GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
O carciuma veche si o legenda picanta - U Provaznice
In vremuri demult apuse, in stravechiul oras Praga, la granita dintre Orasul Vechi si Orasul Nou, locuia o femeie frumoasa. Avea sani fantastici pentru care era vestita in lung si-n lat si dorita de multi barbati. Avea insa propriul ei sot...
De meserie sforar (provaz = franghie sau sfoara), sotul era un mare mester, iar sforile lui, maiestrit impletite, se puteau gasi in toata Europa. Trageau panzele navelor, legau baloturi, se foloseau si la spanzuratori. Era plecat de-acasa mai tot timpul cu negotul, si frumoasa sotie se plictisea acasa, pana a avut ideea sa-i ceara permisiunea sotuliui sa deschida o carciuma la parterul casei lor...
La putina vreme dupa aceea, gurile rele au inceput sa cleveteasca pe seama frumoasei carciumarese care se pare ca oferea musteriilor si altceva decat bere si gulas. Pana la urma barfele l-au ajuns din urma si pe sotul ei, aflat in calatorie peste mari si tari. Intr-o clipita s-a intors acasa, si din pacate nu s-a oprit nici o clipa sa se intrebe daca ce i-au auzit urechile e adevar sau minciuna. Orbit de gelozie, s-a aruncat asupra frumoasei sotii si a sugrumat-o cu una din faimoasele lui sfori care, de calitate fiind, nu s-a rupt ci a strans gatul femeii pana a ramas fara viata. Cand si-a dat ucigasul seama ca sotia era nevinovata, era deja prea tarziu...
Se spune ca duhul frumoasei si nefericitei carciumarese inca bantuie restaurantul si ca va fi acolo atata timp cat vor exista victime ale geloziei conjugale. Daca suferiti din dragoste, ii puteti cere ajutorul atingand tabloul ei, care atarna pe perete in a doua incapere a carciumii. Cereti-i ajutorul si veti vedea...
OK pana acum v-am tradus pe larg legenda acestei carciumioare remarcabile. Se gaseste chiar jos la Mustek, in spatele magazinului New Yorker, pe o straduta laterala al carui farmec este oarecum umbrit - la propriu si la figurat - de fatada moderna a magazinului care e ca un gigantic pumn in ochi. Cateva mese afara, iar inauntru trei incaperi vopsite in culori naturale, cu diverse semne cabalistice si desene vechi, si bineinteles faimosul portret al sotiei sforarului. Cu exceptia orelor de pranz, se fumeaza. Localul e mai mereu plin, asa ca e de preferat sa rezervati din timp.
Mancarea este foarte buna si la preturi excelente pentru locatia foarte centrala, fapt atestat de numerosii cehi pe care-i vedeti la mese. Tot ce-am mancat ne-a placut. Recomand carnaciorul murat in otet - utopenec (inseamna "inecatul") sau camembertul marinat cu ceapa si paprika (nakladany hermelin). Mi-a fost laudat si carnatul prajit cu hrean. Vegetarienii pot degusta omleta cu legume sau ciupercute in aluat de bere. Recomand supa de usturoi "cesnecka". Mai au supa de cartofi, supa de varza in paine si ciorba de burta care insa este cu totul altfel decat ciorba noastra. Au absolut toate specialitatile cehesti - gulas, svickova, coaste picante, rata pe varza, genunchi in bere, sau pentru cei ce vor ceva mai usor, pastrav pane. Mai incolo steak-uri cat cuprinde, de curcan, vita, porc, pui. Deserturile sunt traditionale - clatite, strudel (jablkovy zavin) papanasii lor (vdolecky) sau crema de branza de vaci cu iaurt, ciocolata si visine.
Ca parteneri ai almanahului "Abecedarul Berii" (nu-i grozava ideea asta cu abecedarul berii? Doar cehii puteau sa se gandeasca la asa ceva!) nu vor dezamagi nici la capitolul bere. Tineti minte ca "tocene"inseamna "cepuita" sau "din butoi" iar "lahev" inseamna "sticla" deci berea cu aceasta mentiune este la sticla.
E o binecuvantare ca dupa o asemenea masa nu trebuie sa mergeti prea departe nici pana la metrou, nici pana la Ceasul Astronomic, nici pana la Muzeum, toate sunt foarte aproape.
Pretul unui fel principal este intre 80 Kc si 140 KC, fripturile sunt cele mai scumpe. Unele feluri de mancare sunt pentru doua persoane. Daca veniti dinspre ceasul astronomic si va bate gandul sa va opriti la faimoasa "impinge tava" Havelska Koruna", sa stiti ca acest mic paradis gastronomic este la exact trei minute distanta. Eu una nu m-as opri...
O gasiti la acest link uprovaznice.cz sau cautati pe google "u provaznice".
Trimis de Pragheza_Gotica in 05.07.13 12:09:32
10 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Pragheza_Gotica); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
10 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Am fost in Praga dar nu si la aceasta carciuma... dar nu se stie niciodata pe unde te poarta pasii, pastrez ideea si la vreme de trebuinta o sa o recitesc.
