GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Praga - pur si simplu minunata!
Am facut rezervarea in luna mai, 570 eur - pachet avion+hotel, pe un site online ce s-a dezvoltat foarte mult in ultimii ani si pe care am putut achita in 3 rate fara dobanda (cu un anumit card de credit... nu dau detalii ca poate nu sunt acceptate).
Cazare cu mic dejun 4 nopti la hotel Angelis (vezi impresii) si avion cu toate taxele incluse Czech Airlines. Bagaj de cala inclus. Hotelul este in district Praga 5, pe malul stang al Vltavei, intr-o zona bine conectata cu centrul.
De fapt, am zburat cu Tarom la dus (cele 2 companii fiind partenere in alianta Sky) si cu Czech la intors. Singurul lucru care ne-a mirat putin a fost felul in care, la controlul documentelor dupa sosirea in Praga, o dna ofiter s-a uitat la cartile noastre de identitate (foarte luuung :))), dupa care ne-a mai cerut un alt act care sa dovedeasca daca suntem cine suntem :) Noroc ca am carat si permisele de conducere cu noi :) Ne intrebam ce se intampla daca nu aveam altceva decat CI. Parca nu erau obligatorii pasapoartele in UE, nu? Iar la sfarsitul lunii august nu incepuse povestea cu valul de imigranti...
In fine, dupa aterizarea la ora 9 pe Vaclav Havel Airport, trecerea de control si recuperare bagaj de cala (f. repede in comparatie cu Bucuresti... nota proasta aici pentru noi) ne-am grabit sa ne ridicam cardurile Praga (pe care le achizitionasem si achitasem online cu 2 zile inainte) de la birourile de informare denumite “”Prague City Tourism IC”. Toate detaliile despre card sunt pe praguecard.com
Am optat pentru cardul de 4 zile, 65 eur/pers, facilitatile sale fiind, ca si in cazul altor mari orase, intrari gratis la anumite obiective, reduceri la altele si transportul in comun inclus. Am achitat online cu card de credit Mastercard, totalul tras din cont a fost 593 RON (echivalent 130 eur).
Noi am ajuns in Praga joi dimineata la 9 si am avut intoarcerea luni la 11:40, asa ca acest card pe 4 zile cred a meritat. Poate ca nu am profitat la maxim de el pentru ca nu am mers la toate obiectivele care erau amintite in ghidul primit odata cu cardul (pentru ca am vrut sa imbinam vizitele interioarelor cu plimbarile pe malul Vltavei sau pe stradutele orasului...) dar am beneficiat de gratuitate pentru cele mai importante repere, intr-adevar, si de reduceri. Plus ca nu am avut nicio grija cu transportul public, am folosit tramvaiele si metroul pentru a vedea cat mai multe locuri din oras. Pentru ziua de luni (fiind a 5-a zi) ne-am luat bilet valabil 90 de minute, pentru a ajunge la aeroport, 32 CZK/persoana, (5,4 lei).
Stiu ca s-au scris multe review-uri despre Praga, foarte detaliate si valoroase ca informatie, de aceea nu as vrea sa repet toate aceste lucruri. Ma gandesc ca aceste detalii “tehnice” sunt insa utile, preturi si rate de schimb. Mie mi-ar fi fost :).
Asadar, concluzia pe care am tras-o eu: cel mai avantajos in Praga este sa platesti cu cardul (am folosit Visa si Maestro-carduri de debit). Rata la care s-au operat tranzactiile a fost (sfarsit de august 2015) in medie 0,1685 RON/CZK sau invers: 5,9 coroane la 1 RON (sau 1 EUR=26 coroane, daca va place asa).
