ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 05.08.2011
  • *) Email NEFUNCȚIONAL
  • --- M ---
    GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
    DIN: Cluj-Napoca
    ÎNSCRIS: 10.07.09
    STATUS: PREMIUM
    DATE SEJUR
    AUG-2010
    DURATA: 3 zile
    cuplu fara copii

    GRAD SATISFACȚIE
    CADRUL NATURAL:
    100.00%
    Încântat, fără reproș

    NOTARE MEDIE REZULTATĂ
    100.00%

    AUTORUL ar RECOMANDA
    această destinaţie unui prieten sau cunoscut
    TIMP CITIRE: 5 MIN

    Praga - oras turistic 100%

    Ilustrație video-muzicală
    Karunesh - Inner Flame
    TIPĂREȘTE

    Am petrecut 3 zile in Praga din dorinta de evadare din oras. Transportul a fost cu masina, iar cazarea am rezervat-o pe internet, dupa ce am prins o oferta de neratat: am stat 3 nopti la Hotel Avion de 3 stele si am platit 35E/camera/noapte cu mic dejun inclus (reducere de la 79). Hotelul a fost excelent, foarte curat, mic dejun bogat, aflat intr-o zona linistita, fara legatura cu vreun aeroport, in ciuda numelui. Odata ajunsi la hotel am parcat masina in garajul subteran al hotelului, de unde nu am mai scos-o pana la plecare, alegand varianta transportului in comun, stiind ca este foarte bine pus la punct.

    Am cumparat coroanele cehesti din Romania de la BRD, fiind putine sanse sa gasim valuta respectiva la casele de schimb. Am fost sfatuiti si noi, asa ca transmitem mai departe sugestia de a pleca de acasa cu monede cehesti, deoarece in Praga sunt putine case de schimb fara comision.

    Un alt sfat ar fi sa incercati sa schimbati ceva bancnote in monede. Astfel veti evita situatia neplacuta in care ne-am trezit noi in statia de tramvai din apropierea hotelului, fara bani marunti necesari cumpararii biletelor. Acestea se vand in statii, la automate, DOAR in schimbul monedelor. In singurul magazin din apropiere, o benzinarie, angajatii nu vorbeau altceva decat ceha, sau se faceau ca nu inteleg altceva, ideea e ca nu am reusit sa schimbam nimic, iar la intrebarile noastre adresate in diverse limbi de circulatie internationala, o tipa ne tot zicea: “Zentrum, zentrum”. Am mers o statie pe jos unde am gasit o banca, astfel ca am facut rost de monede si ne-am putut continua drumul spre “zentrum, zentrum”. Ca fapt divers: 100 coroane pt o zi costa abonamentul pe toate mijloacele de transport (tramvai, metrou, funicular).

    Praga e un oras cochet, ingrijit si care iti inspira calm si relaxare. E un oras turistic 100%. Daca iti place Viena, te vei simti foarte bine si in Praga. Bunul simt si un master-plan arhitectural a impiedicat aparitia in oras a contrastelor specifice Romaniei, a blocurilor intre case, a mamutilor de sticla intre cladiri istorice.

    Castelul Praga – se spune ca e cel mai mare complex medieval din Europa. In cadrul castelului se afla catedrala romano-catolica St. Vitus (cea mai mare catedrala din Cehia, construita in stil gotic). Aici sunt inmormantati regi si printi ai Boemiei.

    In interiorul castelului se afla si biroul presedintelui Republicii Cehe.

    La poarta castelului are loc, din ora in ora, ceremonia de schimbare a garzii (la ora 12 fiind mai complexa, acompaniata de fanfara), un spectacol gratuit pentru multimea interminabila de turisti. Am stat si noi gura-casca, impreuna cu multi altii, in asteptarea amiezii; la un moment dat s-au deschis portile masive si o limuzina neagra a inceput sa isi faca drum prin gramada de oameni. Poze, blitz-uri, camere video (mai ceva ca la Cannes), murmure “it’s the prezident”... cand colo era doar un cuplu (probabil sus-pus, insa neimportant pentru turisti) care si-a trait cele 5 minute de glorie. Dupa acest episod am prins si noi spectacolul garzii. Interesant.

