ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 26.06.2015
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: jud. Ilfov
ÎNSCRIS: 11.06.14
STATUS: AUGUSTUS
DATE SEJUR
MAY-2015
DURATA: 1 zile
familie cu copii

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 5 MIN

Melnik, al treilea pahar...

TIPĂREȘTE URM de aici

"In vino veritas!" Dupa ce am vizitat aproape pe fuga Melnikul Traciei mi-am dat seama ce greseala am facut in organizarea concediului acesta, greseala pe care aveam sa constat ca am repetat-o si intr-o locatie din Grecia. Am avut aceeasi senzatie ca pe vremea scolii cand uneori imi faceam temele intre doua partide de sotron si mi-am permis sa-mi dau singura nota: insuficient!

Cum spuneam, am aflat de Melnik vazand intamplator un filmulet cu japonezi degustand vinuri in crama lui Mitko Manolev zis Shestaka, adica "sase degete" pt ca are al saselea deget la mana stanga ca si bunicul lui; familia lui este foarte veche in oraselul acesta iar Mitko a dezvoltat mostenirea familiei in anii de dupa caderea comunismului, are desigur o crama la care se degusta si cumpara vin, intrarea este contra cost, lucru care, cred eu, nu-i face cinste atata timp cat familii mai modeste iti ofera degustarea gratis fara obligatia de a cumpara, ba timpul de sedere in crama lui este limitat.

Cu greu am ajuns pana la usa cramei lui, este putin in afara orasului dar ne-am razgandit, ceva nu ne-a ademenit, poate ce se auzea dinauntru, poate senzatia de mai putin curat; n-a fost nici o pierdere caci vinurile celorlalti sunt la fel de bune si aproape de hotel.

In ignoranta mea privind vinul, despre care aveam ceva informatii si nu cunostinte, este o diferenta, am neglijat o parte importanta a istoriei caci da, astazi pot sa sustin cu tarie, istoria vinului merge mana-n mana, umar la umar cu istoria omului. Vinul a fost aliment, medicament, sursa de venit inca din antichitate, incepand cu sumerienii, fenicienii si egiptenii, grecii si ma refer la popoarele care deja trecusera la cultura vitei de vie iar cei ce au raspandit tainele cultivarii plantei dar si al fabricarii si pastrarii vinului in provinciile ocupate au fost romanii.

Bulgaria a fost si este iarasi mare producatoare de vinuri, Melnikul fiind avantajat de zona deluroasa cu pante insorite foarte multe luni intr-un an, de subsolul bogat in resturi vulcanice, probabil ca si apele termale numeroase din toata zona influenteaza dar si de traditia care s-a transmis de atatea mii de ani. Se vehiculeaza tot mai mult teoria ca cei mai buni viticultori antici au fost tracii, triburi ale acestora stabilindu-se in sudul Bulgariei de azi cu cateva mii de ani in urma.

Cei ce studiaza mitologiile popoarelor vor afla ca Dionysos al grecilor era venerat de traci sub numele de Zagreus, legendele sunt aprope identice. Tracii foloseau vinul ca aliment dar si pt inchinare zeilor, marturie stau artefactele gasite in zona - vase specfice ritualurilor cu vin, vase de pastrare si transport, cani - dar vinul lor ajungea si la alte popoare. Dupa traci in zona de azi a Melnikului, cultura vitei de vie si fabricarea vinului a fost preluata pe rand de cei ce i-au cucerit, mai putin in vremea stapanirii otomane cand localnicii pierzand dreptul de producere si comercializare a vinului, au decazut enorm.

Cum spuneam mai sus, ignoranta are pretul ei; acum 2-3 ani cineva imi recomanda "Filozofia vinului" scrisa cred de un italian sau spaniol, un fel de istorie a vinului, discutia pornise atunci de la rolul bisericii in cultura vitei de vie si a producerii vinului, daca ascultam acum stiam cum sa calc in Melnik.

Revenind la prezent, la Melnik, cred ca v-am recomandat gresit 1/2 zi, dovada ca eu am ramas cu multe goluri pe care sper sa le repar in viitor. Melnikul in sine este un muzeu in aer liber, de o parte si alta a strazii principale sunt cladirile, unele renovate mai nou dar pastrand traditia, sunt acele mehana la fiecare casa si desigur vinurile.

Pt degustare este greu sa va recomand ceva, daca mergeti intai la muzee vedeti ca au -unele- si degustare care intra in pretul biletului; am avut o retinere la cele ce ofereau pahare de sticla cu picior asa cum cere protocolul degustatorilor meseriasi, in fond eram doar consumatori, a fi degustator inseamna talent, inzestrare de la zei si multa practica.