Am avut si 1500 coroane cumparate din Ro, le-am gasit foarte greu (in Brasov... cel putin). Am platit 258 RON pe ele. O singura data am scos cash de la ATM in Praga, de la aceeiasi banca emitenta a cardului, 3200 coroane au insemnat 588 RON (0,1837 RON/CZK), deci este mai avantajos sa platiti direct cu cardul la comercianti acolo, in mod evident. Si peste tot aproape asta este posibil (restaurante, magazine, statii metrou). Pentru partea de servire insa, la terase si restaurante, ar fi bine sa aveti coroane pentru ca nu se include in bon.
Dupa aceste detalii tehnice as vrea sa va spun pe scurt ce am facut in cele 3,5 zile de vizitat efectiv pe care le-am avut la dispozitie:
Ziua 1: de la aeroport am ajuns la hotel cam la 2 ore dupa aterizare, calatoria cu transportul in comun durand efectiv cca 40 min. (autobuz nr. 100 pana la capat metrou linia B -Zlicin, apoi 10 statii de metro pana la Andel). Hotelul este la 10 minute de mers pe jos (lejer) de statia de metrou (iesirea spre Na Knizeci). Camera urma sa fie gata in 30min dar nu am avut rabdare sa asteptam. Am lasat bagajele in grija receptiei si am plecat in centru.
Am ales sa vedem Castelul Praga si imprejurimile acestuia, orientandu-ne practic pe harta si impartind orasul in principalele zone de atractie. Cu tramvaiul am facut cam 10 min pana in statia de unde se urca spre castel. Acolo, lume multa, prima priveliste asupra orasului, cald, soare, frumos, am intrat in atmosfera speciala a acestui oras. Ca sa beneficiem de facilitatile cardului Praga, ne-am dus la biroul turistic din piata castelului unde ni s-au eliberat tichetele respective (in punctele de acces exista treceri cu turnicheti la ca metrou, si trebuie sa ai un tichet valabil) pentru “short visit”, adica circuitul B, care include Old Royal Palace, catedrala Sf. Vitus, biserica Sf. Gheorghe si Golden Lane (strada de aur). Pentru alte muzee din incinta sunt reduceri, in caz ca ai timp sa mai vizitezi. Dar aceste principale obiective, impreuna cu schimbarea garzii din curtea castelului si savurarea unei beri la una din terasele din zona- ne-au facut sa nu ne mai dorim sa facem si alti kilometri in plus.
Seara ne-am rezervat-o pentru a lua un prim contact cu Orasul Nou, piata Wenceslas.
Ziua 2 a fost rezervata vizitarii Orasului Vechi si Orasului Nou. De la Podul Carol plecand, care este o poezie in sine, cu toata aglomeratia pestrita, ne-am plimbat pe stradute, ne-am oprit in piatete, am admirat si respirat aerul medieval cu iz modern. Cartierul Evreiesc, Piata Primariei, cladirea Primariei cu istoria sa veche si ceasul astronomic, lumea care sarbatorea... viata pur si simplu. Terase, restaurante, magazine de suveniruri, biserici si cladiri minunate. Am urcat in turnul Primariei unde privelistea asupra orasului este uluitoare, de neratat. Ne-am bucurat la ora fixa de reprezentatia ceasului astronomic, printre alte sute de turisti. Am baut o cafea si o bere in piata Kafka, apoi la pranz am mancat la un restaurant cu o terasa frumoasa si aglomerata chiar langa zidul unei catedrale aproape de centrul Orasului Vechi. Seara am luat masa intr-un restaurant pe care il recomand, Pastar, foarte mic dar intim si cald, primitor, cu oameni faini si mancare buna.
A 3-a zi, sambata, am petrecut-o pe dealul Petrin. Am urcat cu funicularul (functional din... 1891), am urcat in turnul Petrin, varianta “mini” a turnului Eiffel si ne-am bucurat de privelistea (dinnou) superba asupra orasului. Ne-am distrat la muzeul oglinzilor si am facut un tur al observatorului astronomic. Toate acestea free, datorita cardului Praga. Am coborat pe jos, pe serpentine, prin padure, bucurandu-ne de vremea si locurile frumoase. Foarte multa lume se odihnea pe iarba proaspat tunsa, printre copaci, asa ca ne-am luat si noi o pauza de... impamantare, mergand cu picioarele goale prin iarba si conectandu-ne cu zona si istoria ei. Minunat.
