GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
PRAGA - mai mult decat All Inclusive
De 1 dec mi-am lasat sufletul incarcat pana la refuz de patriotism acasa si cu trupul am porrnit spre Targul de Craciun de la Praga, renuntand astfel la aceleasi emisiuni TV, aceleasi ceremonii care prezinta pe larg depunerile de coroane si aceleasi stiri minunate care expun cetatenii ingramadind-se la oale pline cu sarmale, carnati si altele.
Am plecat din Sebes la ora 4:00 si ne-am tot dat cu autocarul multe ore, plus ca am avut norocul ca pe Valea Muresului sa prindem un grozav accident, unde am pierdut peste 3 ore.
Primul tur panoramic: in Budapesta. Afara frig, ceata groasa, vizita de 2 ore la principalele obiective turistice: Piata Eroilor, Bulevardul Andrassi, Parlament, Biserica lui Matei Corvin si podurile peste Dunare, insotite de cateva sedinte foto. Am continuat drumul prin Slovacia si, mai apoi, Cehia – Praga. Check-inul la hotel: la ora 22:00, s-a efectuat destul de rapid, fara incidente Vezi impresii Hotel Juno.
A doua zi am facut cunostinta cu Praga Regala, un Oras de Aur nu numai datorita operelor arhitecturale in stil baroc- in care auriul predomina atat pe cupole, cat si in interior, ci in special datorita altor trasaturi, care ii dau aceasta denumire si pe care incerc sa le sintetizez. Praga, orasul din lungul Vltavei si de pe 7 coline, orasul celor 170 de turnuri, cel mai vizitat oras al Europei si al lumii, un oras care are atat de multe de spus celor interesati, mai mult decat All Inclusive pentru toti...
Pentru iubitorii de arta: – Praga este un oras cultural foarte dezvoltat, care gazduieste Opera de Stat, Rudolfinum – sediul Orchestrei Filarmonice Cehe, Teatrul National, Muzeul National, Biblioteca Nationala, Muzeul Naprstek. In oras exista numeroase Sali de concert, galerii de arta, cinematografe. Unicitatea orasului este data de teatrul negru, pantomima si laterna magica – in trecut un teatru de strada, instant, unde nimic nu era repetat si replicile erau spontane, cunoscut si astazi pentru unele caracteristici care s-au pastrat, insa nu mai este “la fel de instant”, cei peste 300 de oameni care il compun, avand prestabilite unele teme care urmeaza a fi abordate. Praga ilustreaza pasiunea cehilor pentru papusa, marioneta, vechi, culoare, desene – regasite pana si pe tablitele magazinelor.
Pentru gospodine: - Praga se remarca prin predominanta felurilor de carne: de la porc, pasare, vanat, peste –servit mai ales de Craciun (sprot prospat si crap). Renumitul Carnat Praghez este si el intalnit pe strazile orasului, putin picant si cu unele condimente specifice, in orice caz nu pe gustul meu, doar pentru o simpla degustare si nimic mai mult. Clatitele foarte mari si subtiri, care sunt mai apoi rulate si umplute sunt extrem de gustoase.
Pentru credinciosi: - Praga are numeroase biserici si catedrale, dintre care cele mai importante, pe care le-am si vizitat sunt: catedrala Sfantul Vitus, Biserica Sf. Gheorghe, Biserica Sf. Nicolas. Catedrala catolica Sf Vitus, care poarta si numele protectorului orasului, este o opera arhitecturala gotica si, totata, prima biserica arhitecturala a orasului, cu rol de sepulcru regal. Este extrem de renumita pentru vitraliile sale, care infatiseaza scene biblice si icoane. Cea mai amuzanta mi s-a parut povestea sau legenda potrivit careia, daca freci cu mana genunchii Sf Vitus, vei avea noroc. Acesta este si motivul pentru care genunchii sclipeau de-a dreptul (noroc ca eram ocupata cu facutul pozelor, pentru care am platit o taxa de 500 coroane si nu am avut timp sau chef de “frecat” :)) :))).
Pentru soppingholici: - in centrul orasului se gaseste un mall cu peste 200 de magazine si branduri celebre, insa nu este singurul din Praga, noi am mai “vizitat” un centru comercial, putin mai mic, la iesire din oras. In piata centrala am avut parte de un targ de Craciun cu o oferta bogata si tentanta, foarte multe magazine de suveniruri, cu tarife pentru toti.