    Alte obiective de neratat in Praga sunt Primaria si Ceasul Astronomic, situate in centrul vechi. Ceasul astronomic dateaza din sec al XV-lea. In fata lui, din ora in ora sute si sute de turisti asteapta un alt spectacol gratuit: o usita se deschide si Isus iese si inainteaza urmat de cei 12 discipoli, in timp ce un schelet bate clopotul. Sub ceasul astronomic sunt 12 medalioane cu semnele zodiacului.

    Turnul vechii primarii, construit in secolul 14, este o cladire impresionanta in care, pentru 100 de coroane se poate urca cu liftul sau pe scari. Cei care folosesc scarile au sansa sa vada o nunta pragheza pentru ca acestea trec pe langa o sala in care se oficiaza nunti. Din turn ai o panorama frumoasa a intregului oras.

    Podul Carol peste Vltava – leaga orasul vechi de zona numita Mala Strana. Este incadrat de turnuri, pe cele doua maluri, si este presarat, pe lungime de 30 de statui. In timpul zilei este intesat de vanzatori ambulanti, pictori, muzicieni si bine-nteles multi, multi turisti.

    Palatul (si gradinile) Wallenstein – aflat in zona Mala Strana, o constructie baroca din secolul 17, astazi sediul Senatului Republicii Cehe; prin gradinile care pot fi vizitate gratuit, paunii se plimba nestingheriti printre turisti; un gard exterior al curtii palatului, un perete gri foarte interesant, este asemanator unei pesteri.

    Fantanile cu lumini – sunt oarecum departate de centrul orasului, intr-un cartier dubios, in care recunosc ca nu m-am simtit in largul meu; se ajunge cu tramvaiul 15, in care trebuie sa fiti atenti la mutrele dubioase din jur (de fapt scrie in toate mijloacele de transport sa fiti atenti la hotii de buzunare). M-am inselat crezand ca aceste fantani sunt asemanatoare celor din Barcelona. Aici de fapt este un spectacol, seara, din ora in ora (apa, muzica, balet) si costa 200 coroane de persoana.

    Casa care danseaza – e o casa “stramba” construita in 1994-1996 pentru o firma de asigurari; mai e numita si “Ginger si Fred” (dupa cei doi dansatori)

    In mini-vacanta noastra am luat pranzul in doua zile la rand la restaurantul Ferdinanda. E un demisol cu aspect de crama, pe una din stradutele ce dau spre centrul orasului, un restaurant cu specific cehesc, care vinde propria bere (numita, bine-nteles, Ferdinanda, foaaarte buna). Am mancat, printre altele, un ciolan de porc, probabil cel mai bun pe care l-am mancat pana acum (334 coroane/portia; nu va lasati intimidati de pret, e pentru 2-3 persoane). Tot aici am incercat un gulas de vita cu paine ceheasca – suuuper.

    Pentru cei care se cazeaza, la fel ca noi, la Hotel Avion, pot sa recomand localul Escobara, la 500 de metri de hotel, unde se mananca bine si e deschis pana tarziu in noapte. Acest amanunt e important pentru ca restaurantul hotelului se inchide la ora 22.

    3 zile trec repede, asa ca lista obiectivelor bifate e cam scurta. Dar nu-i nimic, revenim.


    [fb]
    ---
    Trimis de crosbyx* in 05.08.11 23:54:19
    Validat / Publicat: 06.08.11 07:36:19
    INFO ADIȚIONALE
    • A fost prima sa vizită/vacanță în CEHIA
    NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

    VIZUALIZĂRI: 6277 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
    selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
    SESIZEAZĂ
    conținut, limbaj

    7 ecouri scrise, până acum, la acest articol

    NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (crosbyx*); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
    Poze atașate (se deschid în pg nouă)
    P01 Catedrala romano-catolica St. Vitus
    EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
    Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
    Puteți VOTA acest articol:
    PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 22250 PMA (din 23 voturi)
    NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

    ECOURI la acest articol

    7 ecouri scrise, până acum

    webmaster15
    [06.08.11 07:35:51]
    »

    Review selectat drept MiniGhid AmFostAcolo.