Povestea insa e fascinanta ca si rw de altfel.
@roth: Draga Roth, multumesc pentru ecou. Povestea este intr-adevar fascinanta, toata zona este plina de istorie si legende care au, ca toate legendele, un sambure de adevar. Am scris-o dintr-o suflare si ma bucur ca place si altora. Sper ca cineva sa si mearga acolo si sa se simta bine.
@webmaster:
Ca sa nu ramana nici aceste randuri fara acompaniament muzical, am atasat o melodie din vechea Praga. Se numeste "Lidicky Ja mam rad pivo" in romaneste "Oameni buni, imi place berea".
Refrenul este:
Ze me pivo chutna
Ja si dam raz-dva-tri korbele
A ty bez do postele!
Adica
Ca mie-mi place berea
Eu beau 1-2-3 halbe
Iar tu du-te la culcare!
Mai povesteste cum a fost la 12 doctori, fiecare i-a prescris cate o bere, asa ca a baut omul 12 beri...
Acest videoclip dateaza de acum 20 de ani, din 1993, cand inca eram cu totii sub comunism. Daca va uitati bine, cine a fost la Praga recunoaste ca videoclipul este turnat la poalele Podului Carol, in Mala Strana. Greu de recunoscut fatadele caselor, dar totusi... daca cineva s-a intrebat cum arata Praga atunci cand nu era inca acest magnet turistic de acum, aveti aici un fragment din vechea Praga nemachiata...
Vizionare placuta!
@Pragheza_Gotica: Frumoasa melodie
”Acest videoclip dateaza de acum 20 de ani, din 1993, cand inca eram cu totii sub comunism
In 93', vroiai sa spui neocomunisti probabil...
@Pragheza_Gotica: ataşat videclipul indicat ca ilustraţie video-muzicală a recomandărilor.
"Hai, Prosit" -- sau cum s-o fi zicând în cehă?
@Krisko: Oops, pardon, m-au confuzat costumele... si berea... Dar oricum, la 4 ani de la revolutie nu se schimbasera inca foarte multe.
Am sa incerc sa potrivesc cate o melodie la fiecare carciuma, reastaurant si cofetarie, cel putin la acestea cu istorie si caracter. E un mod in plus de a gusta cultura locului, mai ales cand vine cineva singur, fara un ghid experimentat, si e tratat ca un... strain.
Cehii au o cultura foarte bogata si frumoasa, iar turistul nu vede decat ceva cosmetizat, super comercial. Si e pacat.
@webmaster: Se spune "na zdravi" adica "pentru sanatate"
Ma gandeam ca poate-i si vreun romano-ceh pe acolo, avand in vedere ca exista o minoritate ceha in Banat.
@Pragheza_Gotica:
”Se spune "na zdravi" adica "pentru sanatate"
aşa... aveam un lipsus ăsta... laptop... dam'nit... lapsus
[later]: dacă nu mă-nşel, ceva asemănător e şi în sârbă.. (cehi nu ştiu, dar sârbi - da; chiar o grămadă, p-aici)
@webmaster: Si tu ai fost la 12 doctori care ti-au prescris fiecare cate o bere si ca atare ai baut 12 beri?
LOL
--
Ce ma amuza la sarbi, macedoneni si alti fosti iugoslavi - ca stiu si eu cativa pe-aici - e cum spun "aidi, bre!" :-D
Vorba e ca au impanzit Praga cu restaurante unde vand versiunile lor de sarmale si mici, iar unicul restaurant romanesc a dat faliment ...
@Pragheza_Gotica:
”Si tu ai fost la 12 doctori care ti-au prescris fiecare cate o bere si ca atare ai baut 12 beri?
nu încă.
dar l-am bifat deja p-al 9-lea... hâc... iacă ş-al zecelea... hâc...
@webmaster: nici n-am scris bine despre doua carciumi si deja am o influenta alcoolica pe saitul asta... : -)
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Mar.2024 2 berării cu ștaif în Praga — scris în 15.10.24 de crismis din GALAțI - RECOMANDĂ
- Mar.2024 4 mâncătorii faine în Praga — scris în 05.10.24 de crismis din GALAțI - RECOMANDĂ
- Sep.2022 Trei restaurante pragheze - jacuzzi culinar pe gâtlej — scris în 16.01.23 de Alina53 din GALATI - RECOMANDĂ
- Aug.2022 Džungle: Un bar minimalist cu suflet — scris în 01.07.23 de alexpetre2004 din ROTTERDAM [NL] - RECOMANDĂ
- Oct.2021 Cărnuri, sosuri groase/grase, găluște... Noroc cu berea! — scris în 31.03.22 de Carmen Ion din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Apr.2019 [U Rodinneho Krbu Praga] Recomandare: U Rodinneho Krbu Praga - să mancati bine! — scris în 23.09.19 de silvia tudoran din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Jul.2018 [Pivovar a restaurace U Fleků] U Fleku, berarie, restaurant — scris în 24.08.18 de onesti60 din ONEşTI [BC] - RECOMANDĂ