ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 19.07.2011
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: Oradea
ÎNSCRIS: 27.07.10
STATUS: SENATOR
DATE SEJUR
DEC-2007
DURATA: 3 zile
cuplu fara copii

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 6 MIN

2 usi, 7 lacate si 7 chei

TIPĂREȘTE

Catedrala St. Vitus, (in ceha Katedrála svatého Víta, numele original-Catedrala Sf. Vitus, Wenceslas si Adalbert) pazeste castelul din Praga de mai bine de 600 de ani. Este una dintre cele mai impresionante catedrale pe care am vizitat-o vreodata, datorita marimii si frumusetii sale. Este importanta pentru praghezi datorita numarului mare de sfinti, regi, printi si imparati de Bohemia care sunt inmormantati aici dar si a incoronarilor regilor de Bohemia. Un alt lucru pentru care e faimoasa si cel care m-a inspirat la titlul review-ului este ca aici se gasesc bijuteriile coroanei, pazite ca-n poveste, mai strasnic ca de un balaur.

Stiam despre Sf. Vitus ca s-a denumit o boala cu numele lui, un fel de febra reumatica care apare mai ales la fetele inainte de pubertate, manifestata prin miscari ciudate ale corpului, asemanatoare unui dans. Sfantul Vitus a fost un sfant din Sicilia, care a murit martir in anul 303, se pare in jurul varstei de 7-12 ani.

Cea mai mare si apreciata biserica din tara, catedrala este construita in stil gotic, cu elemente din Renastere si baroc, si este a treia cladire religioasa din acest loc dedicata Sf. Vitus, fondata in 1344. Catedrala a fost destinata de la inceput sa fie loc de incoronare dar si de ingropaciune al regilor, trezorerie pentru cele mai faimoase relicve din regat dar si loc de odihna si pelerinaj pentru sfantul patron Wenceslas. Inceputa in sec 14, catedrala nu a fost terminata atunci, ci s-a lucrat permanent la ea, fiind restaurata si terminata abia in sec 19-20.

Tavanul din zona corului este format din spite diagonale, asezate in perechi, care creeaza o structura ca o plasa cu dublu rol- de a intari bolta dar si de a o ornamenta, liniile care se intretaie formand un model in zigzag pe toata lungimea catedralei. Stalpii sunt minunat decorati cu coloane clasice in forma de clopot si placati cu marmura. Catedrala este iluminata natural prin vitraliile frumos colorate.

Intreaga jumatate de vest este o adaugire impresionanta in stil neo-gotic, inclusiv fatada vestica, cu cele 2 turnuri inalte. Aici este intrarea oficiala in catedrala. Usa de bronz a catedralei este decorata cu scene din istoria catedralei si cu legende ale Sf. Wenceslas si Sf. Adalbert. Prin portalul numit “Golden Gate” (Poarta de Aur), impodobit cu un urias (de 82 metri patrati, format din aprox 1 milion de piese din sticla si piatra) mozaic aurit al Judecatii de Apoi, intrau regii la ceremoniile de incoronare. Mozaicul a fost produs intr-o fabrica de sticla de Bohemia, cu ajutorul unor sticlari italieni, si este deosebit deoarece se pare ca sunt destul de rare cazurile in care se gasesc mozaicuri in Europa de Nord. Isus este inconjurat de ingeri si de patronii catedralei ingenunchiati in jurul lui-Sf. Prokop, Sf. Zikmund si Sf. Vitus sunt in stanga iar in dreapta se afla Sf. Wenceslas, Sf. Ludmila si sf. Vojtech.

Deasupra portalului se afla Fereastra Trandafir (The Rose Window), adaugata in anii 1925-7, cu scene biblice ale creatiei. La baza ferestrei se afla 4 fete umane, cate 2 pe fiecare parte, care reprezinta oameni importanti din perioada reconstructiei catedralei.

Contraforturile catedralei sunt intra-devar uluitoare, avand nu doar functia de a sprijini turnurile catedralei ci si de a decora exteriorul, evocand o dantelarie din piatra.

