magdalenaAUTOR REVIEW
[10.09.10 21:44:57]
»

Hi, hi! Oare de ce eram sigura ca o sa te incit cu castelul si cu berea??!!!

presario
[10.09.10 21:50:02]
»

Da, da, acum cateva zile tocmai mi-am luat bere ceheasca de la cel mai apropiat hypermerket din Ungaria.

magdalenaAUTOR REVIEW
[10.09.10 22:05:16]
»

Ce fel de bere??? Am inteles ca au peste 80 de sortimente!!! Si toate bune! Lobkowicz nu ai incercat?

presario
[10.09.10 22:10:52]
»

Am luat Staropramen. Mai erau cateva - si Pilsner Urquel, dar Loblowicz nu era la Tesco in Ungaria.

Scuze - ca iar ne cearta webmaster ca vorbim de bere si nu de castel.

magdalenaAUTOR REVIEW
[10.09.10 22:27:09]
»

Dar tot de castel era vorba! Ca doar in el isi bea Lobkowicz propria bere!!! Gata, nu mai divaghez! Am incarcat si toate pozele...

webmaster10
[10.09.10 22:42:19]
»

Efectuate modificarile pentru denumire => Jezeri si atasat videoclipul solicitat. Vizionare placuta!

pepsi70ro
[11.09.10 20:13:14]
»

Foarte interesant, atat impresiile cat si pozele, o lectura excelenta, un loc care merita vizitat. Felicitari!

biancuta
[13.09.10 01:05:11]
»

Nici eu nu scap ocazia de a vizita un castel si pare chiar interesant! Imi place poza P13!

magdalenaAUTOR REVIEW
[13.09.10 10:07:54]
»

@multumesc biancuta! Iti dai seama ce frumos va fi atunci cand restaurarea va fi completa? Deoarece eu voi mai ajunge in Cehia, in mod sigur il voi vizita din nou atunci cand va fi gata!

catalinalupu
[13.09.10 10:32:13]
»

Imi plac locurile incarcate de istorie... dar cand ele nu mai stralucesc si vicisitudinile si-au pus amprenta ridandu-le... ma intristez... minunata decizia familiei Lobkowicz... de a-l dona pentru 1 coroana, statului ceh... care il va aduce la stralucirea de altadata, sper cat de curand!

creivean
[13.09.10 17:02:08]
»

Cum, Doamne iarta-ma, mi-a scapat din vedere review-ul asta? L-am citit acum, cu cea mai mare placere, in speranta ca, atunci cand ajung eu acolo, sa fie gata renovarea.

ilincutei c*
[21.11.10 08:18:46]
»

foarte interesanta istorie! si pozelel sunt super. imi place poza 11 si13. foarte frumos!

magdalenaAUTOR REVIEW
[21.11.10 08:25:33]
»

@ilincutei c, cehia abunda de castele ce au fiecare istoria lui... Cel mai frumos este considerat Castelul Karlstein, ce adapostea bijuteriile coroanei (am scris aici: click aici), dar si Castelul Hnevin este interesant, mai ales ca te poti caza la castel! (am scris aici: click aici)

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
4 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
biancuta, catalinalupu, ilincutei c*, magdalena

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.43786215782166 sec
    ecranul dvs: 1 x 1