GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Discutam cu un grup de prieteni, carora le povesteam de unele locuri in care fusesem nu cu mult timp in urma. Cineva din grup imi zice: "da... Praga"? Apoi mi-am adus aminte ca in perioada comunista un coleg a fost intr-un circuit in Praga si a fost incantat atat de frumsetea orasului, cat si de calitatea vietii, mult mai buna decat la noi. Am scanat pe calculator informatii despre Praga ,dupa care am stabilit perioada si hotelul. Citind ca orasul este foarte aglomerat in sezon, am stabilit perioada in septembrie si avand in vedere lipsa locurilor de parcare (si pretul piperat) am ales un hotel mai putin central, Svornost (in Praha - Dolni Pocernice) Aici am gasit tot ce aveam nevoie, in ciuda distantei mari fata de centrul orasului.
Ca de fiecare data cand merg in orase mari, am scos la imprimanta harta metrolui, am creionat principalele obiective si statiile aferente obiectivului ramanand ca in rest sa avem conditie fizica pentru a inregistra cati mai multi Km la picior. Cu un abonament de o zi (rezonabil ca pret) am luat trenul de la Dolni Pocernicie, apoi dupa trei statii am ajuns in gara centrala (Hlavni Nadrazi) si de aici metroul pe linia A, pana in statia Malostranka pentru a vizita castelul. Am iesit din statie si am urmarit indicatorul, care arata spre castel. Am mers paralel cu linia de tramvai cca 300 metri, dupa care in stanga. pe o straduta in panta, pavata cu piatra cubica, am urcat la castel. La intrare doi soldati cu o tinuta de culoare albastra flancau intrarea la castel fara sa miste sau sa clipeasca. Imi aduce aminte (cei care au facut armata stiu) ca am fost si eu in aceasta postura, cand faceam de garda la "tambal". Inainte de a intra in castel am admirat de la inaltime orasul, spre centrul nou. Am intrat in castel pe”Ulita de Aur” și in curtea castelului .Am luat-o apoi pe langa intrarea cladirii, unde isi are sediul presedintele Cehiei (pazita de doi soldati) si ne-am indreptat spre catedrala Vitus. Mi s-a parut ciudat sa pot trece la un metru de aceasta cladire. Ai nostri sunt in stare sa puna interzis si pe strazile unde locuiesc (cunosc exemple concrete). Dupa ce am vizitat castelul, mergand spre iesire, am observat garda care mergea la schimbare si ne-am luat dupa ea.Eram asa un alai caraghios in spatele lor, pregatiti sa-i "impuscam" fiecare cu ce avea,iar ei nici nu ne bagau in seama. Am asistat la ritualul schimbarii (aproximativ ca la Bukingham Palace din Londra), am facut poze,filmulete ,dupa care am iesit din palat. Am remarcat ca la schimbarea garzii nu se dadeau comenzi verbale, ci se batea cu tocul armei in pamant ,in niste coduri numai de ei stiute.
Ne-am intors In statia de metrou Malostranka, am vizitat un mic parculet, dupa care am plecat mai departe in cartierul evreiesc. Aici am vizitat cimitirul evreiesc, am intrat in cateva sinagogi (Pinka si Klausen) Ne-am intors pe strada Klarov si am intrat pe podul Carol (Karluv Most) cu ale lui statui in stil baroc. In capatul podului am vizitat biserica, apoi ne-am indreptat spre centrul vechi. Inante de a intra in piata primariei, am observa niste gratare mari, unde se frigeau niste imense pulpe de porc. In piata, multa lume (ca de altfel peste tot in jurul obiectivelor), dar in nici un loc nu am vazut atata lume, cum am vazut la biserica, unde la ore fixe .dintr-un orificiu ies cei 12 apostoli, si bat clopotele. Am incercat sa fac un filmulet, dar nu mi-a iesit prea bine. Din cauza aglomeratiei. m-am postat prea departe Am iesit din piata, am colindat zeci de stradute cohete si pavate cu piatra cubica. Ma gandeam la un moment dat, cata munca au depus oamenii, sa aduca si sa prelucreze atata piatra cubica, pe toate strazile si stradutele orasului. Am ajuns la statia de metrou Starometska, apoi la tren si la hotel. A fost prima zi a vizite noastre.
A doua zi ne-am propus sa vizitam turnul Petrin, de care mai citisem pe AFA .Stiu ca am luat tramvaiul 22, dar nu mai stiu din ce statie (undeva prin Novo Mesto) si am coborat la prima statie, dupa dupa ce se trece raul Valtava.