Pentru plimbareti: - multe obiective turistice, dintre care cel mai important, dupa umila mea parere este Castelul Praga (Prazsky Hrad), care se intinde pe mai mult de 7 ha, cu cladiri multe, castele, gradini, biserici. Aici se gaseste si Catedrala amintita, Sf Vitus, Catedrala Sf George, Palatul Regal, care este si sediul presedentiei Regale Cehe, insa aripa aceasta nu este vizitabila. Podul lui Carol este unul dintre cele 15 poduri ale Cehiei, cel mai frumos, cel mai vechi si cel mai vizitat, care ilustreaza in acelasi timp pasiunea si crezul lui Carol in numerologie. Straduta Aurarilor este si ea importanta si evidentiaza stilul de viata al mestesugarilor orasului. Consta in 11 case extrem de mici si de joase, in care traiau multi membri. In casuta 22 a locuit scriitorul France Kafka. Vizita la obiectivele mentionate este contracost: 250 CZK/ adult, 125 CZK/ copii, elevi, la care se adauga taxa de fotografiere de 50 czk. Un alt obiectiv turistic important este si Turnul cu Ceas din orasul vechi, unde, la ora 12:00 are loc o adevarata ceremonie pentru anuntarea orei fixe, moment in care turistii se strang si urmaresc acest eveniment, care este mai apoi aplauat de toata lumea. Piata din vechiul oras este si ea foarte frumoasa, fiind locul in care are loc si Targul de Craciun, organizat in Praga in fiecare an.
Pentru gasti vesele, drinkuitori si iubitori de distractie: - cehii sunt renumiti pentru femeile frumoase, insa nici barbatii nu sunt mai prejos, ba mai mult acestia sunt adevarate scannere: te scaneaza din cap pana in picioare ). Sunt iubitori de distractie, oameni politicosi, ospitalieri, cu bun simt (interesant ca nu am vazut pe nimeni in “treling”). Cehii au dezvoltat o adevarata pasiune pentru bere, puritatea si gustul deosebit, pregnant, fiind cateva din atuurile acesteia. Cehii sunt cei mai mari consumatori de bere la nivel mondial, iar cele mai importante marci de bere sunt Pilsner, Krusovice, Buvar, Velvet (recomand cu incredere Krusovice – cea la doza 11.5 coroane, are cam 5% alcool, insa in anumite fabrici se gaseste bere la butoiase de 5 l, care au cam 12-15% alcool). In piata unde avea loc targul de Craciun, am gasit un vin fiert extrem de bun, 45 coroane/paharul, dar si foarte tare, din 2 pahare am fost mai mult decat in forma :) :) :)
Tot in Praga se gaseste si cel mai mare club din Europa Centrala, situat pe 5 nivele.
Concluzie: am gasit in Praga un oras pe gustul meu: agitatie si... de toate pentru toti :).
Imi cer scuze daca am omis vreo categorie in afara de cele mentionate anterior. Astept eventuale propuneri si sugestii.
Trimis de gheisa in 04.12.11 16:57:17
- A fost prima sa vizită/vacanță în CEHIA
10 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (gheisa); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
10 ecouri scrise, până acum, la acest articol
@webmaster: te rog ataseaza urmatoarea melodie si clip
http://www.youtube.com/watch? v=ryalMzJhmO8&feature=related
Multumesc!
-------------------
Rezolvat.
Răspuns pentru 69 (poza): prefer blonda! Si, dacă se poate, sa fie-n grup, cu altele...
Un băiat vesel.
@crima: in cazul asta: "la cat mai multe blonde", sa fie grupul cat mai mare. Dar ma gandesc cum ar arata 69-le (poza) ? Nu cred ca ar intra atat de multe blonde in pozitia obturatorului .
Aş vrea să calc pe urmele paşilor tăi, pentru că Praga chiar este o destinaţie care nu merita ratata. Po'i să-mi spui şi mie o chestie? De fapt două: sînt pasionat de oierit şi navigaţie pe păşuni, motiv pentru care te întreb dacă îmi voi putea satisface această curiozitate pe acolo şi dacă se acceptă Visa Internaţional pe la tîrguri, magazine, benzinării şi altele. Am un card nemarcat şi mi-e teamă de cehii ăştia să nu mă ia drept infractor cu faţa asta a mea de interlop. Mulţumesc.