Duminica am ales gradina zoologica. Citisem pe internet cateva opinii si am vrut neaparat sa rezervam o jumatate de zi acolo. A fost prea putin. Gradina este in partea de nord a orasului, am facut cam 45 de minute cu tramvai+autobuz. Am ajuns la ora 9:30 la intrare, la jumatate de ora de la deschidere, si deja erau inauntru (aveau contor la intrare)... peste 1000 de persoane. Se pare ca a fost votata a 7-a gradina zoologica din lume, si nu cred ca e exagerare. Pana la ora 14:30, cand am plecat, am vizitat o mare parte, insa nu am stat mai deloc. (la iesire, am vazut dinnou contorul oaspetilor... trecuse de... 7000!) Desi era o zi extrem de calda, caniculara chiar, gradina era plina de familii cu copii, foarte multi localnici (fiind si duminica), dar si multi straini. Mai multe detalii despre locatie gasiti pe zoopraha.cz
Intrarea plus harta ne-au costat 405 coroane (68 ron) ptr 2 persoane. Fara reducere in acest caz cu cardul Praga. Este foarte bine organizata gradina, sunt multe zone de relaxare si rehidratare pentru vizitatori, se poate lua si masa la preturi bune (nu ai alternative fiind departe de oras). Parcurile pentru animale sunt frumos amenajate, cu grija fata de acestea si punandu-le in valoare. Mi-au placut mult zonele cu elefanti, gorilele, pelicanii, focile, acvariile, ca sa exemplific foarte putin din ce mi-a retinut atentia. Merita o zi intrega acolo, mi-a parut rau ca nu am putut sta mai mult, dar...
La ora 16 aveam programare la Staropramen Visitor Center, locatie aflata chiar pe strada cu hotelul unde am stat. Cand se face programarea se opteaza pentru limba in care se doreste turul, care poate fi engleza, germana sau ceha. Dureaza cca 30 min, nu se viziteaza fabrica in sine, cum mi-am inchipuit initial, ci este un tur audio-video ghidat (inregistrat), in care, trecand prin mai multe incaperi, ti se dezvaluie istoria fabricii si cele mai importante momente din viata acesteia. La finalul vizitei se ajunge intr-o zona in care iti sunt prezentate 4 din cele mai cunoscute tipuri de bere fabricate aici: standard, nefiltrata, rosie si neagra. Fiecare vizitator poate incerca un tip in pretul biletului de intrare (care a fost 149 coroane/pers in loc de 199, datorita reducerii de 25% prin cardul Praga). Eu nu sunt o bautoare de bere, dar servita acolo, in atmosfera aceea si dupa caldura de la zoo, a fost... excelenta (berea nefiltrata :-).
Mai pe seara am servit ultima cina a acestui sejur la un restaurant aproape de raul Vltava, pe str. Lidicka, numit Lavande. Il recomand, de asemenea (il gasiti pe internet).
Am plecat din Praga cu o senzatie de familiaritate, cu un vocabular imbogatit cu inca ceva cuvinte cehesti auzite sau citite, peste cele cateva amintite din serialele copilariei (Arabella si Vizitatorii :)))..., cu bucuria petrecerii unor zile minunate.
A fost chiar mai mult decat mi se povestise sau citisem ici si colo, pentru ca a fi acolo este altceva, intr-adevar. Din primul moment te incanta cladirile mari, inalte, vechi si foarte ingrijite, conservate, totul pus in valoare cu grija si responsabilitate. Esti coplesit de multimea de turisti si totusi de organizarea foarte buna, care nu permite sa te simti sufocat... cel putin eu asa am perceput. De multitudinea locurilor pe care le poti vizita (oare a cata parte am reusit sa o vedem in aceste 3.5 zile?), de localurile si restaurantele - de toate marimile si pentru toate gusturile si buzunarele.