    TORA INGRID
    [06.08.11 09:01:59]
    »

    Imi place cum ai povestit despre Praga turistica 100%, am fost si eu acolo, de doua ori in doua saptamani. De ce-mi place cum ai scris: pentru ca se vede ca filtrezi totul prin ochiul si experienta proprie si nu te-ai "incurcat" sa redai (ca multi altii...) pasaje din pliante si brosuri de prezentare, pline de exactitati cronologice si arhitecturale. Asta ramane in memoria turistului prin Praga: Castelul, Piata, schimbarea garzii, Primaria si Turnul cu Orologiul Astronomic, Podul Carol si orasul vechi... atmosfera orasului, micile tips-uri (sa ai bani schimbati, de unde sa iei bilete, unde sa mananci bine si rezonabil) hotelul in care ai stat. Fotografiile sunt foarte reusite.

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
    webmaster13
    [06.08.11 12:08:51]
    »

    Am atasat aceasta melodie, se poate schimba!

    roth
    [06.08.11 23:31:23]
    »

    Cum pt mine Praga ramane "un vis"... deocamdata, as avea ceva intrebari:

    -de unde ai plecat

    -la ce ora

    -cat a durat drumul

    -cat au costat viniete, taxe autostrazi, etc

    Multumesc pt informatii anticipat.

    Oricum trebuie sa mentionez ca rw-ul e o frumoasa povestire ce te imbie la drum.

    crosbyx*AUTOR REVIEW
    [07.08.11 10:23:49]
    »

    Multumesc.

    @TORA INGRID: si eu consider ca informatii foarte exacte despre diferite atractii se gasesc usor pe net. Pentru asta au fost create site-urile oficiale, ghiduri specializate etc. Cred ca scopul site-ului amfostacolo.ro este de a veni in completare cu mici amanunte extrase din experiente personale.

    @roth: locuim in Cluj si intotdeauna plecam la drum lung in jurul orei 4 dimineata, pentru a scapa de aglomeratie pe cel mai obositor traseu Cluj-Oradea. Atat la dus cat si la intors am trecut prin Viena, astfel ca tot drumul parcurs a fost de 2050 km. La dus am oprit in Parndorf cam 2 ore, in rest doar opriri pentru cumpararea vignetelor. Toate acestea au facut ca sosirea noastra la hotel sa fie in jur de 8-9 seara. Hu-vigneta: 1530Ft, At-vigneta: 7,9E, Cz-vigneta: 250Kc.

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
    TORA INGRID
    [08.08.11 08:48:41]
    »

    @all: O recomandare pentru cei ce pleaca cu masina: puteti cumpara vignetele pentru Ungaria, Slovacia, Cehia, Austria - toate odata, mai ales cand stiti ca ajungeti acolo sau doar le tranzitati, de la un ghiseu aflat langa statia de benzina Petrom dinaintea vamii Cenad (pentru cei care trec prin Sanicolaul Mare si vama Cenad). Deci le luati toate din Romania, chiar inaintea vamii si nu mai purtati de grija tot drumul. Recomandarea mi-a facut-o vanzatorul de la benzinarie. Tipul de la casuta cu vignete e foarte amabil, foarte operativ, iti spune care unde sa le plasezi pe parbriz functie de cerintele tarii respective, Eu am platit ptr toate aceste tari, pentru 7 zile, 190 lei in total. Dar n-am stat cu grija cand intru intr-o tara unde e vigneta, cat costa in moneda tarii sau nu, daca gasesc de unde s-o cumpar ori nu... E posibil sa existe asa ceva si la celelalte vami, spre vest cel putin, intrebati la statiile de benzina dinaintea vamilor...

    MCM
    [01.04.12 01:43:04]
    »

    felicitari. vorbe frumoase, poze frumoase, informatii pretioase.

    Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

    ROG REȚINEȚI:
    • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
    • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
    • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
      (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
    SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
    NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
    EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
    Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

    NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
    Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
    VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
    4 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
    crosbyx*, MCM, roth, TORA INGRID
    Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Praga și împrejurimile:


      SOCIALs
    Alătură-te comunității noastre

    AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
    SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

     
    [C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
    AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.052141904830933 sec
    ecranul dvs: 1 x 1