Capela Sf. Wenceslas

Este cel mai impresionant loc din catedrala, locul unde sunt depuse ramasitele sfantului patron al teritoriilor cehe. Sfantul Wenceslas a fost un print din dinastia Premyslid, asasinat de propriul sau frate. Fiecare ceremonie de incoronare incepea aici, deoarece era locul unde regii veneau mai intai sa se roage. se spune ca in aceasta capela aveau loc slujbe de noapte in momentele cand natiunea ceha era in pericol sau avea perioada proaste. Slujbele inca se mai tin aici de ziua Sf. Wenceslas, pe 28 septembrie.

Partea inferioara a peretilor capelei este decorata cu peste 1300 pietre semi-pretioase de Bohemia, imbinarile dintre acestea fiinf facute din aur, precum si picturi ale Patimilor lui Isus. Acestea dateaza din perioada de inceput a catedralei, din sec 14. Partea superioara a peretilor este impodobita cu picturi despre viata sfantului, create in sec 16, iar in mijloc se afla o statuie gotica a sfantului din sec14. Frescele de pe pereti insumeaza o suprafata de peste 230 metri patrati. In mijlocul capelei se afla mormantul sfantului, frumos decorat si el, si un altar. Relicvele sfantului sunt asezate intr-o caseta pe mormant. Datorita vechimii decoratiunilor din capela precum si valorii sale inestimabile accesul publicului este interzis, dar se poate vedea deoarece nu este inchisa.

Si acum sa explic titlul review-ului. Ce inseamna 2 usi, 7 lacate si 7 chei? In coltul de sud-vest a capelei se afla o usa mica, zavorata cu 7 lacate, sub care este o scara care duce spre Camera Coroanei, unde, intr-un seif sunt pastrate Bijuteriile Coroanei Republicii Cehe. Aceasta este cea mai pazita zona din complexul Castelului Praga. Cele sapte lacate sunt deschise doar de 7 chei, si asta doar daca cei 7 detinatori se intalnesc aici. Cele 7 persoane sunt: presedintele, primul ministru, arhiepiscopul Pragai, presedintele Camerei Deputatilor, presedintele senatului, decanul catedralei Sf. Vitus si primarul Pragai.

Stiam ca aici sunt pastrate bijuteriile coroanei si speram sa le putem vedea, nestiind ca nu sunt expuse publicului, asa ca am avut parte de o dezamagire din acest punct de vedere. Se pot expune doar la ocazii exceptionale, in sec 20 au fost doar 9 astfel de ocazii, si asta doar daca presedintele tarii decide. Bijuteriile contin Coroana Sf. Wenceslas a regelui Charles IV, Sceptrul Regal, Globul regal si Vestmintele Incoronarii. Pe vremea cand se incoronau regii Bohemiei din Bijuterii mai faceau parte si Sabia Sf. Wenceslas si Crucea Incoronarii, care acum apartin trezoreriei catedralei. Coroana regala are 2,5 kg de aur pur si e decorata cu 19 safire, 1 rubin, 30 smaralde si 20 perle. Celelalte componente ale tezaurului nu fac exceptie, fiind toate bogat incrustate si impodobite cu pietre pretioase, faurite din aur masiv.

O alta capodopera a catedralei este mormantul lui Ioan de Nepomuk si sarcofagul sau de argint, situat vizavi de capela cu acelasi nume. Ioan de Nepomuk a fost canonizat si ingropat cu mare fast aici in urma descoperirii facute in 1721 cand a fost exhumat. S-a descoperit se pare ca limba sa nu era descompusa si pastrata in stare intacta, inca plina de sange, asa ca s-a considerat a fi o minune, limba fiind pastrata in relicvariul sau. Sincer ma cam indoiesc de asemenea minuni, dar probabil ca aveau si un scop politic in spate, de a mai da poporului inca un sfant la care sa se roage.