@santana: despre oi nu stiu nimic, doar vaci am intalnit pe acolo, unele mai vaci, altele mai putin. De navigatie pe pasuni nu prea stiu ce sa zic, poti folosi si tu, ca si noi, GPS-ul, ca sa gasesti pasunea potrivita. Cardurile nu imi plac deloc, doar cash money, ca se poate intampla sa traga baietii care umbla prin Spania cu ele. aca mai ai si alte nelamuriri, sper sa iti pot raspunde.
@Gheişa
Îmi place la nebunie stilul în care-ţi scrii review-urile, observ că ai obţinut şi superbonusul aşa că... la mai multe!
Dacă îmi permiţi o mică observaţie: mi-ar fi plăcut să dezvolţi mai mult subiectul "Biserici şi mănăstiri", poate ai aflat deja că eu sunt un tip mai... evlavios.
O seară minunată îţi doresc!
@geisa,
Lasa evlavia si zi-mi despre teatrul negru. Nu stiu nimic despre aceasta forma de cultura asa ca astept sa ma lamuresti tu, cea care ai fost la fata locului.
Taxa de fotografiat e pret / nr de bucati poze? Pina acum n-am platit pentru poze si nici n-am auzit de asa ceva. Inseamna ca la cit de maniaca sint eu cu pozele, am sa caut alte locuri netaxabile.
@adri-nico: din explicatiile ghidei noastre am aflat despre aceste activitati culturale, nu am participat insa la vreo astfel de activitate. Teatrul negru, sau "black light" se refera la tehnica utilizata in astfel de spectacole, tehnica in care povestea este expusa prin intermediul muzicii, trucurilor vizuale si in care coregrafia ocupa un loc important. De aceea nu este atat de "accesibila" tuturor, nu toata lumea o intelege, cu atat mai mult cei de la scoala de surzi, cu toate ca se pune accent pe calitatile nonverbale .
@Flaviu: mersi mult, daca am vazut ca se pune accent pe stil pe aici, am zis sa incerc sa imi formez si eu unul original, sper sa si reusesc. Ce subiect sa mai dezvolt, nu ai observat cate poze am facut? Iti dai seama cat am stat in biserici? Cu ocazia asta mi-am schimbat si conceptia referitoare la vizitarea bisericilor, a fost o experienta interesanta, cu atat mai mult cu cat bisericile nu erau asa cum imi imaginam eu. . La manastiri chiar nu ma bag
”…pentru iubitorii de arta, pentru gospodine, pentru credinciosi, pentru soppingholici, pentru plimbareti, pentru gasti vesele, drinkuitori si iubitori de distractie…
:
Aseară eram niţel euforic (venise cineva drag mie din ţările calde) şi nu am observat...
Excelente subtitlurile tale! Felicititări!
@adri-nico: am uitat sa iti spun despre taxa de fotografiere:
1- se plateste un singur bilet pentru intreg complexul, 150 de coroane, sau 5.40 euro si include vizitarea Catedralei Sf Vitus, a Palatului Regal, a strazii Aurarilor.
2 - daca vrei sa faci foto in Palat, sau Catedrala, achiti o data cu tariful biletului si taxa de 50 coroane, aproximativ 2 euro si poti face cate poze vrei, nu e taxa/poza . Eu am fost singura din grup care am platit taxa pentru poze, nu stiu de ce altii nu au vrut...
@santana: stai sa imi dau suvita de par la o parte ca mi-a intrat in ochi . Mi-a mai zis mie cineva de subtitlurile astea si mi-a atras atentia ca am uitat o categorie .
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Mar.2024 Vyšehrad - cea de-a doua cetate a primilor regi ai Cehiei — scris în 04.10.24 de crismis din GALAțI - RECOMANDĂ
- Mar.2024 Primăvară și istorie în Praga (2) — scris în 22.09.24 de crismis din GALAțI - RECOMANDĂ
- Mar.2024 Primăvară și istorie în Praga (1) — scris în 21.09.24 de crismis din GALAțI - RECOMANDĂ
- Mar.2024 Praga... la superlativ — scris în 25.04.24 de scubi din BUCUREşTI - RECOMANDĂ
- Oct.2023 Praga așa cum am văzut-o noi — scris în 25.11.23 de Adrian Branescu din BRASOV - RECOMANDĂ
- Aug.2023 PRAGA si frumusetile ei... — scris în 22.08.23 de Opelantara din FOCşANI - RECOMANDĂ
- Oct.2021 Cartierele Pragăi: Nové Město — scris în 26.05.22 de Carmen Ion din BUCUREșTI - RECOMANDĂ