Desi aveam gratuitate la funicular, (ca urmare a abonamentului), am preferat sa urcam dealul Petrini pe scari. Urcati sus, am luat-o pe langa statia meteorologica si aici am dat de o gradina superba, cu aranjamente florale, gen Versailes sau Jardin de Luxemburg din Franta.Tot aici am vazut un soi de trandafir de culoare violet, al carui miros este foarte patrunzator si totodata deosebit de placut. Am continuat drumul nostru prin dreapta funicularului, am mai trecut printr-o gradina cu flori, dupa care ne-a iesit in fata grandios turnul Petrini. N-o fi el copie Eiffel, dar e destul de impresionant, cu cele aproape trei sute de trepte. Si daca nu ne-am urcat in turnul Eiffel (din cauza aglomeratiei), am hotarat sa o facem aici. Am urcat cu liftul pana sus, unde am avut niste imagini de vis (vezi poze), am admirat vreo ora panorama orasului, apoi am coborat pe scari. Greseala, pentru ca scarile nu sunt protejate si pana jos am înghetat de frig si asta si din cauza vantului. Nu am gasit labirintul cu oglinzi, care stiam ca e prin zona,asa ca am coborat dealul Petrini, de data asta cu funicularul.
Am luat tramvaiul si in continuare am colindat strazile orasului nou, cheile Valtavei, am servit masa si am incheiat ziua la ultimul obiectiv vizat Casa Care Danseaza, o cladire cu arhitectura futurista ce adaposteste unele birouri de firma. Cam atat am putut vizita in cele doua zile . Speram la mai mult altadata.
Trimis de traian.leuca † in 29.01.13 15:24:37
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în CEHIA.
5 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (traian.leuca †); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
5 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Articolul a "primit" o ilustraţie muzicală sau video-muzicală - vezi mai sus, imediat sub titlu.
Daca autorul preferă o altă melodie sau un alt videoclip, este rugat să ne scrie (aici, ca ecou, ori pe PM)
Praga este un oraş frumos, într-adevăr.
Permite-mi totuşi să fac câteva mici corecţii şi adăugiri la cele spuse de tine.
În primul rând, pe la Hlavni Nadrazi nu trece linia A. Fie, de la gară ai mers pe jos, fie ai luat metroul o staţie pe linia C, până la la staţia Muzeum, unde se intersectează linia A cu linia C.
Aici aş avea de făcut o completare. Prima staţie de la staţia Muzeum către Skalka (adică în sens invers faţă de Malostranská) este staţia Piaţa Păcii, situată la cea mai mare adâncime. Când am intrat în această staţie, prima senzaţie a fost foarte ciudată, având în vedere că nu se vedea capătul scării rulante...
Citind review-ul, nu mi-a fost clar pe unde ai intrat în Castel. După cum povesteai despre schimbarea gărzii, am avut impresia că ai intrat prin vest (intrarea principală), dar, pe de altă parte, spuneai că ai coborât în staţia de metrou Malostranská, asta fiind în estul castelului. Mai spuneai şi că ai intrat pe Uliţa de Aur (Zlatá ulička), ceea ce, tehnic vorbind, este imposibil. Uliţa de aur este situată în partea estică a Castelului, este orientată de la est la vest, iar capătul ei estic este înfundat. De aceea spun că este practic imposibil să fi intrat pe aici. De fapt, ai intrat pe strada paralelă cu aceasta, Jiřská. Configuraţia se poate vedea pe Google Maps.
M-am lămurit că ai intrat pe Jiřská, în momentul când m-am uitat la poze. Poza P01, despre care spui că este făcută pe Uliţa de aur, este de fapt făcută pe Jiřská. Că este aşa, se poate vedea tot pe Google Maps, la o vizualizare stradală în punctul de coordonate 50.09164,14.404098.
De altfel, şi poza P06 este făcută tot pe Jiřská, în dreapta se vede chiar plăcuţa cu numele străzii.
”... am intrat pe strada Klarov si mai departe in cartierul evreiesc...
Ca să faci asta, a trebuit să treci pe malul drept al Vltavei, pe Mánesův most. De altfel, ai şi făcut o poză din acest loc, poza P02, unde în stânga se vede acest pod. De aici ai intrat în Piaţa Jan Palach, unde se află Muzeul Pragăi, în spatele căruia este situat Vechiul cimitir evreiesc.
”Ne-am intors pe strada Klarov si am intrat pe podul Carol...
În realitate, strada pe care aţi revenit şi pe care, în poza P04 ai botezat-o Klarov, este strada Míšeňská, aşa cum se poate vedea şi în vizualizarea stradală.