Mausoleul si cripta regala se afla in fata altarului principal, si sunt construite din marmura, inconjurate fiind de un cerc de capele gotice. Aici zac ingropati regii Bohemiei, Ferdinand I de Austria, sotia sa, Anna de Bohemia si imparatul roman Maximilian II. In cripta regala se afla mormintele regelui Charles IV si ale celor 4 sotii ale sale, a lui Wenceslas IV, George de Podebrady, Rudolf II, si al fiicei Mariei Teresa de Austria, Marie Amelie.

Turnul Clopotului , aflat pe partea sudica a catedralei, este accesibil doar cand e vreme buna. Este foarte inalt, are 287 trepte si aici se afla clopotul, cel mai mare din republica ceha, drept urmare botezat cu numele de Zikmund, impodobit cu portretele lui Ferdinand I si al Annei Jagellonica. Se spune ca la ridicarea clopotului s-a folosit un mecanism inventat de fiica regelui si care continea parul acesteia, deoarece clopotul era enorm de greu. O legenda spune ca ceva foarte rau se va intampla daca mijlocul clopotului se sparge. Acest lucru s-a si intamplt in decursul timpului, demonstrand adevarul legendei, si pentru ultima oara s-a intamplat in 2002, inaintea inundatiilor puternice din tara.

Turnului I se atribuie multe legende. Ghidul ne-a povestit cum, in momentul mortii regelui Charles IV, toate clopotele turnului au inceput sa sune singure sau ca regelui Wenceslas IV I s-a spus de catre un profet ca va muri in fata Turnului. Speriat, regele a ordonat daramarea sa. Dupa ce prinul etaj a fost distrus, la auzul unor vesti proaste regele a facut un atac de cord, murind curand dupa aceea.

Catedrala este deschisa de luni pana sambata intre orele 9-16 si duminica intre 12-16 (din noiembrie pana in februarie) si de la orele 9-17 si duminica 12-17 din martie pana in octombrie. Intrarea este gratuita, dar pentru acces complet in catedrala platesti 100 coroane. Fara bilet te limitezi doar la interiorul catedralei vazuta din spate si nu ai acces la capelele din fata.

Din cauza marimii impresionanta a catedralei au reusit doar pozele facute destul de aproape, cele de la distanta iesind destul de intunecate. Sper ca se distinge totusi frumusetea interiorului.


[fb]
---
Trimis de luciaoradea in 19.07.11 20:45:03
Validat / Publicat: 19.07.11 21:34:16
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 3356 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

3 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (luciaoradea); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 Catedrala Sf. Vitus-exteriorul impresionant
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 16400 PMA (din 16 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

3 ecouri scrise, până acum

Admin
[19.07.11 22:19:32]
»

Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru aceasta destinatie

TORA INGRID
[19.07.11 22:30:42]
»

Tocmai ce m-am intors de pe meleaguri pragheze... a doua oara... Ar mai fi de spus ca pentru cei ce intra in cetate, biletul cumparat le poate asigura un tur complet al obiectivelor (9) sau unul mai scurt (4), dar in ambele tururi este inclusa catedrala. Pentru cei ce nu cumpara biletul de vizitare, accesul in catedrala se opreste aproape de intrare, cam la al doilea vitraliu, insa pierd toata frumusetea interiorului si a ornamentelor. Se lucreaza mult la restaurarea dar mai ales curatirea de funingine a exteriorului, de aceea schele multe inconjoara pe exterior catedrala.

luciaoradeaAUTOR REVIEW
[19.07.11 22:36:29]
»

@ TORA INGRID

Multumesc pt precizari. Noi am cumparat biletul cu turul complet, dar stiam ca acesta e pretul pentru cei care vor sa intre doar in catedrala. Inseamna ca noi am avut noroc sa vedem exteriorul fara schele. Va trebui insa sa revenim intr-o zi sa-l vedem cum arata si curatat.

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
2 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
luciaoradea, TORA INGRID
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Praga și împrejurimile:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.057464838027954 sec
    ecranul dvs: 1 x 1