GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Castelul Krivoklat – un castel renumit langa Praga
Cand vizitam capitala ceheasca ar trebui sa ne gandim si la imprejurimi, iar daca timpul ne permite ar fi de dorit sa vizitam si cateva castele faimoase aflate in apropriere de Praga (oras inconjurat de cateva castele superbe), asa cum sunt castelele Karlstein (am povestit click aici ) sau Krivoklat, despre care voi povesti in randurile ce urmeaza.
Parasind Praga ne-am indreptat cu masina spre vest, la o distanta de cca 40 de kilometri (se poate ajunge si cu trenul cu schimbare in statia Beroun) catre Castelul Krivoklat, ce se afla in regiunea Berounka, districtul Rakovník, intr-o zona protejata, ridicandu-se semet printre copacii de un verde crud linistitor. Apropierea de Praga, face ca acest castel sa fie unul foarte vizitat de turisti.
Masina poate fi lasata intr-o parcare mare a castelului, la cca 250 de metri distanta de castelul propriu-zis.
Dupa ce am parcat masina, ne-am indreptat catre casa de bilete aflata intr-o incapere destul de spatioasa, unde se vindeau si suveniruri.
Exista mai multe tururi ce se fac castelului, asa ca trebuie sa aveti in vedere timpul de care dispuneti pentru vizitarea acestuia, de preferinta sa plecati din Praga in cursul diminetii.
Astfel, sunt disponibile urmatoarele tururi:
1. Turul interior al castelului, care dureaza 80 de minute si pe care l-am ales noi, ce incepe din curtea interioara, de la poarta de fier. Aici am putut vedea capela, biblioteca, galeria de arta si muzeul castelului, precum si temnita acestuia.
2. Turnul cel Mare, ce poate fi vizitat in 35 de minute si incepe de la scarile aflate langa casa de bilete. Aici se poate vedea sistemul de fortificatii medievale si o expozitie cu trofee de vanatoare.
3. Turul intregului castel, care dureaza 100 de minute si le cuprinde pe primele doua si incepe de langa casa de bilete.
4. O calatorie in timp prin istoria regala (pe urmele regilor cehi), care dureaza 45 de minute si incepe tot din curtea interioara.
5. Monstrii din Krivoklat, ce dureaza 25 de minute si incepe de la pivnitele fostei berarii a castelului.
Dupa ce am platit pentru primul tur (100 coroane/adult – exista si reduceri si gratuitate pentru copiii sub 6 ani) si pana ce se facea ora de vizitare ne-am plimbat prin imprejurimile castelului.
Langa castel, la cca 200 de metri, cum treci un pod din lemn, exista un hotel-restaurant Sykora si cateva casute de unde putem cumpara bauturi, dulciuri si suveniruri.
Intorcandu-ne la castel, unul dintre cele mai vechi castele ale Cehiei, a carui constructie incepuse inca din sec. al XII-lea, a fost ridicat ca un castel din piatra in timpul lui Premysl Otakar al II-lea, unul dintre cei mai faimosi regi ai Cehiei, alaturi de Carol al IV-lea (care si-a petrecut copilaria timpurie chiar in acest castel), cu scopul unui castel de vanatoare pentru printii si regii Cehiei si are o arhitectura neo-gotica, refacut de regele Vaclav al IV- lea, fiul celui din urma si modificat de catre regele Vladislav, avand in vedere ca in timp a fost afectat de cateva incendii.
Incepand cu secolul al XIX-lea, proprietari ai castelului devin membrii unei familii de nobili germani, respectiv familia Fürstenberg, care a dat istoriei nume importante de generali, episcopi, academicieni si diplomati, ce au pus si ei umarul la refacerea castelului, devenit monument de cultura nationala, fiind introdus in circuitul turistic.
Poarta prin care am intrat in curtea castelului este de culoare rosie, cam neobisnuita pentru o poarta de castele si este “batuta” in fasii din metal care ii confera o nota interesanta.
Mi s-a parut un castel cald si familiar, deoarece era mobilat ca si cand ar locui cineva in el. Piesele de mobilier nu erau rare si dispuse din loc in loc ca in alte castele vizitate, existau biblioteci cu carti si o multitudine de tablouri dispuse pe pereti, mese cu scaune, ceasuri de perete, armuri, dar si cateva obiecte decorative. Poate unde in castel exista o biblioteca ce insumeaza zeci de mii de volume si manuscrise rare (una dintre cele mai mari din Republica Ceha), precum si o galerie de arta.
Am vazut si sănii superb realizate, adevarate bijuterii in care se plimbau printesele, unele dintre sănii fiind chiar incalzite cu ajutorul carbunilor incinsi pusi intr-o cutie sub sezut!
Castelul a fost la un moment dat si o temuta inchisoare (dupa rolul sau de castel de vanatoare si resedinta regala), pe timpul Habsburgilor, in temnitele acestuia intalnind tot felul de instrumente de tortura ingrozitoare, aici am vazut niste custi unde erau tintuiti prizonierii...
In interiorul curtii am surprins insa si o expozitie din obiecte din lemn sculptate de localnici.
O plimbare la acest castel se dovedeste a fi una foarte placuta, intr-o zona puternic ozonata si verde.
Pentru amanunte referitoare la castel si programul de vizitare, se poate consulta site-ul official click aici.
Trimis de magdalena in 25.11.10 15:49:07
11 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (magdalena); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
11 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Webm, as dori atasarea acestui videoclip la impresii: http://www.youtube.com/watch? v=dLrpI0gHhUM&feature=related
Multumesc!
@magdalena tare frumos e in Cehia si in buna parte am reusit sa cunosc aceasta tara si datorita review-urilor scrise de tine... cele despre castele mi-au placut f. mult iar la acesta din urma sper sa atasezi si fotografii! felicitari!
Abia astept sa vad si pozele... Te invidiez, ai avut o vacanta deosebita in Cehia!
Cat ai fost plecata in acesta tara plina de castele si muzee?
Sunt de acord cu ce a scris @Sandu 53, da, am vazut Cehia prin ochii tai! Si eu care ma gandeam sa dau o fuga pana la Praga, ce-o sa ma fac acum? Cand castele, cand restaurante cu preparate apetisante? cand muzee si alte atractii?
Felicitari pentru review, eu ador castele si cetatile!
Vot su SB pentru un review frumos despre o locatie care face parte din categoria celor mai apreciate de mine: cladiri istorice.
Felicitari!
@corinne, am stat doua saptamani in Cehia! Iar aceasta tara trebuie cunoscuta nu numai prin prisma celor doua orase Praga si Karlovy Vary. Este o tara deosebit de frumoasa, unde te poti plimba printre satucuri pe sosele precum DN1 la noi... Si fiecare satuc are cate ceva interesant! Multe dintre ele s-au dezvoltat in jurul unor castele superbe.
Daca va luati o vacanta in Praga, neaparat sa va lasati doua-trei zile pentru a vizita si alte zone care merita toata atentia. Puteti chiar sa va cazati in ele, sunt o serie de pensiuni si hoteluri la preturi bune, iar mancarea este ieftina si buna.
Multumesc tuturor pentru aprecieri.
Multumesc pentru raspuns! Chiar imi doresc un sejur in Cehia si ma gandeam ca 7 zile sunt putine pentru a cunoaste cat mai multe despre ea.
Dar m-as multumi si cu un weekend, sunt multe oferte bune cu avionul, asa ca mai vedem...
@magdalena, cat de multe obiective sunt in Cehia! Cand e vorba de castele sau ruine, atunci m-ai "prins" si pe mine! Frumoasa prezentare!
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)