La capătul acesteia, undeva în stânga, pe poza ta, se află turnul din capătul vestic al podului Carol, pe care l-ai fotografiat în poza P07, unde-l confunzi cu o biserică.
”In capatul podului am vizitat biserica...
Care dintre ele, că sunt două: Sf. Francisc din Assisi, în stânga cum ieşi de pe pod în sensul din care veneai şi Sf. Salvador, chiar în faţă.
”... nu am vazut atata lume, cum am vazut la biserica, unde la ore fixe. dintr-un orificiu ies cei 12 apostoli, si bat clopotele.
Cred că faci o confuzie. Nu la biserică, ci la Orloj, Turnul cu ceas, de la Vechea Primărie ai văzut spectacolul.
Apoi, dealul şi turnul se numesc Petřín, nu Petrini.
În poza P08 nu este Primăria. În prim plan se vede monumentul lui Jan Hus, iar în spatele acestuia, în stânga Palatul Kinsky şi, mai în spate, catedrala Tyn, cea cu două turle. Aceeaşi greşeală o faci şi la P28, făcută noaptea.
Poza P09 este dublura pozei P02.
În poza P20 nu este Podul Carol, ci Čechův most, situat mai la nord. De altfel, se vede că nu are statui şi pe el circulă maşini. Podul Carol este pietonal.
În poza P21 este acelaşi pod ca în poza P02, adică Mánesův most şi nicidecum... "Podul Cehov". Podul Čechův este însă într-adevăr cel din P023
Şi uite-aşa, puteam să scriu un review cu comentariile la cel prezent.
Am observat că ai scris mult în ultimul timp, acesta fiind al unsprezecelea review pe anul ăsta. În general mi-au plăcut, dar cred totuşi că... graba strică treaba.
Sper că nu te superi, dar din respect pentru colegii de sait, e bine să verifici mai bine informaţiile pe care le postezi în review-urile tale.
@Costi: felicitari pentru spiritul de observatie.
Putin am fost si eu nedumerit cind dupa ulita de aur a spus ca a vazut casa presedintelui si abia apoi catedrala Vitus. Catedrala e intre ele.
Nu cred ca de pe ulita de aur poti vedea orasul (ex. poza 18)
Acum de fapt care-i concluzia? Crezi ca pt puncte unii scriu din citit ori oamenii nu isi aduc bine aminte? Totusi excursia a avut loc in 2011.
Sa acordam prezumtia de nevinovatie zic
@horachira:
"Spiritul de observaţie" este datorat faptului că am scris şi eu recent un review despre Praga, şi că este un loc pe care l-am văzut de multe ori (prima dată în 1981).
Eu i-am acordat de la bun început autorului prezumţia de nevinovăţie. Doar i-am sugerat să lase informaţiile "la dospit" ceva mai mult înainte de a le posta, în felul ăsta amintirile se împrospătează.
Concluzia? Sunt convins că traian.leuca nu a scris pentru puncte. De altfel, când a început să scrie nici nu fusese anunţată reluarea concursurilor săptămânale cu premii (care nici nu sunt foarte consistente).
Pur şi simplu, a descoperit acest sait, a început să scrie timid, apoi a accelerat şi l-a prins "beţia vitezei"
Sper că ecoul meu de mai sus nu-l va descuraja să scrie în continuare, intenţia mea nu a fost nici pe departe asta, ci îl va mobiliza să scrie mai cu atenţie.
Cândva, filozofia marxistă ne învăţa că din acumulările cantitative se naşte saltul calitativ.
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Mar.2024 Vyšehrad - cea de-a doua cetate a primilor regi ai Cehiei — scris în 04.10.24 de crismis din GALAțI - RECOMANDĂ
- Mar.2024 Primăvară și istorie în Praga (2) — scris în 22.09.24 de crismis din GALAțI - RECOMANDĂ
- Mar.2024 Primăvară și istorie în Praga (1) — scris în 21.09.24 de crismis din GALAțI - RECOMANDĂ
- Mar.2024 Praga... la superlativ — scris în 25.04.24 de scubi din BUCUREşTI - RECOMANDĂ
- Oct.2023 Praga așa cum am văzut-o noi — scris în 25.11.23 de Adrian Branescu din BRASOV - RECOMANDĂ
- Aug.2023 PRAGA si frumusetile ei... — scris în 22.08.23 de Opelantara din FOCşANI - RECOMANDĂ
- Oct.2021 Cartierele Pragăi: Nové Město — scris în 26.05.22 de Carmen Ion din BUCUREșTI - RECOMANDĂ