Praga nu se poate rata, macar o data in viata...
Trimis de corina75 in 20.09.15 22:30:27
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în CEHIA.
3 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (corina75); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
3 ecouri scrise, până acum, la acest articol
@corina75 - Iata ca se fac 6 ani de cand am vazut si eu Praga si daca atunci prevedeam urmatoarea vizita foarte repede uite ca nu s-a mai concretizat. Este insa pe lista scurta si cred ca nu mai dureaza mult.
Pana acum, in august, zoo din Praga era pe piedestal pentru mine si am vazut si eu destule gradini zoologice din cauza copiilor. Noi i-am dedicat o zi intreaga atunci si parca tot a fost putin. Dar a fost detronata acum in august cand am vazut Natura Viva din Italia.
M-am bucurat sa merg, macar citind, pe urmele pasilor tai, pe unde am fost si eu. In plus am fost la Pilsen sa vedem Muzeul Berii dar si la Karlovy Vary care ne-a placut mult, mult. Daca e sa ma intorc in Praga, Karlovy Vary va fi in capul listei, la loc de cinste.
@Aurici - Multumesc pentru sugestia cu Natura Viva. La anul chiar vreau sa facem o excursie in Italia si e bine sa pun deja pe lista repere :-)
La fel, pentru cand vom mai ajunge in Praga si imprejurimi, cu siguranta ca vom merge in locuri pe care acum nu am reusit sa le vedem.
În romanul ”Bunicuța”, nu mai știu exact autorul, parcă Kafka, aceasta, îl întreabă pe nepoțelul întors de la Praga dintr-o excursie: ”Ai văzut podul Carol? ”Da, bunicuță, am văzut” Bunicuța:”Ai văzut turcul care ține ostatec un ceh? ”, (sau slav, ceva de-ai lor) ”DA, bunicuță, am văzut” Bunicuța: ”Și câți nasturi, avea la vestă turcul? ” ”Nu știu, nu i-am numărat” Jap, jap, bătaie! ”D-aia și-am dat bani pentru excursie? Nu știi nici măcar atât! ”
Când am fost la Praga, am căutat statuia turcului pe podul Carol, capătul spre Mala Strana. L-am găsit printre ultimele, pe partea stângă. Este superbă! Are 13 nasturi la vestă. Mici și sculptați cu multă minuțiozitate.
Și tot în apropiere de pod, spre Mala Strana, pe dreapta, se află Casa cu Struți, unde a fost găzduit Mihai Viteazul, cu frumoasa sa fiică Florica, când a cerut ajutor împăratului în lupta împotriva turcilor
Scuze că m-am întins, dar dacă cumva nu ai știut și vei mai merge la Praga, nu rata turcul. Merită să faci o poză cu el!
Frumos articol, felicitări! Am votat cu drag.
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Mar.2024 Vyšehrad - cea de-a doua cetate a primilor regi ai Cehiei — scris în 04.10.24 de crismis din GALAțI - RECOMANDĂ
- Mar.2024 Primăvară și istorie în Praga (2) — scris în 22.09.24 de crismis din GALAțI - RECOMANDĂ
- Mar.2024 Primăvară și istorie în Praga (1) — scris în 21.09.24 de crismis din GALAțI - RECOMANDĂ
- Mar.2024 Praga... la superlativ — scris în 25.04.24 de scubi din BUCUREşTI - RECOMANDĂ
- Oct.2023 Praga așa cum am văzut-o noi — scris în 25.11.23 de Adrian Branescu din BRASOV - RECOMANDĂ
- Aug.2023 PRAGA si frumusetile ei... — scris în 22.08.23 de Opelantara din FOCşANI - RECOMANDĂ
- Oct.2021 Cartierele Pragăi: Nové Město — scris în 26.05.22 de Carmen Ion din BUCUREșTI - RECOMANDĂ