Exista si un muzeu al vinului, este nou infiintat, n-am intrat, de fiecare data cand am trecut prin dreptul lui personalul statea linistit pe scaun afara, lipsit de interes fata de noi. Am cumparat vin de la mai multe magazinase, imbuteliate la sticla de sticla sau bidon, toate au fost bune, vinul casei, vrac, a rezistat traseului dar am avut grija sa nu-l lasam in caldura masinii. Vinul varsat este 4-6 leva, cel la sticla de la 7 leva in sus, se poate negocia, nu la toti vanzatorii dar daca faceti un prim tur al zonei la al doilea stiti de unde sa luati. De asemeni dulceata foarte buna de smochine si fructe de padure, miere nu am cumparat.

Am "degustat " Melnikul, este placut pt cei ce apreciaza natura, istoria, folklorul, merita sa-l vizitati intr-o zi de vara pt a va putea bucura de drumetii si de terasele lor cu vinuri si mancaruri bune, este aparte nu doar prin piramidele de nisip ci si prin unii din locuitori - eu sunt genul care vreau sa cunosc pe unde merg si oameni mai mult sau mai putin simpli caci asa poti sa-ti faci o parere despre un popor- si, ce m-a incantat nespus a fost dimineata cu aer deosebit de placut cand strada era aproape pustie si era o senzatie de teleportare in alte timpuri, parca urma sa treaca caravana cu burdufuri din piei de capra pline cu vin pt orasenii Europei vechi.

Inainte de a incheia vreau sa va spun ca iubesc vinul in cantitati "farmaceutice' sau mai bine zis beau cu un mini pahar Pitagora dar totodata iubesc schimbul de idei din jurul unei carafe decente; am deschis o pagina, una din multe, cu citate despre vin si mi-a fost enorm de greu sa aleg ceva:

"Putin vin este un antidot contra mortii, in cantitate mare este otrava vietii." (Persia)

"Imi place vinul rosu pentru ca este mai sofisticat, mai complex si mai matur. Seamana un pic cu mine, nu mai este tanar dar nici batran inca." (Hucknall)


[fb]
---
Trimis de elviramvio in 26.06.15 00:48:31
Validat / Publicat: 26.06.15 01:36:30
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în BULGARIA.

VIZUALIZĂRI: 2003 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

7 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (elviramvio); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 14150 PMA (din 16 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

7 ecouri scrise, până acum

webmaster21
[26.06.15 01:36:14]
»

Mutat, la reorganizare, în rubrica "La pas prin Sandanski și împrejurimi" (deja existentă pe sait)

Flaviu
[26.06.15 09:13:37]
»

@elviramvio -

Inca un pahar si am sa ma imbat! Dar abia astept.

Sunteti o rara avis. Stiti sa dozati, ca nimeni altcineva, paharelele de vin, pentru ca, mai apoi, sa curga mai placut verbele.

La cat mai multe ''paharele''... de vorba!

elviramvioAUTOR REVIEW
[27.06.15 19:33:45]
»

@Flaviu -

Multumesc pt ecou, nu va imbatati caci pierdeti farmecul vacantelor, daca va e teama ca nu rezistati luati paharul lui Pitagora. O vara placuta pe unde mergeti!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Flaviu
[27.06.15 21:27:12]
»

@elviramvio -

Săru'mâna!

Mulțumesc pentru urare, peste câteva zile, voi pleca în țara de baștină a lui Pitagora. Nu în insula Samos, ce-i drept.

P. S. Să știți că la noi, în Ardeal, este interzisă folosirea paharului lui Pitagora. Avem voie să bem doar din deț (de cele mai multe ori), din glajă sau din veadră (doar aceia mai dubași).

Vacanțe frumoase să aveți!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
Dan&Ema
[28.06.15 20:59:47]
»

Inca un pahar si un superbonus!

elviramvioAUTOR REVIEW
[30.06.15 11:56:19]
»

@Dan&Ema -

Multumesc mult.

webmasterX
[02.06.19 23:35:14]
»

Mutat, la reorganizare, în rubrica «Descoperă Melnik» (nou-creată, între timp, pe sait)

[Rubrica inițială: La pas prin Sandanski și împrejurimi]

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
2 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Dan&Ema, Flaviu
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Melnik:

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.048388004302979 sec
    ecranul dvs: 1 x 1